Kutsu Jumalan valtakuntaan

17.6.2023.  Alla olevat kuvat ovat retkeltä, jolla saimme yllättäen matkaseuraa. Tämä laskeutui hihalleni ilmeisen päättäväisesti: tähän jään ja kuljen tässä kanssanne, jatkakaa vain matkaa.
Mutta kyllähän siinä vaeltaminen unohtui, pitkäksi aikaa; kaikki huomiomme kiinnittyi tuohon seuraamme liittyneeseen matkalaiseen.   

Tämän pyhän evankeliumi kertoo Sakkeuksesta, jonka elämä muuttui arvaamattomalla tavalla, kun Jeesus ohi kulkiessaan kiinnitti huomionsa häneen ja ilmoitti tulevansa vieraaksi tämän kotiin. .
Kirkkovuosikalenteri toteaa: ‘Päivän tekstien keskeisenä sisältönä on kutsu Jumalan valtakuntaan ja kutsun kuulemisen tärkeys. Maallisen elämän tehtävät ja houkutukset saattavat estää ihmisiä ottamasta vastaan Jeesuksen kutsua. Joka epäröi ja vitkastelee, menettää tarjotun tilaisuuden.’

Valo pimeyteen 
Korkeudestaan hän ojensi kätensä ja tarttui minuun, hän veti minut ylös syvistä vesistä.
Hän vapautti minut vihollisteni väkevistä käsistä, vihamiehistäni, jotka olivat minua vahvemmat.
He kävivät kimppuuni onnettomuuteni hetkellä, mutta tuekseni tuli Herra. Hän avasi minulle tien ja päästi minut vapauteen, sillä hän oli mieltynyt minuun.
Herra, sinä olet uskollinen uskolliselle, vilpitöntä kohtaan sinä olet vilpitön. Puhtaat ovat tekosi puhdasta kohtaan, mutta kieron sinä johdat harhaan. Nöyrät sinä pelastat, mutta ylpeiden katseen painat alas. Sinä, Herra, sytytät minun lamppuni, sinä, Jumala, tuot pimeyteeni valon.
Ps. 18:17–20, 26–29

********************** 

Paluu
Jumala sanoi profeetta Sakarjalle:  ”Julista kansalle nämä Herran Sebaotin sanat:
– Palatkaa minun luokseni, niin minä palaan teidän luoksenne, sanoo Herra Sebaot. Älkää tehkö niin kuin isänne! Aikaisemmat profeetat julistivat heille: ’Näin sanoo Herra Sebaot: Palatkaa vääriltä teiltänne ja lakatkaa tekemästä pahaa!’ Mutta teidän isänne eivät kuunnelleet minua, eivät välittäneet puheistani, sanoo Herra.
– Missä isänne nyt ovat? Entä profeetat? Elävätkö hekään ikuisesti? Mutta minun sanani ja käskyni, jotka minä annoin palvelijoitteni, profeettojen, julistaa, ovat kaikki käyneet toteen       teidän isienne kohdalla.”
He tutkivat itseään ja myönsivät: ”Niin kuin Herra Sebaot oli sanonut tekevänsä meille pahojen töittemme ja syntiemme vuoksi, niin hän on myös tehnyt.”
Sak. 1:3–6

Jumalan vaikutus
Ajatelkaa, veljet, mitä te olitte, kun teidät kutsuttiin: teissä ei ollut monta ihmisten mielestä viisasta, ei monta vaikutusvaltaista, ei monta jalosukuista. Mikä maailmassa on hulluutta, sen Jumala valitsi saattaakseen viisaat häpeään. Mikä maailmassa on heikkoa, sen Jumala valitsi saattaakseen häpeään sen, mikä on voimakasta. Mikä maailmassa on vähäpätöistä ja halveksittua, mikä ei ole yhtään mitään, sen Jumala valitsi tehdäkseen tyhjäksi sen, mikä on jotakin. Näin ei yksikään ihminen voi ylpeillä Jumalan edessä. Jumalan vaikutusta on se, mitä te Kristuksessa Jeesuksessa olette. Hänet Jumala on antanut meille viisaudeksi, vanhurskaudeksi, pyhitykseksi ja lunastukseksi. Näin toteutuu kirjoitus: ”Joka ylpeilee, ylpeilköön Herrasta.”
1. Kor. 1:26–31

“Vieraana kodissasi”
Jeesus tuli Jerikoon ja kulki kaupungin halki. Siellä asui mies, jonka nimi oli Sakkeus. Hän oli publikaanien esimies ja hyvin rikas. Hän halusi nähdä, mikä mies Jeesus oli, mutta ei pienikokoisena ylettynyt kurkistamaan väkijoukon takaa. Niinpä hän juoksi jonkin matkaa edemmäs ja kiipesi metsäviikunapuuhun nähdäkseen Jeesuksen, joka oli tulossa sitä tietä. Mutta tultuaan sille kohtaa Jeesus katsoi ylös ja sanoi: ”Sakkeus, tule kiireesti alas. Tänään minun on määrä olla vieraana sinun kodissasi.”
Sakkeus tuli kiireesti alas ja otti iloiten Jeesuksen vieraakseen. Kun ihmiset näkivät tämän, he sanoivat paheksuen: ”Syntisen miehen talon hän otti majapaikakseen.” Mutta Sakkeus sanoi Herralle kaikkien kuullen: ”Herra, näin minä teen: puolet omaisuudestani annan köyhille, ja keneltä olen liikaa kiskonut, sille maksan nelinkertaisesti takaisin.” Sen kuultuaan Jeesus sanoi häneen viitaten: ”Tänään on pelastus tullut tämän perheen osaksi. Onhan hänkin Abrahamin poika. Juuri sitä, mikä on kadonnut, Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan.”
Luuk. 19:1–10

Sykomoripuu eli metsäviikunapuu voi Wikipedian mukaan kasvaa 15 metriä korkeaksi. Lehtien halkaisija on 15–20 senttimetriä. Tällaiseen puuhun pienikokoinen Sakkeus kiipesi nähdäkseen ohi kulkevan Jeesuksen. Ympäröivä väkijoukko ei estänyt Jeesusta huomaamasta Sakkeusta, eivät myöskään puun valtavat lehdet. Jeesus tiesi Sakkeuksen olevan siellä. Hän näki Sakkeuksen halun saada tietää, millainen mies Jeesus oikein oli. 

Toiset tunkeutuivat niin lähelle Jeesusta kuin mahdollista. Sakkeukselle riitti, että hän saisi nähdä puusta vilauksen tuosta Jeesuksesta, josta kaikki puhuivat ja joka nyt oli kulkemassa kaupungin halki.

Sakkeus halusi nähdä Jeesuksen luultavasti vain uteliaisuudesta ja tiedonhalusta. Hän ei varmaankaan odottanut mitään Jeesukselta, Jos hänellä olisi ollut sairaus, josta hän olisi halunnut parantua, hän olisi pyrkinyt Jeesuksen lähituntumaan; samoin, jos hengellinen etsintä tai kaipuu olisi ollut hänelle tärkeää,

Tämä ei kuitenkaan – kuten eivät puunlehvätkään – estänyt Jeesusta kiinnittämästä huomiotaan Sakkeukseen ja kutsumasta tätä lähemmäs itseään. Jeesus tiesi, kuinka suuri muutos Sakkeuksessa tapahtuisi, kunhan tämä vain tulisi lähelle, Jeesuksen vaikutuspiiriin. 

Sakkeus laskeutui vauhdilla alas puusta. Vauhtia ei antanut tiedonhalu tai uteliaisuus, vaan nyt Sakkeus tunsi, että jotain todella merkittävää ja tärkeää oli edessä. Ei hän varmaankaan olisi  ikipäivinä osannut kuvitella, että Jeesus haluaisi tulla vieraaksi hänen kotiinsa.

Sillä ei ollut mitään merkitystä, mitä muut ihmiset ympärillä ajattelivat tai sanoivat. Sakkeus muuttui kertaheitolla. Hän katui kaikkia väärintekemisiään ja halusi hyvittää ne moninkertaisesti.
Jeesus totesi tähän: “Tänään on pelastus tullut tämän perheen osaksi.”
Ei siis vain Sakkeus, vaan myös koko hänen perheensä tuli siunatuksi tuon muutoksen ansioista, jonka Jeesuksen vierailu Sakkeuksen luona sai aikaan. 

Kristus, kiitos siitä. että näet meistä jokaisen, missä ja millaisissa elämäntilanteissa sitten olemmekaan. Sinä haluat tulla vieraaksemme, koteihimme, elämäämme.
Kiitos siitä, että haluat auttaa meitä kasvamaan paremmiksi ihmisiksi, enemmän Sinun kaltaiseksesi.
Kiitos että välität meistä niin paljon. Kiitos ihmeellisestä Rakkaudestasi meitä jokaista kohtaan.