Ykseys

11.5.2015.  – 25 v. sitten sain ystävältä ruotsal. Alfa & Omega  – lehden. Tuossa new age – lehdessä eräs amerikkal. haastateltava totesi mm.:’Sinä ja minä olemme yhtä; me kaikki olemme yhtä’. – Tuo resonoi sisimmässäni, mielenkiinto heräsi. Kesti kuitenkin 10 v. kunnes menin kyseisen open meditaatio -seminaariin Saksaan. Noiden 4 päivän aikana oli tauoilla niin pitkät jonot tuon open luo (osallistujia yli 100), ettei ollut mahdollisuutta päästä kyselemään enemmän tuosta ‘yhtä’ -aiheesta.  Siispä menin USA:an seminaariin, johon  pyysin etukäteen häneltä haastatteluajan. (En kuitenkaan koskaan purkanut nauhalta tuota 1,5 tunnin pituista haastattelua. Sen sijaan, kun joku eräässä lehdessä ihmetteli kuka tuo tyyppi oikein oli, kirjoitin näkemykseni asiasta.)

Olla yhtä… –  Noina 10 vuotena, joina kaipasin saada kuulla enemmän ‘yhtä olemisesta’, en kohdannut ketään joka olisi kertonut, että eräs erityisen merkittävä henkilö on dokumentoidusti opettanut aiheesta jo 2000 v. sitten. – Miksiköhän en? Ehkä siksi, että kuvittelin niin varmasti olevani oikeilla jäljillä.

A & O – Näin jälkeenpäin ajateltuna minusta on mielenkiintoista, että monet asiat jollain tapaa liippasivat läheltä. Lehden nimi viittasi Kristukseen, joka näyssä sanoi Johannekselle: ”Minä olen A ja O (= Alfa ja Omega), alku ja loppu. Sille, jolla on jano, minä annan lahjaksi vettä elämän veden lähteestä.”
Myös tuon henkisen open käyttämä sukunimi esiintyy niin Vanhasta kuin Uudesta Testamentista, ja hänen kirjoissaan on monia mainintoja Jeesuksesta. Hän opetti meditaatiota, jonka nimi tarkoittaa hepreaksi tulisia vaunuja, joilla VT:n profeetta Elia nousi taivaaseen.
Tulee mieleen, kuinka useisiin henkisiin opetuksiin on otettu mukaan uskon(tojen) keskeisimpiä hahmoja ja käsitteitä, ehkä tuomaan painoarvoa ja luotettavuuden tuntua.

Kun on löytänyt  Jumalan, ei tarvitse enää tätä meditaatiota, tuo ope totesi. Myöhemmin, opettaessani samaa meditaatiota toisille, sanoin tuon myös aina kurssilaisille. (Silloin tosin ajattelin vielä, että henkilökohtaisen Jumala-suhteen löytyminen on oman vaivannäön takana.)    
Vasta jälkeenpäin ymmärsin
että olinkin itse asiassa etsimässä lähempää yhteyttä siihen henkilöön, joka 2000 v. aiemmin oli puhunut ykseydestä. En myöskään tuolloin tiennyt, että juuri Hän on se, joka johdattaa meidät henkilökohtaiseen suhteeseen Jumalan kanssa. Niinpä tuli kuljettua monet sivupolut.
En enää harjoita tuota meditaatiota. Löysin Lähteelle. En kuitenkaan tuon meditaation avulla. – Siinä taisikin käydä niin että Lähde kutsui minua luokseen; yhä lähemmäs, sitä mukaa kun olin valmis jättämään sivupolkuni.

                               p1050664

Se kirkkaus Jeesus rukoili ja sanoi:
”Isä, niin kuin sinä lähetit minut maailmaan, niin olen minäkin lähettänyt heidät. Minä pyhitän itseni uhriksi heidän tähtensä, että heistäkin tulisi totuuden pyhittämiä.
Minä en rukoile vain heidän puolestaan, vaan myös niiden puolesta, jotka heidän todistuksensa tähden uskovat minuun. Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Niin tulee heidänkin olla yhtä meidän kanssamme, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut.
Sen kirkkauden, jonka sinä olet antanut minulle, olen minä antanut heille, jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä. Kun minä olen heissä ja sinä olet minussa, he ovat täydellisesti yhtä, ja silloin maailma ymmärtää, että sinä olet lähettänyt minut ja että olet rakastanut heitä niin kuin olet rakastanut minua.” (Joh. 17: 18-23)

Ydin – Näistä Jeesuksen lauseista löytyy mielestäni Raamatun ydin. Voisi ottaa niistä jokaisen ja mietiskellä niitä, yhtä kerrallaan, antaa niiden vaikuttaa sisimmässään, vaikka kokonaisen viikon ajan.  

Tajunnan räjäyttävä juttu (kun sitä oikein alkaa pohtia) on, että kun Kristus on Isässä ja Hän ja Isä meissä, olemme täydellisesti yhtä! Näin Jeesus sanoo opetuslapsilleen. Hänen opetuslapsinaan saamme soveltaa nuo sanat itseemme. – Kun Kristuksen Henki, Pyhä Henki, täyttää meidät ja vaikuttaa meissä vahvasti, voimme kokea jotain tuosta ykseydestä.
Uskon että sielumme syvin kaipuu on tulla yhtä läheiseen Jumala-suhteeseen kuin oli Jeesuksen suhde taivaallisen Isänsä kanssa. Täydellisesti yhtä Hänen kanssaan – uskallammeko edes toivoa sellaista?

Jotta pysyisin  – Myös Jeesuksen jäähyväisrukouksen päätössanat kuuluvat tähän: “Minä olen opettanut heidät tuntemaan sinun nimesi ja opetan yhä, jotta heissä pysyisi sama rakkaus, jota sinä olet minulle osoittanut, ja jotta minä näin pysyisin heissä.”
Jeesus paljastaa salaisuuden yhteydelle: kun rakkaus pysyy meissä, Hänkin pysyy. Ei ainoastaan rakkaus Jumalaa kohtaan, eikä vain omaa perhettä kohtaan, vaan kaikkia lähimmäisiämme kohtaan. Rakkaus punoo yhteyden, pitävän yhteyden.
Tätä saamme harjoitella, joka päivä… Rakkautta joka on ei vain sanoja, vaan myös tekoja. Ettemme olisi itsekkäitä, vaan että sydämestämme haluamme auttaa kärsiviä sisariamme ja veljiämme.

Yhtä – Näitä kahta ei voi erottaa toisistaan. Sitten kun olemme yhtä Hänen kanssaan, tuosta yhteydestä alkaa kummuta kirkkaus ja totuus – ja ehdoton rakkaus toisia kohtaan.
Ykseys Jumalan kanssa & ykseys toistemme välillä – tätä Jeesus meille rukoilee! – Ihanaa!

We are one – Carol Banawa

“Tahdon laulaa laulun rakkaudesta
yhdessä, yhteen ääneen, voimme laulaa tuota laulua
Herra tee meidät vahvoiksi
auta meitä yhteenkuuluvuuteen
ja jollemme onnistu, auta meitä rakentumaan yhteydessä
Rakkaus on avain ykseyteen
jaetaan tämä rakkaus keskenämme
olemme yhtä, olemme yksi leipä, yhtä ruumista, yhtä kansaa
yhdistyneinä pysymme pystyssä, jakautuneina kaadumme
kun luotamme Herraan on joka sydämessä
melodia, rakkaus ja harmonia
Herra, opeta meitä rukoilemaan joka päivä
näytä meille tie, auta meitä näkemään rakastava lempeytesi”

Muut tekstit: Ps. 27: 1-3, 7-9, Sak. 14: 7-9 ja Ef. 1: 16-23.