Immanuel – Jumala kanssamme

18.12.2017   

Ilmoitukset  – Maria, Jeesuksen äiti, oli kihlattu Joosefille. Ennen kuin heidän liittonsa oli vahvistettu, kävi ilmi, että Maria, Pyhän Hengen vaikutuksesta, oli raskaana. Joosef oli lakia kunnioittava mies mutta ei halunnut häpäistä kihlattuaan julkisesti. Hän aikoi purkaa avioliittosopimuksen kaikessa hiljaisuudessa.
Kun Joosef ajatteli tätä, hänelle ilmestyi yöllä unessa Herran enkeli, joka sanoi: ”Joosef, Daavidin poika, älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi. Se, mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä. Hän synnyttää pojan, ja sinun tulee antaa pojalle nimeksi Jeesus, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä.”
Tämä kaikki tapahtui, jotta kävisi toteen, mitä Herra on profeetan suulla ilmoittanut:
– Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, ja hänelle annetaan nimeksi Immanuel – se merkitsee: Jumala on meidän kanssamme.
Unesta herättyään Joosef teki niin kuin Herran enkeli oli käskenyt ja otti Marian vaimokseen.
(Matt. 1: 18-24)

Muutaman viikko sitten eräs kirjailija kertoi, kuinka hän, entinen öykkäri, oli päättänyt ruveta herrasmieheksi. Hän on kirjoittanut muuntumisprosessistaan kirjan. Kuinka moni vaimo mahtaa toivorikkaana kääriä kirjan joulupaperiin ja sujauttaa kuusen alle?
Yleensä vaimot haluavat muuttaa miehiään paremmiksi. Mutta osaavathan vaimotkin olla rasittavia. Paljon itsehillintää kysyy jatkuvan nalkutuksen, syyttelyn tai valituksen kuuleminen kenen tahansa suusta. – Tuolla kirjailijalla on hyviä uutisia: luonnettaan voi kehittää – iloksi itselleen ja lähimmäisilleen.

Joosef oli herrasmies. Hän ei halunnut nolata Mariaa, vaan halusi hoitaa tilanteen hienotunteisesti. Tuo oli varmasti siihen aikaan poikkeuksellista. Yleisempää olisi varmaan ollut toimia loukatun kunniansa vimmasta käsin. Joosefilla oli hyvä luonne. Ei häntä perusteetta tai sattuman kaupalla valittu Jeesuksen kasvatti-isäksi. 

Jumala lähetti enkelinsä  ilmoittamaan Joosefille hänelle, miten asiat ovat. Sitä ei kerrota, miten paljon Joosef ymmärsi tuosta ihmeellisestä ilmoituksesta: lähtöisin Pyhästä Hengestä… pelastaa kansansa sen synneistä…
Joka tapauksessa Jumalan lähettämän enkelin sanoma tuli hänelle niin kirkkaana, selkeänä ja todellisena, että hän sen kuultuaan toimi saamansa kehotuksen mukaan. 

Joulukuvaelma hoitokodissa – Vähän aikaa sitten eräässä vanhusten ja muistisairaiden hoitokodissa oli joulumessu. Joululaulujen ja ehtoollisen lisäksi oli joulukuvaelma. Mariana oli pyörätuolipotilas, Joosefina hoitokodin hoitaja, Suomessa asuva arabi, paimenina toinen samoilta suunnilta oleva hoitaja, potilas sekä vapaaehtoisia. Enkeleinä vapaaehtoisia.
Potilasyleisöä ei haitannut lainkaan se, että Maria olisi ikänsä puolesta voinut olla Josefin isoäiti. Luulenpa että heitä päin vastoin kosketti, että yksi heistä oli Mariana. He elivät hiiskumatta mukana, kun Joosef työnsi pyörätuolissa istuvaa Mariaa etsien majapaikkaa, enkelit ilmestyivät paimenille ja paimenet lähtivät tervehtimään vastasyntynyttä Jeesus-lasta. Joosef nosti huolehtivaisesti Marian käsivartta aina kun se valahti Jeesus-vauvaa esittävän valkean kangasmytyn ympäriltä.
Aiempina vuosina olemme esittäneet kuvaelman vapaaehtoisvoimin. Tämä oli kuitenkin – juuri tällaisena – erityisen koskettava.

Immanuel Jumala kanssamme – Joulun ihmeellinen sanoma, jota saa yhä uudelleen ihmetellä ja mietiskellä. Suuri mysteeri, jonka enkelit ilmoittivat paimenille jouluyönä. Mysteeri, joka ilmoitetaan meille jouluevankeliumissa: Jumala laskeutui luoksemme. Ja on meidän keskellämme. Huomaammeko? Kuulemmeko enkelten ilmoituksen tänä Jouluna?

Joulun rauhaa koteihin Lähettäisitkö Luojamme hyviä enkeleitäsi joka kotiin. Niin että tulisi Joulun rauha, ja pysyisi. Levollista yhdessäoloa ilman vaatimuksia ja suorittamista; lempeää toisen huomioimista; yksinäisten muistamista.
Millaiset asiat luovat hyvää ilmapiiriä? Rakastetussa joululaulussa pyydetään taivaan valoa ja rauhaa päälle maan”. 

Kristus, avaa silmämme näkemään Sinun Valosi, sydämemme kuulemaan Sinun sydämesi sykkeet. Lähetä enkeleitäsi ilmoittamaan iloisia uutisia sinne, missä niitä kipeästi tarvitaan. Lähetä enkeleitäsi tuomaan Rakkauttasi  ja Rauhaasi jokaiseen kotiin, jokaisen kansan keskuuteen, tähän maailmaan.

Joseph’s Song – Michael Card

“Kuinka tämä voi  olla mahdollista
lapsi, käsivarsillani rauhallisena nukkuva
Jumalan Poika, sanoi enkeli
kuinka se on mahdollista?
Herra, tiedän ettei Hän ole omani
ei minun lihaani ja vertani
anna Isä kuitenkin tämän pienokaisen
olla poika, jota rakastan
Isä näytä minulle
miten sovin tähän suunnitelmaasi
kuinka mies voi olla isä Jumalan Pojalle?
Herra, koko elämäni olen ollut
yksinkertainen puuseppä
kuinka voin kasvattaa Kuningasta?
Hän näyttää niin pieneltä
kasvonsa ja kätensä niin hennoilta
ja kun Hän itkee, aurinko tuntuu häviävän
kun Hän nauraa, paistaa jälleen
kuinka tämä on mahdollista?”

Muut 4. adventtisunnuntain (tänä vuonna jouluaaton) tekstit: Ps. 130: 5-8, Jes. 29: 17-19 ja Room. 15: 8-13.