Jouluyö

23.12.2017  

Älkää pelätkö – Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana. Kaikki menivät kirjoittautumaan veroluetteloon, kukin omaan kaupunkiinsa.
    Niin myös Joosef lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista, ja meni verollepanoa varten Juudeaan, Daavidin kaupunkiin Betlehemiin, sillä hän kuului Daavidin sukuun. Hän lähti sinne yhdessä kihlattunsa Marian kanssa, joka odotti lasta. Heidän siellä ollessaan tuli Marian synnyttämisen aika, ja hän synnytti pojan, esikoisensa. Hän kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut tilaa majapaikassa.
    Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi paimenet, mutta enkeli sanoi heille: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä.” Ja samalla hetkellä oli enkelin ympärillä suuri taivaallinen sotajoukko, joka ylisti Jumalaa sanoen:
      – Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.
    Kun enkelit olivat menneet takaisin taivaaseen, paimenet sanoivat toisilleen: ”Nyt Betlehemiin! Siellä me näemme sen, mitä on tapahtunut, sen, minkä Herra meille ilmoitti.” He lähtivät kiireesti ja löysivät Marian ja Joosefin ja lapsen, joka makasi seimessä. Tämän nähdessään he kertoivat, mitä heille oli lapsesta sanottu. Kaikki, jotka kuulivat paimenten sanat, olivat ihmeissään. Mutta Maria kätki sydämeensä kaiken, mitä oli tapahtunut, ja tutkisteli sitä.
    Paimenet palasivat kiittäen ja ylistäen Jumalaa siitä, mitä olivat kuulleet ja nähneet. Kaikki oli juuri niin kuin heille oli sanottu.   (Luuk. 2: 1-20)

Vanha vai uusi? Kokoonnuimme ystävieni kanssa juhlistamaan Joulua aatonaatonaattona. Luimme myös tämän jouluevankeliumin. Hämmästyksekseni ilmeni, että minä olin ainoa, jonka koulussa joka vuosi yhden luokan (meidän koulussa 2. lk:n) tehtävä oli opetella evankeliumi ulkoa ja lausua sen yhteen ääneen joulujuhlassa. Tämän vuoksi se vanha versio on iskostunut meikäläisellä luihin ja ytimiin ja tuntuu kauniimmalta. 

Retrokynttilät? Joulukuusta koristellessani totesin, että isovanhempieni Airam- kynttiläsarjasta oli yksi lamppu mennyt rikki. Taisi tulla tuo valosarja (50-luvulta) matkansa päähän. Pari vuotta sitten vielä näin kaupassa identtisessä pakkauksessa olevaa retroversiota. Mutta eihän se ole sama kuin originaali, johon kytkeytyivät kaikki ihanat lapsuuden isovanhempien luona vietetyt joulumuistot. Ystäville sanoin että nyt on tällainen ekokuusi: ei kuluteta turhaan sähköä. Mutta perheen, erityisesti lastenlasten vuoksi taidan kuitenkin hankkia uuden sarjan. Symboloihan kuusi Valon tuloa luoksemme.
Aatonaattona ei kuitenkaan huvita lähteä metsästämään retroa. Ehkä päädyn ekologisempiin ledeihin…

Vanhasta poisoppiminen on haasteellista. Tänä adventtina tehtäväni erään hoitokodin joulukuvaelmassa oli lausua nuo enkelin sanat paimenille. Vaikka kyse oli vain 4 virkkeestä ja vaikka olin ollut samassa roolissa viimekin vuonna, en millään tahtonut oppia tuota uutta sanamuotoa. Vanha käännös tahtoi väkisin tulla tilalle.
Vaikka eipä tuolla merkitystä; käännöksiä tulee ja menee. Itse sanoma pysyy kuitenkin aina samana: Kristus, Vapahtaja, syntyi maan päälle! Ihmeellinen lahja – meille annettu!

Taivaat avoinna – Tuona yönä oli taivas avoinna. Tähdet, enkelit, paimenet, eläimet – koko luomakunta sai tulla osallisiksi tuohon ihmeeseen: Jumala laskeutui  ihmisten keskuuteen. Sitä mekin saamme ihmetellä. Siinä on Joulun ydin.ei ole muuttunut, mutta joka muutti kaiken. Kaikkeuden Luoja halusi osoittaa Rakkautensa, tehdä sovinnon ja antaa meille uuden alun. Hän halusi – ja haluaa yhä, tänäänkin, tulla, tuoda myötätuntonsa, lohdutuksen, hellyyden, ilon, rauhan, läheisen yhteyden kanssaan. Hän näkee, mitä me juuri nyt eniten kaipaamme. ei ole muuttunut, mutta joka muutti kaiken. Kaikkeuden Luoja halusi osoittaa Rakkautensa, tehdä sovinnon ja antaa meille uuden alun. Hän halusi – ja haluaa yhä, tänäänkin, tulla, tuoda myötätuntonsa, lohdutuksen, hellyyden, ilon, rauhan, läheisen yhteyden kanssaan. Hän näkee, mitä me juuri nyt eniten kaipaamme.

Tuon yön merkitys ei ole muuttunut miksikään 2000 v:ssa. Se sen sijaan muutti kaiken. Jumala ei enää halunut olla etäinen ja tavoittamaton. Kaikkeuden Luoja halusi osoittaa meille Rakkautensa, tehdä sovinnon kanssamme ja antaa uuden alun.
Hän halusi – ja haluaa yhä – tänäänkin – tulla luoksemme, tuoda myötätuntonsa, lohdutuksensa, hellyytensä, ilonsa, rauhansa. Hän haluaa läheiseen yhteyteen kanssamme.  Hän näkee, mitä me juuri nyt eniten kaipaamme.

Kaikille Joulu ei ole iloinen juhla. Se voi nostaa pintaan myös kipeitä kokemuksia ja muistoja. Eteeni tuli ensin Piano Guys’ien video, jossa teinityttö Lexi Walker laulaa laulun ‘Oi Jouluyö’. Sen jälkeen löysin alla olevan videon. Sen alussa Piano Guys’ien pianisti kertoo, kuinka hän ja hänen vaimonsa menettivät Annie -tyttärensä viime vuoden lopulla. Tämä heijastui koko perheen joulunviettoon. He saivat kuitenkin paljon lohtua Graig Avenin laulusta ja halusivat soittaa sen yhdessä hänen kanssaan, Annie- tytön muistoksi. (Laitan laulun sanat suomeksi Joulun jälkeen.)

If you’re missing someone this Christmas  – Graig Aven ja Piano Guys

“… tiedän että Joulu tulee olemaan kipeä
sillä sinä et ole viettämässä sitä kanssani
silmäni täyttyvät kyyneleistä
ja muistot virtaavat mieleeni kuustamme koristellessa
vaikka tänä vuonna sydämeni onkin särkynyt
saan toivoa ja iloa muistaessani missä olet:
olet Jumalan Pojan kanssa, Rauhanruhtinaan luona
Hänen, jota juhlimme – ajatus siitä ihmetyttää minua
toisinaan vielä murrun surren että olemme erossa
mutta suloisin lahja on tietää, missä olet
olet Jumalan Pojan luona
minulla on kuvasi kehyksissä ja joulusukka jossa on nimesi
Jumala tietää että on ollut vaikeaa päästää irti
en voi tuoda sinua takaisin mutta etsin sinua taas
ja tiedän että Jumala on tässä, sieluani varten
tein kanssasi lumienkeleitä mutta nyt taidat sen sijaan
laulaa enkelten kanssa Jumalan valtaistuimen edessä
jouluaika oli sinulle mieluisin aika vuodesta
rakastit koristella kuustamme
mutta nyt kun olet Jeesuksen kanssa
voinko edes kuvitella miltä sinusta tuntuu
sillä Hänhän kuoli vuoksemme (ristin)puulla
olet Jumalan Pojan kanssa, Rauhanruhtinaan luona
Hänen, jota juhlimme – ajatus siitä ihmetyttää minua
mutta suloisin lahja on tietää, että olet nyt
Hänen käsivarsillaan, Jumalan Pojan kanssa”

Ja alla Oi Jouluyö, jonka nuori Lexi Walker laulaa sykähdyttävästi:
O Holy Night – Lexi Walker & The Piano Guys

Muut Jouluyön tekstit ovat Ps. 96: 1-3, 6-10, Jes. 9: 1-6 ja Tit. 2: 11-14.

Valoisaa, siunattua ja rauhaisaa Kristuksen syntymäjuhlaa!