Jumalan kansan koti-ikävä

7.5.2022  Mehevät vuohenputkenversot saivat tänään seurakseen voikukan lehtiä ja maitohorsmaversoja villiyrttisalaattiin, johon lisäksi fetamuruja, mustapippurirouhetta ja oliiviöljyä – nam!
Nyt kannattaa suunnistaa vasun kanssa luontoon. Miten ihanan kokonaisvaltainen terveysaitta meillä onkaan, useimmilla maamme asukkailla vain kävelymatkan päässä.
(Tuli mieleen tarkistaa googlehaulla käytetäänkö korista enää missään sanaa vasu. Se kun on minusta soma sana. – Kyllä, mutta nykyään se merkitsee varhaiskasvatussuunnitelmaa.) 
(Pojanpoikani ei tunnistanut vasu-sanaa, kuten olin arvellutkin. Poikani totesi, että vasu otetaan mukaan kevään varhaiskasvun keruuta suunnitellessa.)

Kohottakaa katseenne korkeuteen: kuka on tämän kaiken luonut?
Hän, joka kutsuu esiin taivaan joukot täydessä vahvuudessaan,
hän, joka tuntee ne nimeltä, joka ainoan.
Suuri on hänen väkevyytensä, valtaisa hänen voimansa: yksikään joukosta ei jää pois.
Miksi valitat, Jaakob, Israel, miksi puhut näin:
– Ei ole Herra nähnyt elämäni taivalta, minun asiastani ei Jumala välitä.
    Etkö jo ole oppinut, etkö ole kuullut, että Herra on ikuinen Jumala, koko maanpiirin luoja?
Ei hän väsy, ei uuvu, tutkimaton on hänen viisautensa.
Hän virvoittaa väsyneen ja antaa heikolle voimaa.
Nuoretkin väsyvät ja nääntyvät, nuorukaiset kompastelevat ja kaatuvat, mutta kaikki, jotka Herraa odottavat, saavat uuden voiman, he kohoavat siivilleen kuin kotkat.
He juoksevat eivätkä uuvu, he vaeltavat eivätkä väsy.
(Jes. 40:26–31)

‘Kohottakaa katseenne korkeuteen’  – mainio neuvo varsinkin näinä aikoina, kun katse ja huomio pyrkii ihan väkisin kiinnittymään tämän maailman tilanteisiin.
Onneksi on Jumalan sana, joka kutsuu muistamaan, että on laajempi näkökulma, suurempi suunnitelma, ja ennen kaikkea suunnitelman Laatija. On Hän, joka hallitsee taivaan joukkoja. Hän, joka antaa voimaa, Väsymätön, joka virvoittaa väsyneen. Hän, joka tekee ihmeitä tänäkin päivänä.

Jumala tekee ihmeitä – Tätä Jesajan kirjan tekstiä haluan lukea ajatellen mm. sitä odessalaista maansa itsenäisyyden puolesta taistelevaa nuorukaista, joka alempana olevassa viestissään kirjoittaa:
Haluan sanoa suuret kiitokset kaikille, jotka rukoilevat ja pyytää, että eivät lopettaisi. Jumala tekee elämässäni ihmeitä, joista haluan kertoa palattuani kotiin.’

Rukoillaan että Jumala antaa uuden voiman kaikille uupuneille, missä tahansa he ovatkin.
Ja että Hän antaa meille voimaa rukoilla, uskoen ja luottaen, että Hän kääntää kaiken vielä hyväksi. 

Kun Herra käänsi Siionin kohtalon, se oli meille kuin unta.
Silloin suumme hersyi naurua ja riemu kajahti huuliltamme.
Silloin sanoivat vieraat kansat: ”Suuret ovat Israelin Herran teot!”
Totta! Suuret ovat meidän Herramme teot, niistä me saamme iloita.
Herra, käännä jälleen meidän kohtalomme
niin kuin aina tuot vedet Negevin kuiviin uomiin.
Jotka kyynelin kylvävät, ne riemuiten korjaavat.
Jotka itkien menevät kylvämään vakkaansa kantaen,  
ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään.  (Ps. 126)

Varjelusta kylvölle ja sadolle – Ukrainassa, maailman suurimpiin kuuluvassa viljantuottajamaassa, tehdään tänäkin keväänä kylvöjä pelloilla, pommituksista huolimatta.
HS uutisen mukaan Ukrainan pelloilla lojuu paljon muassa räjähtämättömiä ohjuksia, pommeja ja miinoja. Niiden ympärillä työskenteleminen on hyvin vaarallista.
AFP uutisoi, että maanviljelijät joutuvat vaarallisiin tilanteisiin pelloilla lojuvien lukuisten räjähteiden vuoksi. 

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön mukaan Ukrainassa on tällä hetkellä lähes 25 miljoonaa tonnia viljaa, jota ei pystytä viemään ulkomaille Venäjän hyökkäyksen suljettua  Ukrainan satamat. Jo sodan alkuvaiheessa arveltiin, että sodan pitkittyminen tulee johtamaan Joissain (ilmeisesti köyhissä) maissa nälänhätään.  

Joku päivä sitten luin, että eräät Ukrainan naapurimaat olisivat alkaneet auttaa viljan kuljetuksissa. – Sydämessä läikähtää aina kun luen siitä, kuinka muut maat tulevat avuksi ja tueksi maalle, joka on joutunut armottoman tuhoamisen kohteeksi.
En muista ennen nähneeni tällaista koko maailman yhteen hiileen puhaltamista.    

Rukouksena ukrainalaisten viljelijöiden puolesta voisi lukea nuo psalmin 126 lupauksen sisältävät jakeet: “Jotka kyynelin kylvävät, ne riemuiten korjaavat. Jotka itkien menevät kylvämään  vakkaansa kantaen, ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään.”

Rakas Jumala, auta, johdata, suojaa ja varjele sodan vaaroista ja tuhoista, ja sen vaikutuksista kärsiviä. Eli siis kaikkia meitä.   

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Rauhan puolesta – Moskovan Punaisella torilla järjestetään Venäjän voitonpäivänä 9.5. mahtipontinen sotilasparaati, jossa Putin pitää puheen.
Venäjällä kielletty ihmisoikeusjärjestö Memorial tarjoaa vaihtoehdon: virtuaalisen rauhanprotestin, tavoitteenaan kerätä internetin Punaiselle torille miljoona mielenosoittajaa.
Virtuaaliprotesti löytyy osoitteesta redsquareprotest.org. Parilla klikkauksella voi lisätä itsensä virtuaalisesti torille ilmaisuna sodanvastaiselle mielipiteelleen. En kyllä keksi vaivattomampaa ilmaisutapaa. (Turha varmaan mainita, että meikä on jo siellä.)
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008800299.html

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Jeesus sanoi opetuslapsilleen:
    ”Vielä vähän aikaa, ettekä te näe minua, taas vähän aikaa, ja te näette minut jälleen.”
    Jotkut opetuslapsista kyselivät toisiltaan: ”Mitä hän oikein tarkoittaa sanoessaan: ’Vielä vähän aikaa, ettekä te näe minua, taas vähän aikaa, ja te näette minut jälleen’? Ja mitä hän tarkoittaa, kun sanoo menevänsä Isän luo?”
    ”Miksi hän puhuu vähästä ajasta?” he ihmettelivät. ”Ei hänen puhettaan ymmärrä.”
    Jeesus huomasi, että heidän teki mieli kysyä häneltä. Hän sanoi heille:
    ”Sekö teitä askarruttaa, että sanoin: ’Vielä vähän aikaa, ettekä te näe minua, taas vähän aikaa, ja te näette minut jälleen’? Totisesti, totisesti: te saatte itkeä ja valittaa, mutta maailma iloitsee. Te joudutte murehtimaan, mutta tuskanne muuttuu iloksi. Nainen, joka synnyttää, tuntee tuskaa, kun hänen hetkensä koittaa. Mutta kun lapsi on syntynyt, äiti ei enää muista kipujaan vaan iloitsee siitä, että ihminen on syntynyt maailmaan. Tekin tunnette nyt tuskaa, mutta minä näen teidät vielä uudelleen, ja silloin teidän sydämenne täyttää ilo, jota ei kukaan voi teiltä riistää. Sinä päivänä te ette kysy minulta mitään.”  (Joh. 16:16–23)

Puolustaja Vielä vähän aikaa, ja sitten sydämenne täyttää ilo. lupaa Jeesus opetuslapsilleen.   Jeesus oli kertonut menevänsä isän luo, mutta että hän lähettäisi heille Puolustajan, joka on Totuuden Henki. 

“Sanon teille totuuden” – “Mutta minä sanon teille totuuden: teille on hyödyksi, että minä menen pois. Ellen mene, ei Puolustaja voi tulla luoksenne. Mutta mentyäni pois minä lähetän hänet luoksenne,  ja hän tulee ja paljastaa, että maailma on väärässä, hän paljastaa, mitä on synti, mitä vanhurskaus ja mitä tuomio. Synti on siinä, että ihmiset eivät usko minuun, vanhurskaus tulee julki siinä, että minä menen Isän luo ettekä te enää näe minua,  ja tuomio on siinä, että tämän maailman ruhtinas on tuomittu.” (Joh.16:7-11)

Elämänantaja – Vaikkei se (valitettavasti) vielä näykään tämän maailman tapahtumissa, Vapahtaja on joka tapauksessa jo voittanut tämän maailman ruhtinaan – juonittelijan,  valehtelijan ja tuhoajan. Jeesus, elämän antaja, voitti kuoleman. Siinä piilee lupaus meillekin. Ikuisen elämän lupaus. 

Portti vapauteen – Verratessaan itseään lammastarhan porttiin Jeesus sanoi:
“Minä olen portti. Se, joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu. Hän voi vapaasti tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen. Varas tulee vain varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan. Minä olen tullut antamaan elämän, yltäkylläisen elämän.” (Joh.10:10)
(Enemmän kuin kerran olen uskontaipaleeni alkuvaiheessa kuullut ulkomaalaisten julistajien siteeraavan tuota varasta kuvaavaa jaetta, useimmiten käyttäen suorasukaisempaa ja vahvempaa nimitystä ‘vihollinen’ t. ‘paholainen’: “The enemy / the devil comes only to steal, kill and destroy.”
Ei vaadi paljon mielikuvitusta keksiäkseen, millä tavoin tuo paha ilmentää itseään tänä päivänä. 

💛💙🙏💛💙🙏 💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Totuuden Henki Jeesus lupasi: “Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva.” (Joh.16:13-14)
Tänä valeuutisten kukoistusaikakautena me todella tarvitsemme Sinua, Totuuden Henki. Avaa silmämme näkemään totuus. Niin tämän maailman ruhtinaan toiminnan vaikutuksista kuin  myös näkemään, mikä on totta taivaan näkökulmasta nähtynä.  

Jumalan kansan koti-ikävä. on huomisen kirkkopyhän aiheena. Mietin ihmisiä tuhottujen kotiensa raunioilla. Ja niitä, jotka ovat joutuneet jättämään kotimaansa. Kuinkakohan moni vanhus on huokaissut Jumalalle: “Ota minut jo Kotiin.”
Entä lapset ja nuoret, joiden koti on tuhottu ja joiden perheenjäsenet on joutunut erilleen toisistaan? Heitä on elämä vasta edessä, ei ehkä paljonkaan lohduta tieto siitä, että on olemassa paikka, jossa ei varasteta, tapeta eikä tuhota. Paikka, johon meitä kutsutaan, sitten kun aikamme on lähteä tästä maailmasta. 

Taivaan huoneet – Jeesus ei käyttänyt adjektiiveja kuvatessaan tuota paikkaa. Hän puhui  yksinkertaisesti vain asuinsijasta tai sijasta (engl. kiel. käännöksissä place, paikka).
“Minun Isäni kodissa on monta huonetta — enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan. Minä menen valmistamaan teille sijaa mutta tulen sitten takaisin ja noudan teidät luokseni, jotta saisitte olla siellä missä minä olen.” (Joh.14:2-3)

Valon rauha – Mutta jo se, että Kristus valmistaa meille sijan sinne, missä Hän on, kertoo kaiken. Sillä Hänessä on Rauha. Hän on maailman Valo. Hän on Rakkaus. Taivaan Koti on siis paikka, jossa vallitsee  Valo, Rakkaus ja Rauha.  Se tuo suurta lohtua niille, joiden rakkaat ovat menneet sinne edeltä. Ja myös rohkaisua, kun lähdön hetki koittaa omalla kohdalla.

Odessasta juuri ennen sodan alkamista Suomeen palannut lähettiperhe, joka työskenteli siellä juutalaisten parissa, kertoo kirjeessään Ukrainan ja Odessan tämänhetkisestä tilanteesta.
Tässä ote kirjeestä:

‘Rukous on nyt ensiarvoisen tärkeää. Sitä voimme tehdä kaikki yhteisrintamassa. Odessan luterilaisen seurakunnan Roma 20-v on puolustamassa maataan sodassa hyökkääjää vastaan. Tunnemme hänet 5-vuotiaasta pikkupojasta alkaen. Hän lähetti seurakunnan ryhmään tärkeän viestin rukouksen merkityksestä:
Haluan sanoa suuret kiitokset kaikille, jotka rukoilevat ja pyytää, että eivät lopettaisi. Jumala tekee elämässäni ihmeitä, joista haluan kertoa palattuani kotiin. Suuret kiitokset kaikille ja jokaiselle teistä. Olkaa hyvät ja välittäkää vilpittömät kiitokseni eri puolilla maailmaa asuville ystävillenne, jotka rukoilevat. Pyytäkää minun puolestani, että eivät lopettaisi. Kun on kahdesti ollut mahdollisuus jättää hyvästit elämälle, niin alkaa todella arvostamaan tätä lahjaa. Olen kiitollinen Jumalalle joka päivästä, tunnista, minuutista, sekunnista. Valitettavasti tämäkään ei mene ohi jälkiä jättämättä, mutta olen hengissä yksin Hänen ansiostaan. Kunnia Herrallemme ja Vapahtajallemme Jeesukselle Kristukselle!’

Lähetysjärjestö Kylväjän kanssa yhteistyössä syntyneessä videossa Pekka Simojoki esittää ystävineen säveltämänsä ja sanoittamansa laulun. Videon lopussa on tietoa, kuinka voi auttaa Kylväjän kautta voi auttaa niitä Ukrainassa olevia, jotka eivät syystä tai toisesta voi lähteä sodan jaloista turvaan.    

He eivät koskaan sydäntämme saa – Pekka Simojoki & ystävänsä

Solistit: Solomia (ukrainalaistyttö, 5v.), Pekka Simojoki, Jippu, Jari Levy, Outi Müller, Eve & Ossi, Gospel Helsinki, Jakaranda.

Ps. Tässä linkki videoon ilman venäl./ukrainal. tekstejä:
https://www.youtube.com/watch?v=NRWvgCxfEKI 

Tekijöiden toiveena on, että videota lähetetään edelleen ystäville.

💛💙🙏💛💙🙏 💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Muut tekstit: Ps. 66:3–9 ja Hepr. 13:12–16. 

Ps. Tätä blogia on kiva kirjoittaa, myös sen vuoksi, että niin usein tulee niitä juttuja, joita kutsun itselleni vahvistuksiksi. Kuten tätäkin kirjoittaessa: 
Kirjoitettuani kuinka tärkeä muistutus minulle on psalmin kehotus ‘Kohottakaa katseenne korkeuteen’, avasin Avainmedian lehden. Keskiaukeamalla kiinalainen evankelista Veli Yun, (useasti Suomessakin vieraillut) rohkaisee: “Katse ylöspäin!” (joka oli myös artikkelin otsikko). Katsokaa Kristukseen, Veli Yun kehottaa artikkelissa.
Joskus vuosia sitten kirjoitin blogissani Veli Yun’ista ja hänen kokemuksistaan kulkiessaan Pyhän Hengen johdatuksessa. Ne kertovat vaikuttavalla tavalla siitä, miten Jumala toimii, tänäkin päivänä,