Jumala synnyttää


16.5.2016                                   

Katselen helluntaisateiden huuhtomaa luontoa: mikä valtava elämänvoima, miten kirkkaat, raikkaat värit. On kuin puut ja kasvit kiittäisivät innoissaan: teki hyvää.

Nikodemoksen kysymykset – Fariseusten joukossa oli Nikodemos-niminen mies, juutalaisten neuvoston jäsen. Hän tuli yöllä Jeesuksen luo ja sanoi: ”Rabbi, me tiedämme, että sinä olet Jumalan lähettämä opettaja. Ei kukaan pysty tekemään sellaisia tunnustekoja kuin sinä, ellei Jumala ole hänen kanssaan.” Jeesus vastasi hänelle: ”Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny uudesti, ylhäältä, hän ei pääse näkemään Jumalan valtakuntaa.” Nikodemos kysyi: ”Miten joku voisi vanhana syntyä? Miten joku voisi mennä takaisin äitinsä kohtuun ja syntyä toisen kerran?”
Jeesus vastasi: ”Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny vedestä ja Hengestä, hän ei pääse Jumalan valtakuntaan. Mikä on syntynyt lihasta, on lihaa, mikä on syntynyt Hengestä, on henkeä. Älä kummeksu sitä, että sanoin sinulle: ’Teidän täytyy syntyä uudesti.’ Tuuli puhaltaa missä tahtoo. Sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Samoin on jokaisen Hengestä syntyneen laita.”
”Miten tämä kaikki on mahdollista?” Nikodemos kysyi.
Jeesus vastasi: ”Etkö sinä, Israelin opettaja, ymmärrä sitä? Totisesti, totisesti: me puhumme mitä tiedämme ja todistamme siitä mitä olemme nähneet, mutta te ette ota vastaan meidän todistustamme. Jos te ette usko, kun puhun teille tämän maailman asioista, kuinka voisitte uskoa, kun puhun taivaallisista! Kukaan ei ole noussut taivaaseen, paitsi hän, joka on taivaasta tänne tullut: Ihmisen Poika. Niin kuin Mooses autiomaassa nosti käärmeen korkealle, niin on myös Ihmisen Poika korotettava, jotta jokainen, joka uskoo häneen, saisi iankaikkisen elämän.”     (Joh. 3: 1-15)

Hengestä syntynyt – Nikodemos koettaa ymmärtää Jeesuksen vastausta konkreettisella ajattelulla. Jeesus ei paljon auta tässä, vastaa tapansa mukaan kuvallista kieltä käyttäen. Tuuli puhaltaa missä tahtoo. Miten tuo nyt tulisi ymmärtää? Miten sen voisi liittää tuohon uudesti syntymiseen, jota Jeesus pitää välttämättömänä. – Tunnen suurta myötätuntoa Nikodemosta kohtaan. Hänellä on tietoa ja viisautta, mutta se ei nyt riitäkään. Jeesus kutsuu häntä ymmärtämään asiaa Hengestä käsin.

Ei mikään ihme, että Jeesuksen viitteellisestä vastauksesta löytyy niin monenlaisia tulkintoja ja versioita. Eri yhteyksissä ja yhteisöissä on koetettu laittaa (myös) tämä Jeesuksen opetus jonkinlaiseen tiettyyn formaattiin, todeten: tässä se on, tätä Jeesus tarkoitti.
Yleensä uudesti syntymästä puhuttaessa kuulee painotuksen olevan sanassa uudesti. Mutta Nikodemoksen tavoin huomioni kiinnittyi tällä kertaa sanaan syntyä. 
Jotta jotain uutta voisi syntyä, tarvitaan uuden alullepanija ja synnyttäjä.

Jumalan Ilmentyminen kolmessa persoonassa, Isässä, Pojassa ja Pyhässä Hengessä, kolmena ja kuitenkin yhtenä, on Jumalan mysteeriä, jota ihminen on koettanut ymmärtää ja selittää niin monin tavoin.
Viime viikon bloggauksessa kerroin esseestä, joka minun piti tehdä jostain evankelistasta. Se, että ehdotukseni oman esseeni henkilöksi tyrmättiin, johtikin asioihin joista olen tosi kiitollinen. – Toimin tuolloin (10 v. sitten) avustajana eräässä luostarikokeilussa, joka toimi kevätlukukauden Vivamossa. Kerroin kuinka minun pitäisi kirjoittaa essee jostain tunnetusta elossa olevasta tai edesmenneestä evankelistasta, enkä millään keksi kenestä tekisin jutun. Henkilö, jolle tämän huokaisin, vilkaisi ikkunasta ulos ja sanoi: “Kalevin auto näyttää olevan pihassa. Käy kysymässä häneltä.”
Kuulin että Kalevi Lehtinen, maamme tunnetuimpia evankelistoja, asui vaimonsa kanssa Saksassa, mutta että hänellä oli myös tuo asunto, jossa hän silloin tällöin kävi kääntymässä.
Mietin voinko noin vain mennä häiritsemään tämän Jumalan palvelijan kotirauhaa. Varmasti hän oli levon ja rauhan tarpeessa. Mutta kun piti tehdä se essee… – Rohkaisin mieleni ja menin. Ystävällisen tuntuinen mies avasi oven. En ollut nähnyt Kalevi Lehtistä livenä, mutta tunnistin hänet kuvien perusteella. Esitin varovasti kysymykseni. Hän vastaa välittömän iloisesti: kyllä vaan, käykö huomenna? Riittääkö tunti? 

Kalevi Lehtinen Ihanaa oli saada tehdä tuo haastattelu Kalevi Lehtiselle. Ihmeellinen ilmapiiri ympäröi häntä. Oli kuin huone olisi ollut täynnä enkeleitä. Minusta tuntui melkeinpä kuin olisimme olleet jossain taivaan salissa. Kuulostaa varmasti ihan oudolta, mutta minulla oli sellainen olo, että vaikka edessäni oli ulkonaisesti jotenkin ihan tavallisen tuntuinen, vaatimattoman ja nöyrän oloinen, vähän kumarassa istuva iäkkäänpuoleinen mies, minusta tuntui melkein kuin olisin keskustellut jonkun sellaisen kanssa, joka ei ole ihan tästä maailmasta. Mietin että ehkä tämän tapaiselta olisi tuntunut keskustella apostoli Johanneksen kanssa Patmos -saarella. – Oli kuin Kalevin olemuksessa olisi ollut enemmän Kristusta ja Hänen läheistä tuntemistaan kuin häntä itseään. Hän ei koettanut millään tavalla esittää tai olla pyhää miestä tai henkevää Herran palvelijaa, oli vain ihan oma itsensä. Mutta mikä läsnäolo!
Tuntui kuin Kalevi olisi kuunnellut kysymyksiäni ei vain mielellä vaan myös sydämellä. Ja hänen vastauksensa resonoivat täysin sisimpäni kanssa.
Kuin olisi päässyt vierailemaan jonkinlaiseen toiseen todellisuuteen. Taivas oli niin ihmeellisellä tavalla läsnä.
  

Pyhästä Hengestä – Kysyin Kalevilta minua tuolloin jo pitkään askarruttaneesta asiasta liittyen Pyhään Henkeen. Kun kerran ihminen tarvitsee sekä isän että äidin syntyäkseen tähän maailmaan, voisiko mitenkään ajatella (‘niin taivaassa kuin maan päällä’), että taivaallisessa, hengellisessä todellisuudessa olisi myös näin? Hengellisessä merkityksessä siis.
Voisiko Jumalan kolminaisuudesta ajatella, että kun kerran on Isä ja Poika, niin Jumalan kolmas persoona Pyhä Henki olisikin Jumalan äidillinen, feminiininen aspekti?
Olin tuolla kysymyksellä aiemmin aikaansaanut kiihkeän negatiivisen reaktion eräässä ulkomaalaissa naisevankelistassa, mutta Kalevin olemus rohkaisi minua kysymään tätä nyt häneltä. Oli vastaus sitten mikä tahansa, Kalevin lempeästä, miltei hauraasta persoonasta kuulsi, ettei hän kiivastuisi kysymyksestäni.
Mutta kylläpä yllätyin, kun hän innostui aivan silmin nähden: “Kyllä, totta kai: Pyhä Henki on uutta synnyttävä ja ylläpitävä, luova, hoitava, suojeleva…” – en muista mitä kaikkia ominaisuuksia hän luetteli (en nyt löytänyt tuota haastattelua). Mutta muistan hänen todenneen että kaikki hänen luettelemansa ominaisuudet olivat nimenomaan feminiinisiä..
Patriarkaalisessa kulttuurissa korostuu maskuliinisuus. Tämä on antanut vaikutteensa myös Raamatun teksteihin. Mutta Jumala on Henki, joka kolmiyhteisessä persoonassaan ilmentää paitsi isällisiä myös äidillisiä ominaisuuksia (mikä ilmenee selkeästi myös useissa VT:n ja UT:n kohdissa.)

Kiitollinen olin – ja olen – tuosta mahdollisuudesta keskustella Kalevi Lehtisen kanssa. En vain siksi että sain esseen tehtyä, vaan siksi että tapaaminen oli minulle kokemuksena niin ainutlaatuinen. Jos olisin tavannut hänet useamman kerran, ensitapaamisen vaikutus olisi saattanut hälvetä. Mutta nyt se jäi mieleeni kertakaikkisen ikimuistoisena.
5 v. myöhemmin Kalevi siirtyi Taivaan Kotiin. Kerran Vivamossa kohtasin Kalevin lesken Leena Lehtisen. Tuli voimakas tunne, että piti mennä kertomaan hänelle, kuinka kiitollinen olin tuosta mahdollisuudesta haastatella Kalevia, ja kuinka minulla oli haastattelun aikana ollut sellainen olo kuin olisin keskustellut enkelin kanssa. “Oi kuinka ihanaa”, hän huudahti, “kiitos kun tulit kertomaan tuon.”

 Kaiken kaikkiaan opin taas kerran, kuinka jokin asia, joka ensin tuntuu keljulta (kuten ed. blogissa kertomani tuhahdus) voikin koitua siunaukseksi. Tässä tapauksessa se johti kahden erityislaatuisen evankelistan, Hilja Aaltosen ja Kalevi Lehtisen, kohtaamiseen. Paitsi että oli hienoa saada tavata ja kuunnella heitä, kumpikin vei minua myös omalla tavallaan vähän lähemmäs sitä, mitä Pyhä Henki on minulle. – Kiitän Kolmiyhteistä  Jumalaa näistä tapaamisista!!!  

Deum verum Gregoriaanista laulua Jumalan kolmiyhteydestä

Deum verum, unum in Trinitáte, et Trinitátem in Unitáte, veníte, adorémus
Todellista Jumalaa, Yhtä Kolmiyhteydessä, ja Kolmiyhteyttä Ykseydessä, tulkaa ylistämään

Muita Pyhän Kolminaisuuden päivän tekstejä: Ps. 95: 1-2, 6-7, Jes. 6: 1-8 ja Room. 11: 33-36.

Aiheeseen liittyviä tekstejä on myös blogissani 9.6.2014 otsikolla Salattu Jumala.