Tehkää tie Kuninkaalle

8.12.2022.  – Runsas pari viikkoa enää Jouluaattoon. Kokemukseni mukaan nuo päivät vilahtavat joka vuosi liian nopeaan tahtiin – paitsi sitä odottavilla lapsilla. 😉
Odottavan aika on pitkä, sanotaan. Saisikohan päivät kulumaan hitaammin, jos eläisi jatkuvasti odottavalla kannalla? Jos niin tekisin, m
ikä olisi silloin se asia, jota hartaimmin odottaisin?
Mitä sinä odotat eniten tänä adventtina? 

Oikeus ja rauha 
Minä kuuntelen, mitä Herra Jumala puhuu. Hän lupaa rauhan kansalleen, omilleen – älkööt he enää eksykö mielettömyyteen!

Hän antaa apunsa niille, jotka häntä palvelevat, ja niin meidän maamme saa takaisin kunniansa.
Laupeus ja uskollisuus kohtaavat, oikeus ja rauha suutelevat toisiaan.
Uskollisuus versoo maasta ja oikeus katsoo alas taivaasta.
Herra antaa kaiken hyvän, maa antaa satonsa.
Herran edellä kulkee oikeus, se valmistaa tien Herralle. Ps. 85:9–14

Nuo psalmitekstin jakeet ovat täynnä asioita, joita meikäläinen odottaa ja toivoo kovasti juuri tänä aikana jota nyt elämme: Rauhaa sinne missä soditaan, ja myös kaikkialle sinne, missä on epäsopua tai riitaa, Että löytyisi rauhanomainen sovinto ihmisten kesken, sellainen joka tyydyttäisi kumpaakin osapuolta. Yksilötasolla se on varmasti paljon helpompaa kuin isompien ryhmittymien, saati sitten kansakuntien välillä.
Joka tapauksessa sitä voi aina pyytää ja toivoa: Rauhanruhtinas, suo meille Sinun Rauhasi.  

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Laupeus on sana, jota nykyään ei juuri käytetä. Helposti ymmärrettäväksi sen tekee esim. Jeesuksen vertaus samarialaismiehestä, joka auttoi tuntematonta tien varrella makaavaa. Tuota auttajaa kun kutsutaan laupiaaksi samarialaiseksi. Hän vei ryöstön ja pahoinpitelyn kohteeksi joutuneen miehen majataloon, maksoi isännälle tämän ruoka – ja majoituskulut ja pyysi  pitämään hyvää huolta miehestä.
Hyväsydäminen ja -tahtoinen voisivat olla synonyymejä laupiaalle, pyyteettömällä rakkaudella hädässä olevaa auttava. – Sellaisena tuon psalmin kirjoittaja kuvaa Luojaamme.

Oikeus katsoo alas taivaasta – varmaan monien ukrainalaisten (kuten meidän muidenkin) mielessä oleva pyyntö, toive ja odotus: että Kaikkivaltias katsoisi heidän puoleensa ja tulisi avuksi, jotta rauha saavutettaisiin. Niin että – kuten psalmisti runollisesti ilmaisee – ‘oikeus ja rauha suutelevat toisiaan’.

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Profeetta Elia
Kuulkaa!
Ennen kuin tulee Herran päivä, suuri ja pelottava, minä lähetän teille profeetta Elian. Hän kääntää isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet isien puoleen. Silloin en tuomitse maata perikatoon, kun tulen.  Mal. 3:23–24

Elia oli juutalaisten suuresti arvostama profeetta. Vanhan Testamentin viimeisessä kirjassa, Malakian kirjassa ylläolevan lupauksen mukaan Herra lähettää profeetta Elian uudelleen heidän keskuuteensa  Tämä sai juutalaiset jännityksellä ja hartaasti odottamaan Elian paluuta.
Kun Johannes Kastaja tuli erämaasta Jordan-joelle kastamaan ihmisiä, he havaitsivat, että tällä oli yllään samanlainen asu kuin Elia aikoinaan: eläimen karvanahka ja nahkavyö vyötäisillä. Johannes myös julisti yhtä voimallisesti sanomaansa kuin profeetta Elia. Siksi monet kyselivät, oliko tässä se Herran lupaama Elia, jonka Hän on lähettänyt uudelleen heidän kansansa pariin.

Kuin pimeässä loistava lamppu
Me voimme entistä lujemmin luottaa profeetalliseen sanaan. Ja hyvin teette tekin, jos kiinnitätte katseenne siihen kuin pimeässä loistavaan lamppuun, kunnes päivä sarastaa ja kointähti syttyy teidän sydämessänne. Ennen muuta teidän on oltava selvillä siitä, etteivät pyhien kirjoitusten ennustukset ole kenenkään omin neuvoin selitettävissä. Yksikään profeetallinen sana ei ole tullut julki ihmisten tahdosta, vaan ihmiset ovat puhuneet Pyhän Hengen johtamina sen, minkä ovat Jumalalta saaneet.
2. Piet. 1:19–21

3. adventin aiheena on Johannes Kastaja Vapahtajan edelläkävijänä ja tienraivaajana. 

Mihin vertaisin tätä sukupolvea
Jeesus sanoi:

”Totisesti: yksikään naisesta syntynyt ei ole ollut Johannes Kastajaa suurempi, mutta kaikkein vähäisin, joka on taivasten valtakunnassa, on suurempi kuin hän. Johannes Kastajan päivistä asti taivasten valtakunta on ollut murtautumassa esiin, ja jotkut yrittävät väkivalloin temmata sen itselleen. Kaikki profeetat ja laki ovat Johannekseen asti olleet ennustusta, ja uskokaa tai älkää, juuri hän on Elia, jonka oli määrä tulla. Jolla on korvat, se kuulkoon!
Mihin minä vertaisin tätä sukupolvea? Se on kuin torilla istuvat lapset, jotka huutavat toisilleen: ’Me soitimme teille huilua, mutta te ette tanssineet, me pidimme valittajaisia, mutta te ette itkeneet mukana.’
Johannes tuli, hän ei syö eikä juo, ja ihmiset sanovat: ’Hänessä on paha henki.’ Ihmisen Poika tuli, hän syö ja juo, ja ihmiset sanovat: ’Mikä syömäri ja juomari, publikaanien ja muiden syntisten ystävä!’ Mutta Viisauden teoista Viisaus tunnetaan!”  Matt. 11:11–19

Tien raivaaja – Herra ilmoitti Malakian kautta kansalle, että sen odottaman Valtiaan edellä tulisi sanansaattaja:
“Minä lähetän sanansaattajani raivaamaan edelläni tietä. Ja aivan äkkiä tulee temppeliinsä Valtias, jota te odotatte, ja Liiton enkeli, jota te kaipaatte.” (Mal.3:1)

Liiton enkeli – Malakia profetoi, että kun Pelastajaa tulee, Hän korjaa sen, mikä on mennyt väärille raiteille. Hän kutsuu tätä kauniisti Liiton enkeliksi.
Kristus tuli solmimaan Uuden Liiton taivaallisen Isän ja meidän, Hänen lastensa välille. Se on armon ja rakkauden liitto, jonka kautta väärintekemisemme on sovitettu ja anteeksiannettu Kristuksen sovitustyön kautta.  

Pelastuksen aurinkoToisaalla Malakia kutsuu Messiasta pelastuksen auringoksi: 
“Mutta teille, jotka pelkäätte minun nimeäni, on nouseva pelastuksen aurinko, ja te parannutte sen siipien alla. Te astutte ulos, hypitte riemusta kuin vasikat laitumella.” (Mal.4:2)
Ihana minusta tuo kuvaannollinen kohta: me parannumme pelastuksen auringon siipien alla.
Se jo sinänsä tuntuu hoitavalta. Ei mitään väliä sillä, ettei auringolla ole siipiä. Aurinko  suo meille lämpönsä, ja taivaallisten siipien alla olemme suojassa.  

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

“Mihin minä vertaisin tätä sukupolvea?” Jeesus kysyi. Ihmiset valittivat ja huutelivat toisilleen syytöksiä. Myös Jeesus ja hänen tienraivaajansa saivat tästä osansa:  Johannes Kastajaa arvosteltiin, kun tämä ei syönyt, ja Jeesusta moitittiin kun tämä söi ja joi publikaanien ja muiden syntisten kanssa. Teit niin tai näin, aina joku keksi valittaa asiasta.
Mahtaako kuulostaa mitenkään tutulta tämän nykyisen sukupolvemme korvissa? 

Kristus, Sinä näet, millaisten asioiden kanssa me yhä täällä kamppailemme. Miten kipeästi tarvitsemmekaan Sinun vaikutustasi, jotta taivasten valtakunta voisi murtautua esiin ja pystyisimme elämään Sinun valtakuntasi periaatteita todeksi täällä maan päällä.
Tule Kristus, sulata kovat ja itsekkäät sydämemme, täytä ne Sinun Rakkaudellasi. Anna Sinun Rauhasi laskeutua sisimpäämme ja keskuuteemme. 

Alla oleva Matt Mahlerin kaunis laulu kehottaa meitä raivaamaan tilaa sydämiimme Kuninkaamme tulla. 

Make Room – Casting Crowns

Suojaa myrskyltä etsivä perhe
ei löytänyt sijaa majatalosta
sen vuoksi tämä Lapsi syntyi
pelastamaan kylmän ja kolkon maailman

Nukkuva kaupunki ei tiennyt
että seimessä makaava Vapahtaja,
Kuningas, jolla ei ollut kotia,
oli tullut parantamaan surumme

Onko sydämessäsi sijaa
Jumalan kirjoittaa siihen tarinansa?

Lampaitanne yöllä laskevat paimenet
älkää pelätkö Kirkkauden Valoa
olette kallisarvoisia Hänen silmissään
Jumala on tullut nostamaan alhaiset

Voit tulla sellaisena kuin olet
mutta kun teet tilaa sydämessäsi
ja vaihdat unelmasi Hänen kunniakseen
se voi erottaa sinut totutusta

Äiti pitää lupauksensa
kaikki virheet korjataan
tie on suora, taakat keveät
sillä Hän pitää huomista käsissään

Tee tilaa sydämessäsi