Hyvä tie

11.3.2019. Taizé -kalenterin maaliskuun rukous:

Pyhä Henki, lohdutuksen Henki,
ota vastaan yksinkertainen rukouksemme,
haluamme uskoa  kaiken Sinun haltuusi,
ja iloita kaikesta siitä mitä
saat aikaan sieluissamme. – Veli Roger

Osoita tiesi Sinun puoleesi, Herra, minä käännyn. Jumalani, sinun apuusi minä luotan.
Enhän luota turhaan, ethän anna vihollisilleni sitä riemua, että he voittavat minut!
Ei kukaan, joka luottaa sinuun, jää vaille apuasi. Vain luopiot joutuvat häpeään.
Herra, osoita minulle tiesi, opeta minua kulkemaan polkujasi. Ohjaa minut totuuteesi ja opeta minua, sinä Jumalani, auttajani! Sinuun minä luotan aina.
Herra, sinä olet laupias, muista minua, osoita ikiaikaista hyvyyttäsi. Älä muista nuoruuteni syntejä, älä pahoja tekojani! Sinä, joka olet uskollinen ja hyvä, älä unohda minua!
Hyvä ja oikeamielinen on Herra, hän neuvoo tien syntisille. Hän hankkii sorretuille oikeuden, hän opettaa köyhille tiensä. Herran tie on hyvä, hän on uskollinen niille, jotka pitävät hänen liittonsa ja lakinsa.  (
Ps. 25: 1-10)

Millaisille poluille? – Opeta kulkemaan polkujasi, ohjaa totuuteesi, opeta minua – nuo sanat nousivat tekstistä esiin mietiskellessäni tuota psalmikohtaa.
Mitkä ovat ne Sinun polkusi, joilla haluat minun kulkevan, Jumala? Olen kulkenut niin paljon omia polkujani. Mille poluille Sinä haluat minut johdattaa, nyt? Ovatko ne sellaisia, joita en vielä tunne?
Mitä haluat opettaa minulle tässä elämäni vaiheessa? Mikä on se totuus, minkä haluat minun ymmärtävän, juuri nyt? Onko se jotain Sinusta, jostain läheisestäni, maailmanmenosta, itsestäni tai jostain muusta…?
Auta minua pysähtymään ja hiljentymään, niin että voin etsiä Sinua, kuunnella Sinua. Ja toivon mukaan myös oppia Sinusta. 🙂

Tekemistä luopumisen sijaan – Tuhkakeskiviikkona tuli sähköposti, jossa eräs mies kertoi, kuinka hän oli katolisena omaksunut tavan, että pääsiäispaaston aikana tulee tehdä jokin uhraus, luopua jostain. Luopumisen sijasta hän on kuitenkin pyrkinyt tekemään jotain enemmän tai tuottoisammin tullakseen paremmaksi ihmiseksi.
Viime vuonna hän päätti tehdä sellaisia asioita, jotka olisivat epämukavia hänelle, mutta josta hän tiesi, että ne olisivat hänelle hyväksi.
Nyt hän päätti, että tekee jonkinlaisia pieniä muutoksia elämässään, koskivatpa ne sitten terveyttä, ihmissuhteita tai sitä, mitä hän tekee toisten tai yhteiseksi hyväksi (contributions) jne.

Paremmaksi ihmiseksi – Tämän vuoden paasto on hänelle pyrkimystä tulla sellaiseksi ihmiseksi, aviomieheksi, isäksi, lääkäriksi ja johtajaksi, joka hän haluaa olla. Tähän päätökseen liittyi luopuminen.
Kun stessitila aivoissa, terveydessä, perheessä ja työssä kasvaa, on taipuvainen näkemään vain asioiden negatiiviset puolet (vaikkei sitä tiedostaisikaan). Näin myös itseni kohdalla, hän kirjoittaa, ja toteaa valittavansa aiiiiiiiiivan liian paljon.

Asia, jota tämä henkilö aikoo jatkaa vielä 40 pv:n paaston jälkeenkin on: lopettaa valittaminen, tällä etenemisstrategialla:
1. Tiedostan mistä ajattelen negatiivisesti tai valitan (Identify).
2. Keskeytän kyseisen ajatuksen tai teon (Interrupt).
3. Kytken myönteisen ajatusvirran päälle (‘flow switch’).
Tämä on yksi keino, jonka avulla minusta voi tulla se persoona, joka haluan olla, hän toteaa.

Paasto, joka vaikuttaa myös lähellä oleviin – ihana ajatus! Paastoon voi suhtautua siten, että se on vain oma henkilökohtainen juttu, tai sitten itsen ja Jumalan välinen juttu. Mutta tuo, että laajentaa sen koskemaan välitöntä ympäristöään: perhettä, ystäviä, työtovereita ja lähimmäisiä ajattelemalla, suhtautumalla ja toimimalla myönteisesti ja rakentavalla tavalla… – silloin valon määrä kasvaa siten ei vain omassa sisimmässä, vaan säteilee myös niihin, joiden kanssa olemme tekemisissä; kotona, töissä, kaikissa tilanteissa. 🙂

Täydellinen ajoitus – Tuo sähköpostiviesti tuli minulle päivänä. jolloin talon viemäriputket menivät tukkoon, hauveli piti viedä lääkäriin, hukkasin puhelimeni enkä voinut osallistua sovittuun tapaamiseen. Tuollaisena päivänä tuonkaltainen meili antaa sopivasti uutta potkua. Totesin että niinpä, tässä taisi alkaa oma paastoharjoitukseni… tai juhlallisemmin sanottuna kilvoitteluni. Enpä olisi itse osannut yhtä tehokasta kehittää. Enkä olisi halunnutkaan. 🙂

Sillä mitkä mahtavat ainekset tässä olikaan valitusmoodiin vaipumiseen! Mutta nyt sen sijaan tulisi siis löytää jotain hyvää tästä kaikesta… hmmm…
Yrittävätkö nämä samaan päivään osuneet asiat saadan minut huomaamaan tai oppimaan jotakin…? – Aika keinotekoiselta tuntui koettaa nähdä jotain hengellistä näissä tuhkakeskiviikkohaasteissa: viemäritukos, koiran korvaongelma, puhelimen kadottaminen (ja jos vielä lisään tuohon katsastusmiehen toteamuksen parin viikon takaa, että läpiruostuneen autovanhukseni ajamiset on nyt ajettu). Mutta jotain ne kyllä kuitenkin varmaan koettavat viestittää minulle…
Ovatko ne pysähdysmerkkejä, jotka haluavat kysyä minulta: huomaatko, että nyt on aika hiljentyä? – Tuo tuntuu kyllä jotenkin liian haetulta, ainakin tässä vaiheessa. Ehkä siksi, että nuo kaikki – vaikkakin koskettavat välittömästi minua ja elämääni – ovat kuitenkin itseni ulkopuolella olevia asioita.

Mahtava treenipaketti joka tapauksessa iskettiin eteen: etsipä nyt näistä kaikista jotain hyvää… – ja yritä sitten hiljentyä olennaisimman äärelle… 🙂
Keep smiling, sanoi isäni minulle usein, kun teini-ikäisenä näin asioissa enemmän synkkiä puolia kuin mahdollisuuksia…

Kuvassa on (vaikkei näy) kevään 1. sitruunaperhoseni (2 vkoa sitten Saksassa) 🙂

‘Ei kukaan, joka luottaa sinuun, jää vaille apuasi’, toteaa Daavid psalmissaan.

Jumala, rohkaise luottamaan apuusi, kaikissa tilanteissa, pienten ja isompien haasteiden edessä. Sinä näet, kuulet, kuljet kanssamme. Kiitos siitä. Ja siitä, että olet uskollinen ja hyvä. 

Ps. Yllä olevat kirjoitin viime torstaina. Pe:na ja la:na aloin nähdä nuo edellä kuvaamani jutut aivan eri valossa. Liian pitkäksi venyisi kuitenkin blogi, jos niistä kertoisin, joten toisella kertaa. Mutta lyhyesti: taas kerran sain todeta, kuinka kaikella on tarkoituksensa. 🙂 

O Lord hear my prayer – Taizé

“Herra, kuule rukoukseni
tarvitsen viisauttasi ja sitä että kuulen äänesi
kuulen äänesi kun kohtaan haasteita
kuule rukoukseni Herra
tarvitsen Sinua elämääni
huudan puoleesi, johdata minut valoon
näytä minulle tie
Jeesus tarvitsen Sinua jälleen kerran
tiedän että Sinä johdatat minua
päivästä päivään, vastaus löytyy Sinusta
ja kun vaikeudet ympäröivät
Herra, Sinä olet aina siinä…”

Muut tekstit: 2. Aik. 20: 1-9,, 1. Tess. 4: 1-8 ja Matt. 15: 21-28.