Valvokaa!

14.11.2022.  Elää tässä hetkessä ja kiittää kaikesta siitä hyvästä, mitä on – tämä tuli itselleni taas kerran niin selkeästi sydämelle.
Eilen lupasin läheiselleni, että rupean Muumimammaksi. Tuolla hahmolla kun on kyky pysyä tyynenä suurten vaikeuksienkin keskellä. (Toisin sanoen alan siis harjoitella tuota ominaisuutta, sillä kyllähän siinä harjoittelua tarvitaan, kun on huolestumiseen taipuvainen tyyppi.)
Eilen, Isänpäivänä, kun kuulin jo toisen henkilön suusta saman asian, havahduin siihen, kuinka tarpeen on että yritän muuttaa taipumustani ja vahvistaa luottamustani Luojan varjelukseen.

Loppukesällä koronan sairastanut läheiseni palasi viime kuussa yhdistetyltä loma- ja työmatkalta Suomeen. Pian sen jälkeen hän joutui lähtemään työmatkalle ulkomaille. Paljon pitkää yhtäjaksoista istumista siis.  
Kotiin palattuaan hän lähti pyörällä jalkapallotreeneihin ja huomasi, ettei pyöräily oikein suju kuten ennen. Pelikään ei sujunut. Odotettuaan 3 päivää turhaan, että outo olo lähtisi pois, hän  meni lääkäriin.  Tutkimuksissa todettiin keuhkoveritulppa. Lääkäri totesi, että jos se olisi edennyt aivoihin, se olisi ollut menoa.

Asiasta kuulin läheiseni vaimolta, en häneltä itseltään. Läheiseni ei kuulemma ollut halunnut huolestuttaa minua. Kun eilen kuulin samantapaisen asian toisen läheiseni kertomana, tajusin kuinka läheisen liika huolestuminen voi tuoda lisärasitusta, jota henkilö, jolla on tilanne päällä, ei välttämättä jaksa. Se vain pahentaa tilannetta.  

Mitä lähemmäs asiat tulevat, sitä enemmän ne koskettavat. Niin se vain on. Ihan kaikessa.
Nyt, adventinajan lähestyessä, aion ottaa henkiseksi/hengelliseksi harjoituksekseni luottamuksen vahvistamisen.
Raamatusta löytyy paljon Jumalan hyviä lupauksia, joiden kautta voi vahvistaa luottamustaan Hänen huolenpitoonsa. Jumalan rakastavassa läsnäolossa viipyminen voi myös olla monella tapaa voimaannuttavaa.  Kummastakin voi löytää jaksamista niin oman kuin muiden elämäntilanteiden puolesta rukoilemiseen. 

Sen lisäksi aion – kun nyt tuli luvattua läheiselleni – harjoitella muumimammamaista luottavaista asennetta etsimällä käsiini ja lukemalla ‘Muumipappa ja meri’ -kirjan. Jossain täällä kotona se on, tallessa lapsuuden ajoilta. 🙂 

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Kirkkovuosikalenteri kuvaa viikon aihetta näin:
Valvomisen sunnuntai on kirkkovuoden viimeistä edellinen sunnuntai. Tämän sunnuntain sanoma korostaa hengellistä valvomista ja Kristuksen paluun odotusta. Väsymisen ja välinpitämättömyyden vaara on suuri. Ihminen kotiutuu helposti tähän maailmaan ja unohtaa, ettei hän elä täällä pysyvästi. Kristityn tulisi olla joka hetki valmis lähtemään tästä elämästä. Valvominen ei kuitenkaan ole voimia kuluttavaa jännitystä vaan turvallista luottamusta siihen, että Jumala vie meissä aloittamansa hyvän työn päätökseen. Jumalan lupauksen mukaisesti kristityt odottavat ”uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus vallitsee” (2. Piet. 3:13).

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Anna meille ilo
Herra, sinä olet meidän turvamme polvesta polveen.
Jo ennen kuin vuoret syntyivät, ennen kuin maa ja maanpiiri saivat alkunsa, sinä olit. Jumala, ajasta aikaan sinä olet.
Sinä annat ihmisten tulla  maaksi jälleen ja sanot:
”Palatkaa tomuun, Adamin lapset.” Tuhat vuotta on sinulle kuin yksi päivä, kuin eilinen päivä, mailleen mennyt, kuin öinen vartiohetki. Me katoamme kuin uni aamun tullen, kuin ruoho, joka hetken kukoistaa, joka vielä aamulla viheriöi mutta illaksi kuivuu ja kuihtuu pois. Opeta meille, miten lyhyt on aikamme, että saisimme viisaan sydämen.
Herra, käänny jo puoleemme. Kuinka kauan vielä viivyt? Armahda meitä, palvelijoitasi! Ravitse meitä armollasi joka aamu, niin voimme iloita elämämme päivistä. Niin kuin annoit murheen, anna meille ilo yhtä monena vuotena kuin vaivamme kesti.  Ps. 90:1–6, 12–15

Hän ilmoittaa tahtonsa
Valmistaudu kohtaamaan Jumalasi, Israel!

Katso, hän on muovannut vuoret ja luonut tuulen.
Hän ilmoittaa ihmisille tahtonsa.
Hän tekee aamunkoiton ja yön pimeyden,
hän kulkee maan kukkuloiden yli.
Hänen nimensä on Herra, Jumala, Sebaot.  Aam. 4:12–13

Kuka Aamos olikaan? Virkistin muistiani netistä: Aamoksen kirjan mukaan hän oli kotoisin Juudan kuningaskunnasta, n. 10 km:n päässä Betlehemistä. Hän kertoo olevansa karjapaimen ja metsäviikunoiden viljelijä, ja että Herra oli kutsunut hänet profetoimaan niin omalle kuningaskunnalle kuin naapurivaltakunnille.
Āmōs merkitsee heprean kielessä kuormitettua, vaivattua tai taakankantajaa. Aamoksen arvioidaan eläneen 700-luvulla eKr. 

Aamos uskoi Jumalan täydelliseen suvereeniuteen suhteessa ihmiseen. Hän katsoi Jumalan vaativan sosiaalista oikeudenmukaisuutta kaikille ihmisille, niin rikkaille kuin köyhillekin. Vaikka juutalaiset olivat Jumalan valittu kansa, ei se tehnyt poikkeusta tähän sääntöön, vaan myös heidän oli kärsittävä rangaistus rikkoessaan sitä. Aamos katsoi moraalisen järjestyksen menevän yli kansallisten intressien.

Aamoksen tekstejä on käytetty myös muissa kuin uskonnollisissa puheissa. Esim. Martin Luther Kingin viittaa puheessaan “I have a Dream” jakeeseen “Mutta oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus kuin ehtymätön puro”. (Aam, 5:24).
Martin Luther King:‘We will not be satisfied until justice rolls down like waters and righteousness like a mighty stream”

Meillä on Hänen lupauksensa
Älkää, rakkaat ystävät, unohtako tätä: Herralle yksi päivä on kuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta kuin yksi päivä. Ei Herra vitkastele täyttäessään lupaustaan, vaikka hän joidenkin mielestä on myöhässä. Päinvastoin: hän on kärsivällinen teitä kohtaan, koska ei halua kenenkään tuhoutuvan vaan tahtoo, että kaikki kääntyisivät.

    Herran päivä tulee kuin varas. Sinä päivänä taivaat katoavat jylisten, taivaankappaleet palavat ja hajoavat. Silloin paljastuu maa ja kaikki, mitä ihminen on maan päällä saanut aikaan. Koska tämä kaikki näin hajoaa, millaisia onkaan pyhässä elämässä ja hurskaissa teoissa oltava niiden, jotka odottavat Jumalan päivää ja jouduttavat sen tuloa – tuon päivän, joka saa taivaat liekehtien hajoamaan ja taivaankappaleet sulamaan kuumuudesta. Mutta meillä on hänen lupauksensa, ja siihen luottaen me odotamme uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus vallitsee.
    Rakkaat ystävät! Kun te tätä kaikkea odotatte, pyrkikää siihen, että Herra aikanaan voisi havaita teidät puhtaiksi ja moitteettomiksi ja teillä olisi rauha. Kasvakaa meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa. Hänelle kunnia nyt ja iankaikkisuuden päivään asti. Aamen.
2. Piet. 3:8–14, 18

Öljyastiat
Jeesus puhui tämän vertauksen:

    ”Silloin taivasten valtakunta on oleva tällainen. Oli kymmenen morsiusneitoa, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät sulhasta vastaan. Viisi heistä oli tyhmää ja viisi viisasta. Tyhmät ottivat lamppunsa mutta eivät varanneet mukaansa öljyä. Viisaat sitä vastoin ottivat lampun lisäksi mukaansa öljyastian. Kun sulhanen viipyi, heitä kaikkia alkoi väsyttää ja he nukahtivat. Mutta keskellä yötä kuului huuto: ’Ylkä tulee! Menkää häntä vastaan!’ Silloin kaikki morsiusneidot heräsivät ja panivat lamppunsa kuntoon. Tyhmät sanoivat viisaille: ’Antakaa meille vähän öljyä, meidän lamppumme sammuvat.’ Mutta viisaat vastasivat: ’Emme me voi, ei se riitä meille kaikille. Menkää ostamaan kauppiailta.’ Mutta kun he olivat ostamassa öljyä, sulhanen tuli. Ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häätaloon, ja ovi suljettiin. Jonkin ajan kuluttua toisetkin saapuivat sinne ja huusivat: ’Herra, Herra, avaa meille!’ Mutta hän vastasi: ’Totisesti, minä en tunne teitä.’
    Valvokaa siis, sillä te ette tiedä päivää ettekä hetkeä.”    Matt. 25:1–13

Elämä on yllätyksellistä. Välillä tulee eteen tulee asioita, joita emme millään olisi osanneet ennalta aavistaa tai odottaa.
Jeesus kehottaa vertauksensa kautta meitä olemaan valmistautuneita tällaiseen  yllätyksellisyyteen. Samoin kuin meillä ei ole aavistustakaan siitä, milloin ylösnoussut Kristus  ilmestyy kaikessa kirkkaudessaan, Hän haluaa meidän olevan valmiina siihen, että milloin tahansa Hän voi ilmestyä, ja silloin kaikki muuttuu.

Mistä saamme voimaa niinäkin aikoina, jolloin meitä erityisesti koetellaan ja uupumus alkaa voittaa alaa? Mikä auttaa meitä pysymään hereisinä silloinkin, kun päivät lyhenevät ja illat pimenevät? Mikä on se öljy, joka valaisee tietämme, ympäristöämme ja elämäämme silloin kun emme itse tahdo nähdä eteenpäin? 

Maailman Valo, auta meitä kiinnittämään huomiomme siihen, mikä todella on tärkeää ja merkityksellistä. Auta meitä näkemään, mistä kaikesta saamme olla kiitollisia, tänäänkin, tälläkin hetkellä. Kaikkivaltias, anna Pyhän Henkesi valaista sydämemme, jotta voisimme olla avoimia sille, miten Sinä vaikutat elämässämme. Kiitos Rakkaudestasi meitä kohtaan.  

Come to Jesus, Rest in Him – Jordan Kauflin, Matt Merker

Oletko väsynyt, painavatko asiat mieltäsi?
tule. laske alas taakkasi
Jeesus kutsuu sinua, vetää sinua puoleensa
lepää Hänessä
Hän on lempeä ja nöyrä sydämeltään
Hän haluaa tuoda meille rauhan
hellä Paimen, voimallinen Pelastaja
lepää Hänessä
Miten varma onkaan Hänen myötätuntonsa meitä kohtaan
niin syvä on Hänen rakkautensa
joten tule, lepää Hänessä
Oletko toivoton, tunnetko syyllisyyttä
häpeätkö kaikkea syntisyyttäsi?
Hän haluaa tavoittaa sinut, antaa sinulle anteeksi
lepää Hänessä
Hän on maksanut jokaisesta epäonnistumisestasi
armo virtaa loputtomina virtoina
tule, seuraa, vapaus kutsuu sinua
lepää Hänessä
Odotatko suruissasi
että tämä murtunut maailma parantuisi?
Hän tulee, palaa pian
lepää Hänessä
Me tulemme näkemään Hänet
me tulemme tuntemaan Hänet
millainen kirkkauden valtaisuus paljastuukaan
Hänen lempeydestään, jokaisesta lupauksesta
joka silloin toteutuu
luota Jeesukseen, Hän pitää meistä kiinni
loppuun asti