Enkeleitä

29.9. 2014.  – Tämä päivä on Mikaelin päivä, omistettu 400 – luvulta lähtien arkkienkeli Mikaelille.Missä kohdissa enkeli Mikaelista puhutaankaan Raamatussa? Nettiraamatusta löysin 5 kohtaa: kolmesti Danielin näyssä Tigris -virran rannalla, kerran Juudan kirjeessä ja kerran Johanneksen ilmestyksessä Patmos -saarella. Niissä ylienkeli Mikael toimii hyvän puolesta taistelijana, puolustajana, suojelijana. Danielin näky antaa ymmärtää, että ylienkeli Mikael on Kristuksen ja Hänen työnsä auttaja ja tukija.

Arkkienkeli Mikaelia on kuvattu kautta aikojen niin itäisessä kuin läntisessä kirkkotaiteessa vakavana  nuorenamiehenä, jolla on suuret, vahvat siivet, toisessa kädessä miekka taikka keihäs, toisessa kirjekäärö, tai maapallo (jossa joskus Kristuksen kasvot). Monessa ikonissa ja maalauksessa ylienkeli Mikael on  pukeutuneena haarniskaan. Keskiaikaisten kirkkojen maalauksissa Mikael kuvataan usein lohikäärmeen voittajana. (Aina en tosin ole ollut varma, onko kyseessä enkeli Mikael tai ritari Yrjänä. Olen päätynyt siihen, että Mikael seisoo miekkoineen jalka lohikäärmeen yllä, ihan lähituntumassa siis, kun Yrjänä sen sijaan kukistaa lohikäärmeen keihäällään ratsun selässä istuen.)
Nuo symbolit ylienkeli Mikaelia esittävissä kuvissa tai veistoksissa voivat herättää erilaisia ajatuksia ja tunteita. Minulle niistä tulee mieleen rohkeus, valmius taistella hyvän puolesta, Jumalan palveluksessa toimiminen ja Hänen sanansa välittäminen.
Ilmestyskirjan kuvaus Mikaelin taistelusta pimeyden valtoja vastaan on inspiroinut lukuisia taiteilijoita. Hyvän ja pahan välinen kamppailu – vahva, ikiaikainen teema; keskeinen miltei kaikessa kirjallisuudessa, näytelmissä, elokuvissa ja – elämässä!

Mitä enkeleitä?  –   Nimettöminä enkeleiden toiminnasta kerrotaan niin monta kertaa Raamatussa, etten ruvennut edes laskemaan kertoja.  Heitä nimitetään Herran enkeleiksi tai Jumalan enkeleiksi.  
90 – luvulla olin tosi kiinnostunut enkeleistä. Ostin enkelikirjallisuutta jne. Ihastutti ehkä se, että kaikki enkeleihin liittyvä tuntui hyvältä ja lempeältä. Nykyisin, vaikka minusta vieläkin tuntuu hyvältä tietäessäni että enkelit toimivat taivaallisina auttajina ja suojelijoina, en kuitenkaan käänny enkelien puoleen apua tarvitessani. Nyt ajattelen, että vaikka enkelit toimivat Jumalan lähetteinä ja Kristuksen toimeksiannosta, he ovat sittenkin vain Jumalan palvelijoita. Mietin, miksi tyytyä vähempään eli pyytää jotain palvelijoilta, kun voi kääntyä suoraan heidän Herransa puoleen? – Ja onhan enkelten saama toimeksianto ihan eri luokkaa, kun Hän sen antaa.

Yhteydenpitoa? – Tuolloin, 90-luvulla, en ajatellut, että yhteydenpidossa enkeleihin voisi olla mitään riskejä. Mieleeni ei juolahtanutkaan, että luokseni voisi tulla muita kuin hyviä Valon enkeleitä. Nykyään olen tietoisempi siitä, millaisia mahdollisuuksia näihin   (enkeli)alueisiin sisältyy.
Mikseivät ihmiset voisi tulla harhautetuiksi, jos kerran enkelitkin? Ne, jotka lähtivät seuraamaan lähellä Jumalaa ollutta kirkkauden enkeliä. Enkeliä, joka lankesi ylpeyteen ja omahyväisyyteen. Tuo enkeli kuvataan kateelliseksi; hän halusi toisten enkelien ihailevan, palvovan ja palvelevan häntä eikä Jumalaa. Hän halusi ottaa Jumalan paikan. Hänen harhautuskykynsä olivat melkoiset, sillä hän sai houkuteltua suuren joukon enkeleitä seuraamaan häntä ja hänen ohjeistustaan. Jouduttuaan karkotetuksi ylienkeli Mikaelin ja tämän enkelijoukkojen toimesta taivaiden korkeuksista, tuo mestariharhauttaja alkoi toimia maan piirissä. Langennut enkeli voi esiintyä hyvää tarkoittavana valkeuden enkelinä, vaikka pyrkimyksensä ovat aivan toisenlaiset kuin antaa ymmärtää.

En halua tulla harhautetuksi. Siksi en käänny enkeleiden vaan kolmiyhteisen Jumalan puoleen asioissani ja tilanteissani. Sisimmässä on levollisuus ja rauha: voin luottaa siihen, että jos Hän lähettää enkelinsä, kyseessä on Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä palveleva enkeli; auttava, lohduttava, rohkaiseva… mitä nyt sillä hetkellä tarvitsenkaan.

Two angels – Serbialais-ortodoksinen laulu

Herralla on istuimensa taivaissa, ja hänen valtansa alla on kaikki maa.
Ylistäkää Herraa, te hänen enkelinsä, te voimalliset sankarit,
jotka hänen sanansa kuulette ja hänen käskynsä täytätte.
Ylistäkää Herraa, te taivaan joukot, kaikki hänen palvelijansa, jotka hänen tahtonsa täytätte.
Ylistäkää Herraa, te hänen luotunsa kaikkialla hänen valtakunnassaan.
Ylistä Herraa, minun sieluni!  (Ps. 103: 19-22)

Enkeli kulkee edelläsi Herra sanoi: ”Minä lähetän enkelin kulkemaan sinun edelläsi, suojelemaan sinua matkalla ja viemään sinut siihen paikkaan, jonka olen sinulle varannut. Muista, että hän on lähelläsi, tottele häntä äläkä vihastuta häntä. Hän ei anna anteeksi niskoittelua, sillä hän toimii minun nimissäni. Mutta jos tottelet häntä ja teet kaiken, mitä minä käsken, niin minä olen sinun vihollistesi vihollinen ja vastustajiesi vastustaja. Minun enkelini kulkee sinun edelläsi.”  (2. Moos. 23: 20-23)

Enkelit valtaistuimen ympärillä – Valtaistuimen, olentojen ja vanhinten ympärillä näin suuren joukon enkeleitä ja kuulin heidän äänensä. Heitä oli lukemattomia, kymmenentuhatta kertaa kymmenentuhatta ja tuhat kertaa tuhat, ja he lausuivat kovalla äänellä:
– Karitsa, joka on teurastettu, on arvollinen saamaan vallan, rikkauden, viisauden ja voiman, kunnian, kirkkauden ja ylistyksen. (Ilm. 5: 11-12)

How great is our God – nuorten ylistystanssi; savuefektejä kuten nuorten rokkikonserteissa, mutta tässä suitsutetaan Taivaiden Kaikkivaltiaalle.

“Kirkkaus Kuninkaan, puettu kunniaan, maa nyt iloitkoon, maa nyt iloitkoon
Hän valoon kietoutuu ja pimeys piiloutuu, se eessään pakenee, eessään pakenee
Niin suuri Hän on, laulakaa: niin suuri Hän on, pian kaikki nähdä saa: niin suuri Hän on.
Ikuinen Hän on, on aika kädessään, on tulevaisuutein Hänen kädessään
Kolmiyhteinen Jumalamme on Uhrikaritsa, Uhrikaritsa
Sun nimes korkein on, ylistyksen arvoinen, mä tahdon laulaa: suuri Hän on
Niin suuri Hän on, laulakaa: niin suuri Hän on, pian kaikki nähdä saa: niin suuri Hän on”

Enkelinsä taivaassa –  Opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja kysyivät: ”Kuka on suurin taivasten valtakunnassa?”
Silloin Jeesus kutsui luokseen lapsen, asetti hänet heidän keskelleen ja sanoi:
”Totisesti: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan. Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa. Ja joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut. Mutta jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänen kaulaansa pantaisiin myllynkivi ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen.
Katsokaa, ettette halveksi yhtäkään näistä vähäisistä. Sillä minä sanon teille: heidän enkelinsä saavat taivaissa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja.”
(Matt. 18: 1-6,10)

Enkelinsä katsovat joka hetki taivaallisen Isän kasvoja… – Miten pieni lapsi katsoo ja suhtautuu vanhempiinsa ja asioihin ympärillään? Välittömästi, aidosti, teeskentelemättömästi. Lapsi elää ja kokee täydellä intensiteetillä sitä, missä on, mihin suuntaa huomionsa, mitä on tekemässä.
Lapsi kaipaa yhteyttä ja läheisyyttä vanhempiinsa. Hän ei epäile; hän uskoo vanhempiensa rakkauteen häntä kohtaan, luottaa siihen, että he haluavat hänelle parasta. Lapsi luonnostaan olettaa, että se mitä vanhemmat hänelle sanovat, on totta.
Samankaltaista uskoa ja luottamusta Taivaallinen Isämme toivoo ja odottaa meiltä lapsiltaan suhteessa Häneen. – Mutta eihän se todellakaan ole mikään helppo juttu! Meillä aikuisilla kun on niin vahva tarve rakentaa itsellemme älyllisesti ymmärrettävä ja todistettava maailmankuva. – Onhan meille annettu järki ja ymmärrys!
Voi että tuli meikäläisenkin monet vuodet tutkittua erilaisia filosofioita, oppeja ja maailmankatsomuksia. Vaikka välillä tuntui, että no nyt löytyi se itselle oikea, jonkun ajan kuluttua oli sisimmässä taas tunne että ei se ollut vielä tässä, ja etsintä jatkui. – Ja mitä etäämmäksi joutuu, sitä monimutkaisemmaksi menee.

Yhteyteen –  Katsoessaan vanhempiaan lapsi ottaa mallia vanhemiltaan ja oppii heiltä. Vanhemmat tekevät parastaan, mutta ovat – kuten lapselle varttuessaan selviää – vaillinaisia ja erehtyviä. Mutta se luottamus, joka meissä oli pienenä, on löydettävissä uudestaan. Taivaallinen Isä, täydellinen ja erehtymätön, kutsuu yhteyteen kanssaan. Yhteyteen, jota Jeesus opetti opetuslapsilleen ja opettaa tänäkin päivänä, kaikille halukkaille. Miten katsoa taivaalliseen Isään, ylistää ja kiittää Häntä, kuunnella Häntä, vastaanottaa Häneltä.
Kyse on löytämisestä takaisin yhteyteen, joka oli kadonnut. Eri uskomusjärjestelmien tutkiminen ei auttanut minua löytämään etsimääni, vaan se, että lopulta tajusin että Jumala on persoonallinen Jumala, joka haluaa olla yhteydessä lapsiinsa, minuunkin.

Edelleen haluan tutkia ja ymmärtää, syvemmin, enemmän. Mutta nyt on levollisuus: ei tarvitse enää etsiä ‘muualta’. On tullut halu ja tarve oppia etsimään ja katselemaan Hänen kasvojaan.