Vapaaksi

13. 6.2016             valo 7

Älkää tuomitko Jeesus sanoi: ”Olkaa valmiit armahtamaan, niin kuin teidän Isännekin armahtaa. Älkää tuomitko, niin ei teitäkään tuomita. Älkää julistako ketään syylliseksi, niin ei teitäkään julisteta syyllisiksi. Päästäkää vapaaksi, niin teidätkin vapautetaan. Antakaa, niin teille annetaan. Runsas mitta, tiiviiksi paineltu, ravisteltu ja kukkurainen, annetaan teidän syliinne. Niin kuin te mittaatte, niin teille mitataan.”
Hän puhui heille vielä vertauksin:
”Miten sokea voisi taluttaa sokeaa? Molemmathan siinä putoavat kuoppaan. Ei oppilas ole opettajaansa etevämpi, mutta kyllin oppia saatuaan jokainen on opettajansa veroinen.
Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi? Kuinka voit sanoa veljellesi: ’Annapa, veli, kun otan roskan silmästäsi’? Ethän sinä näe edes hirttä omassa silmässäsi. Sinä tekopyhä! Ota ensin hirsi omasta silmästäsi, vasta sitten näet ottaa roskan veljesi silmästä.”   (Luuk. 6: 36-42)

Hirsi silmässä – raju kuva, varmasti tarkoituksella, jotta pysähtyisi asiaa miettimään. Jeesus käytti vahvoja ja tehokkaita mielikuvia. Saattoihan yllä oleva olla myös sen ajan sanonta. Itse asia on joka tapauksessa ihan yhtä ajankohtainen tänään kuin Jeesuksen aikana.

Kysyn itseltäni: milloin tuomitsin viimeksi toisen (vaikka pienestäkin asiasta), asetin toisen syylliseksi, tavalla tai toisella? – Ups!
Tai milloin olen viimeksi armahtanut jonkun (mielessäni tai sanoin), joka on minua satuttanut? Hmmm… 

Entä armollisuus itseä kohtaan – osaanko olla lempeän armollinen itselleni? Vai onko  siinä(kin) opettelun paikka? – Toissa päivänä keskustelin pitkään erään ystäväni kanssa. Puhuimme mm. armollisuudesta ja siitä, kuinka tärkeää on olla myös itselleen armollinen. Ihanaa, kun voimme muistuttaa toisiamme siitä, kun se välillä tahtoo unohtua.   

Päästä vapaaksi – Jeesuksen antamat avainsanat. Niin kauan kuin kannan kaunaa tai muita neg. tunteita toisia kohtaan, olen noiden tunteiden vanki. Ja itse kärsin niistä eniten. Armahtamalla, anteeksi antamalla, päästän vapaaksi paitsi toisen, myös itseni. Silloin olen vapaa! Se on suurempi asia kuin ehkä voi kuvitellakaan!

Antakaa niin teille annetaan, sanoo Jeesus seuraavassa lauseessaan. Tuo merkillinen  universaali laki. – Miten on tuon antamisen laita? Kuinka halukas olen antamaan odottamatta saavani mitään takaisin? En suinkaan aina mitenkään itsestäänselvästi.

Asfaltilla istuva – Viime viikolla näin jo kaukaa kadulla istuvan naisen. Minun on ollut vähän vaikea löytää oikeaa toimintatapaa näihin ihmisiin, jotka elävät niin kurjissa oloissa, että heidän on lähdettävä toiseen maahan istumaan kylmällä asfaltilla, päivästä toiseen, pahvimuki kädessään. Miten se vaikuttaa, jos laitan mukiin rahaa? Tuenko jotain järjestäytynyttä  toimintaa, joka tuo näitä ihmisiä kaduillemme omien intressiensä vuoksi? Johtaako näiden ihmisten auttaminen jopa johonkin ikävämpään (kuten tiedotusvälineissä jossain vaiheessa annettiin ymmärtää)? Ei tarvitsisi miettiä jos vain pyöräilisi ohi. – Jokin pysäytti kuitenkin: siinä, kapealla, hiljaisella, muutaman korttelin pituisella kadulla, istuu ihminen, joka tarvitsee jotain, juuri nyt.

Silmät katsoivat iloisina (minua, ei mukia). Niissä oli lämpö, samoin hymyssä. Kämmen  sydämellään hän sanoi: ” I love you.” Se ei tuntunut lainkaan opitulta fraasilta, vaan vilpittömältä kiitokselta.
En ollut odottanut mitään. Sain enemmän kuin olisin osannut aavistaakaan. Joskus asiat ovat yksinkertaisempia kuin mitä niistä tekee. Ilo sydämessäni jatkoin matkaani.

Pyhä Henki tekee meissä työtään – Puhuimme ystäväni kanssa siitä, kuinka ihanaa ja ihmeellistä on, että meille on annettu Jumalan Pyhä Henki, joka tekee jatkuvasti työtään meissä. Silloin kun painiskelemme jonkin ison tai pienemmän ongelman kanssa, Hän näkee ja ohjaa meitä.

Kiitos Taivaallinen Isä, että olet niin ihmeen armollinen ja rakastava meitä kohtaan. Ja että opetat myös meitä olemaan armollisia niin itseämme kuin toisiamme kohtaan! Kiitos että ettei meidän tarvitse koettaa olla omavoimaisia, vaan saamme antaa huolemme, puutteemme ja vaikeutemme Sinun vahvoihin käsiisi.

Kiitos Kristus, että vapautat ja autat meitä olemaan sellaisia, miksi meidät on luotu ja tarkoitettu!

Power of Your Love – Hillsong

“Herra tulen luoksesi, suo sydämeni muuttua, uudistua armon virrasta, jonka löysin Sinussa
Rakkautesi voima pyyhkii pois ne heikkoudet jotka näen itsessäni

Pidä minua lähelläsi, anna Rakkautesi ympäröidä minut
, vedä minut vierellesi
ja kun odotan nousen kuin kotka ja lennän kanssasi

Henkesi johdattaa minua Rakkautesi voimassa

Herra avaa silmäni, anna minun nähdä Sinut kasvoista kasvoihin
tuntea Rakkautesi, sillä Sinä asut minussa
Herra uudista mieleni, tahtosi toteutuessa elämässäni
eläessäni joka päivä Rakkautesi voimasta”

Muut tekstit: Ps. 13: 2-6, Joona 3: 1-5, 10, 4: 1-11 ja Room. 14: 7-12.