Taivaasta annettu

12.12.2017  Yön aikana maa muuttui valkeaksi, lumi tuli… ooo…onkohan pysyvää? Tuleeko valkoinen Joulu?

Kolmannen adventtisunnuntain aihe on Tehkää tie Kuninkaalle.

Opetuslapset menivät Johanneksen luo ja sanoivat: ”Rabbi, nyt on ruvennut kastamaan myös se mies, joka oli kanssasi Jordanin toisella puolen ja josta annoit hyvän todistuksen. Kaikki menevät hänen luokseen.”
Johannes vastasi: ”Kukaan ei voi ottaa mitään, ellei sitä anneta hänelle taivaasta. Te voitte itse todistaa, että minä sanoin: ’En minä ole Messias. Minut on lähetetty kulkemaan hänen edellään.’ Sulhanen on se, jolla on morsian. Mutta sulhasen ystävä seisoo hänen vieressään ja kuuntelee, mitä hän puhuu, ja iloitsee suuresti sulhasta kuunnellessaan. Niin iloitsen minäkin, ja iloni on nyt täydellinen. Hänen on tultava suuremmaksi, minun pienemmäksi.”  (
Joh. 3: 26–30)

Sulhasen bestman – Jordan-virralla tapahtui kummia: erämaasta tullut, kamelinnahkaan pukeutunut mies kastoi ihmisiä. Miten sen voisi ymmärtää? Että ihmiset tulevat sankoin joukoin tuon miehen kastettaviksi? Miten sana hänestä levisi? Jos ihmisten kokemus omasta kastetuksi tulemisesta tuossa joessa olisi ollut mitäänsanomaton, he tuskin olisivat menneet kertomaan sukulaisilleen ja ystävilleen asiasta saatikka rohkaisseet heitä lähtemään kastepaikalle. Jotain merkittävää siis siinä täytyi tapahtua niissä, joita Johannes kastoi.
Tai tulivatko he paikalle Pyhän Hengen johdattamina? – Itse ajattelen että tapahtui kumpaakin.
Meille evankeliumeissa ei kerrota, miten ihmiset Jordanilla kasteen kokivat. Uskon kuitenkin Pyhän Hengen olleen jo silloin vahvasti läsnä. Toimihan Johannes Kastaja Hengen johdatuksessa. Hän profetoi ja julisti Messiaan tulon. Ja sanoo, että kuulee, mitä hän puhuu. Hän on niin läheisessä yhteydessä Kristuksen Hengen kanssa, että on kuin hän seisoisi tämän vierellä puhumassa. Hän vertaa itseään sulhasen bestmaniin.

Näin tuli tehdä – “Kääntykää, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle!” sanoi Johannes. Kun hän sitten näki Jeesuksen tulevan joenrantaan, häneltä meni pasmat sekaisin. Mutta Jeesus sanoi hänelle: “Älä nyt vastustele. Näin meidän on tehtävä, jotta täyttäisimme Jumalan vanhurskaan tahdon.” (Matt.3:15)
Jeesuksen noustua vedestä Pyhä Henki laskeutui hänen ylleen. Jumala ilmoitti, että tässä on Hänen Poikansa.

Pyhän Hengen voima – Niiden, joille se, miten Pyhä Henki voi toimia ihmisten keskuudessa, on vielä jotenkin ihan liian yliluonnollista tai uskomatonta, voi olla vaikea uskoa edes Hengen johdatukseen. Puhumattakaan siitä, että Pyhä Henki voisi saada jotain niin pientä (ja samalla niin suurta) kuin pienen solun syntymisen aikaiseksi. Tänäkin Jouluna taitaa aika suuri joukko teologejakin pitää sitä mahdottomana. Kuitenkin siinä on koko asian ydin ja Joulun sanoma: Jumalan Poika syntyi neitsyt Marialle. Jumala alulle laittajana,  Ihminen synnyttäjänä.

Tilaa Hänelle – Johannes toteaa että Hänen, Jumalan Pojan on tultava suuremmaksi, itsen pienemmäksi. Mitä voisikaan tapahtua, jos me epäilyissämme, epäuskossamme tai kaikkitietäväisyydessämme antaisimmekin mahdollisuuden Jumalan Hengelle toimia elämässämme? Näyttää todellisuuttansa ja sitä, mitä kaikkea Hän voi.
Johannes sanoi:
“Minä kastan teidät vedellä parannukseen, mutta minun jälkeeni tulee toinen, joka on minua väkevämpi. Minä en kelpaa edes riisumaan kenkiä hänen jalastaan. Hän kastaa teidät Pyhällä Hengellä ja tulella.” (Matt. 3:11)

Johannes Kastaja – kuten evankelista -kaimansakin – koki olevansa niin läheisessä yhteydessä Kristuksen Hengen kanssa, että oli kuin Kristus olisi seissyt hänen vierellään puhumassa. Hän vertasi itseään sulhasen bestmaniin ja kastettavaa kansaa morsiameen.
Kumpaan sitten helpommin samastuisikaan, minusta molemmat ovat osuvia kuvia siitä, millaiseen suhteeseen Jumalan Poika meitä kutsuu: sekä ystäväksi että pyhään liittoon kanssaan.

Taivaasta – “Kukaan ei voi ottaa mitään, ellei sitä anneta hänelle taivaasta”, Johannes totesi. Hänellä oli jotain jonka hän oli saanut taivaasta. Jumalan Hengen läsnäolon ja vaikutuksen saivat myös muut Jordanilla olleet kokea. Jumala puhui, Hän toimi.

Mitä jos uskaltautuisikin avoimin mielin ja sydämin kääntyä Hänen puoleensa? Uskaltaisi solmia Hänen kanssaan ystävyyssuhteen ja sellaisen liiton, jossa Hän saisi näyttää Rakkautensa ja Viisautensa?
Siinä minä suostuisin pienemmäksi, antaisin Hänelle tilaa vaikuttaa minussa.
Tule Kristus, tahdon raivata Sinulle tien sydämeeni, jotta Sinä voit tulla – tuoda sinne Rakkautesi, Rauhasi ja Valosi.

Veni Domine Jesu – Marco Frisina

Maranata – tule Herra Jeesus”

Muut tekstit: Ps. 85: 9-14, 5. Moos. 18: 15-19, Room. 16: 25-27 ja vaihtoehtoisena evankeliumitekstinä Joh. 1: 19-27.