Adventus Domini

 

26.11.2019. Marraskuussa vielä jotkut kukkaset hymyilivät vienosti lakastuneiden lehtien lomasta, pakkasöistä välittämättä; voikukka tosin vähän hämmentyneenä, mietti varmaan olikohan tämä sittenkään oikea aika tulla esiin…
Ilon ja valon tuojia nämä, loppuvuoden harmauteen ja hämärään. Samoin kuin ystävien yllätyksenä tuomat kukkakimput (joille kuvat eivät todellakaan tee oikeutta, mutta laitan nyt kuitenkin tähän).

Juuri kun kaikki on pimeimmillään, syttyivät Hgin (varmaan muidenkin kaupunkien) jouluvalot, kuin lupauksena ja muistutuksena Valosta, joka on myös silloin kun itsestämme tuntuu että näemme vain pimeää ympärillämme. Valosta, joka haluaa säteillä sisimpäämme ja sisimmässämme silloinkin kun olemme silmät kiinni ja kun itse emme sitä havaitse.
Rakkauden, lohdun ja rohkaisun Lähettiläs – lähempänä kuin aavistammekaan. Joka hetki, nytkin, tahtoen sanoa: älä katso pimeään, käännä katseesi Valoon.

Adventti – Ensi pyhänä alkaa adventti (lat. adventus Domini = Herran saapuminen/tuleminen).
Voisiko Hän, jonka kunniaksi Joulua vietetään, olla meille todellisen Ilon ja Valon tuoja tulevana jouluaikana? – Eikä vain Joulun aikaan, vaan jokaisessa vuodenajassa, arjessa ja juhlassa?

Kun he lähestyivät Jerusalemia ja tulivat Betfageen ja Betaniaan Öljymäen rinteelle, Jeesus lähetti edeltä kaksi opetuslastaan ja sanoi heille: ”Menkää tuolla näkyvään kylään. Heti kun te tulette sinne, te näette kiinni sidotun aasinvarsan, jonka selässä ei kukaan vielä ole istunut. Ottakaa se siitä ja tuokaa tänne. Jos joku kysyy, miksi te niin teette, vastatkaa, että Herra tarvitsee sitä mutta lähettää sen pian takaisin.”
Opetuslapset lähtivät ja löysivät varsan, joka oli sidottu kujalle oven eteen. He ottivat sen. Paikalla olevat ihmiset kysyivät: ”Mitä te oikein teette? Miksi te viette varsan?” He vastasivat niin kuin Jeesus oli käskenyt, ja heidän annettiin mennä. He toivat varsan Jeesukselle ja heittivät vaatteitaan sen selkään, ja Jeesus nousi ratsaille. Monet levittivät vaatteitaan tielle, toiset taas lehviä, joita he katkoivat tienvarresta. Ja ne, jotka kulkivat hänen edellään ja perässään, huusivat:
– Hoosianna! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä! Siunattu isämme Daavidin valtakunta, joka nyt tulee! Hoosianna korkeuksissa!   (Mark. 11: 1-10

Jeesus olisi kyllä voinut kävelläkin tuon matkan Öljymäeltä Jerusalemin porteille, matka ei ole niin pitkä. Sen matkan kävelevät edestakaisin lähes kaikki Jerusalemissa vierailevat kristityt turistit.
Öljymäki oli paikka, jonne Jeesus nousi monesti rukoilemaan opetuslastensa kanssa, ja eri tapahtumien muistoksi sen rinteille on rakennettu useampikin kirkko. Siellä hänet myös pidätettiin pääsiäisjuhlien aikaan.

Nyt oli kuitenkin kyse Sakarjan kirjassa olevan profetian toteuttamisesta. Siihen tarvittiin aasinvarsa, jonka selässä Messias ratsastaisi Jerusalemiin:
Iloitse suuresti, tytär Siion, riemuitse, tytär Jerusalem, sillä sinun kuninkaasi tulee sinulle! Vanhurskas ja auttaja hän on, on nöyrä ja ratsastaa aasilla, aasintamman varsalla. (Sak.9:9)

Kun Jeesus ratsasti pyhään kaupunkiin, hänen eteensä leviteltiin kankaita ja puiden, tod.näk. palmun lehviä.
Itä-Suomesta tuleva vanha tapa käydä Pääsiäisen aikaan siunaamassa kylän väki ja heidän kotieläimensä pajunoksia heiluttaen on muisto siitä, kuinka ihmiset siunasivat kaupunkiin ratsastavaa Jeesusta.

Eräänlaisena siunaamisen muotona voisi ajatella sitäkin, kun viemme kukkia kylään mennessämme: haluamme ilahduttaa niitä, joita menemme tervehtimään.

Punainen matto – mistä tuo tapa levittää kankaita (punaisia mattoja) saapuvan vieraan eteen olikaan peräisin? Piti taas tarkistaa. Antiikin ajoilta.  
Varhaisin viittaus punaiseen mattoon on kreikkal. Aiskhyloksen Agamemnon -tragediasta 458 eKr. Näytelmässä Klytaimnestra rohkaisee miestään kävelemään punaisen maton poikki sotasaavutustensa kunniaksi. Vaatimaton Agamemnon kieltäytyy aluksi, mutta kävelee lopulta kuitenkin maton poikki, tosin paljain jaloin ja ‘jumalilta voiton kunniaa vieden’.

Kaksi kuvaa – Wikipedian sivulla ’Punainen matto’ on 2 kuvaa: toisessa Japanin pääministeri saapuu Yhdysvaltoihin. Toisessa, puolta isommassa, Hollywoodin Oscar-gaalan vieraat seisovat punaisella matolla (jolla kulkeminen on monille unelmien täyttymys). Maton levittämiseen menee 20 mieheltä kaksi päivää’, sivulla kerrotaan. Kuvassa kaari-ikkunan (vai ovenko?) kummallakin puolella ihmismittaa tuplasti suurempi kullanvärinen humanoidin näköinen Oscar-patsas.

Niin… keille me nykyaikana levitämmekään punaisia mattoja? Ketkä ovat ihailumme ja palvontamme kohteita? Keitä me juhlimme?  Engl.kielen sana celebrity (=kuuluisuus, tähti) viittaa juhlaan (celebration).


Vaikkei urheilu olekaan erityisemmin oman mielenkiintoni kohde, niin kyllä iloitsen aina kun tulee jokin isompi menestys. Kuten nyt tämä voitto, jossa Suomen jalkapallojoukkue pelasi EM-kisapaikan 1. kertaa ikinä.
Siitä, miten suureksi juhlinnan/palvonnan kohteeksi yksi pelaaja voi tulla, kertoo se(kin), kuinka jalkapallomaajoukkueen tähtipelaajan fanituotteita myytiin 2 pv:ssä yli 60 000 euron edestä. Mukeja, paitoja jne, hänen nimellään ja kuvallaan varustettuina.
Mies ei itse välitä huomiosta. Hän totesi voitosta, ettei joukkueessa ole tähtiä, vaan kaikki ovat samalla tasolla, ja tulokset tulevat yhteisen tekemisen kautta.

Tarve palvoa – Tulee mieleen, että ehkä meihin ihmisiin on laitettu jonkinlainen palvonnantarpeen koodi, joka syttyy erilaisille asioille. Jospa se olisikin Jumalan meihin suunnittelema ja istuttama tarve, jotta lopulta löytäisimme sen palvonnan kohteen, joka johdattaa meidät Hänen yhteyteensä,

”Hoosianna! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä!” huudettiin aasilla ratsastavalle. ”Siunattu isämme Daavidin valtakunta, joka nyt tulee!” Odotettiin ja toivottiin Daavidin kaltaista suurta kuningasta, joka kukistaisi vastustajat ja toisi voiton kotirintamalle.
Jeesuksen tehtävä ei kuitenkaan ollut maallisen voiton ja vallan saavuttaminen. Se kohdentui kyllä maan asukkaisiin, mutta se oli taivaista johdettu missio.

Jeesuksella ei ollut tarvetta olla palvonnan kohde. Hänellä oli selkeä tavoite: hän tulisi pelaamaan pelin loppuun saakka, maksoi mitä maksoi. Hän tiesi, että tulisi jopa omien silmissä näyttämään häviäjältä. Sillä ei lopulta ollut merkitystä. He kyllä ymmärtäisivät myöhemmin… ainakin osa heistä.

Jeesus tuli Jerusalemiin tietäen mikä häntä siellä odottaisi. Hän ei ajatellut kaikkea sitä pahaa, mikä häneen kohdistettaisiin. Hän ajatteli sitä, mitä me ihmiset tarvitsimme ja tarvitsemme.
Rakkaus sai hänet tulemaan tuohon kaupunkiin.  
Sama Rakkaus, joka saa Hänet, ylösnousseen Kristuksen, tulemaan meidän luoksemme. Rakkauden, lohdun ja rohkaisun Lähettiläs tahtoo sanoa meille: älä katso pimeään, käännä katseesi Valoon. Olen kanssasi.  
Hän haluaa tulla surullisten, pettyneiden, masentuneiden ja sairaiden luo. Hän haluaa auttaa, vapauttaa, valaa toivoa, parantaa; tuoda Valon elämäämme.

Hän sanoo: “Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo.” (Joh. 8:12)

Siksi kannattaakin – yksin tai toisten kanssa yhdessä – huudahtaa, kuiskata tai huokaista: hoosianna (= auta, pelasta)! Tule luokseni, elämäni Johtotähdeksi, joka päivä, joka askeleella! 

Wait For The Lord – Taizé

“Kuuntelemaan jää Herraasi, sydäntäsi Hän ohjatkoon”

“Odota Herraa, jonka päivä on lähellä
odota Herraa, ole vahva sydämessäsi
valmistakaa tietä Herralle
tasoittakaa polut Hänelle
Herran Kirkkaus paljastetaan
koko maailma tulee näkemään Herran
iloitkaa Herrassa aina, Hän on lähellä
ilo ja riemu kaikille jotka Häntä etsivät”

Muut 1. Adventin tekstit ovat: Ps. 24: 7-10, Sak. 9: 9-10 ja 1. Piet. 1: 7-12.

*******

Ps. Luin äsken uutisista, että eilen vietettiin Suomen 1. White Monday –päivää.
Hyväkuntoisten, käytössä olleiden tuotteiden edelleen antamista, kunnostusta kaipaavien korjaamista uusiokäyttöön uuden ostamisen sijaan – joululahjoissakin.
Sellaisen antamista, josta arvelee saajan ilahtuvan tai jota arvelee hänen tarvitsevan.
Sellaisen, jonka ei vain antamisesta vaan myös saamisesta itsekin ilahtuisi. J

Hyvä vastaveto kuluttamiseen yllyttävälle Black Friday’lle (nimessäkin neg. vibat).
(https://www.whitemonday.info/)

(White Monday on alunperin Helluntain jälkeisen maanantaipäivän nimitys, Black Friday taas käsittääkseni on puhtaasti kaupallisiin tarkoituksiin keksitty päivä.)