Helatorstaina

2.5.2016. Uimahallissa – Viime viikolla uimahalliin tuli ekaluokkalaisia. Liikuntaope sanoi allasosaston penkille istuutuneille lapsille jotenkin tähän tapaan: “Rukoillaan kaikki yhdessä: rakas Jumala, kiitos siitä että opettaja voi hyvin. Hoida myös vauva terveeksi. Kiitos Jeesus, aamen.” Kysyin vieressä seisovalta avustajalta (tai äidiltä), olivatko kristillisestä koulusta. Kyllä. – Kiva että lapsille opetetaan rukoilemista luonnollisena tapana puhua Jumalalle, pyytää Häneltä asioita ja kiittää Häntä.

                                     pilvet

Jeesus ilmestyy – Viimein Jeesus ilmestyi myös yhdelletoista opetuslapselleen heidän ollessaan aterialla. Hän moitti heidän epäuskoaan ja heidän sydämensä kovuutta, kun he eivät olleet uskoneet niitä, jotka olivat nähneet hänet kuolleista nousseena. Hän sanoi heille: ”Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille. Joka sen uskoo ja saa kasteen, on pelastuva. Joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen. Ja niitä, jotka uskovat, seuraavat nämä tunnusmerkit: Minun nimissäni he ajavat pois pahoja henkiä. He puhuvat vierailla kielillä. He tarttuvat käsin käärmeisiin, ja vaikka he juovat tappavaa myrkkyä, se ei vahingoita heitä. He panevat kätensä sairaiden päälle, ja nämä paranevat.”
Kun Herra Jeesus oli puhunut heille tämän, hänet otettiin ylös taivaaseen ja hän istuutui Jumalan oikealle puolelle. Opetuslapset lähtivät matkaan ja saarnasivat kaikkialla. Herra toimi heidän kanssaan ja vahvisti sanan tunnusmerkeillä.   
(Mark. 16: 14-20)

Vaikeaa uskoa? – Opetuslapsille oli varmaankin eduksi tulevassa työssään tuo, etteivät he ensin olleet uskoneet Jeesuksen nousseen kuolleista. Sen vuoksi he varmasti pystyivät ymmärtämään paremmin niitä kohtaamiaan ihmisiä, joilla samoin oli vaikeuksia uskoa sellaiseen, mitä eivät olleet omin silmin nähneet. Kun on itsellä ollut vaikeaa jonkun tietyn asian kanssa, se yleensä tuo ymmärrystä sellaisia kohtaan, jotka kamppailevat saman vaikeuden kanssa.

Kreikankiel. sana sozo tarkoittaa: pelastua, parantua, vapautua. Kreikankiel. UT:ssani yllä oleva kohta ‘on pelastuva’ on käännetty sanalla vapautuu. – Vapautuu mistä? Kyllähän mieleen tulee monia asioita.
Entä sitten tuo pelastumisen/vapautumisen vastakohta?
Jeesus halusi hyvän sanoman löytävän perille, sydämen kovankin suojakerroksen lävitse. Joissain tapauksissa ravisteleva sananasettelu toimii: tässä vaihtoehdot, valitse. – Mutta jos joku olisi aikoinaan tullut julistamaan minulle noilla sanoilla evankeliumia, olisi se minussa mitä todennäköisimmin iskenyt torjuntareaktion päälle. (Niinpä Jumala lähestyikin meikäläistä ihan toisella tavoin.)
On tuo kadotustuomio vaan niin rankka juttu; sellainen, jonka haluaisi mieluummin jättää käsittelemättä. – Mutta jos en nyt tällä kertaa väistelisikään aihetta (jonka vuoksi aikoinaan välttelin Raamattua ja tutkin sen sijaan innolla oppeja, joissa sellaisesta ei puhuttu).

Yhteyteen – Mitä kadotus oikein merkitsee? Olen lukenut, että se tarkoittaa ikuista erossa olemista Jumalasta. Mutta Jumala haluaa meidät takaisin yhteyteensä. Hän tahtoo läheistä suhdetta kanssamme, sellaista, jossa voimme kokea Hänen huolenpitoaan ja vakuuttua Hänen Rakkaudestaan meitä kohtaan. Tämän vuoksi Hän lähetti meille Poikansa. Kristuksen elämässä, kuolemassa ja ylösnousemuksessa on kirjoitettuna Jumalan merkillinen, ihmeellinen suunnitelma saada kauan kadoksissa olleet lapsensa takaisin yhteyteensä.

Itse olen aika surkea yhteydenpitäjä. Kaikeksi onneksi minulla on ystäviä, jotka ovat siinä minua parempia. Sen ansiosta yhteytemme ja ystävyytemme jatkuvat huolimatta joskus pitemmistäkin tauoista.
Mutta jollen jostain syystä haluaisi olla yhteydessä jonkun henkilön kanssa, se olisi valintani, ja joutuisin todennäköisesti jossain tilanteessa sanomaan sen hänelle. Tämä henkilö jatkaisi omaa elämäänsä, mutta hän ei kuuluisi minun elämääni enkä minä hänen.

Niin maan päällä kuin taivaassa? Minulle on selvää, että jättäessäni tämän elämän haluan Luojani yhteyteen. Toivon, että Hän, joka on annettu meille paitsi Lunastajaksi ja Vapahtajaksi, myöskin Ystäväksi, on minua vastassa. Silloin tiedän, mihin olen matkalla. Jos torjuisin Hänet ja sen, mitä Hän haluaa tarjota minulle (pelastuksen/vapauden), olisi se minulle sama kuin että laittaisin välimme poikki. – Olisiko Hän silloin enää olemassa minulle? Tämä on oikeastaan aika iso kysymys, kun sitä oikein alkaa miettiä.

Jotta teillä olisi iloni – Kirjoitettuani tuon mieleeni tulivat Jeesuksen sanat: “Olen puhunut teille tämän, jotta ilonne olisi täydellinen.”  Piti katsoa, missä yhteydessä Jeesus sanoi tuon. – Joh.15,11: “Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minun iloni sydämessänne ja teidän ilonne tulisi täydelliseksi.”
Jeesus puhuu siinä hänessä pysymisestä. “Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä.” “Niin kuin Isä on rakastanut minua, niin olen minä rakastanut teitä. Pysykää minun rakkaudessani. Jos noudatatte käskyjäni, te pysytte minun rakkaudessani, niin kuin minä olen noudattanut Isäni käskyjä ja pysyn hänen rakkaudessaan.”

Ylösnoussut Kristus, kiitos, että et ole vain taivaissa, vaan myös meidän kanssamme, kuten olit opetuslapsiesi kanssa vielä taivaaseen noususi jälkeenkin. Auta meitä löytämään yhteyteesi ja pysymään siinä, niin täällä kuin taivaissakin. Toimi kanssamme, vahvista Sinun sanasi meissä ja kauttamme. – Kiitos siitä mitä kaikkea Sinä Olet.

*******

Ps. Suluissa – Ystävä tuli toissa päivänä käymään. Nähdessään kreik.-engl. Uuden Testamenttini ja siihen liittyvän yhtä paksun konkordanssikirjan (jossa kreikankiel. sanojen merkitykset on selitetty perusteellisesti), hän kysyi, olenko alkanut opiskella kreikkaa. Kerroin, että minun oli vaikea niellä tuota että Jeesus jäähyväissanoisaan puhui kadotuksesta, ja koetin alkuperäistekstistä löytää jotain helpotusta asiaan.
Luin hänelle
tuon evankeliumikohdan Mark. 16:14-20, jolloin hän kysyi että onkohan tuo se kohta joka on sulkeissa. No niinpä näyttikin olevan! Ja sivun alalaidassa teksti: ‘Markuksen evankeliumi päättyi aikoinaan jakeeseen 8. Joku varhaiskristillinen kirjoittaja on täydentänyt evankelistan esitystä muualta tunnetulla, luotettavaksi katsotulla perimätiedolla (Mark.16:9-20).’
Matteuksen evankeliumissa Jeesuksen sanat ennen taivaaseenastumistaan ovat: “Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.”
Luukas ei kerro mitä Jeesus puhui opetuslapsille, Hän kirjoittaa, että Jeesus siunasi opetuslapsia, ja siunatessaan heitä hänet otettiin ylös taivaaseen.  Opetuslapset osoittivat hänelle kunnioitusta kumartumalla  maahan asti, ja palasivat riemua täynnä Jerusalemiin.
Johannes kirjoittaa, kuinka Jeesus ennen taivaaseenastumista kysyy Pietarilta peräti kolmasti, rakastaako tämä häntä.
Jos olisin hoksannut nuo sulkumerkit, olisin varmaan kiinnittänyt huomioni johonkin toiseen kohtaan tuossa Markuksen tekstissä. Mutta olkoon. Joka tapauksessa minun on helpompi ajatella, että Jeesuksen viimeiset sanat ennen taivaaseen kohoamistaan olivat ennen kaikkea siunaavia ja rohkaisevia. – Oli kuin taivaissa olisi nähty tämä vaikeuteni ja lähetetty ystävä selvittämään asiaa. 🙂

Nautitaan ja kiitetään ihanista, lämpimistä, aurinkoisista kevätpäivistä. 🙂

Trust in You – Lauren Daigle

“Lasken jok’ikisen unelmani jalkojesi juurelle
vaellukseni jokaisen hetken. Se mitä Sinä näet, ei muutu
tunnustan: olen koettanut voittaa taistelun
käteni ovat väsyneet, tarvitsen Sinun lepoasi
Mahtava Soturi, taistelujen Kuningas
mitä tahansa kohtaan, Sinä olet vierelläni
kun Sinä etä siirrä vuoria, minä tarvitsen sitä että siirrät
kun et jaa meren vesiä, toivon että voisin kulkea vetten läpi
kun et anna vastauksia kutsuessani Sinua, luotan, luotan, luotan Sinuun!
Totuus on että tiedät mitä huominen tuo tullessaan
ei ole päivää jota et olisi nähnyt ennalta
ole kaikessa elämäni, hengitykseni
tahdon sitä mitä Sinä haluat Herra enkä mitään vähempää
olet vahvuuteni ja lohdutukseni
olet vakaa käteeni, olet luja perustukseni, kallio jolla seison
Sinun tiesi ovat aina korkeammat, suunnitelmasi ovat aina hyvät
ei ole sellaista paikkaa, jonne menen, jolla et olisi jo seissyt”

Muut Helatorstain tekstit: Ps. 47: 6-9, Ps. 110: 1-4 ja Ap. t. 1: 1-11