Arka aihe

15.2.2016    Valo oksilla -Lumi tuli, lumi suli, lumi tuli… – pysyisipä vielä talviloman ajan täällä Etelä-Suomessakin. 🙂 

En ollut ajatellut kirjoittaa ensi pyhän aiheesta, mutta eilisiltana tuli vahvasti sellainen olo, että kyllä, kuitenkin. – Alla olevassa evankeliumitekstissä esiintyy aihe, josta tavallisesti vaietaan. Ehkä sen vuoksi, että se saattaa synnyttää joissakin pelkoa. Senpä vuoksi koetan käsitellä aihetta hellävaraisesti.    

Paha henki (yksikössä t. monikossa) – kuka nyt sellaisesta haluaisikaan puhua. Tuntuu, että aiheen käsittelyä halutaan vältellä, ainakin julkisesti. Joitakin vuosia sitten ystävä tosin toi Husiksen lehtileikkeen, jossa haastateltiin katolilaista isä Guy’tä, joka joutui työnsä puolesta päivittäin tekemisiin tämän aiheen kanssa. En tiedä, millaisia ajatuksia artikkeli lukijoissa herätti.
Sen sijaan muistan millaisen valtaisan myräkän eräs TV-ohjelma sai aikaan käsitellessään aihetta liittyen erääseen esirukoilijaan. Vaikka uskon ymmärtäneeni syyt, perusteet ja aiheelliset kannanotot esirukoilijan harkitsemattomaan ja epäasialliseen toteamukseen, ihmettelin kuitenkin ohjelman herättämää tunnetsunamia lehtien palstoilla. Ajattelin, että oli kuin siinä olisi heitelty kuumaa perunaa, eikä kukaan halunnut ottaa koppia. En muista nähneeni asiallista, rauhallista keskustelua asian tiimoilta. Arka aihe siis.

Koko sinä aikana, kun harrastin erilaisia meditaatioita, tein hoitoja jne, en tavannut ketään, joka olisi kertonut, että paha henki vaivaa häntä, tai jotakuta läheistään tai ystävää.
Kukaan ei myöskään varoittanut vaaroista, joita piilee siinä, kun avautuu ns. korkeammille energioille. Korkeintaan pohdittiin sitä, pitäisikö pyytää suojaa vai ei. Yleensä päädyttiin siihen, että kun keskittyy valoon ja rakkauteen, ei siihen muuta voi tulla.

Mutta mielenkiintoista on, että vuosia sen jälkeen kun olin jo jättänyt hoidot ja meditaatiot,  joissa avaudutaan tai ollaan avoimina korkeammille energioille (ilmaisen sen nyt noin), aloin kohdata henkilöitä, jotka joko itse taikka läheisensä kärsivät yllä olevan seikan vuoksi. Oli tapahtunut Jotain sellaista, mitä ei osattu aavistaa. Joidenkin hätä on ollut todella suuri.

Aloin ymmärtää, millaisille riskeille itsensä saattaa alttiiksi avautuessaan henkisille tasoille. Ymmärsin, että itsellenikin olisi voinut käydä samoin.
Olen kiitollinen siitä, että opin vihdoin myös käsittämään, miten tärkeää on tietää, minkä kanssa on tekemisissä. Ja mikä ero on siinä, onko avoin joillekin universaalisille energioille taikka kolmiyhteiselle Jumalalle – Isälle/Pojalle/Pyhälle Hengelle.
Missä/kenessä on täydellinen suoja? Kenelle on annettu Valta ja Voima ylitse kaikkien muiden valtojen ja voimien? Kuka on Vapauttaja? – Tämän tiesi kanaanilainen äiti.  

Tapahtukoon niin kuin tahdot Jeesus meni Tyroksen ja Sidonin seudulle. Siellä muuan kanaanilainen nainen, sen seudun asukas, tuli ja huusi: ”Herra, Daavidin Poika, armahda minua! Paha henki vaivaa kauheasti tytärtäni.” Mutta hän ei vastannut naiselle mitään.
Opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja pyysivät: ”Tee hänelle jotakin. Hän kulkee perässämme ja huutaa.” Mutta Jeesus vastasi: ”Ei minua ole lähetetty muita kuin Israelin kansan kadonneita lampaita varten.” Silti nainen tuli lähemmäs, heittäytyi maahan Jeesuksen eteen ja sanoi: ”Herra, auta minua!” Mutta Jeesus sanoi hänelle: ”Ei ole oikein ottaa lapsilta leipä ja heittää se koiranpenikoille.” ”Ei olekaan, Herra”, vastasi nainen, ”mutta saavathan koiratkin syödä isäntänsä pöydältä putoilevia palasia.” Silloin Jeesus sanoi hänelle: ”Suuri on sinun uskosi, nainen! Tapahtukoon niin kuin tahdot.” Siitä hetkestä tytär oli terve.   (Matt. 15: 21-28)

Muistan, kuinka vahvasti tuohduin tuon äidin puolesta luettuani tuon tekstin 1. kertaa. Voi, miten Jeesus noin tylysti vastaat hädässä olevalle naiselle? Puhuit ihan eri sävyyn samarialaiselle naiselle kaivolla. – Halusitko testata tämän äidin uskoa? Laittaa oikein koville ja katsoa, nouseeko ego/ylpeys esiin, ja jos, vaientaako äidin tuska tyttärensä tilanteen vuoksi sen? Kyllä vaiensi. Mitä äiti ei tekisi lapsensa eteen! Taikka isä, joka toisessa paikassa tuli Jeesuksen luo pyytämään apua pojalleen.

Vanhempien hätä lastensa puolesta koskettaa Jeesusta. Ja minua koskettaa se, kuinka Jeesus välittää ja auttaa.
Nyt pystyn lukemaan tuon tekstin tuohtumatta ja katsomaan sen sijaan lopputulokseen: hyvää tuli.

I will run to You – Hillsong

“Sinä näet varpusenkin ja kätesi lohduttaa minua
maailman ääristä sydämeni syvyyksiin anna armosi ja voimasi näkyä
kutsut minua siihen tarkoitukseen, joka Sinulla on, jonka enkelitkin ymmärtävät
kutsu siihen kaikkia, kunniaksesi, Rakkautesi ja armosi mukaisesti
juoksen luoksesi, totuutesi sanojen luo
ei väellä eikä voimalla, vaan Jumalan Hengellä
kyllä, juoksen kunnes näen kasvosi, suo minun elää armosi kirkkaudessa”

Muut tekstit: Ps.25:1-10, 2. Aik.20:1-9 ja 1.Tess. 4:1-8.