Ylösnousseen kohtaaminen

28.3. 2024. Miten iso muutos voikaan tapahtua muutaman päivän aikana: viime viikolla vielä piti tasapainoilla jäisillä kaduilla, ja nyt voi jo pyöräillä – ihanaa!🌞
Pääsiäisviikolla pääsi – ikään kuin pääsiäisen kunniaksi – vihdoinkin, ties kuinka monta kuukautta tauotta käytössä olleista nastajalkineista! 

Pääsiäinen on yllätysten juhla, joka haluaa johdattaa meidät murehtimisesta ilon ja riemun kokemiseen; haluaa nostaa katseemme vaikeuksista kohti Valoa!
Pääsiäinen rohkaisee luottamaan ja uskomaan, että vaikka nyt näyttäisi miltä, jotain hyvää on odotettavissa. Ollaan matkalla kohti jotain, mikä on parempaa kuin osaisimme odottaakaan! 🌞

Tänään, kiirastorstaina, muistetaan Jeesuksen pääsiäisateriaa opetuslastensa kanssa ja Ehtoollisen asettamista.
Pitkänperjantaina ristin juurella olleet naiset lähtivät sapatin jälkeen Jeesuksen haudalle hyvältä tuoksuvien öljyjen kanssa, mutta löysivätkin suureksi hämmästyksekseen tyhjän haudan.
Enkeli sanoi heille: “Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista!” 💛


Ylösnousseen seurassa – Kirkkovuosikalenteri toteaa, että ‘Toisena pääsiäispäivänä muistetaan ylösnousseen Jeesuksen ilmestymistä opetuslapsille ja muutamille naisille. Ilmestykset vakuuttivat heidät hänen kuolleista nousemisestaan ja jatkuvasta läsnäolostaan. Seurakunta elää Ylösnousseen seurassa.’

💛💛💛💛💛💛💛

Elämän tie
Minä pysyn aina lähellä Herraa.
Kun hän on oikealla puolellani, minä en horju.
Minun sydämeni iloitsee, mieleni riemuitsee, minun ruumiini ei pelkoa tunne.
Sinä et hylkää minun sieluani tuonelaan, et anna palvelijasi joutua kuoleman valtaan.
Sinä osoitat minulle elämän tien, sinun lähelläsi on ehtymätön ilo, sinun oikealla puolellasi ikuinen onni.  Ps. 16:8–11

Lähellä Jumalaa

Minä saan aina olla luonasi, sinä pidät kädestäni kiinni.
Sinä johdatat minua tahtosi mukaan, ja viimein sinä nostat minut kunniaan.
Taivaassa minulla on sinut, sinä olet ainoa turvani maan päällä.
Vaikka ruumiini ja sieluni nääntyy, Jumala on kallioni, minun osani iankaikkisesti.
Ne, jotka luopuvat sinusta, menehtyvät. Sinä tuhoat kaikki, jotka pettävät sinut.
Mutta minun onneni on olla lähellä Jumalaa, minä turvaan Herraan, Jumalaani, ja kerron kaikista hänen teoistaan.  Ps. 73:23–28

💛💛💛💛💛💛💛

Hänen kauttaan
Tiedättehän, ettei teitä ole lunastettu isiltä perimästänne tyhjänpäiväisestä elämästä millään katoavalla tavaralla, hopealla tai kullalla, vaan Kristuksen, tuon virheettömän ja tahrattoman karitsan, kalliilla verellä. Hänet oli valittu jo ennen maailman perustamista, ja nyt aikojen lopulla hänet on tuotu julki teitä varten. Hänen kauttaan te uskotte Jumalaan, joka herätti hänet kuolleista ja antoi hänelle kirkkauden, niin että te uskoessanne myös panette toivonne Jumalaan.

Kun te totuudelle kuuliaisina olette puhdistautuneet elääksenne vilpittömässä, veljellisessä rakkaudessa, niin rakastakaa toisianne uskollisesti ja kaikesta sydämestänne. Olettehan te syntyneet uudesti, ette katoavasta siemenestä, vaan katoamattomasta, Jumalan elävästä ja pysyvästä sanasta.
1. Piet. 1:18–23

Ylösnousseen kohtaaminen     
Naiset lähtivät haudalta, yhtaikaa peloissaan ja riemuissaan, ja riensivät viemään sanaa Jeesuksen opetuslapsille. Mutta yhtäkkiä Jeesus tuli heitä vastaan ja tervehti heitä. He menivät hänen luokseen, syleilivät hänen jalkojaan ja kumarsivat häntä. Silloin Jeesus sanoi heille: ”Älkää pelätkö! Menkää sanomaan veljilleni, että heidän pitää lähteä Galileaan. Siellä he näkevät minut.”

Naisten ollessa matkalla muutamat vartiomiehistä menivät kaupunkiin ja kertoivat ylipapeille kaiken, mitä oli tapahtunut. Silloin nämä kokoontuivat neuvottelemaan yhdessä vanhimpien kanssa ja päättivät antaa sotilaille suuren summan rahaa. He sanoivat sotilaille: ”Sanokaa, että hänen opetuslapsensa tulivat yöllä, kun te nukuitte, ja varastivat hänet. Ja jos tämä tulee maaherran korviin, me kyllä lepytämme hänet ja järjestämme niin, ettei teille koidu ikävyyksiä.” Sotilaat ottivat rahat ja tekivät niin kuin heille oli sanottu. Heidän kertomustaan on juutalaisten keskuudessa levitetty tähän päivään asti.   Matt. 28:8–15

Ensin ajattelin, että otanpa tällä kertaa blogiin 2. pääsiäispäivän tekstit. Mutta kun ylläolevaa evankeliumitekstiä lueskelin, alkoi tuo, mitä ylipapit käskivät vartioita tekemään, maistua niin ikävästi itänaapurimaantyyliseltä vehkeilyltä, että laitan tähän alle lisäksi sitä edeltävän, valoisamman 1. pääsiäispäivän evankeliumitekstin, jossa kerrotaan, mitä naiset näkivät ja kokivat tullessaan tyhjän haudan luo. 

Hän on noussut kuolleista
Sapatin päätyttyä, viikon ensimmäisen päivän koittaessa, tulivat Magdalan Maria ja se toinen Maria katsomaan hautaa. Äkkiä maa alkoi vavahdella ja järistä, sillä Herran enkeli laskeutui taivaasta. Hän tuli haudalle, vieritti kiven pois ja istuutui sille. Hän oli hohtava kuin salama ja hänen vaatteensa olivat valkeat kuin lumi. Vartijat pelästyivät häntä niin, että alkoivat vapista ja kaatuivat maahan kuin kuolleet.

    Enkeli kääntyi naisten puoleen ja sanoi: ”Älkää te pelätkö. Minä tiedän, että te etsitte ristiinnaulittua Jeesusta. Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista, niin kuin itse sanoi. Tulkaa katsomaan, tuossa on paikka, jossa hän makasi. Menkää kiireesti sanomaan hänen opetuslapsilleen: ’Hän on noussut kuolleista. Hän menee teidän edellänne Galileaan, siellä te näette hänet.’ Tämä oli minun sanomani teille.”
    Naiset lähtivät heti haudalta, yhtaikaa peloissaan ja riemuissaan, ja riensivät viemään sanaa Jeesuksen opetuslapsille.   Matt. 28:1–8

Maan vavahdellessa laskeutui salamankirkkaana hohtava enkeli haudalle. Haudan suulla ollut pyöreä kivi vieri pois, ja vartijat kaatuivat pelästyksestä maahan.
Naisetkin pelästyivät, mutta eivät sentään niin paljon että olisivat kaatuneet maahan. Nämä rohkeat naiset eivät pelänneet Jeesuksen ja tämän seuraajien vainoojia, vaan olivat jääneet Jeesuksen ristin juurelle yhdessä Marian, Jeesuksen äidin, kanssa. (Muista opetuslapsista oli paikalle jäänyt vain Johannes.)   

Nuo naiset, Magdalan Maria, Jaakobin äiti Maria sekä Salome olivat ostaneet hyvältä tuoksuvaa öljyä, mirhaa, voidellakseen Jeesuksen. Eivät he olisi ikinä osanneet arvata, että rohkeutensa ja urheutensa ansiosta he saisivatkin sen sijaan olla ensimmäisiä Pääsiäisen ihmeen todistajia. 

Enkeli ilmoitti heille tuon yhtä aikaa ihmeellisen ja iloisen uutisen: hauta oli tyhjä, sillä Jeesus oli noussut kuolleista.
Ja jottei asia jäisi kuulopuheen varaan, enkeli kehotti heitä toteamaan asian omin silmin: “Tulkaa katsomaan, tuossa on paikka, jossa hän makasi.”

Naisten suru muuttui helpotukseksi ja riemuksi. Jalkansa eivät varmaan paljoakaan koskettaneet maata heidän juostessaan kertomaan ihanaa uutista muille opetuslapsille:
Hän on noussut kuolleista! Hän elää! 

Surrexit Christus – Kristus on ylösnoussut.  Taizé -laulu 

Kristus on noussut kuolleista, Hän elää ja on kanssamme, tänäkin päivänä!

Riemullista Pääsiäistä!  💛🌞