Unelmia

2.11.2020. Ennusteen mukaan huomenna lämpömittari kohoaa asuinpaikkakunnallani +12 asteeseen. Erään arvion mukaan marraskuun lämpöennätys saattaa rikkoutua ensi yönä koko maassa.
Kroppani ei niinkään ajattele ilmastomuutosta, vaan kiittää (edelliseltä hieman anteeksi pyydellen) jokaisesta lämpimästä päivästä.

Unelmia – Katseltiin eilen ystävieni kanssa elokuvaa, joka kertoi suurista, mahdottomilta tuntuneista unelmista, vaikeuksista niiden saavuttamisessa ja lopulta niiden toteutumisesta. Ne olivat lähinnä henkilökohtaisia unelmia, vaikka mukana oli myös pyrkimystä tuoda jotain hyvää maailmaan. Luoda jotain hyvää toisille.

Millaisia unelmia Luojallamme mahtaa olla tänä päivänä ihmiskuntamme ja  planeettamme suhteen? (Onko jossain kirjoitettu, ettei Luojamme unelmoisi…? Hänhän loi meidät kaltaisekseen…) – Millaisia uutisia Hän toivoisi kuulevansa taivaallisilta sanansaattajiltaan?

Mitä jos Luojamme antaisi enkeleilleen tehtäväksi mitata maapallon lämpötilaa ei ilman lämpötilan, vaan sen perusteella, miten lämpöisesti sydämemme sykkivät? Ei fysiologisesti, itsellemme, omalle elämällemme ja asioillemme, vaan toisillemme, lähimmäisillemme?
Millaisia huomioita enkelit tekisivät ja miten he raportoisivat niistä Luojallemme?

Sydämen säteilyä – Ja mitä jos asiaa alettaisiinkin tutkia tieteellisin keinoin, ei henkilökohtaisella vaan globaalilla tasolla? Nykyäänhän mitataan aivojen säteilyä. Mitä jos jonain päivänä saisimme lukea, että on alettu mitata sydänten lämpösäteilyä, ja että viimeiset tutkimukset ovat osoittaneet sen kohonneen globaalisti merkittävällä tavalla?
Ja että tutkimukset ovat myös todenneet sydämenlämmön ja positiivisten tunteiden yhteyden kiistattomuuden…
Ja että myötätunnon, ystävällisyyden, toisten huomioimisen, hienotunteisuuden ja hyväntahtoisuuden on todettu lisääntyneen siinä määrin, että ennusteen mukaan – mikäli kehitys jatkuu samaan suuntaan – on odotettavissa, että maapallomme on lähivuosina kokonaisuudessaan rakkaudellisempi paikka kuin koskaan aiemmin sen historiassa…

Unelmia saa olla, niin henkilökohtaisia kuin koko maapalloamme koskevia. Ja tiedä, vaikka Luojamme rakkaudellisella myötävaikutuksella jotkut niistä toteutuisivatkin, jonain päivänä… 🙂

Olkaa kaikki yksimielisiä, jakakaa toistenne ilot ja surut, rakastakaa toisianne ja olkaa hyväsydämisiä ja nöyriä. Älkää vastatko pahaan pahalla älkääkä herjaukseen herjauksella, vaan päinvastoin siunatkaa. Siihen teidät on kutsuttukin, jotta perisitte siunauksen.
      Sillä se, joka tahtoo rakastaa elämää ja haluaa nähdä hyviä päiviä, hillitköön kielensä pahoista sanoista ja huulensa valhetta puhumasta. Kääntyköön hän pois pahasta ja tehköön hyvää, etsiköön rauhaa ja pyrkiköön siihen. Sillä Herran silmät katsovat hurskaiden puoleen, hänen korvansa kuulevat heidän rukouksensa, mutta Herran kasvot kääntyvät pahantekijöitä vastaan.   (1. Piet. 3: 8-12)

Pietari, Jeesuksen kiihkeä opetuslapsi, halusi aina toimia heti, usein miettimättä, olisiko ollut parempi ensin katsoa ja kuulostella, miten Jeesus olisi halunnut hänen toimivan. Pietarin piti myös usein sanoa mielipiteensä vähän joka asiaan, usein miettimättä, olisiko viisaampaa olla vaiti ja vain kuunnella. Kuunnella Herraa, ja kuunnella sisintään. Kaikki – puhe ja toiminta – tuntui vain ikään kuin pulppuavan Pietarista, ilman että hän yrittikään hillitä itseään.

Yllä oleva kohta Pietarin kirjeestä kertoo kuitenkin kypsemmästä, viisastuneesta miehestä, joka ymmärtää paremmin (ainakin teoriassa).
Kehotukset ‘Olkaa kaikki yksimielisiä, jakakaa toistenne ilot ja surut, rakastakaa toisianne ja olkaa hyväsydämisiä ja nöyriä. Älkää vastatko pahaan pahalla älkääkä herjaukseen herjauksella, vaan päinvastoin siunatkaa’ osoittavat, että Mestarin opetukset olivat menneet perille. Sanat ovat kuin suoraan Jeesuksen suusta.

‘Se joka tahtoo rakastaa elämää…’ – Kukapa meistä ei tahtoisi. Ja nähdä hyviä päiviä. Vaan eivät ole helpot Pietarin reseptit: kielensä hillitseminen ja totuuden puhuminen, selän kääntäminen pahalle ja hyvän tekeminen. Hyvän- ja rauhantahtoisten ajatusten, asenteiden ja puheiden viljeleminen ja vaaliminen.
Noista voi valita omat heikot kohtansa. Vaikka uskon kyllä, että voimme löytää niistä kaikista itsellemme enemmän tai vähemmän työstettävää, mikäli tutkiskelemme rehellisesti itseämme, ajatuksiamme, puhettamme ja toimintaamme. – Sillä jollei niin olisi, tämä ihmiskuntamme ja maapallomme voisi kyllä paljon paremmin… 🙂

Jeesus sanoi opetuslapsille:
    ”Jos veljesi tekee syntiä, ota asia puheeksi kahden kesken. Jos hän kuulee sinua, olet voittanut hänet takaisin. Mutta ellei hän kuule sinua, ota mukaasi yksi tai kaksi muuta, sillä ’jokainen asia on vahvistettava kahden tai kolmen todistajan sanalla’. Ellei hän kuuntele heitäkään, ilmoita seurakunnalle. Ja jos hän ei tottele seurakuntaakaan, suhtaudu häneen kuin pakanaan tai publikaaniin. Totisesti: kaikki, minkä te sidotte maan päällä, on sidottu taivaassa, ja kaikki, minkä te vapautatte maan päällä, on myös taivaassa vapautettu.
    Minä sanon teille: mitä tahansa asiaa kaksi teistä yhdessä sopien maan päällä rukoilee, sen he saavat minun Isältäni, joka on taivaissa. Sillä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään.”
    Silloin Pietari tuli Jeesuksen luo ja sanoi: ”Herra, jos veljeni yhä uudestaan tekee väärin minua kohtaan, niin kuinka monta kertaa minun on annettava hänelle anteeksi? Peräti seitsemän kertaako?”
    ”Ei seitsemän, vaan seitsemänkymmentäseitsemän kertaa”, vastasi Jeesus. (Matt. 18: 15-22)

77 kertaa – se on aika paljon, varsinkin kun on kyse jostain sellaisesta, mitä meiltä itseltämme edellytetään. – Ja varsinkin kun on kyse siitä, montako kertaa tulisi antaa toiselle anteeksi.
Jeesus itse oli paras esimerkki anteeksiannon kyvystä. Kun ajattelee, kuinka usein fariseukset ja kirjanoppineet olivat hänen kimpussaan syytellen häntä milloin mistäkin (ja näistä todennäköisesti vain osa on tallennettu evankeliumeihin), voi hyvin kuvitella, että Jeesus antoi itse ainakin nuo mainitsemansa 77 kertaa anteeksi.
Vielä ristilläkin hän rukoili:
“Isä, anna heille anteeksi. He eivät tiedä, mitä tekevät.” (Luuk.23:34)

Paljonko anteeksiantamattomuutta mahdammekaan kantaa sisällämme? Tiedostettua tai tiedostamatonta. Jälkimmäistä nousee esiin joskus yllättävissäkin tilanteissa. Huomaa reagoivansa voimakkaammin kuin tilanne itse asiassa antaisi aihetta.

Vapaaksi – Anteeksiantamattomuus ja katkeruus ovat myrkkyä mielelle ja koko elimistöllemme. Ne nakertavat elämänvoimaamme ja -iloamme.
Ajattelen että meille on annettu suuri lahja siinä, että voimme – yhä uudestaan – kääntyä Vapahtajamme puoleen rukouksin ja pyytää, että Hänen Henkensä nostaisi sisimpämme pimennoista niitä asioita, jotka pitävät meitä kiinni menneissä ikävissä, tietoisissa tai tiedostomattomaan vajonneissa kokemuksissamme. Ja että Hän auttaisi meitä päästämään irti ja antamaan anteeksi.

Pyhä Henki, valaise sisimpämme, puhdista sydämemme ja mielemme. Auta meitä vapautumaan niistä lähi- tai kaukaisemman menneisyyden kokemuksista, jotka vieläkin vaikuttavat meissä ja estävät meitä olemaan vapaita.

Uskon että jokainen sisimmässään haluaa – Pietarin sanoin – rakastaa elämää ja nähdä hyviä päiviä. Tahdomme, että elämämme olisi hyvää. Uskon myös, että jokainen meistä sisimmässään haluaa olla hyvä toisille.

Kristus, anna Kirkkautesi valaista sydämemme ja mielemme. Anna anteeksiannonkykysi ja -voimasi vaikuttaa meissä. Katkaise katkeruuden ja vihan kahleet. Anna Rakkautesi muovata meitä enemmän Sinun kaltaiseksesi. Opeta meitä rakastamaan niin kuin Sinä rakastat.
Tarvitsemme Sinun apuasi, koko maailma tarvitsee Rakkauttasi. Kiitos että olet kanssamme ja että saamme turvata Sinuun, aina, joka tilanteessa.    🙂 

Muut tekstit: Ps. 119: 162-168 ja 1. Moos. 13: 5-11, 14-16.

Alla olevaa laulua The Impossible Dream on laulettu usein tilaisuuksissa, joissa on muistettu sellaisia henkilöitä (mm. Martin Luther King Jr), jotka ovat unelmoineet ja taistelleet paremman ja oikeudenmukaisemman maailman puolesta oman henkensä uhalla.

The Impossible Dream – Roberta Flack

“Unelmoida mahdotonta, taistella lyömätöntä vihollista vastaan, kestää kestämätöntä surua, juosta sinne, minne rohkeat eivät uskalla mennä, korjata epäoikeudenmukaisuudet, rakastaa puhtaasti ja kunniallisesti, yrittää silloinkin kun kätesi ovat väsyneet, tavoitella tavoittamatonta tähteä
sitä etsin/haluan, seurata tähteä, olkoon kuinka toivotonta tai kuinka kaukana tahansa
taistella oikeanmukaisuuden puolesta, kysymättä, pysähtymättä, olla valmis menemään vaikka kauheimpaan kärsimykseen taivaallisen tarkoituksen vuoksi
ja tiedän, että jos vain olen uskollinen tälle upealle tehtävälleni
että sydämeni lepää rauhallisena kun minut on laskettu maan lepoon
ja maailma tulee olemaan parempi paikka sen vuoksi
että yksi mies, joka oli halveksittu ja arpien peittämä, taisteli viimeiseen saakka
saavuttaakseen saavuttamattoman tähden”