Etsintää

6. 8.2021, Kesä- ja heinäkuu olivat Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maamme mittaushistorian lämpimimmät suuressa osassa maata. Välillä luonto on saanut tarvitsemaansa virkistystä sateesta, ja vieläkin vaan jatkuvat kauniit ja lämpimät päivät. – Ah ihanuutta!

Sienenetsintää Hauvan kanssa opetellaan sienestämistä. Kyllähän pallot ja piilotetut lelut löytyvät helposti, namipaloista puhumattakaan. Etsimisleikkejä nelijalkainen etsijä haluaisi jatkaa aina pitempään kuin kaksijalkainen piilottaja. 🙂 
Mutta miten saada koira kiinnostumaan kanttarellien etsimisestä? Ja jopa metsässä, jossa niitä kasvaa tosi harvakseltaan (erit. tällaisen kesän jälkeen)? – Palkinnon voimalla yritetään.  

Kiitos ja kehuminen ovat jo kyllä sinänsä palkitsevia. Mutta kun tarkoituksena on etsiä jotain, jonka merkitystä ei edes oikein ymmärrä, tarvitaan motivoivampaa palkkaa kuin hyvä mieli. Koiran tapauksessa se tarkoittaa nameja.
Herkkupalat toimivat kyllä tosi hyvin sisätiloissa harjoitellessa, mutta saapa nähdä miten sitten ulkona, metsissä vaellettaessa…
Joka tapauksessa etsiminen ja uuden opettelu on kivaa. 🙂

”Kuule, kansani, minä varoitan sinua. Kunpa kuulisit minua, Israel!
Muuta jumalaa sinulla ei saa olla, vierasta jumalaa älä kumarra.
Minä olen Herra, sinun Jumalasi. 
Minä johdatin sinut pois Egyptin maasta.
Avaa suusi, niin minä annan mitä tarvitset.
”Mutta kansani ei kuullut minun ääntäni, Israel ei halunnut totella.
Siksi minä hylkäsin sen, jätin sen paatuneen sydämensä valtaan,
kulkemaan oman ymmärryksensä varassa.
Kunpa kansani vihdoin kuulisi minua, kunpa Israel kulkisi minun teitäni!
Minä nujertaisin heti sen viholliset, kohottaisin käteni sen ahdistajia vastaan.”
Ne, jotka vihaavat Herraa, joutuvat matelemaan hänen edessään,
ja heidän alennuksensa kestää ikuisesti.
Mutta Israelia hän ruokkii parhaalla vehnällä,
hän vuodattaa sille kalliosta hunajaa.  (Ps. 81:9–17)

‘Etsikkoaikoja’ on ensi pyhän aihe. Etsikkoajaksi kutsutaan aikaa, jolloin Jumala kutsuu ihmisiä; aikaa jolloin Hän aivan erityisesti Kutsuu lähelleen, yhteyteensä, kuuntelemaan tahtoaan: sitä miten Hän toivoo meidän toimivan elämässämme.

Kärsivällisyys koetuksella – Israelin kansan etsikkoajat olivat välillä aikamoisia. Jumala koetti johdattaa kansaansa vuoroin lempeästi, vuoroin kovalla kädellä.
Lukemattomia kertoja joutui sekä Jumalan että israelilaisten kärsivällisyys koetukselle! Välillä israelilaiset kuuntelivat Jumalaa ja seurasivat Hänen opastustaan, sitten alettiin kiukutella, kapinoida ja toimia oman mielen mukaan. Kunnes Jumala laittoi stopin heidän puuhilleen, ja niin palattiin nöyrinä takaisin Hänen tahtonsa noudattamiseen. 

Avaa suusi, niin minä annan mitä tarvitset. Psalminkirjoittaja kuvaa, miten kovasti Jumala toivoo, että hänen ohjeitaan (käskyjään) noudatettaisiin. Niille, jotka niitä noudattavat, on luvassa parasta vehnää ja kalliosta hunajaa. 

Missä määrin ymmärrän, miten Hän haluaisi minun kulkevan elämänpolkuani?
Missä määrin kuuntelen Hänen tahtoaan? Esim. sitä, millä tavoin suhtautua ja menetellä erilaisissa tilanteissa ja kohtaamisissa?
Kunpa kansani vihdoin kuulisi minua, kunpa Israel kulkisi minun teitäni!’
Voin kuvitella Jumalan syvän huokaukset, niin tuhansia vuosia sitten kuin meidänkin aikanamme… 

Sata vuotta sitten lasten yleisenä kasvatusmetodina oli rankaiseminen. Jos lapsi oli tottelematon, siitä seurasi jonkinasteinen rangaistus. Yleistä oli ruumiillinen kuritus, mikä nykyään on lailla kielletty.
Kurittaminen herätti pelkoa, ja pelon vuoksi tottelemista.

Sittemmin on ymmärretty, kuinka lapsen kannustus, kehuminen ja kiitos (aina kun siihen on aihetta) toimivat useimmiten paljon paremmin kuin uhkailu tai rankaiseminen. Lämpimät, rakkaudelliset,  kannustavat sanat saavat pienen lapsen haluamaan lisää sitä hyvää oloa, joka niistä seuraa, Näin hänen hyvät puolensa ja rakentavat toimintamallit alkavat vahvistua ja ne vähemmän rakentavat vähetä. Vähitellen lapsi alkaa oivaltaa, millainen käytös tuottaa hyvää oloa niin itselle kuin ympäristölle.  

Ehkäpä Luojamme tarkoitus oli alun perin se, että itse oivaltaisimme miten kannattaa toimia, jotta harmonia pysyisi yllä niin suhteessa Häneen kuin lähimmäisiin.
Eihän se ihan niin mennyt kuitenkaan. Ihminen kadotti sen siunatun paratiisillisen tilan, jossa oltiin suorassa yhteydessä Jumalaan, ja jossa kaikki se mitä elämiseen tarvittiin oli saatavilla. 

Parasta vehnää ja hunajaa – Ja kaikesta siitä huolimatta, miten olemme epäonnistuneet, tehneet virheitä ja kulkeneet omia teitämme, meillä on taivaallinen Isä, joka rakastaa meitä ja haluaa antaa lapsilleen ‘parasta vehnää ja hunajaa’.

Rakkauden avulla – Kun erämaavaellus ja sitä seuraavat ajat luvatussa maassa olivat täynnä epäonnistumisia ja mokia, eivätkä rangaistukset tehonneet kuin vähäksi aikaa kerrallaan, Jumala muutti strategiaansa. Hän lähetti Poikansa ohjeistamaan meitä ihmisiä aivan eri tyylillä. Kasvatusmetodi vaihtui rankaisuista Pojan opetuksiin ja tekoihin (joista suurin ja ratkaisevin oli lunastustyö ristillä).
Kristus tuli opettamaan Rakkautta, jonka avulla paha nujerretaan. Ja osoittamaan, kuinka Hän itse on tuo Rakkaus.  

Taivaallinen Isämme, auta meitä kuulemaan tahtoasi elämässämme. Anna meidän kasvaa Poikasi Kristuksen kaltaisuuteen. Kiitos kärsivällisyydestäsi. Kiitos että etsit meitä yhteyteesi. Kiitos että rakastat meitä ja tahdot meille parasta. 🙂

Muut tekstit: 1. Moos. 18:20–32,  Hepr. 3:15–19 ja Matt. 11:20–24.