Armahtakaa!

22.6.2024. Ah miten kaunis ja lämmin juhannussää! Tänään oli Leppävaaran kirkossa  pihakirkko kirkkokahveineen. Myös kirkkoväen koiraystävät olivat tervetulleita, joten sinne, ilman muuta!
Ensikertaa kirkon pihalla vieraillut hauvani seurasi sylissäni hiljaa ja tarkkaavaisena tilaisuutta. Vierustoverini totesi jälkeenpäin huomanneensa, kuinka hauvelin korvat heiluivat aina laulaessamme.
Lauloimme monta luomakunnan ihmeellisyyttä ja kauneutta ylistävää virttä, mm. kauniin, virsikirjaan (967) kelpuutetun ‘Nousta sain aamuun’ (= ‘Morning has broken’),
Katselimme sinistä taivasta ja kirkonpihasta avautuvaa luontoa miettien, kuinka ihmeellisesti ja taitavasti Luojamme on kaiken suunnitellut. 🔅

Nyt vietetään juhannusviikonloppua, vaikka varsinainen juhannuspäivä onkin maanantaina, 24.6. Olen tainnut aina laittaa tähän blogiin juhannuspäivän tekstit. Niissä kerrotaan  Jumalan suuruuden lisäksi Juhannuksen syntymäpäiväsankarista, Johannes Kastajasta. Siitä, miten hänen nimekseen tuli Johannes ja siitä, miten hänen lisänimekseen tuli Kastaja.  .
Tällä kerralla laitan tähän kuitenkin vaihteeksi juhannusviikonlopun sunnuntain tekstit. 

Kirkkovuosikalenterista – ‘Ihmisen asia ei ole tuomita lähimmäistään, sillä tuomiovalta kuuluu yksin Jumalalle. Meitä kehotetaan armahtamaan toisiamme ja edistämään oikeuden ja hyvyyden toteutumista. Kuulumme syntisten seurakuntaan, joka elää Jumalan anteeksiantamuksesta.’

Sytytä silmiini valo
Herra, kuinka kauan? Oletko unohtanut minut iäksi?
Kuinka kauan peität minulta kasvosi?
Kuinka kauan huolet painavat mieltäni ja sydäntäni jäytää tuska? Kuinka kauan viholliseni ovat voitolla?
Katso minun puoleeni ja vastaa minulle, Herra, Jumalani!
Sytytä silmiini valo, älä anna minun nukkua kuolemaan, ettei viholliseni sanoisi: ”Minä voitin hänet”, ettei vastustajani saisi iloita tappiostani.
Minä luotan sinun armoosi, saan iloita sinun avustasi.
Minä laulan kiitosta Herralle, hän pitää minusta huolen.
Ps. 13:2–6

Ihmisten hyväksi koituu se 
Elihu jatkoi puhettaan ja sanoi:

– Onko mielestäsi oikein, että sanot: ”Minä olen oikeassa, Jumala väärässä!”
Tai että kysyt: ”Mitä minä siitä hyödyn, että pysyttelen irti synnistä?”
Minä vastaan sinulle selvin sanoin ja vastaan vielä ystävillesikin!
    Kohota katseesi ylös taivaalle ja katso pilviä. Ne ovat korkealla sinun yläpuolellasi.
Jos sinä teet syntiä, mitä se häntä liikuttaa? Jos teet vielä enemmän syntiä, mitä se hänelle merkitsee?
Tai jos elät oikein, mitä hän siitä hyötyy? Mitä sinä pystyisit hänelle antamaan! Ihmistä, itsesi  kaltaista, sinun syntisi satuttavat, ihmisten hyväksi koituu se, että elät oikein.
Job 35:1–8

Jumalan valtakunta on rauhaa ja iloa
Älkäämme siis enää tuomitko toisiamme. Katsokaa sen sijaan, ettette saata veljeänne kompastumaan ja kaatumaan. Herraan Jeesukseen luottaen tiedän varmasti, ettei mikään ole sinänsä epäpuhdasta. Mutta jos joku pitää jotakin epäpuhtaana, hänelle se on epäpuhdasta. Jos veljesi pahastuu ruoastasi, et enää ole noudattanut rakkauden vaatimuksia. Älä saata ruoallasi perikatoon sitä, jonka vuoksi Kristus on kuollut. Älkää antako aihetta pilkata sitä hyvää, minkä olette saaneet. Jumalan valtakunta ei ole syömistä eikä juomista, vaan vanhurskautta, rauhaa ja iloa, jotka Pyhä Henki antaa. Joka tällä tavoin palvelee Kristusta, on Jumalalle mieleen ja saa ihmistenkin arvonannon.

    Pyrkikäämme siis rakentamaan rauhaa ja vahvistamaan toisiamme.
Room. 14:13–19

Luuletteko…
Juuri siihen aikaan Jeesuksen luo tuli ihmisiä, jotka kertoivat Pilatuksen surmauttaneen uhraamaan tulleita galilealaisia, niin että heidän verensä oli sekoittunut uhrieläinten vereen. Jeesus sanoi siihen: ”Luuletteko, että he olivat suurempia syntisiä kuin kaikki muut galilealaiset, koska saivat tuollaisen lopun? Eivät suinkaan – samalla tavoin te kaikki olette tuhon omia, ellette käänny. Entä ne kahdeksantoista, jotka saivat surmansa, kun Siloan torni sortui heidän päälleen? Luuletteko, että he olivat syyllistyneet johonkin pahempaan kuin muut jerusalemilaiset? Eivät suinkaan – yhtä lailla te kaikki olette tuhon omia, ellette käänny.”
Luuk. 13:1–5

Aika tiukkoja sanoja Jeesukselta. Mitäköhän hän sanoisi meille, tämän ajan ihmisille maailman menoa katsellessaan? 
Jeesus esitti toiveen jäähyväisrukouksessaan, että me ihmiset oppisimme elämään keskinäisessä yhteisymmärryksessä. Hän sanoi, että on tullut tuomaan reuhaa. Hän tarjoaa meille sellaista sisäistä rauhaa, joka pysyy silloinkin, jos tai kun se, mitä näemme tai koemme ympäröivässä maailmassamme – taikka omassa elämänpiirissämme – on kaukana rauhaisasta  rinnakkaiselosta.  

Meille on kuitenkin annettu vapaus valita toisin, kääntää ajatuksemme ja tekomme sellaisiksi, jotka rakentavat rauhaa sisimpäämme ja ympärillemme.
Ystävälliset sanat, huomaavainen suhtautuminen kanssaihmisiimme, käden ojennus apua tarvitsevalle…  – usein on kyse niin pienistä asioista, ettemme ehkä edes tule ajatelleeksi, että niillä voisi olla vaikutusta suuremmassa mittakaavassa. Mutta juuri pienillä asioilla on merkitystä, sillä ne ovat meille kaikille mahdollisia. Ja jokaisella hyvään pyrkivällä teolla on merkitys. 

Paavalin kehotus on ihan yhtä ajankohtainen kuin 2000 v. sitten: ‘Pyrkikäämme siis rakentamaan rauhaa ja vahvistamaan toisiamme.’

Jumalan ja luomakunnan ihmeellisyyttä kuvaa myös Morning has broken -laulu.
Etsiessään innoitusta uudelle laululle Cat Stevens löysi tuon laulun vanhan lastenlaulukirjan Songs of Praise . Siinä olevat laulut on kirjoittanut engl. runoilija Eleanor Farieon (1881-1965).

Morning Has Broken – Cat Stevens

Aamun sarastus, kuin aamuista ensimmäinen
mustarastaan laulu kuin ensimmäisen linnun
kiitä laulusta, kiitä aamusta
kiitä kaikesta, mikä versoo tuoreena Sanasta
suloisista sateista jotka säteilevät taivaan valossa
kuin ensimmäinen kaste ensimmäisellä ruoholla
kiitä suloisen kosteasta puutarhasta
joka versoaa täydellisenä siellä
missä Hänen jalkansa ovat kulkeneet
minun auringonvaloni, minun aamuni
syntynyt siitä valosta, jonka Eeden näki
ylistä riemulla, ylistä joka aamu
Jumalan luomistyötä jokaisena uutena päivänä

Kaunista ja siunauksellista juhannusaikaa!