Jeesus, kiusausten voittaja

21.2.2024. Lunta on talvilomalaisten rientoihin. Toissa päivänä kylämme luistinrataa jäädytettiin ja pian rata täyttyi luistelijoista. Hiihtoladutkin ovat hyvässä kunnossa.
Tavallisesti tässä vaiheessa olen innolla odottanut aurinkoisia keväthankia, mutta täytyy myöntää, että pitkään jatkuneet liukkaat kelit ovat saaneet minut huokaamaan, että kunpa sulaisivat vaan pois nämä jäät ja lumet, sitten talviloman jälkeen.

Tämän viikon kirkkovuoden aihe käsittelee kiusauksia ja niiden voittamista. Jeesus vietti 40 päivää karussa erämaassa. Hänen kestävyytensä joutui koetteluun ennen palvelutyönsä alkamista. Paholainen koetti monin tavoin houkutella hänet luopumaan siitä, mihin hänet oli kutsuttu.
Se, kuinka Jeesus selvisi kiusauksista, antoi hänelle varmastikin voimaa, rohkeutta, kärsivällisyyttä kaikkiin niihin haastaviin tilanteisiin, joita hän myöhemmin joutui kohtaamaan.   

Millaisia kiusauksia ihmiset ovatkaan kautta aikojen joutuneet kohtaamaan. Entä me tämän päivän ihmiset? Minkälaisia ovat minun kiusaukseni? Entä sinun?
Yksi kiusauksen muoto, jonka joudun kohtaamaan melko usein, ilmenee ajatustasolla. Huomaanko antaa kyytiä negatiivisille ajatuksille, kun sellaisia koettaa hiipiä mieleen?

Tiedän, miten vahva vaikutus ikävillä ajatuksilla voi olla elämään, jos niille antaa valtaa tai jos niihin jumiutuu. Ihan jokaiseen päivään vaikuttaa se, millaisten ajatusten sallin pyöriä mielessäni. Siispä kyytiä ikäville ajatuksille, ja äkkiä myönteisiä tilalle, on mottoni.

Aika helppo keino (ainakin omalla kohdallani toimii hyvin) on se, kun suhteutan omaa tilannetta johonkin isompaan kontekstiin. Esim. jos jokin asia harmittaa, mietin miten pientä tämä on verrattuna niihin, joiden jokapäiväinen elämä on selviytymistä hengissä, sodan, nälän,  kylmyyden tai muun koettelemuksen vuoksi. Siinä huomaa, kuinka pienestä on itse taipuvainen valittamaan. (Kuten nyt näistä liukkaista keleistä.) 

Jeesus sai kokea erämaassa, miten hän sai taivaasta apua kiusausten keskellä. Evankelista Markus kirjoittaa, että enkelit pitävät hänestä huolta.
Se, että me vielä tänäkin päivänä voimme lukea tuota, antaa voimaa, rohkeutta ja luottamusta siihen, että kun joudumme isompiinkin koettelemuksiin tai kiusauksiin, apua on saatavilla. On huolto- ja turvajoukot. Luojamme on tämän näin suunnitellut. Hän ei jätä meitä yksin kamppailemaan kiusaustemme kanssa.
Kuten alla olevassa psalmissa todetaan: Hän levittää siipensä yllemme. Hänessä, Häneen turvautuessamme, olemme turvassa.

Korkeimman suojassa
Se, joka asuu Korkeimman suojassa
ja yöpyy Kaikkivaltiaan varjossa, sanoo näin:
”Sinä, Herra, olet linnani ja turvapaikkani. Jumalani, sinuun minä turvaan.”
Herra pelastaa sinut linnustajan ansasta ja pahan sanan vallasta.
Hän levittää siipensä yllesi, ja sinä olet turvassa niiden alla.
Hänen uskollisuutensa on sinulle muuri ja kilpi.
Hän antaa enkeleilleen käskyn varjella sinua, missä ikinä kuljet,
ja he kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen. 
Ps. 91:1–4, 11–12

Tämä on oikea voimapsalmi. Sitä kannattaa lukea, kun tarvitsee henkistä/hengellistä voimaa ja vahvistusta.
Korkeimman suojassa. Turvapaikka. Pelastaa ansasta ja pahan sanan vallasta (ajatuksetkin voisi liittää tuohon). Turvassa Hänen siipiensä alla. Enkeleille käsky varjella sinua, he kantavat sinua käsillään… – miten ihania voimasanoja! Niitä kannattaa toistella itsekseen, niin että niistä tulee sisäisiä voimanantajia.
Itse en ole hyvä muistamaan ulkoa pitempiä lauseita tai jakeita, mutta myönteiset voimasanat ovat helppoja, niihin voi liittää itselleen mieluisia ja sopivia mielikuvia. 😉

(Alla olevasta kuvasta tulee mieleen se hyvä tunne, kun on käynyt avannossa tai kylmässä vedessä. Verenkierto on vauhdissa ja olo on valtavan energinen.)

Hyvän opettelua 
Peseytykää, puhdistautukaa, tehkää loppu pahoista töistänne, ne ovat aina silmissäni. Lakatkaa tekemästä pahaa. Opetelkaa tekemään hyvää, tavoitelkaa oikeudenmukaisuutta, puolustakaa sorrettua, hankkikaa orvolle oikeus, ajakaa lesken asiaa.
– Tulkaa, selvittäkäämme miten asia on, sanoo Herra.
– Vaikka teidän syntinne ovat verenpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin lumi. Vaikka ne ovat purppuranpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin puhdas villa.
Jos te taivutatte mielenne kuulemaan minua, te saatte syödä maan hyvyyttä, mutta jos kovetatte mielenne ja torjutte minut, miekka syö teidät. Herran suu on puhunut.
Jes. 1:16–20

Mitä Jumala Jesajan mukaan odottaa meiltä? Että me luopuisimme tekemästä pahaa, sellaista mikä satuttaa ja loukkaa lähimmäisiämme. Tämä koskee paitsi tekoja myös sitä, millä lailla puhumme toisille, tai miten kirjoittelemme heistä. 
Että opeteltaisiin kanavoimaan turhautumisia, katkeroitumisia, kateutta ja ties mitä muulla tavoin kuin kohdistamalla näitä tunteita muihin.
Opettelisimme tekemään hyviä asioita. Kun teemme toisille hyvää, tulee itsellekin hyvä olo. 

Oikeudenmukaisuutta – Uskon että kaikki meistä ovat ainakin joskus puhuneet ikävällä tavalla tai toimineet epäoikeudenmukaisesti toisia kohtaan. Joillekin siitä on saattanut muodostunut jopa tapa.
Ilouutinen on kuitenkin, että aina voimme muuttua. Päättää parantaa tapamme ja huonot taipumuksemme. Jumala lupaa tulla tässä avuksemme: Hän lupaa pesevänsä väärät tekomme vitivalkoisiksi. Se edellyttää vain omien virheittemme huomaamista ja halua luopua niistä. – Siihen meneillään oleva pääsiäispaastonkin aika tarjoaa hyvän mahdollisuuden. 

Armahtava ja uskollinen
Armollisen Jumalan tahto oli, että Jeesuksen oli kärsittävä kuolema jokaisen ihmisen puolesta. Niinpä hänen oli tultava joka suhteessa veljiensä kaltaiseksi, jotta hänestä tulisi armahtava ja uskollinen ylipappi ja hän voisi Jumalan edessä sovittaa kansansa synnit. Koska hän on itse käynyt läpi kärsimykset ja kiusaukset, hän kykenee auttamaan niitä, joita koetellaan.

Hepr. 2:9, 17–18

Erämaan kiusaukset
Henki ajoi Jeesuksen autiomaahan. Neljäkymmentä päivää hän oli autiomaassa Saatanan kiusattavana. Hän eli villieläinten joukossa, ja enkelit pitivät hänestä huolta. 

Mark. 1:12–13

Voittaja, kanssamme – Vaikeimpinakin hetkinä saamme luottaa siihen, että emme ole yksin, meistä pidetään huolta. Jumala näkee koettelemuksemme, ja kun pyydämme häneltä apua, Hän lähettää apujoukkonsa.
Kristus, kaiken nähnyt, kärsinyt ja voittanut, on myös kanssamme. Aikamoista saada kulkea Voittajan kanssa.