Rakkauden laki

20.7.2023. Ihanaa kesäaikaa eletään. Pari päivää sitten vaelsimme ystävän kanssa Nuuksiossa, Välillä satoi, mutta illan suussa aurinko tuli esiin ja kutsui lämmöllään pulahtamaan lampeen.  Vaikka ilma oli suht viileä (16 astetta), vesi oli samettisen pehmeää ja uskomattoman lämmintä,

Viime viikkojen kotimaanuutiset ovat tuoneet esiin sitä, kuinka ikävällä tavalla vihamieliset asenteet ja tunteet voivat heijastua ja kanavoitua politiikkaan (aivan kuten henkilökohtaiseen elämäämmekin).
Mietin, että Jumala varmaan haluaisi tuon ilta-auringon lailla kutsua meitä jokaista Rakkautensa lämpöön, Muistamaan, että jos tuntee olevansa kovien asenteiden ja negatiivisten tunteiden ympäröimänä tai niiden vanki, on olemassa toisenlainen todellisuus, joka on lämpimämpi ja  rakastavampi.

Jos ja kun tuohon toisen todellisuuden ilmapiiriin laskeutuu, voi kokea, kuinka se hoitaa ja lämmittää mieltä, sydäntä ja koko olemusta.
Sellaista kylpemistä Jumalan hoitavassa ja parantavassa Rakkaudessa toivoisi kaikille niille, jotka kamppailevat katkerien, pelokkaiden, kateellisten tai vihamielisten asenteidensa ja tunteidensa kanssa.   

**********************

Kirkkovuosikalenteri kirjoittaa ensi pyhän aiheesta näin:
‘Kristus tuli täyttämään Jumalan tahdon ja käskyt, ei kumoamaan niitä. Siksi myös kristityn on noudatettava rakkauden lakia, vieläpä paremmin kuin lainopettajien ja fariseusten. Pyrkiessään tähän kristitty on valmis luopumaan jopa omista oikeuksistaan lähimmäistensä hyväksi ja osoittamaan rakkautta myös vihamiehilleen.’

Herra, sinua minä huudan, sinä olet minun kallioni.
Älä ole vaiti, kun puhun sinulle! Jos sinä et vastaa, olen kuoleman oma.
Kuule minun rukoukseni, kun huudan sinua avuksi ja kohotan käteni temppelisi pyhintä kohti.
Kiitetty olkoon Herra! Hän on kuullut avunpyyntöni.
Herra on minun voimani ja kilpeni, häneen minä luotan.
Minä sain avun, ja minun sydämeni riemuitsee, minä laulan ja ylistän Herraa.
Herra on kansansa voima, voideltunsa apu ja turva.
Pelasta kansasi ja siunaa omiasi, kaitse ja kanna heitä nyt ja aina.
Ps. 28:1–2, 6–9

Samuel sanoi kuningas Saulille:
– Kumpi on Herralle mieleen, uhrit vai kuuliaisuus?
Kuuliaisuus on parempi kuin uhri, totteleminen parempi kuin oinasten rasva. Kapinointi on noituuden vertainen synti, röyhkeys on kuin pettävät jumalankuvat.
Sinä olet hylännyt Herran sanan. Siksi hän hylkää sinun kuninkuutesi.
    Saul vastasi Samuelille: ”Olen tehnyt syntiä. Olen rikkonut Herran käskyä ja sinun määräyksiäsi vastaan, sillä pelkäsin miehiäni ja taivuin heidän tahtoonsa. Anna nyt minulle syntini anteeksi ja lähde paluumatkalle yhdessä minun kanssani, jotta voin heittäytyä maahan Herran eteen.” Mutta Samuel sanoi Saulille: ”Minä en lähde takaisin sinun kanssasi. Sinä olet hylännyt Herran sanan, ja siksi Herra hylkää sinut: et saa olla Israelin kuningas.”
1. Sam. 15:22–26

Jos te noudatatte lain kuningaskäskyä niin kuin se Raamatussa on: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi”, te teette oikein. Mutta jos te erottelette ihmisiä, te teette syntiä, ja laki osoittaa teidät rikkojiksi. Sillä se, joka muuten kaikessa noudattaa lakia mutta rikkoo sitä yhdessä kohdassa, on syypää kaikilta kohdin. Hän, joka sanoi: ”Älä tee aviorikosta”, sanoi myös: ”Älä tapa.” Vaikka siis et teekään aviorikosta, olet lainrikkoja, jos tapat. Vapauden lain mukaan teidät tuomitaan; pitäkää se mielessänne, mitä puhutte tai teettekin. Joka ei toista armahda, saa itse armottoman tuomion, mutta joka armahtaa, saa tuomiosta riemuvoiton.
Jaak. 2:8–13

Tuon lain kuningaskäskyn ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” Jeesus täydensi vielä vaikeammaksi mm. kehottamalla rakastamaan myös niitä, jotka kokee vihollisikseen.
Jaakob toteaa kirjeessään, että jos me erottelemme ihmisiä, me teemme syntiä,
Voiko tuohon todeta muuta kuin että auta armias, kyllähän me olemme syntistä porukkaa. Niin tässä maassa kuin muissakin.

Yleensä synniksi mielletään konkreettiset, todennettavat teot. Vähemmälle huomiolle taitavat jäädä (vaikkapa itsetutkiskelussa) omat asenteet toisia kohtaan. Lajittelenko heitä mielessäni enempi- tai vähempiarvoisiksi? Arvostelenko tai tuomitsenko mielessäni tai sydämessäni toisia? Nuo ovat käsittääkseni esimerkkejä sellaisesta erottelusta, josta Jaakob kirjoittaa.

Rakkauden käsky taitaa kyllä olla käskyistä vaikeimpia, ja kuitenkin se on se tärkein ja olennaisin. Mutta ajattelen, että oppimaan ja opettelemaan me olemme tänne tulleet.
Onneksi meillä on paras mahdollinen Opettaja. Hän, joka rukoillessaan sanoi taivaalliselle Isälleen:
“Minä olen opettanut heidät tuntemaan sinun nimesi ja opetan yhä, jotta heissä pysyisi sama rakkaus, jota sinä olet minulle osoittanut, ja jotta minä näin pysyisin heissä.” (Joh.17:26)

Kun Jeesus lähti jatkamaan matkaansa, muuan mies tuli juoksujalkaa, polvistui hänen eteensä ja kysyi: ”Hyvä opettaja, mitä minun pitää tehdä, jotta perisin iankaikkisen elämän?” Jeesus vastasi hänelle: ”Miksi sanot minua hyväksi? Ainoastaan Jumala on hyvä, ei kukaan muu. Käskyt sinä tiedät: älä tapa, älä tee aviorikosta, älä varasta, älä todista valheellisesti, älä riistä toiselta, kunnioita isääsi ja äitiäsi.”
    ”Opettaja, kaikkea tätä olen noudattanut nuoresta pitäen”, vastasi mies. Jeesus katsahti häneen, rakasti häntä ja sanoi: ”Yksi sinulta puuttuu. Mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille, niin sinulla on aarre taivaassa. Tule sitten ja seuraa minua.” Mies synkistyi näistä sanoista. Hän lähti surullisena pois, sillä hänellä oli paljon omaisuutta.
    Jeesus kääntyi, katsoi opetuslapsiinsa ja sanoi: ”Kuinka vaikea onkaan niiden, jotka paljon omistavat, päästä Jumalan valtakuntaan!” Opetuslapset hämmästelivät hänen sanojaan, mutta Jeesus jatkoi: ”Lapseni, Jumalan valtakuntaan on todella vaikea päästä. Helpompi on kamelin mennä neulansilmästä kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan.” Opetuslapset olivat yhä enemmän ihmeissään ja kyselivät toisiltaan: ”Kuka sitten voi pelastua?” Jeesus katsoi heihin ja sanoi: ”Ihmiselle se on mahdotonta, mutta ei Jumalalle. Jumalalle on kaikki mahdollista.”
Mark. 10:17–27

Tuo mies oli elänyt hyvin ja moitteettomasti, noudattanut Jumalan antamia käskyjä ja säädöksiä. Hänen mieltään painoi kuitenkin huoli siitä, mitä tapahtuisi hänen kuolemansa jälkeen: perisikö hän iankaikkisen elämän.
Jeesus näki hänen heikon kohtansa: hän oli niin kiintynyt maalliseen omaisuuteensa, että ajatuskin siitä luopumisesta oli hänelle liian vaikea. Materia painoi sittenkin enemmän vaakakupissa kuin Jumalan valtakuntaan pääseminen.

Jeesus halusi vapauttaa miehen siitä, mikä häntä eniten sitoi. Mutta mies pettyi ja lähti suruissaan pois. 
Aivan toisin toimi Sakkeus. Veronkerääjä Sakkeuksella oli myös paljon omaisuutta. Mutta kun Jeesus kutsui Sakkeusta jättämään kaiken ja seuraamaan häntä, Sakkeus ei epäröinyt hetkeäkään. Hän antoi puolet omaisuudestaan köyhille, ja niille, joilta hän oli kiskonut liikaa rahaa, hän maksoi takaisin nelinkertaisesti. Sitten hän jätti  kaiken ja lähti seuraamaan Jeesusta.

Sillä ei taida olla merkitystä Jumalalle, miten vähän tai paljon meillä on omaisuutta. Merkityksellistä on se, miten me sitä käytämme. Ja se, sitooko se meitä niin, että se on meille tärkeämpää kuin suhteemme Häneen.   
Jumala haluaa olla ykkössijalla sydämessämme. Sen Jeesus osoitti vastatessaan fariseukselle, joka kysyi Jeesukselta, mikä on lain suurin käsky. Jeesus sanoi:  
“Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein.” (Matt22:37-38)

Koska tuo Rakkauden käsky/läksy on meille niin kovin vaikea, Luojamme haluaa auttaa meitä sen oppimisessa. Hän rakastaa meitä äärettömän paljon, niin että me voisimme oppia  rakastamaan Häntä, Ja lähimmäisiämme kuin itseämme. Hän haluaa vetää meitä lähemmäs itseään, Rakkautensa vaikutuspiiriin. Siinä me voimme muuttua. Siinä Hän voi muuttaa sydäntämme rakastavammaksi ja myötätuntoisemmiksi niin itseämme kuin toisiamme kohtaan. 🙂

Power of Your Love – Hillsong

Herra, tulen luoksesi, anna sydämeni muuttua, uudistua
virrata siinä armossa jonka löysin Sinusta.
Olen oppinut että Sinun Rakkautesi voima
riisuu minusta ne heikkouteni jotka näen itsessäni.
Pidä minua lähelläsi, vedä minua puoleesi
ja kun sitä odotan kohoan ylös kuin kotka, nousen ylös kanssasi
Sinun Henkesi johdattaa minua Rakkautesi voimalla.
Herra, avaa silmäni, anna minun nähdä Sinut kasvotusten
tuntea Rakkautesi, kun Sinä elät minussa.
Uudista mieleni, kun tahtosi ilmenee elämässäni
eläessäni joka päivä Rakkautesi voimasta
Pidä minut lähelläsi, anna Rakkautesi ympäröidä minut,
Sinun Henkesi johdattaa minua Rakkautesi voimalla