Jeesus, Pahan vallan voittaja

1.3.2024. Kirkkovuosikalenteri toteaa ensi pyhän aiheesta:
‘Kertomukset pahojen henkien ulosajamisesta liittyvät erityisesti kolmanteen paastonajan sunnuntaihin. Pääsiäistä edeltävä aika oli vanhalla ajalla kasteelle valmistautumisen aikaa. Kastetoimitukseen taas sisältyi useita eksorsismeja eli pahan hengen ulosajamisia. Aihepiiriltään tämä sunnuntai liittyy ensimmäiseen paastonajan sunnuntaihin. Se panee ihmisen miettimään, kenen puolella hän on.’

Kaksi Aleksia – Tänä päivänä vietettiin samanaikaisesti kahta hyvin erilaista tilaisuutta.
Kun meillä vietettiin Alexander Stubb ‘in presidentin virkaanastujaisia, itänaapurissa vietettiin Aleksei Navalnyi’n hautajaisia. (Seurasin kumpaakin livelähetystä rinnakkain läppäriltäni.) 

Suomen presidenttikilvan voittanut kävi lounastamassa päähaastajansa kanssa. Meidän vaaliemme toisella kierroksella ei ollut kyse siitä, että kansa olisi vastustanut toista ehdokasta. Piti vain valita itselle mieluisampi.
Venäjän johtaja toimitti päähaastajansa pois päiviltä ennen omia presidentinvaalejaan. Siitäkin huolimatta että on järjestänyt asiat siten, etteivät hänen vastustajansa mahda mitään hänen uudelleenvalinnalleen.        

Helsingissä presidentinlinnan edustalla kansa tervehti parvekkeelle tulleita väistyvää ja virkaan astuvaa presidenttiparia vilkutuksin, taputuksin ja huudellen “Kiitos Sauli ja Jenni!” ja “Onnea Alex!”
Moskovassa Jumalanäidin Surussa lohduttajan ikonin kirkon eteen oli kokoontunut tuhansia ihmisiä osoittamaan kunnioitustaan Aleksei Navalnyi’lle. He saattoivat hänet viimeiselle matkalleen kukkavihkoja heilutellen, taputuksin ja huudahdellen “Navalnyi!” ja “Spasiba!” (Kiitos!)

Kansan valta vai yksinvalta? Mikä tai kuka määrittelee suunnan? Aina ei ole mahdollisuutta valita sitä hyvää.
Vaikka täällä maan päällä, maallisesta näkökulmasta käsin, näyttääkin usein siltä, että paha saa ja pitää valtaa, meitä kutsutaan kuitenkin luottamaan Kristukseen, Pahan vallan Voittajaan. 

💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛

Suojele ja pelasta
Herra, nimesi kunnian tähden anna anteeksi suuret syntini.

Se, joka Herraa pelkää, oppii valitsemaan oikean tien. Hän saa onnen ja rauhan, ja hänen jälkeläisensä perivät maan. Herra ilmoittaa suunnitelmansa palvelijoilleen, ja he tulevat tuntemaan, millainen on hänen liittonsa.
Minun silmäni katsovat alati Herraan, hän päästää jalkani ansasta.
Käänny puoleeni ja ole minulle armollinen, sillä minä olen yksin ja avuton. Lievitä sydämeni tuska, ota pois minun ahdistukseni. Katso minun kärsimystäni ja vaivaani ja anna anteeksi kaikki syntini.
Katso, kuinka paljon minulla on vihollisia! Heidän vihansa on väkivaltainen ja julma!
Suojele minua ja pelasta minut, älä hylkää minua, sinuun minä turvaudun.
Ps. 25:11–20

🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛

Enemmän kuin isänne
Näin sanoo Herra Sebaot, Israelin Jumala:

    ”Tämän käskyn minä annoin heille: kuunnelkaa minua, niin minä olen teidän Jumalanne ja te olette minun kansani; kulkekaa aina sitä tietä, jota minä käsken teidän kulkea, niin teidän käy hyvin! Mutta eivät he totelleet minua, eivät ottaneet käskyäni kuuleviin korviinsa, vaan kulkivat omien ajatustensa, oman pahan ja paatuneen sydämensä mukaan. Eivät he kääntäneet kasvojaan minun puoleeni, selkänsä he käänsivät minulle. Kerran toisensa jälkeen olen lähettänyt teidän luoksenne palvelijoitani, profeettoja, siitä alkaen kun teidän isänne lähtivät Egyptistä ja aina tähän päivään asti. Sittenkään te ette ole minua totelleet. Olette sulkeneet korvanne, kovettaneet mielenne ja tehneet pahaa vielä enemmän kuin isänne.”
Jer. 7:23–26

**********************

Todellinen  
Me tiedämme, ettei yksikään Jumalasta syntynyt tee syntiä. Hän, joka on syntynyt Jumalasta, varjelee jokaisen heistä, niin ettei Paha saa otetta. Me tiedämme olevamme Jumalasta, mutta koko maailma on Pahan vallassa.

    Me tiedämme myös, että Jumalan Poika on tullut ja antanut meille ymmärryksen, jotta tuntisimme hänet, joka on Todellinen. Ja tässä Todellisessa me elämme, kun olemme hänen pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa. Hän on tosi Jumala ja iankaikkinen elämä.
1. Joh. 5:18–20

Kristus, varjele meitä Pahan vallalta. Avaa silmämme näkemään Pahan toiminta ja pysymään siitä erossa. Vedä meidät lähellesi, vedä meidät itseesi, elämään Sinussa, Sinun kanssasi, joka päivä. Auta meitä elämään Sinun todellisuudestasi käsin, tule todeksi meille jokaiselle. Me, ja  koko maailmamme, tarvitsemme Sinua, aina ja ikuisesti Todellinen. 

Jeesus sanoi:
    ”Kuka teistä voi osoittaa, että minä olen tehnyt syntiä? Ja jos puhun totta, miksi ette usko minua? Se, joka on lähtöisin Jumalasta, kuulee mitä Jumala puhuu. Te ette kuule, koska ette ole lähtöisin Jumalasta.”
    Juutalaiset sanoivat Jeesukselle: ”Sinä olet samarialainen, ja sinussa on paha henki. Eikö asia olekin niin?” Jeesus vastasi: ”Ei minussa ole pahaa henkeä. Minä kunnioitan Isääni, mutta te häpäisette minua. Itse en kysy kunniaani, mutta on toinen, joka kysyy ja tuomitsee. Totisesti, totisesti: joka pitää kiinni minun sanastani, ei milloinkaan näe kuolemaa.”
    Juutalaiset sanoivat hänelle: ”Nyt asia on selvä: sinussa on paha henki. Abraham on kuollut, samoin profeetat, mutta sinä sanot: ’Joka pitää kiinni minun sanastani, ei milloinkaan kohtaa kuolemaa.’ Sinäkö muka olet suurempi kuin isämme Abraham? Hän on kuollut, ja niin ovat kuolleet myös profeetat. Mikä sinä luulet olevasi?”
    Jeesus vastasi: ”Jos minä itse kirkastan kunniaani, se kunnia ei ole minkään arvoinen. Mutta minun kunniani kirkastaa Isä, hän, jota te sanotte omaksi Jumalaksenne. Te ette ole oppineet tuntemaan häntä, mutta minä tunnen hänet. Jos sanoisin, etten tunne, olisin valehtelija niin kuin te. Mutta minä tunnen hänet ja pidän kiinni hänen sanastaan. Teidän isänne Abraham iloitsi siitä, että saisi nähdä minun päiväni. Hän näki sen ja riemuitsi.”
    Juutalaiset sanoivat hänelle: ”Et ole edes viidenkymmenen ja olet muka nähnyt Abrahamin!” Jeesus vastasi: ”Totisesti, totisesti: jo ennen kuin Abraham syntyi – minä olin.” Silloin he alkoivat poimia kiviä heittääkseen niillä häntä.
Joh. 8:46–59

Mistä tuo keskustelu oli saanut alkunsa? Tai väittelyksi kai sitä voisi kutsua. Sillä mitä tahansa Jeesus sanoi, se yritettiin tyrmätä jollain vastaväitteellä. Välillä Jeesusta kyllästytti koko keskustelu:
Aiemmin Jeesus oli sanonut kansalle: “Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo.” (Joh. 8:12)
Tuota seurasi pitkä keskustelu, jonka tuloksena monet uskoivat Jeesukseen.

Fariseukset sen sijaan kokivat Jeesuksen puheet pelkästään provokatiivisina. Ja eihän Jeesus säästellyt sanojaan. Hän sanoi heille: “Minä puhun, mitä olen Isäni luona nähnyt — ja te teette, mitä olette omalta isältänne oppineet.” (Joh.8:38). 

Jeesus näki, että fariseukset halusivat tappaa hänet, ja sanoikin sen heille: Mutta nyt te haluatte tappaa minut — miehen, joka on sanonut teille totuuden, sen, minkä on Jumalalta kuullut.” ((Joh.8:40)

”Sinä olet samarialainen”, juutalaiset sanoivat Jeesukselle. Samarialaiset olivat toisuskoisia ja juutalaiset halveksivat heitä. Jeesus oli kuitenkin eri linjoilla. Hän keskusteli samarialaisen naisen kanssa kaivolla. Jeesuksen vertauksessa nimenomaan samarialainen oli se laupias, joka auttoi tien poskessa viruvaa.
Kun Jeesus paransi kymmenen spitaalista, vain yksi heistä palasi kiittämään huomattuaan parantuneensa. Tämä mies oli samarialainen. Hän ylisti Jumalaa ja lankesi kiitollisena Jeesuksen jalkojen juureen. Jeesus sanoi miehelle: “ “Nouse ja mene. Uskosi on pelastanut sinut.”   

Kirkkovuosikalenterin mukaan ensi sunnuntain aihepiiri laittaa ihmisen miettimään, kenen puolella hän on. – Viimeistäänkin viimeaikaset järkyttävät tapahtumat Gazassa ovat laittaneet sellaisiakin ihmisiä tällaisen valinnan eteen, joille Israel on rakas maa.

Mitä Jeesus sinä sanoisit humanitaarisesta katastrofista, jota palestiinalaiset kokevat Gazassa? Lapsia on jo kuollut nälkään. Eikä syynä ole ilmastonmuutos. – Mitä Jeesus sanoisit maanmiehillesi. israelilaisille sotilaille ja maan johtajalle?

Kerran, 17 v. sitten, veimme ruokaa Pietarin kaatopaikalla, peltilevyistä ja muovista kyhätyissä majoissa, asuville romaneille. En varmaan koskaan unohda sitä rynnistystä, joka suuntautui joka puolelta autoon, jossa ruokatavaroita oli.
Eräs äiti kantoi vauvaa nyytissä selässään. Äiti koetti työntyä auton sisään varmistaakseen, että saisi ruokaa perheelleen. Takana olevat tungeksivat ja työnsivät painaen auton ovea kiinni. En ymmärrä miten sain pideltyä ovea niin, ettei vauva jäänyt puristuksiin. Ketään ei onneksi loukkaantunut. Tapahtuma sai minut kuitenkin ymmärtämään, miten epätoivoisiksi nälkä tekee ihmiset. 

Eilinen tilanne ruoka-apukuljetusten ympärillä Gazassa oli käsittämättömän sydäntä särkevä. Yli 100 ihmistä menetti henkensä ja yli 700 ihmistä loukkaantui. Eikä tulitaukoa vain saada aikaiseksi.

Vapahtaja, miten Sinä haluaisit meidän suhtautuvan kaikkeen siihen pahaan, mitä maailmassa tapahtuu? Sanoisitko, kuten aikanaan maanmiehillesi: “Te teette, mitä olette omalta isältänne oppineet.”
Kertoisitko vertauksen laupiaasta samarialaisesta, joka auttoi pahoinpideltyä, vei tämän majataloon ja huolehti siitä, että hän sai ruokaa ja että hänen haavojaan hoidettiin?  

Kristus, pahan vallan Voittaja, armahda meitä, johdata meitä Viisaudellasi ja Rakkaudellasi, kaikissa valinnoissamme, päätöksissämme ja teoissamme.
Auta meitä näkemään ja ymmärtämään asioita Sinun näkökulmastasi.
Kiitos että olet kanssamme. Niin kuin näet, yksin emme täällä selviä.

🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛