Pyhän Hengen odotus

29.5.2022. Suomen kansallisoopperassa juhlistettiin eilisiltana 100-vuotiasta kansallisbalettia gaalalla. Katsellessani netin kautta otteita eri baleteista huomasin sieluni kaivanneen jotain tällaista. Se antoi murehtimisen aiheiden valua yltään, keveni ja lähti onnea tuntien liitelemään musiikin ja tanssin myötä. Rankat, mieleen ja sydämeen ankkuroituneet uutiset huuhtoutuivat pois. Miten hoitavaa ja parantavaa – juuri sitä mitä sieluni nyt tarvitsi.

Ukrainan tilanteen muistaminen oli kudottu hienolla tavalla ohjelmaan. Keltainen valo välkehti aika ajoin Ukrainan kartan muotoisena lavalla, sinisellä taustalla ja tanssijoiden asuissa.  Ukrainalle oli myös omistettu oma tanssinumero, taustanaan Ukrainan lipun keltasininen väritys. Sen tanssi tšekkiläissyntyinen Michal Krčmář (oma suosikkini miestanssijoiden joukossa). Loppukumarruksessa Michal heilutti pientä ukrainalaislippua. 

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Finlandia-hymni -esityksen tanssijoiden sinivalkoisia asuissa välkehti myöskin kullankeltainen valo. Juhlittiin, mutta muistettiin samalla kauniilla tavalla niitä, jotka nyt kamppailevat maansa itsenäisyyden puolesta. Se tuntui hyvältä. 

Juhlagaalan alkupuolella heijastettiin kuvia 100-vuotisen kansallisbalettimme vaiheista. Siinä vilahti myös kuvia sodan ajoilta, jolloin balettitanssijoita kävi esiintymässä rintamalla oleville sotilaille.
Isoisäni, muppa, puhui joskus siitä, kuinka tärkeältä oli tuntunut järjestää esityksiä sinne, missä  taisteltiin maamme itsenäisyyden puolesta. Sotilaat kaipasivat hetkellistä irtiottoa jaksaakseen taas taistella. (Yksi mupan rintamalla taistelleista pojista sai surmansa itärajalla vähän ennen sodan päättymistä. Enoni oli kuollessaan 20-vuotias.)  

Silloisessa Kansallisoopperassa (nyk. Aleksanterin teatteri) jatkettiin ooppera-ja balettiesityksiä myös Hgin pommitusten aikana. Mummuni kertoi, että kun sireenit alkoivat soida, esitys keskeytettiin ja mentiin pommisuojiin, ja palattiin sieltä sitten taas jatkamaan esitystä. Se tuntui minusta ihan käsittämättömältä, hullultakin, että näytöksiä järjestettiin keskellä sotaakin.
Toisaalta tuntui jotenkin liikuttavalta, kun mummu kertoi, että koska ei ollut rahaa hankkia kankaita, tuotiin kodeista verhoja ja muita kankaita esiintymisasuja varten. Luovuus ja kekseliäisyys kukki. Tuo kaikki kuvaa nähdäkseni sitä vahvaa kauneuden ja hetkeksi irrottautumisen kaipuuta ja tarvetta, jota sodan kauheuksien keskellä koettiin.  

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Taiteen kohottava voima – Vaikka omassa maassamme nyt vallitseekin onneksi rauha, niin uutiset Ukrainan tapahtumista raastavat sydäntä. Vasta nyt ymmärrän paremmin muppaa, joka sota-aikana järjesti oopperan solisteja esiintymään rintamalle maamme taistellessa itsenäisyytensä ja vapautensa puolesta.
Eilen koin (ehkä vahvemmin kuin koskaan), miten vahva merkitys taiteella voi olla mielen, sielun ja hengen nostattajana. Suru ja huoli väistyy, toivo astuu sijalle. Kun on kauneutta, on toivoa. Toivoa, että hyvyys voittaa, sittenkin.

Toivon ilmapiiriä – Kun taiteilijasielu nimitetään johtajaksi ja joutuu toimimaan siinä virassa sota- ja pula-aikana, ei se ole mikään kaikkein helpoin paikka. Muppa oli ennen kaikkea laulaja, mutta toimi Kansallisoopperan johtajana sodan ja sitä seuraavien pula-aikojen vuodet (1939–52). 
Nuorena ajattelin mummun ja mupan kuvauksia kuunnellessani, että eikö ollut aika turhamaista tehdä esittävää taidetta, kun meneillään oli paljon vakavampia asioita ja kaikesta oli puutetta.  – Eilisen esityksen ja sen aikaansaaman sielua kohottavan kokemuksen ansioista ymmärrän!  Vihdoinkin osaan iloiten ajatella sitä, kuinka muppa, ja mummu miestään tukien, olivat omalla sarallaan ylläpitämässä toivon ilmapiiriä oman maamme vaikeiden sotavuosien ajan.   

Ps. Kirjoitettuani ylläolevan lähdin hakemaan lapsenlastani. Laitoin autoradion päälle. Radio Dei’ssä oli menossa IRR-TV:n ohjelma, jossa Dima -niminen mies kertoi, kuinka kaikkien työ on merkityksellistä. Sotilaat, taitelijat, kadunlakaisijat, keittäjät, lääkärit, huoltohenkilöt… kaikki tekevät yhdessä töitä, jotta Ukraina voi saavuttaa voiton, ja sen myötä rauhan.
Hymyilytti tuo, että hän 1. kuulemassani lauseessa mainitsi taistelijoiden jälkeen toisena taiteilijat. Oli taas näitä mukavia vahvistuksia.

Lämmöllä ajattelen rakasta muppaani myös tänä baletin 100-vuotisjuhlavuotena. Joku aika sitten löysin paperin, jossa todettiin, että muppa oli tehnyt sota-aikana aloitteen ooperan johtokunnalle balettikoulun perustamisesta. Lähetän mielessäni hänelle kiitoksen siitä(kin). 

Toisenlaista irtiottoa – ja jännitystäkin – on tänä iltana luvassa Suomen Leijonien kilpaillessa  MM-jääkiekon kultasijasta. – Mutta kuten valmentajansa Jukka Jalonen totesi joskus Radio Dei’n haastattelussa: tärkeämpää on rukoilla läheistensä kuin pelivoiton puolesta. 

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Herra on minun valoni ja apuni, ketä minä pelkäisin?
Herra on minun elämäni turva, ketä siis säikkyisin?
Kun vainoojat käyvät minua kohti iskeäkseen hampaansa minuun,
he itse kaatuvat, vihamieheni ja vastustajani suistuvat maahan.
Vaikka sotajoukko saartaisi minut, sydämeni ei pelkäisi,
vaikka minua vastaan nousisi sota, ei minulla olisi mitään hätää.
Herra, kuule, kun huudan sinua! Ole minulle armollinen, vastaa pyyntööni.
Sydämeni muistaa sinun sanasi: ”Etsikää minun kasvojani.”
Herra, minä tahdon etsiä sinua, älä kätke minulta kasvojasi!
Älä vihastu, älä torju palvelijaasi sinä olet aina ollut minun apuni.
Älä nytkään jätä minua, älä hylkää, sinä Jumalani, sinä auttajani!  (Ps. 27:1–3, 7–9)

Valoni ja apuni – Tässä jälleen psalmijakeita, joita luen ajatellen ukrainalaisia. 
Kun Kristus on elämän turvana, ei ole tarvetta säikkyä tai pelätä. Sydämessä säilyy rauha, Kristuksen antama rauha. 
‘Kell’ on turva Jumalassa, turvassa on paremmassa’ lauletaan tutussa virressä.

Miekasta risti – Mieleen muistuu eräs taistelija, joukonjohtaja keskiajalta, en kuitenkaan muista kuka hän oli. Hän koki joukkueen levähtäessä, näyn jossa Kristus ilmestyi hänelle. Tämän jälkeen hän ei halunnut  lähteä taistelutantereelle. Sotilaittensa sinnikkään suostuttelun seurauksena hän kuitenkin nousi ratsun selkään, mutta kohotti miekkansa ylös niin, että kahva oli ylhäällä, niin että miekasta tulikin risti. Hän ratsasti joukon edellä taistelutantereelle tuo risti koholla, ja säilyi haavoittumattomana. Ja joukko saavutti voiton. 

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Ja nyt Jaakob, minun palvelijani, kuule, kuule, Israel, sinä jonka olen valinnut!
Näin sanoo Herra, joka sinut loi ja jo kohdussa sinut muovasi, hän, joka auttaa sinua:
– Älä pelkää, palvelijani Jaakob, sinä Jesurun, jonka olen valinnut.
Minä annan vesien virrata janoavalle, purojen kuivaan maahan.
Minä vuodatan henkeni lapsiisi ja siunaukseni vesoillesi,
ja he versovat kuin kaislikko, kuin pajut purojen varsilla. 
Niin yksi sanoo: ”Minä kuulun Herralle”, toinen taas kutsuu itseään Jaakobin nimellä, kolmas  kirjoittaa käteensä: ”Herran oma”, ja ottaa kunnianimekseen Israelin nimen.  (Jes. 44:1–5)

Jumalan lupaus:  Hän vuodattaa Henkensä ja siunauksensa. Myös me saamme olla osallisia tuosta lupauksesta, kun vain otamme sen vastaan, Hänen Henkensä. ja Hänen siunauksensa.
Herra, vuodata Henkesi yllemme, tämän maan ylle, Euroopan ylle, Ukrainan ylle, ja koko maailmaan. Niin että tämä planeettamme muuttuu Sinun kirkkautesi, voimasi ja rauhasi tyyssijaksi. Niin että taivaan valtakunnan todellisuus voi laskeutua keskuuteemme. 

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Meillä on siis velvollisuuksia, veljet, mutta ei itsekästä luontoamme kohtaan; ei meidän pidä elää sen mukaan. Jos elätte luontonne mukaan, te kuolette, mutta jos Hengen avulla kuoletatte syntiset tekonne, te saatte elää. Kaikki, joita Jumalan Henki johtaa, ovat Jumalan lapsia. Te ette ole saaneet orjuuden henkeä, joka saattaisi teidät jälleen pelon valtaan. Olette saaneet Hengen, joka antaa meille lapsen oikeuden, ja niin me huudamme: ”Abba! Isä!” Henki itse todistaa yhdessä meidän henkemme kanssa, että olemme Jumalan lapsia. Mutta jos olemme lapsia, olemme myös perillisiä, Jumalan perillisiä yhdessä Kristuksen kanssa; jos kerran kärsimme yhdessä Kristuksen kanssa, pääsemme myös osallisiksi samasta kirkkaudesta kuin hän. (Room. 8:12–17)

Kaikki, joita Jumalan Henki johtaa, ovat Jumalan lapsia. Oi mikä toteamus.
Kukapa ei tahtoisi olla, elää ja toimia Jumalan Hengen johdattamana.  Ainakin minä tahtoisin. Ei se kuitenkaan ole niin helppoa. Vähän väliä tahtoo tipahtaa tämän maailman vietäväksi ja johdettavaksi. Hyvä esimerkki on omalla kohdallani tänä keväänä ollut se, että vaikka tiedän, ettei minulle tee hyvää lukea uutisia niin tiiviisti, kuitenkin teen sitä. Silloin katson tämän maailman todellisuuteen ja annan sen murehduttaa itseäni. 

Jumalan toive on, että katsoisin Häneen, Ja huutavan Hänen puoleensa: Abba, Isä! 
Hän haluaa minun muistavan, että Hän on taivaallinen Isämme, ja Kaikkivaltias.
Että Hän näkee ja kuulee, ja kaikki on lopulta Hänen hyvissä käsissään. Voi kunpa muistaisinkin sen, joka päivä, pitkin päivää, niin murehtisin paljon vähemmän maailman tilannetta.

Miten erilaista olisikaan elämä, jos antaisi Hänen Henkensä johtaa sitä. Ei vain hetkittäin, vaan jatkuvasti, kaikessa.  

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Jeesus sanoi:
    ”Te saatte puolustajan; minä lähetän hänet Isän luota. Hän, Totuuden Henki, lähtee Isän luota ja todistaa minusta. Myös te olette minun todistajiani, olettehan olleet kanssani alusta asti.
    Olen puhunut teille tämän, ettei uskonne koetuksissa sortuisi. Teidät erotetaan synagogasta, ja tulee sekin aika, jolloin jokainen, joka surmaa jonkun teistä, luulee toimittavansa pyhän palveluksen Jumalalle. Näin he tekevät, koska he eivät tunne Isää eivätkä minua. Olen puhunut tämän teille siksi, että kun se aika tulee, te muistaisitte minun sanoneen tämän teille.” (Joh. 15:26–16:4)

Puolustajaa, Pyhää Henkeä, saamme odottaa nytkin. Tänään, ja joka päivä.
Pyytää: tule Pyhä Henki, täytä mieleni, sieluni, koko olemukseni.
Auta meitä näkemään ja ymmärtämään totuus. Jottemme sotkeutuisi omiin kuvitelmiimme.
Auta meitä myös toimimaan totuudesta käsin. Anna rohkeutta ja viisautta.
Kiitos Kristus, että toimit meissä Henkesi kautta.

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Prayer for Ukraine – Royal Opera House

‘Herra, Kaikkivaltias, suojele rakasta Ukrainaamme
siunaa sitä vapaudella ja pyhän säteilysi valolla
valaise meitä pieniä lapsiasi opilla ja tiedolla
suo meidän kasvaa Herra
puhtaassa ja ikuisessa rakkaudessasi
rukoilemme, Herra Kaikkivaltias
varjele rakasta Ukrainaamme
suo kansallemme ja maallemme
hyvyytesi ja armosi
siunaa meitä vapaudella
johdata ystävälliseen (kind) maailmaan
siunaa meitä hyvällä onnella, aina ja ikuisesti’