Sydämen taulu

13.8.2019. Viime viikolla kauppareissulla pyörän ketju irtosi. En ole koskaan opetellut ketjun kiinnittämistä, joten ajattelin että talutan pyörän kauppaan ja takaisin; kotona sitten joku auttaa.
Kauppakeskuksen ylätasanteella kotiinpäin lähtiessäni ajattelin, että aika rankkaa kyllä taluttaa pyörää jyrkkää alamäkeä (= kadulle laskeutuvaa asvalttiluiskaa). Pyysin Jumalalta apua tilanteeseen.
Luiskan yläpäässä oli nuorimies piikkaamassa rikkaruohoa portaiden saumoista. Häneltä varmaan voisin pyytää apua. Kädenkäänteessä ystävällinen nuorukainen laittoi ketjun paikalleen. Oi kuinka olin kiitollinen!
Pyöräillessäni luiskaa alas mietin: mitä jos ketju olisi irronnut tässä kohdassa? Olisin syöksynyt täyttä vauhtia 4-kaistaiselle autotielle!
Kotiin tultuani luin päivän uutisista pyöräilyonnettomuuksien yleisyydestä. Mietin miten monia jyrkkiä alamäkiä ja asvalttiliuskoja olinkaan pyöräillyt alas… – Kiitin varjeluksesta, taas kerran.

Taizé  yhteisön kalenterin rukous elokuulle:

Myötätunnon Jumala,
me ylistämme Sinua
niistä lukuisista naisista, miehistä ja
nuorista ihmisistä, jotka
ympäri maailmaa pyrkivät olemaan
rauhan, sovinnon ja yhteyden todistajia.  Veli Roger

Älä unohda laupeutta, älä uskollisuutta –
kiedo ne kaulaasi, kirjoita sydämesi tauluun,
niin saat rakkautta ja kiitosta
sekä Jumalalta että ihmisiltä.
Älä jätä elämääsi oman ymmärryksesi varaan,
vaan turvaa koko sydämestäsi Herraan.
Missä kuljetkin, pidä hänet mielessäsi,
hän viitoittaa sinulle oikean tien.
Älä luulottele olevasi viisas;
pelkää Herraa ja karta pahaa.
Siinä on sinulle lääke,
joka pitää koko ruumiisi terveenä.  (Sananl. 3: 3-8)

Sydämen tauluun Viehätyin tuosta tekstistä samalla hetkellä kun sen luin. Kiedo laupeus ja uskollisuus kaulaasi.
Mieleen tulee kaukaiset maat, joissa on tapana punoa kaulaseppeleitä kauniista, värikkäistä kukista. Niitä annetaan saapuvalle vieraalle. Kuin pyyntö tai siunaus: olkoot hyvät asiat läsnä meissä, välillämme, kohtaamisessamme ja elämässämme.
Sydämen taulusta tuli mieleen, kuinka joskus aikoinaan tein ystävieni kanssa tauluja, joihin  liimasimme sellaisia kuvia ja tekstejä, jotka kuvasivat niitä asioita, joita toivoimme elämäämme.
Juju on siinä, että se, mitä näet, alkaa vahvistua mielessäsi ja alkaa pikkuhiljaa vaikuttaa elämänlaatuusi, ihan huomaamatta. Alat ikään kuin kutsua niitä asioita elämääsi.

Tabula rasateorian mukaan synnymme mieli täysin tyhjänä, ja vasta elämänkokemukset alkavat kirjoittaa/kuvittaa tuota “tyjää taulua”. Mentaaliset ja psyykkiset ominaisuudet kehittyvät ympäristöstä saatujen kokemusten ja vaikutteiden perusteella muovaten henkilön identiteetin. 
Itse ajattelen, että Jumala on sommitellut ainutlaatuiselle taulullemme luonnoksen, sen mukaisesti, mitä on tarkoittanut elämällemme. Me ja ympäristömme jatkamme sitten elämämme aikana taulun maalaamista. 

Elämäntaulua voisi kuvitella vaikka sellaisena tauluna, josta voi rätillä tai sienellä pyyhkiä pois sellaisia asioita, joita ei halua siinä olevan.
Tai öljyväritauluna, jossa voi maalata vanhojen juttujen päälle uutta, kauniimpaa ja parempaa.
No, tällaisia tuli mieleen, kun aloin miettiä tuota tauluasiaa. Joka tapauksessa tuollaiset asiat voivat olla syvästi vaikuttavia, varsinkin jos heittäytyy prosessiin täysillä. Teki sitä sitten pelkästään mielen tasolla taikka kangasta/paperia, värejä tai kyniä käyttäen.

Raamatunlauseita – Jotkut laittavat psalminjakeita tai muita vahvistavia ja rohkaisevia ja inspiroivia raamatunkohtia lapuille ja kiinnittävät niitä eri puolelle kotiaan, kaapinoviin, peileihin ym. paikkoihin.
Raamatusta voi löytää valtavasti Jumalan lupauksia meille lapsilleen. Kun antaa niiden kiinnittyä sydämensä tauluun, ne eivät voi olla vaikuttamatta. 🙂

Kunnioittamista – Tuon ’pelkää Herraa’ -sanonnan suomennosta voisi minusta miettiä uudemman kerran.
Kuvitellaan, että haluaisin tutustua Häneen raamatuntekstien kautta. Ja sitten tuo ’pelkää’ -verbi hyppää  silmille ja herättää jonkin vanhan muiston kokemuksesta, jolloin todella piti pelätä jotain henkilöä… – Haluaisinko jatkaa tutustumista?
Muualla Raamatussa kerrotaan kyllä, kuinka hyvä ja rakastava Jumala on. Mutta mitä jos voimakkaita neg. tunteita herättävä teonsana hukuttaa positiiviset asiat? 
Valtava, pelonsekainen kunnioitus Hänen taivaallisen majesteettisuutensa, kirkkautensa ja pyhyytensä edessä tuntuisi minusta ennemminkin sellaiselta, johon voisin liittyä.  – Mikähän voisi olla sellainen valtavaa kunnioitusta ilmaiseva verbi, jota tuossa kohtaa tarkoitetaan?

Rakastamista Jeesus nostaa tärkeimmäksi käskyiksi Jumalan rakastamisen. Rakkaus karkottaa pelon, sanotaan. Niin se parhaimmillaan tekeekin, ja myös karkottaa pahan.
Jos rakastat Jumalaa “koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi”, kuten Jeesus meitä kehottaa (Matt.22:37), voiko paha enää millään mahtua sellaiseen pakettiin?
Jos on puutetta tavoitteista, niin tuossapa tavoitetta koko loppuelämäksi…  puhumattakaan siitä 2. tärkeimmästä käskystä rakastaa lähimmäistään niin kuin itseään…
Sananlaskun mukaan laupeus ja uskollisuus tuovat rakkautta elämäämme, niin Jumalan kuin ihmisten taholta. Kuin tuossa Jumalan ja lähimmäisten rakastamisessa: antaessaan saa. 🙂

Kiitos rakas Jumala että Sinä olet hyvä ja rakastava Jumala. Sellainen, johon haluan tutustua yhä enemmän ja lähemmin. Kiitos että vedät meitä puoleesi Rakkaudellasi. Auta meitä tulemaan aina vaan lähemmäs, tuntemiseesi.
Kiitos niistä ihanista asioista, joita olet jo valmiiksi hahmotellut elämämme tauluun. Auta meitä raapustamaan niitä esiin. Jos ne vaikka ovat peittyneet erilaisten kokemusten alle, niin ettemme ole niistä vielä tietoisia.
Opasta meitä kirjoittamaan sydämemme tauluun niitä asioita, joita haluat meille opettaa, asioita joita haluat meissä vahvistaa.

Kristus, kiitos että olet sekä Ystävämme että Kuninkaamme. Se on ihmeteltävän merkillinen mutta ihana yhdistelmä!
Kiitos että kuljet kanssamme. Rohkaise, suojele ja varele meitä pahalta. Tänäkin päivänä.  Kiitos Sinulle. Aamen.

Muut tekstit: Ps. 119: 129-136,  2. Aik. 1: 7-12, 1. Piet. 4: 7-11 ja Luuk. 16: 1-9.