Pyhä Henki

10.5.2015

 kevat-2016-007-4   kevat-2016-009-4

Kiva oli seurata tätä paria: toinen etsi ja noukki maasta ahkeraan, toinen visersi ohjeita oksalta.

Rauhani annan – Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani. Minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokseen ja jäämme asumaan hänen luokseen. Se, joka ei minua rakasta, ei noudata minun sanaani – mutta sana, jonka te kuulette, ei ole minun omani, vaan Isän, joka on minut lähettänyt.
Tämän minä olen puhunut teille nyt, kun vielä olen teidän luonanne. Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut.
Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon. Kuulittehan, mitä sanoin: minä menen pois, mutta tulen taas teidän luoksenne. Jos rakastaisitte minua, te iloitsisitte siitä, että minä menen Isän luo, sillä Isä on minua suurempi. Olen puhunut tästä jo nyt, jotta te uskoisitte, kun se tapahtuu.”  (Joh. 14: 23-2)

Rauhaa – Rauhallinen olo tuli, kun sain ymmärrystä mieltäni askarruttaneeseen kysymykseen. Jeesus puhuu kuitenkin paljon syvemmästä kuin mielenrauhasta. Hänen antamansa Rauha laskeutuu ja levittäytyy sielun joka sopukkaan, koko olemukseen.
Helluntaina muistetaan sitä, että Jeesus lähetti Pyhän Henkensä meille. Kuinkakohan paljon muistamme tämän ihan tavallisessa arjessa? Millainen suhde meillä on Pyhään Henkeen? Mitä Pyhä Henki on meille?

Hilja Aaltonen – 3,5 v. sitten luin Kotimaa -lehdestä artikkelin, jossa kerrottiin Hilja Aaltosesta. Siinä oli mm. maininta, että hän arvosti erästä esi-isääni. Voi että ilahduin!
Tämä äidinisänäidinisänisäni joutui aikanaan melko kaltoin kohdelluksi. Hänet tuomittiin (yhdessä muiden herännäisliikkeen johtajien kanssa) hartausseurojen pitämisestä. Rangaistuksena viraltapano
1/2 v:ksi. Eräitten lähteiden mukaan kateellinen kollega syytti esi-isääni myös moraalittomasta elämästä. Esi-isä ei enää palannut papinvirkaan, vaan toimi mm. Lapuan pitäjänapulaisena. (Kansansuosiossa hän kuitenkin oli: siitä kertoi  hänen 3 km:n pituinen, 5000 ihmisen hautajaissaattueensa. )
Balsamia haavaan – Se, että Hilja Aaltonen arvosti esi-isääni, oli kuin balsamia ‘haavalle’, jonka olin saanut useita vuosia aiemmin opintojeni yhteydessä. Opiskeluuni kuului laatia  essee jostain tunnetusta evankelistasta tai saarnaajasta, nykyisestä tai edesmenneestä. Kysyin, voisinko tehdä sen Niilo Kustaa Malmbergista. Vastauksena sain kurssin johtajalta vain halveksuvan tuhahduksen, josta ymmärsin ehdottaneeni jotain tosi tyhmää.
Hämmästyin, kuinka pahalta tuo tuhahdus minusta tuntui. Olihan kyse kaukaisesta esi-isästä, johon minulla ei ollut minkäänlaista suhdetta. Kuitenkin tuli tunne kuin lähiomaistani olisi halveksuttu. Reaktioni yllätti minut täysin.
Olisikohan mahdollista saada vähän lisää balsamia tuohon haavaani, mietin luettuani Kotimaan artikkelin. Soitin toimittajalle kysyen, voisiko ja jos niin missä Hilja Aaltosta tavata. Hän neuvoi ystävällisesti soittamaan Tampereen vanhainkotiin ja varaamaan tapaamisajan. Sinne sitten suuntasin marraskuussa 2012 pienen äänityslaitteeni kanssa. (Jos Hilja  puhuisi jotain hyvää parjatusta esi-isästä, voisivat lapseni joskus halutessaan kuunnella nauhoitusta.)

Hiljan kanssa hiljaa – “Ai sä tulit nyt”, sanoi Hilja avatessani hänen huoneensa oven. Häkellyin pikkasen tästä, ihan kuin hän olisi luullut minua joksikin toiseksi. (Hoitaja oli kertonut, että Hiljan luona kävi päivittäin paljon ihmisiä.) Mutta Hiljan välitön, myönteinen olemus ja puhe saivat minut pian tuntemaan oloni kotoisaksi hänen seurassaan. Ihmettelin tämän 105-vuotiaan evankelistan kirkasta ja selkeää muistia ja ajatusjuoksua. Ilahduin hänen (joidenkin mielestä ehkä radikaaleistakin) näkemyksistään. Noin minäkin ajattelen, totesin useasti hiljaa mielessäni (sillä mieluummin halusin kuulla hänen ajatuksiaan kuin tuhlata yhteistä aikaamme omiin kommentteihini).

Hiljaista puhetta Pyhän Hengen kanssa Hilja puhui kauniisti siitä, mitä esi-isäni oli hänelle merkinnyt. Ja sain luvan nauhoittaa sen, kuten koko keskustelumme. (Aina välillä hoitaja tuli katsomaan, oliko kaikki hyvin. Hilja antoi ymmärtää, että juu, ja jatkoi kertomistaan. Vasta nauhurin naksahduksesta tajusin, että olin istunut tunnin hänen vuoteensa äärellä! Hoitajat olivat puhuneet 15 minuutista…) 
Kysyin Hiljalta Pyhästä Hengestä. Olin lukenut, että hän oli aikoinaan profetoinut Pyhän Hengen sateita maallemme. Odotin Hiljan puhuvan Pyhän Hengen voimasta. Mutta hän puhuikin Pyhän Hengen hiljaisesta olemuksesta. Siitä, kuinka Pyhän Hengen kanssa on puhuttava hiljaa. Se on herkkää kommunikointia, jossa kuunnellaan hiljaa, ja Pyhä Henki kuiskaa vastauksiaan. – Kylläpä hänen puheensa tuntui hyvältä, kosketti sieluntilaani. (Olin juuri palannut akkujenlatauspaikastani, hiljaisuuden retriitistä Saksan vuoristosta: 8 vrk Jumalan läsnäolossa aamukuudesta iltayhdeksään.)

Lähtiessäni Hilja kehotti tulemaan pian uudestaan. Halusinkin käydä uudelleen tervehtimässä häntä, mutta käynti jäi tekemättä. Vajaa 3 kk:n kuluttua Hilja kutsuttiin Taivasmatkalleen.

Pyhän Hengen olemusta ja läsnäoloa koetaan ja kuvataan monin tavoin. Usein toivotaan Pyhän Hengen voimaa. Onko voima aina jotain sellaista, joka näkyy jollain tapaa ulospäin?
Luukkaan evankeliumissa Jeesuksen viimeiset sanat ennen taivaaseen kohoamistaan ovat: “Minä lähetän teille sen, minkä Isäni on luvannut. Pysykää tässä kaupungissa, kunnes saatte varustukseksenne voiman korkeudesta.”

Yllä olevassa Joh.ev:n kohdassa Jeesus lupaa, että Pyhä Henki opettaa ja puolustaa. Oppimista tapahtuu, kun ollaan avoimia ja kuuntelevalla kannalla. Kun uskaltaa myöntää (itselleen ja Luojalleen) olevansa heikko, tajuaa tarvitsevansa Puolustajan.

Mitä kaipaan eniten: Pyhän Hengen voimaa, sitä, että Hän opettaisi minua tai olisi Puolustajani? – Kyllä me taidetaan kaikkea tätä tarvita: Hänen opetustaan ja johdatustaan, puolustamistakin. Ja kun omat voimat hiipuvat, on lohdullista tietää, että meillä on taivaallinen Voimanantaja. Ja kun Hänen kanssaan lähtee tekemään jotain, Hän antaa sen, mitä siinä tilanteessa tarvitaan.

Pyhä Henki, vahvista meitä, auta meitä kuulemaan johdatustasi. Anna meille inspiraatiota ja viisautta toimia Korkeimman tahdon mukaisesti. – Kiitos että tulet, ja olet kanssamme!

Welcome Holy Spirit –  Tervetuloa Pyhä Henki

“Olet tervetullut Pyhä Henki, tuo läsnäolosi, täytä minut voimallasi, elä minussa
Olet elävä Vesi, ehtymätön Lähde, Lohduttaja ja Neuvonantaja, ota asiat hallintaasi”

Muut Helluntain tekstit: Ps. 68: 5-11, Hes. 36: 24-28 ja Ap.t. 2: 1-13