Profetia, joka toteutui

12.12.2016   Betlehem  Betlehemin syntymäkirkon tähti, jonka alla on perimätiedon mukaan paikka, jossa Jeesus syntyi.

Maria, Jeesuksen äiti, oli kihlattu Joosefille. Ennen kuin heidän liittonsa oli vahvistettu, kävi ilmi, että Maria, Pyhän Hengen vaikutuksesta, oli raskaana. Joosef oli lakia kunnioittava mies mutta ei halunnut häpäistä kihlattuaan julkisesti. Hän aikoi purkaa avioliittosopimuksen kaikessa hiljaisuudessa.
Kun Joosef ajatteli tätä, hänelle ilmestyi yöllä unessa Herran enkeli, joka sanoi: ”Joosef, Daavidin poika, älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi. Se, mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä. Hän synnyttää pojan, ja sinun tulee antaa pojalle nimeksi Jeesus, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä.”

    Tämä kaikki tapahtui, jotta kävisi toteen, mitä Herra on profeetan suulla ilmoittanut:
      – Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan,
      ja hänelle annetaan nimeksi Immanuel –
      se merkitsee: Jumala on meidän kanssamme.
Unesta herättyään Joosef teki niin kuin Herran enkeli oli käskenyt ja otti Marian vaimokseen.              (Matt. 1: 18-24)

Immanuel – Miten vavahduttava tuo Jesajan Immanuel -profetia olikaan: miten taivaiden korkeuksista vaikuttavasta, kaikkivaltiaasta, pyhimmistä pyhimästä Jumalasta voisi tulla meille Immanuel ~ Jumala, joka on kanssamme?
Millä tavoin Jesajan aikalaiset mahtoivat ymmärtää tuon profetian? Miten se ymmärrettiin seuraavina vuosisatoina?

Entä 700 v. myöhemmin, Jumalan enkelin ilmoitettua niin Marialle kuin Joosefille, että nyt oli aika tuon profetian toteutua? Ja että heillä olisi ratkaiseva tehtävä sen toteutumisessa!

Mitenkähän olisin itse suhtautunut tuohon Jesajan profetiaan, jos olisin elänyt hänen aikalaisenaan? Taikka joitakin satoja vuosia myöhemmin, jos ja kun tuo profetia tavalla tai toisella olisi tavoittanut minut?
Taikka 700 v. myöhemmin, jos olisin ollut Betlehemin asukas, jolle joku olisi tullut kertomaan: “Ajattele, viime yönä, täällä meidän kylässä, Jesajan profetia toteutui! Enkelit ilmestyivät paimenille yöllä ja kertoivat. He menivät katsomaan ja näkivät lapsen, joka oli syntynyt eläinsuojassa. Tule, mennään mekin!”
Mikä olisi ollut reaktioni? Jumalan Poika… syntynyt eläinsuojaan? Voiko se olla mahdollista?! Todennäköisesti olisin kyllä kiirehtinyt muiden mukana ihmettelemään vastasyntynyttä.
Evankeliumit eivät kerro, moniko betlehemiläinen näki pienen Jeesus-lapsen ennen kuin Joosef vei perheensä turvaan Egyptiin. Olisiko tällainen tapahtuma voinut jäädä vain paimenten tietoon? Ennemminkin voisi kuvitella että seuraavana päivänä miltei kaikki Betlehemin asukkaat olivat jo siitä kuulleet.     

Jeesuksen taivaaseenastumisen jälkeen profetian toteutuminen ja tieto siitä mitä se merkitsi koko ihmiskunnalle, alkoi levitä kulovalkean tavoin ympäri maailmaa. Harvassa ovat enää ne maailmankolkat, joissa siitä ei ole vielä kuultu. Sitä, minkä Jumala ilmoitti Jesajalle, ja monta sataa  vuotta myöhemmin Marialle ja Joosefille, juhlitaan nyt, 2000 v. myöhemmin, yleisesti kaikissa maanosissa ja kansakunnissa ( ja salaisesti niissä maissa, joissa se ei ole sallittua).
Se, vietetäänkö Jeesuksen syntymäjuhlaa juuri oikeana päivänä, ei minusta ole niin tärkeää (syntymäajankohdasta kun on eri näkemyksiä). Olennaisempaa on, että saamme iloita siitä että profetia toteutui, ja että saamme kiittää ja juhlia tapahtumaa, joka muutti ihmiskunnan historian.

Jumala kanssamme – Ihmeellinen Jumalamme, joka synnyit tähän maailmaamme, elit ihmiselämän, suostuit kuolemaan, nousit kuolleista – meidän vuoksemme – Kiitos Sinulle!!!
Kiitos myös siitä, ettet jättänyt meitä oman onnemme nojaan, vaan lupasit olla aina meidän  kanssamme!
Auttaisitko meitä Joulun aikaan jättämään turhat touhotukset? Auttaisitko hiljentymään, rauhoittumaan ja huomaamaan kuinka Sinä Olet kanssamme, tänäänkin!

Son of God – Michael W Smith

“Jumalan Poika, puhtain Valo – Herra Korkeuksista on täällä tänä iltana
yhtäkkiä silmämme näkevät pyhitetyn, taivaan lävitse saapuneen
Taivaan täydellisen suunnitelman toteutuneen – Jumalan Pojan
Kuka voisi uneksia tällaisen tapahtuvan: kuninkaiden Kuningas – nyt kanssamme
ihmiset ja enkelit laulavat halleluja
laulamme kunnia, Immanuel – Jumala kanssamme –  halleluja!”

Muut tekstit: Ps. 130: 5-8, 1. Moos. 21: 1-7 ja Hepr. 6: 13-19.