Rakkauden laki

”Teille, jotka minua kuulette, minä sanon: Rakastakaa vihamiehiänne, tehkää hyvää niille, jotka teitä vihaavat. Siunatkaa niitä, jotka teitä kiroavat, rukoilkaa niiden puolesta, jotka parjaavat teitä. Jos joku lyö sinua poskelle, tarjoa toinenkin poski. Jos joku vie sinulta viitan, anna hänen ottaa paitasikin. Anna jokaiselle, joka sinulta pyytää, äläkä vaadi takaisin siltä, joka sinulta jotakin vie.
    Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille.”   (Luuk. 6:27–31)

“Teille, jotka minua kuulette…” – Tuosta tulee mielikuva, että Jeesuksen mielestä kannattaa puhua vain niille, jotka kuulevat, mitä hänellä on sanottavana. Mutta eihän se ihan niin ollut. Pieneksi olisi kyllä jäänyt Kristuksen seuraajien joukko. Hänen sanansa oli – ja on – tarkoitettu kaikille korville, ja sydämille.

9. 7..2021. 3 päivää sitten uutisissa käsiteltiin uskonrauhan lakipykälää. Todettiin, että ‘YK:n ihmisoikeuskomitea on useasti vaatinut Suomea poistamaan uskonrauhan rikkomisen lakipykälän, koska se rajoittaa sananvapautta. Uskonnon harjoittamista voitaisiin suojata nimittäin myös pykälällä, joka kieltää kiihottamisen kansanryhmiä – tässä tilanteessa uskovaisia – vastaan.’

(Yle teki kyselyn kaikille 200 kansanedustajille, pitäisikö kyseinen lakipykälä, joka tuomitsee muun muassa Jumalan pilkan, poistaa rikoslaista. 105 kansanedustajaa vastasi. Yli puolet heistä ei kannata lain muuttamista.)

‘Kansanryhmä’ – Itseäni tuossa uutisessa kiinnitin huomiota sanaan ‘kansanryhmä’. Enpä ole koskaan ajatellut että uskovaiset muodostaisivat oman kansanryhmänsä. – Eihän siitä loppujen lopuksi ole niin kovin pitkä aika, kun usko Jumalaan oli luonnollinen asia, jota ei kyseenalaistettu. Usko vaikutti ihmisten elämässä tavalla tai toisella, niin arjessa kuin varsinkin juhlapyhinä. Nykyään Jumalaan uskominen ei ole (valitettavasti) enää mikään itsestäänselvyys. 

Mihin ‘alaryhmään’ lukeudumme? – Jeesuksen sanojen mukaan on niitä, jotka kuulevat häntä.
Mutta koska meitä uskovaisiksi itseämme kokevina on niin monenlaisia, voisi ajatella, että uskovaisten ‘kansanryhmän’ voisi jakaa moneen alaryhmään sen perusteella, millä lailla me Jeesusta kuulemme.
Lukeudummeko niihin, jotka
– kyllä kuuntelevat, mutta eivät halua kuulla, kun tulee liian vaikeita juttuja
– kyllä kuulevat, mutta unohtavat pian
– eivät ota kuulemaansa tosissaan
– ottavat tosissaan ja vielä muistavat
– muistavat ja laittavat kuulemansa käytäntöön 

Mihin noista kuulun? Entä sinä? – Tietenkin tahtoisin kuulua tuohon viimeiseen joukkoon, joka kuulee, ottaa tosissaan, muistaa ja laittaa vielä käytäntöönkin Jeesuksen opetukset (ideaalisti = joka tilanteessa).  Mutta kyllä nuo Jeesuksen kehotukset ovat haasteellisia…
“Rakastakaa vihamiehiänne, tehkää hyvää niille, jotka teitä vihaavat. Siunatkaa niitä, jotka teitä kiroavat…”
Ajattelen, että vain harvat taitavat pystyä näitä käskyjä noudattamaan, Varsinkin joutuessaan  oikein kovalle paikalle.  

Tarkoittaako Jeesus toisen posken kääntämisellä, että pitäisi antaa väärintekijän tehdä mitä vain itselle? Että pitäisi tahdottomasti alistua pahan edessä? Ei suinkaan.
Ymmärrän Jeesuksen tarkoittavan, että merkitystä on sillä, mitä tapahtuu sisällämme. Jos alamme hautoa vihaa, katkeruutta tai kostonhimoisia ajatuksia, se myrkyttää sisimpäämme, ihmissuhteitamme, elämäämme.
Jos on juuttunut sellaisiin ajatuksiin ja tunteisiin, voi pyytää Vapahtajaamme avuksi. Hän jos kuka tietää, mitä on joutua kaltoinkohdelluksi. Ja Hän myös tahtoo ja voi auttaa ja vapauttaa katkeruuden ja vihan kahleista. 

Takaisin valoonKatsoin Yle Areenasta draamadokumentin Takaisin valoon. Sanottakoon heti alkuunsa, että se oli rankkaa katsottavaa, en suosittele kovin herkille.
Siinä nuori, henkisesti hauraassa tilassa oleva nainen kertoo, kuinka hän hyväuskoisuutensa vuoksi joutui huijatuksi ja kaapatuksi.  

Lakimiehenä esiintynyt mies palkkasi hänet avustamaan ulkomaille toimintaansa laajentavaan lakifirmaan, Tämä lähetti naisen Saksaan, ja kehotti siellä naista ostamaan omalla luottokortillaan siellä 2 autoa. Nainen oletti, että firma maksaisi ne myöhemmin hänelle. Lakimies tuli perässä, ja he ajoivat autoilla Euroopan halki. Lopulta päädyttiin Tunisiaan. Vasta siellä naiselle alkoi selvitä matkan todellinen tarkoitus.

Passiivista vastarintaa – Miehen käytös naista kohtaan muuttui täydellisesti. Hän piti tätä  telkien takana eri asunnoissa, pahoinpiteli häntä ja musersi hänet psyykkisesti ja fyysisesti. Naista pidettiin nälässä, ja hänen ruokaansa laitettiin huumetta. – Kaikesta kokemastaan huolimatta hän sanoi mieluummin kuolevansa kuin suostuvansa kaappaajansa vaatimukseen, siihen bisnekseen, johon nuoria naisia huijataan tai kaapataan ulkomaille.
Nainen teki passiivista vastarintaa, eikä mies tiennyt, millä olisi saanut tämän taipumaan tahtoonsa.

Merkki taivaasta – Kerran tuo nuori nainen rukoili: “Jumala, jos aiot pelastaa minut täältä, anna joku merkki.” Samassa taivaassa välähti valo. “Jos tuo oli merkki Sinulta, anna se vielä uudestaan”, hän jatkoi. Valo välähti taas taivaalla. 
Pian tuon jälkeen lakimies sairastui, ja nainen sai oman puhelimensa käsiinsä ja soitettua äidilleen ja kerrottua tilanteestaan.
Tyttö, jonka kodissa häntä tuossa vaiheessa pidettiin, pyysi että nainen näyttäisi kuvan äidistään. Äiti sanoi puhelimessa lähettävänsä kuvansa tytölle, jos tämä kertoisi osoitteensa. Tyttö tavasi osoitteen, ja näin nainen lopulta saatiin vapautettua.

Sairaalassa lääkäri totesi, ettei hän olisi selvinnyt enää hengissä kuin korkeintaan muutaman päivän, niin heikossa kunnossa hän oli. Hänet autettiin pyörätuolissa koneeseen, ja niin hän pääsi takaisin Suomeen. 

Kun tuota naista kohdeltiin julmasti, hän käänsi (kuvaannollisesti) toisen poskensa. Hän oli ollut hyväuskoinen ja tullut kauhealla tavalla huijatuksi. Mutta huolimatta siitä, miten häntä kohdeltiin, hän ei taipunut kiusaajansa tahtoon.

Anteeksiannon voima – Kertoessaan tarinaansa hänessä ei tunnu olevan minkäänlaista merkkiä katkeruudesta tai vihasta sieppaajaansa kohtaan. Hän puhuu anteeksiannon merkityksestä, ja käsitykseni on, että anteeksianto on auttanut häntä paljon paranemisprosessissaan. 

Suomessa, sosiaalitoimistossa nainen tapasi eläkkeellä olevan papin, joka rohkaisi häntä sanomalla, että kaikista kokemuksista voi seurata jotain hyvää.
Dokumentin lopussa nainen käy terapiassa; hän on ryhtynyt maalaamaan: Ja kirjoittamaan ajatuksiaan. Tässä muutama: 
Myöhäistä on vain silloin kun lopettaa ajattelemasta.
– Tähti on sakaroiltaan viisas. Se osoittaa jokaiseen suuntaan valoa.
– Ihme synnyttää jokaisen päivän, jokainen päivä ihmeen.

Jumala on Rakkaus, todetaan 1. Johanneksen kirjeessä. Kirje kehottaa rakastamaan Rakkaudella, joka tulee Jumalasta. 
‘Rakkaani, rakastakaamme toinen toistamme, sillä rakkaus on Jumalasta; ja jokainen, joka rakastaa, on Jumalasta syntynyt ja tuntee Jumalan.  Joka ei rakasta, se ei tunne Jumalaa, sillä Jumala on rakkaus.’ (1.Joh.4:7-8) 

Jumala, opeta meitä rakastamaan niin kuin Sinä rakastat, niitäkin  lähimmäisiämme, joita meidän on vaikeampi rakastaa. Tarvitsemme Sinua, Sinun vaikutustasi sydämessämme.
Kiitos, että näet meidät, kiitos että olet kanssamme. Kiitos että Sinun Henkesi tekee hyvää työtään meissä. Kiitos Rakkaudestasi.  

Gott ist nur Liebe – Taize – yhteisön laulu

Laulun suomal. sanat:

“Kristus on rakkaus, uskalla elää rakkaudelle.
Kristus on rakkaus. Älä pelkää.”

Muut tekstit: Ps. 28:1–2, 6–9, Joos. 24:21–27  2. Kun. 6:8–23 ja Hepr. 12:25–29.