Pyhä perhe

30.12. 2023. Vuosi on vaihtumassa. Tulevana vuonna toivoisin enemmän hyviä uutisia.
Tänään luin parikin sellaista:
Enemmistö Suomen suurimmista kaupungeista ei järjestä uutenavuotena perinteistä ilotulitusta. Perusteluina mm. ympäristösyyt, metelin välttäminen ja kustannussäästöt.
Ilotulitteiden sijaan kaupungit järjestävät vaihtoehtoisia esityksiä, kuten tulishown, valo- ja äänitaidetta ja videoprojisointiteoksen.

Toisessa uutisessa ruotsal. tilastotieteilijä Ola Rosling toteaa, että vaikka elämme vakavia aikoja, monet asiat ovat olleet vielä paljon huonommin aiemmin.
Rosling suosittelee ahdistavan uutistulvan hallintaan näkökulman vaihdosta.
Hän pohtii, että
positiivisuus on lähes tabu ja myönteisyys saatetaan rinnastaa tyhmyyteen.
“Puhutaan naiivista optimistista. Kukaan ei puhu naiivista pessimististä, mutta juuri sellaisia ihmiset ovat. Kielteinen tapahtuma saa huomiota, ja siitä vedetään se johtopäätös, että maailma on menossa huonompaan suuntaan.”

Ola Rosling toteaa, että jos vanhemmat päivittelevät maailman pahuutta ja kertovat lapsille, että kaikki vain menee kohti huonompaa, “se vasta naiivia ja typerää onkin, toivon musertaminen. Maailmanhistoriassa on ollut paljon kielteistä. Nykyään sitä on paljon vähemmän.”

Onnistumiset unohdetaan helposti. Niitä tulisi kuitenkin juhlia enemmän. Rosling mainitsee muutaman: kierrätyksen lisääntyminen on oikeastaan maailmanlaajuinen koulutuksellinen menestystarina. Yhä useammat ihmiset ottavat ympäristökysymykset vakavasti.  Aurinkopaneeleita asennetaan yhä enemmän.

Toiveikkuutta ja ratkaisuja – Olan isä professori Hans Roslingin (k.2017) Faktojen maailma -teosta on myyty kymmeniä miljoonia kappaleita. Isä-Rosling etsi ratkaisuja kestävän kehityksen edistämiseen ja terveyshaasteisiin sekä herätteli ihmisiä toiveikkuuteen.
Roslingin Geominder-säätiö julkistaa vuosittain 100 asian listan elämänlaadun parantumisesta. https://www.gapminder.org/news/100-positive-news-from-2023/

Annetaan toivon kynttilöiden palaa, varjellaan niiden liekkiä niin että ne loistavat ja valaisevat alkavan vuoden. Kiitetään Jumalaamme kaikesta siitä, mikä on hyvin, tänään, ja huomennakin. Annetaan Hänen valaista tietämme, kuljetaan Hänen kanssaan, Hänen johdatuksessaan. 

🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏 

Kirkkovuosikalenteri toteaa 1. Joulun jälkeisestä sunnuntaista:
‘Tätä pyhäpäivää sanotaan sekä pyhän perheen että Simeonin ja Hannan sunnuntaiksi. He olivat temppelissä odottaneet Jumalan lupausten täyttymistä. Vaikka Jeesus-lapsi ei erottunut muista lapsista, he näkivät hänessä aikakauden käänteen.
Jeesus eli samojen elinehtojen alaisena kuin me lunastaakseen meidät ja antaakseen meille oikeuden elää Jumalan lapsina.’

**********************

Opastajani
Minä en luovu toivostani
enkä lakkaa sinua ylistämästä. Minä julistan uskollista hyvyyttäsi ja alati sinun apusi runsautta, jonka mittaa ja määrää en tiedä.
Herra, minun Jumalani, minä kerron sinun voimateoistasi ja julistan vanhurskauttasi, sinun, ainoan.
Jumala, sinä olit opastajani jo kun olin nuori, ja tähän päivään asti olen saanut kertoa ihmeistäsi.
Kun nyt olen vanha ja harmaapäinen, älä hylkää minua, Jumala. Minä julistan tuleville polville kätesi mahtia ja tekojesi suuruutta. Sillä korkeuksiin ulottuu vanhurskautesi ja suuret ovat tekosi. Jumala, kuka on sinun vertaisesi?   Ps. 71:14–19

Minä en sinua unohda
Riemuitkaa, taivaat! Iloitse, maa!
Ratketkaa riemuun, te vuoret!
Herra lohduttaa kansaansa, hän hoivaa köyhiä lapsiaan.
    Siion sanoo: ”Herra on minut hylännyt, Jumalani on minut unohtanut!”
– Unohtaako äiti rintalapsensa, unohtaisiko hoivata kohtunsa hedelmää?
Vaikka hän unohtaisikin, minä en sinua unohda.
Käsieni ihoon minä olen sinut piirtänyt, ja niin sinun muurisi ovat aina silmieni edessä.
Jes. 49:13–16

Luojamme haluaa lohduttaa ja rohkaista meitä, erityisesti vaikeiden aikojen ja tilanteiden lävitse. Miten kauniisti Hän sen profeetta Jesajan kautta tekeekään:
“Minä en sinua unohda. Käsieni ihoon minä olen sinut piirtänyt…”
Ne jotka ovat ottaneet itselleen tatuoinnin tietävät, että siinä se on iholla, on ja pysyy.
En tiedä oliko Jesajan aikaan 

Ihoon piirtämistä eli tatuointia on harrastettu iät ajat monissa vanhoissa kulttuureissa. Yksi vanhimmista ihoon tehdyistä tatuoinneista on muumiosta, joka on peräisin muinaisesta Egyptistä esidynastiselta ajalta (n. 3900–3100 eKr).
Tatuoinneista voi olla montaa mieltä. Itse mietin, monikohan mahtaa katua jossain vaiheessa jälkeenpäin iholleen tehtyjä kuvia tai tekstejä. 

Mutta se että Luojamme on piirtänyt kuvaannollisesti meidät ihoonsa eikä kadu sitä, on aika vahva juttu. Ehkä sitä on vähän vaikea kuvitella, sillä Hän on Henki. Mutta silti se on vahva mielikuva: Hän haluaa kertoa meille, että Hän kiinnittää meidät niin vahvasti, läheisesti ja pysyvästi itseensä, ettei Hän mitenkään voi unohtaa olemassaoloamme, Kuten tatuointi pysyy ihossa, me pysymme Hänessä. Sitä Hän toivoo. Ja sitä, ettemme mekään unohtaisi Hänen olemassaoloaan. 

Hänessä elämme –  “Jumala ei kylläkään ole kaukana yhdestäkään meistä: hänessä me elämme, liikumme ja olemme”, (Paavali ateenalaisille,, Apt.17:27-28)

Jumalan lapsia
Niin kauan kuin olimme alaikäisiä, olimme maailman alkuvoimien orjia. Mutta kun aika oli täyttynyt, Jumala lähetti tänne Poikansa. Naisesta hän syntyi ja tuli lain alaiseksi lunastaakseen lain alaisina elävät vapaiksi, että me pääsisimme lapsen asemaan. Ja koska tekin olette Jumalan lapsia, hän on lähettänyt meidän kaikkien sydämiin Poikansa Hengen, joka huutaa: »Abba! Isä!» Sinä et siis enää ole orja vaan lapsi. Ja jos kerran olet lapsi, olet myös perillinen, Jumalan tahdosta.  Gal. 4:3–7

Simeon ja Hanna
Jeesuksen isä ja äiti olivat ihmeissään siitä, mitä hänestä sanottiin. Simeon siunasi heitä ja sanoi Marialle, lapsen äidille: ”Tämä lapsi on pantu koetukseksi: monet israelilaiset kompastuvat ja monet nousevat. Hänet on pantu merkiksi, jota ei tunnusteta, ja sinun omankin sydämesi läpi on miekka käyvä. Näin tulevat julki monien sisimmät ajatukset.”
    Siellä oli myös naisprofeetta Hanna, Asserin heimoon kuuluvan Penuelin tytär. Hän oli jo hyvin vanha. Mentyään neitsyenä naimisiin hän oli elänyt miehensä kanssa seitsemän vuotta, mutta nyt hän oli ollut leskenä jo kahdeksankymmenenneljän vuoden ajan. Hän ei poistunut temppelistä minnekään, vaan palveli Jumalaa yötä päivää paastoten ja rukoillen. Juuri sillä hetkellä hän tuli paikalle, ja hän ylisti Jumalaa ja puhui lapsesta kaikille, jotka odottivat Jerusalemin lunastusta.
    Kun he olivat tehneet kaiken, mitä Herran laki vaati, he palasivat Galileaan kotikaupunkiinsa Nasaretiin. Lapsi kasvoi, vahvistui ja täyttyi viisaudella, ja Jumalan armo seurasi häntä.
Luuk. 2:33–40

Tuota lukiessa minua koskettaa erityisesti Hannan uskollisuus. Kaikki nuo vuosikymmenet hän oli palvellut Jumalaa temppelissä paastoten ja rukoillen. Ehkä Jumala oli ilmoittanut hänelle, samoin kuin Simeonille, että hän olisi näkevä omin silmin Messiaan. 
Pyhän Hengen johdattamana Hanna saapui paikalle, näki Marian, Joosefin ja Jeesus-lapsen, ja tiesi heti: tässä hän on, tuo pieni lapsi – Jumalan lupaama Pelastaja. 

Rakas Jumala, anna meille voimaa uskoa Sinun hyviin suunnitelmiisi oman, läheistemme ja kaikkien lähimmäistemme elämää varten. Sinä näet mitä me tarvitsemme ja mikä meitä auttaa. Suojele ja varjele heikoimpia, auta kaikkia kärsiviä.
Kiitos että olet antanut meille parhaimman Auttajan.
Sinulta olemme saaneet ja saamme Valon, Tulevaisuuden ja Toivon.
❤️❤️❤️

Alla sokea tenori Andrea Bocelli sekä kristitty laulaja, 6 lapsen äiti  Francesca Battistelli laulavat William Chatterton Dix’in v. 1865 kirjoittaman laulun What Child is This.

What Child Is This – Andrea Bocelli, Francesca Battistelli 

Kuka on tämä lapsi, joka nukkuu Marian sylissä, 
jota enkelit tervehtivät suloisin hymnein paimenten vartioidessa laumaansa?
Tämä on Kristus, Kuningas, jota paimenet vartioivat ja jolle enkelit laulavat
kiiruhda ylistämään Häntä, pientä lasta, Marian Poikaa

Miksi Hän lepää noin kehnossa paikassa, härän ja lampaan syöttökaukalossa?
hyvä kristitty, ole varuillasi, syntiset kääntyvät anoen hiljaisen Sanan puoleen
naulat ja keihäs lävistävät Hänet, risti kannetaan sinun ja minun vuokseni
tervehdys Sanalle, joka tuli lihaksi, pieni lapsi, Marian Poika

Siis tuokaa Hänelle suitsuketta, kultaa ja mirhaa
tulkaa talonpojat ja kuninkaat tunnustamaan Hänet kuninkaiden Kuninkaaksi, joka tuo pelastuksen
nostakaa Hänet rakastavin sydämin valtaistuimelle, nouskoon laulu korkealle
neitsyt laulaa kehtolauluaan, iloitkaa, sillä Kristus on syntynyt, lapsi, Marian Poika

Rauhallista, Valoisaa ja  ja Siunattua Uutta Vuotta 2024! ❤️