Taivaan kansalaisena maailmassa

14.5.2022. Koivut viheriöivät, sini- ja valkovuokot hymyilevät valoa kohti, pihan metsäkyyhkypariskunta kuhertelee oksalla, ja etsii maasta pesänrakennusaineksia.
Parsa on nyt parhaimmillaan – villiparsaa tarkoitan. Lämpöisiltä aurinkoilta paikoilta (päätellen siitä, että meidän pihan pohjoispuolen horsmat uinailevat vielä mullan alla), niitä löytyy jo.  Huuhtele, silppua tupsuosa leivän päälle tai salaattiin, ja kuullota varsia hieman voissa tai öljyssä. Nam,
 

Toivoa ilmassa – Näinä aikoina kaikki, mikä lisää toivoa ja iloa, on tervetullutta!
Poikani ja puolisonsa olivat toissapäivänä kuuntelemassa Beethovenia. Miniäni kommentoi: “ihanaa toiveikkuutta ilmassa Beethovenin 9:nnen sinfonian muodossa. Oodi ilolle tuli tarpeeseen.”
Miten tuossa voimateoksessa (jonka Beethoven sävelsi kuurona) ilmeneekään ilo ja toiveikkuus? Piti kuunnella netin kautta.
9. sinfonian loppuosan tuttua Schillerin runoa Oodi ilolle on hankala kääntää suomeksi.   Muutaman alkusäkeen (‘Oi ystävät, ei tällaisia säveliä, virittäytykäämme miellyttävimpiin ja iloisempiin’) jälkeen luovutin. Mutta löytyi osa runosta Kirsi Kunnaksen suomentamana:

‘Iloitkaamme, riemuitkaamme, nouse laulu taivaaseen.
Nousta saamme, nousta saamme henkes pyhän yhteyteen.
Lumovoimas yhteen liittää minkä aika erottaa,
veljeyttä kaikki kiittää, kun sun kätes koskettaa.’ 

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Laulakaa – Kirkkovuosikalenterin johdanto huomisen pyhäpäivän aiheeseen:
‘Kehotus cantate (= laulakaa) sekä sen pohjana oleva psalmi 98 kytkevät tämän pyhän vahvasti pääsiäisajan ”iloisten” sunnuntaiden ketjuun. Seurakunta kulkee Voittajan jäljissä totuudessa ja rakkaudessa kohti täydellistä iloa taivaassa. Pyhän Hengen johtamina kristityt saavat jo nyt elää taivaan kansalaisina maailmassa.

Herra näytti, että hän on meidän pelastajamme, hän osoitti vanhurskautensa kansojen nähden.
Hän muisti Israelin kansaa, osoitti jälleen laupeutensa ja uskollisuutensa.
Maan ääretkin saivat tietää, että Jumalamme pelasti meidät.
Maa, kohota Herralle riemuhuuto! Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa!
Ylistäkää Herraa harpun sävelin, soittakaa ja laulakaa!
Vaskitorvin ja oinaansarvin kohottakaa ylistyksenne Herralle, kuninkaalle!
Pauhatkoon meri kaikkineen, juhlikoon maa, juhlikoot sen asukkaat!
Taputtakoot virrat käsiään, yhtykööt vuoret niiden iloon Herran edessä,
sillä hän tulee ja tuo maailmaan oikeuden.
Hän hallitsee maanpiiriä vanhurskaasti, tuomitsee kansoja oikeuden mukaan.
(Ps. 98:2–9)

Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa – sitä tarvitaan elämää vaikeuttaneen tai hankaloittaneen covid-ajan ja kuormittavien sotauutisten vastapainoksi.
Musiikin vaikutus on niin ihanan voimaannuttava. Parhaimmillaan se – musiikki, soitto ja laulu –  on omasta mielestäni kohottavaa ja mukaansatempaavaa.
Kun mieli tahtoo painua maahan, niin ei kun itselle mieluisaa musiikkia soittamaan ja/tai laulamaan, ja avot – olo muuttuu. 

Herran armotöitä minä julistan, Herran ylistettäviä tekoja, muistaen kaikkea sitä, minkä Herra on  teille tehnyt, hänen suurta hyvyyttään Israelia kohtaan, kaikkea, minkä hän on sille tehnyt, hän, joka on uskollinen ja täynnä armoa. 
Hän sanoi: ”Hehän ovat minun kansaani, omia lapsiani, jotka eivät minusta luovu.”
Niin hän tuli heidän pelastajakseen, vapautti heidät ahdingosta.
Ei sanansaattaja, ei enkeli, vaan hänen kasvojensa kirkkaus pelasti heidät.
Rakkaudessaan säälivänä hän lunasti heidät vapaiksi, hän nosti ja kantoi heitä kaikkina menneinä päivinä.  (Jes. 63:7–9)

Jesajan julistus ei aina ollut myötäkarvaan silittelevää, mutta tuo kohta oli – ja on. Ei tarvitse kuin muuttaa imperfekti preesensiksi ja perfektiksi: Jumala on kanssamme, tässä ja nyt. ja Hän on kanssamme myös tulevina aikoina.
Jumala tulee pelastajaksemme, Hän vapauttaa ahdingosta. Hänen kirkkautensa pelastaa meidät.
Hän kantaa meitä tänäänkin, ylitse vaikeuksien ja koettelemusten. Niin kuin myös tulevina päivinä. viikkoina, kuukausina ja vuosina. 

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Täydellinen lahja – Jokainen hyvä anti ja jokainen täydellinen lahja tulee ylhäältä, taivaan tähtien Isältä, jonka luona ei mikään muutu, ei valo vaihdu varjoksi. Päätöksensä mukaan hän synnytti meidät totuuden sanalla, että olisimme hänen luomistekojensa ensi hedelmä.
    Tietäkää, rakkaat veljeni, että itse kunkin tulee olla herkkä kuulemaan mutta hidas puhumaan ja hidas vihaan, sillä miehen viha ei johda oikeudenmukaisuuteen, jota Jumala tahtoo. Olkaa siis sävyisiä ja pankaa pois kaikki saasta ja pahuus. Ottakaa vastaan sana, joka on teihin istutettu ja joka voi pelastaa teidän sielunne. (Jaak. 1:17–21)

Herkkä kuulemaan – Miten hyvä ja tarpeellinen tuo Jaakobin kehotus olla herkkänä kuulemaan ja hidas puhumaan. Miten lukemattomat riidat ja erilaiset, pienemmät ja suuremmat, konfliktit olisikaan vältetty, mikäli olisimme kykeneviä todella kuuntelemaan toisiamme. Koettaen samalla ymmärtää toisen näkökulmaa, ja mikä on hänen ajattelunsa ja kokemuksensa taustalla.
Miten usein puhutaankaan toiselle ilman että kuunnellaan, mitä tällä on sydämellään.
Toiseen kunnioittavasti ja arvostavasti suhtautuminen ja kohtelu on oppiläksy, jota saamme vielä kauan opiskella tällä planeetalla…

Sävyisyyttä Viha ei johda oikeudenmukaisuuteen, kirjoittaa Jaakob kirjeessään. Sellaiseen oikeudenmukaisuuteen, jota Jumala tahtoo.
Viha on sitä paitsi myrkkyä omalle sielulle. Minne viha kerääntyy? Vanha kansanperimä sen tietää. Sanonnat ‘sappi kiehuu’ tai ‘kitkerää kuin sappi’ kuvaavat käsittelemättömien vihan ja katkeruuden tunteiden sulatusuunia. – Siksi jo ihan terveydenkin kannalta olisi hyvä, jos nuo neg. tunteet saisi käsiteltyä pois,

Vapautta – Apua tähän voi löytyä niin fysiologisella, sielullisella kuin hengelliselläkin tasolla.
Hengellisen tason suurin Auttaja on Kristus, ja Hänen Henkensä. Voit rukoukseen hiljentyessäsi pyytää vaikkapa: ‘Auta minua antamaan anteeksi kokemani. Puhdista olemukseni sinne pesiytyneistä vihan/katkeruuden/kaunan tunteista. Vapahtaja, anna Rauhasi sieluuni ja sydämeeni.’   

Jeesus sanoi:
    ”Nyt minä menen hänen luokseen, joka on minut lähettänyt. Kukaan teistä ei kysy minulta, minne minä menen, vaan sydämenne on täynnä murhetta sen johdosta, mitä teille sanoin. Mutta minä sanon teille totuuden: teille on hyödyksi, että minä menen pois. Ellen mene, ei Puolustaja voi tulla luoksenne. Mutta mentyäni pois minä lähetän hänet luoksenne, ja hän tulee ja paljastaa, että maailma on väärässä, hän paljastaa, mitä on synti, mitä vanhurskaus ja mitä tuomio. Synti on siinä, että ihmiset eivät usko minuun, vanhurskaus tulee julki siinä, että minä menen Isän luo ettekä te enää näe minua, ja tuomio on siinä, että tämän maailman ruhtinas on tuomittu.
    Paljon enemmänkin minulla olisi teille puhuttavaa, mutta te ette vielä kykene ottamaan sitä vastaan. Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva. Hän kirkastaa minut, sillä sen, minkä hän teille ilmoittaa, hän saa minulta. Kaikki, mikä on Isän, on myös minun. Siksi sanoin, että hän saa minulta sen, minkä hän teille ilmoittaa.”  (Joh. 16:5–15)

Hyvän lupaus  – Hupsista, tulin siteeranneeksi noita Jeesuksen sanoja jo viime viikon bloggauksessa.  No, eipä kai tuo niin haittaa. sillä aina tuntuu rohkaisevalta lukea ja miettiä hänen hyviä lupauksen sanojaan ja antaa niiden vaikuttaa sisimmässä. 

Puolustajan paljastus – Tämän maailman asukkaat voivat yrittää syöttää omia pajunköysiään, Onneksi Kristus on lähettänyt meille Henkensä, Pyhän Hengen, joka paljastaa totuuden. 
Jumalan toive on, että silmämme avautuisivat näkemään, mikä on totta, mikä tarkoituksella tai tahattomasti, omien intressien vuoksi vääristeltyä. 

Totuuden Henki, johda meitä kuulemaan, mikä on totta. Kristus, Sinä toivot, että oppisimme kuuntelemaan Henkesi johdatusta elämässämme, ratkaisuissamme, tekemisissämme.
Että muistaisimme kuunnella Totuuden ääntä ja seurata sitä. Jotta tästä maailmasta tulisi  parempi paikka. Silloin Taivaan Valtakunta laskeutuu keskellemme. Silloin Rakkaus vallitsee. Ja Rauha. 

 💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Soittoa ja karkelointia Psalmi 98 kehottaa iloitsemaan, riemuitsemaan, laulamaan ja soittamaan. Näin teki myös Daavid joukkoineen tuodessaan filistealaisten sotasaaliinaan viemää liitonarkkia takaisin Jerusalemiin:
‘Daavid ja koko Israelin heimo karkeloivat Herran edessä kaikenlaisten sypressipuisten soittimien, lyyrojen, harppujen, rumpujen, helistimien ja symbaalien säestyksellä’.
Riemua pulppuava Daavid hyppi ja karkeloi Herran edessä heidän saapuessaan kaupunkiin, (2. Sam. 6. luku)  

Arpeggio Films, v. 2002 perustettu tuotantoyhtiö, toimii yhteistyössä mm. museoiden, gallerioiden ja taidekoulujen kanssa, Arpeggio Films julkaisi alla olevan ukrainalaisen kansantanssivideon 3 päivää sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.
Hyppyjä, voltteja, vauhtia – iloa ja riemua kyllikseen. Kyllä alkoi jalka vipattaa tuota menoa katsellessa.
Toivotaan, että pian tulee päivä, jolloin myös ukrainalaiset voivat iloita, soittaa, tanssia, ja kiittää Jumalaa rauhan palattua maahan.  💛💙🙏

Virsky Ukrainian National Folk Dance Ensemble – 12 minuutin videolla otteita Ukrainan  kansallisen kansantanssiryhmän esityksistä