Toisenlaista paastoa

25.2.2019 – Kevään tulosta kertovista kukista ilahdun aina yhtä paljon. Yllä olevat olivat poikani kotikadulla. Hän kutsui tyttöystävänsä kanssa jo viime vuonna minut Kölniin, missä hän  työskentelee, mutta nyt vasta löytyi kaikille sopiva ajankohta. Olipa mukavat, virkistävät, aurinkoiset päivät! Innostuin myös ottamaan kuvia aitoturistin lailla. Tässä ja seuraavissa bloggauksissa näpsyttelyjä reissulta.

Laskiainen – Pääsiäispaastoa edeltävää Laskiaista vietetään Saksassa ja Sveitsissä paljon perusteellisemmin kuin meillä. Sveitsin värikästä ja minun makuuni turhankin meluisaa juhlintaa näin 70- ja 90-luvuilla. Siellä ihmiset tulivat mielikuvituksellisissa asuissaan kaduille kuitenkin vasta laskiaispäivänä, karnevaalikulkueeseen.
Kölnissä otetaan laskiaisesta kaikki irti. Jo viikkoa ennen ihmiset kävelivät karnevaaliasuissaan   kaduilla ja Reinin rannoilla pienissä ja isommissa ryhmissä. Torien suihkulähteitä ja muita kohteita oli jo suojattu paksuilla vaneriseinillä, joten saattoi vain kuvitella, mihin suuntaan juhlinta tulee menemään…
Dũsseldorfissa karnevaaliriehat alkavat ilmeisesti ylihuomenna, sillä keskustan kaduilla oli pysähtymiskieltomerkit 27.2-5.3 ja tiesulkuaidat risteyksissä odottamassa.

Meidän leveyspiireillämme sopivat kyllä paremmin pulkalla lasku, hernekeitto ja laskiaispullat.   Karnevaalimeininkiä saavat halukkaat harrastaa sitten Vappuna.

Laskiaista osaamme siis juhlia– tavalla tai toisella. Laskeutuminen pääsiäispaastoon onkin sitten jo ihan eri juttu. MItä se merkitsee meille nykyihmisille – vai merkitseekö mitään…?

Laskiaissunnuntain evankeliumiteksti tuntui niin tutulta, että piti tarkistaa, olinko kirjoittanut siitä 3 v. sitten (sama teksti kun tulee eteen aina joka 3. vuosi). Juu, olin (1.2.18), joten otin tällä kertaa Jesajan tekstin.

Tuollaistako paastoa? – Huuda kurkun täydeltä, älä arkaile, anna äänesi kaikua kuin pasuuna! Kerro kansalleni sen rikokset, Jaakobin suvulle sen synnit. Minua he ovat etsivinään päivästä päivään ja kyselevät tietoa minun teistäni niin kuin kansa, joka noudattaa vanhurskautta eikä ole hylännyt Jumalansa säätämää oikeutta. He pyytävät minulta oikeudenmukaisia tuomioita, he pyytävät Jumalaa puolelleen ja sanovat: ”Miksi sinä et huomaa, kuinka me paastoamme? Etkö näe, kuinka me kuritamme itseämme?”
    Näen kyllä! Paastopäivänäkin te ajatte omia etujanne, te ahdistatte niitä, jotka raatavat puolestanne. Riitaa ja katkeruutta teidän paastonne tuottaa, raakoja nyrkiniskuja. Te ette enää pidä sellaista paastoa, joka kantaa rukoukset taivaisiin.
Tuollaistako paastoa minä teiltä odotan, tuollaista itsenne kurittamisen päivää? Sitäkö, että te riiputatte päätänne kuin rannan ruoko, pukeudutte säkkivaatteeseen, makaatte maan tomussa,
sitäkö te kutsutte paastoksi, Herran mielen mukaiseksi päiväksi?
    Toisenlaista paastoa minä odotan:
että vapautat syyttömät kahleista, irrotat ikeen hihnat ja vapautat sorretut, että murskaat kaikki ikeet, murrat leipää nälkäiselle, avaat kotisi kodittomalle, vaatetat alastoman, kun hänet näet, etkä karttele apua tarvitsevaa veljeäsi.
Silloin sinun valosi puhkeaa näkyviin kuin aamunkoi ja hetkessä sinun haavasi kasvavat umpeen.
Vanhurskaus itse kulkee sinun edelläsi ja Herran kirkkaus seuraa suojanasi.
Ja Herra vastaa, kun kutsut häntä, kun huudat apua, hän sanoo: ”Tässä minä olen.”   (Jes. 58: 1-9)

Paastoamisesta – Vähän päälle parikymppisenä luin Alfred Vogelin paastokirjasen ja pidin 1 vkon vesipaaston sen ohjeiden mukaan. Aistit kertoivat, että kuonaa poistui kehosta, mutta huomasin myös, kuinka paasto vaikutti myönteisesti elämäni henkiseen/hengelliseen puoleen.
Sen jälkeen on tullut kokeiltua erilaisia lyhyempiä ja pitempiä paastoja, joista pisin 21 vrk:n vesi/mehupaasto. Sittemmin kroppani on haurastunut siinä määrin, että on pitänyt yhä enemmän kuunnella sen kulloistakin tilaa. (Joskus vesipaasto on tyssännyt jo toiseen päivään, kun on tullut heikko olo.) Mutta aina kun paastoaminen on sujunut, on se ollut palkitsevaa.

Joku aika sitten netissä pyöri David Jockersin nettiseminaari paastosta. Myönteistä minusta oli, että siinä tuotiin esiin paaston ei vain terveydellinen, vaan myös hengellinen aspekti.
Tuossa seminaarissa törmäsin termiin Intermittent fasting (ajoittainen/jaksoittainen paastoaminen). Huomasin, että hei, tämähän on minulle tuttua! Sen jälkeen kun ei enää ollut kotona perheenjäseniä, joiden vuoksi pidettiin yllä säännöllisiä ruoka-aikoja, saatoin usein paneutua tutkimaan jotain asiaa niin innolla, että huomasin vasta joskus iltapäivällä, etten ole vielä syönyt aamiaista. Ennen ajattelin, että tein hallaa kropalleni syödessäni vasta ip:llä; nyt oli kiva kuulla, että sitä käytetään yhtenä paastomuotona, jolla on todettu olevan hyviä terveysvaikutuksia. Edellyttäen että verensokeri pysyy balanssissa.
Ideana jaksottaisessa/ajoittaisessa paastoamisessa on, ettei päivällisen (= miel. viim. klo 18) jälkeen syödä enää mitään, ja seuraavana päivänä ei syödä heti aamulla, vaan vasta tiettynä aikana. Tällainen kevytpaasto antaa elimistölle mahdollisuuden levätä paastoajan oman valinnan mukaan 12-16 tuntia. Tuollaisen pikkupaastovuorokauden voi pitää kerran, pari tai useammin viikossa.
Itse halusin löytää paastoamistavan, jolla säilyttäisin nykyisen painoni (tuppaa tippumaan turhan alas paastotessani). Tämän olen kokenut itselleni sopivaksi.

Paastoamisessa kannattaa aina huomioida oma tilanne ja vointi. Syömisestä pidättäytyminen tietyksi ajaksi ei sovi raskaana oleville, diabetes-potilaille eikä syömishäiriöistä tai psyykkisestä epätasapainosta kärsiville. Jos on sokeritasapaino-ongelmia tai jokin sairaus, kannattaa kysyä lääkäriltä, ennen kuin kokeilee paastoa.

Toisenlaista paastoa – Joskus tulee mieleen, kuinka suunnattoman epäoikeudenmukaista on, että on maita, joissa menehdytään ruoan ja juoman puutteeseen, kun taas meillä, joilla ruokakauppojen hyllyt notkuvat runsauttaan, pidetään – erilaisista syistä – ruokapaastoja.
Hengellinen paasto voi kuitenkin olla jotain ihan muuta kuin ravinnosta pidättäytymistä. Se voi olla sitä, että luopuu jostain, jotta voisi omistaa huomiotaan enemmän Jumalalle, tulla Hänen yhteyteensä, kuunnella Häntä.
Paastoaminen voi olla myös kilvoittelua, omista mielihaluista ja -teoista pidättäytymistä.
David Jockers sanoi, että hän rakastaa ruokaa ja syömistä. Paastotessaan, kun vaimo on valmistanut hyvältä tuoksuvan aterian, hän kokee voimaannuttavana sen, kun ei anna periksi houkutukselle syödä, vaan keskittyy ruokapöydässä auttamaan kaksosiaan ruokailussa. Näin Davidin paastosta hyötyy koko perhe.

Itsekästä? – Jesaja kirjoittaa paastopäivien itsekkyydestä. Jotkut halusivat saada toisten ja Jumalankin huomion paastollaan: näytettiin ulkonaisesti, että tässä sitä nyt ollaan niin hurskaita. Hoitakaa te muut vaan hommat, meikä paastoaa. Ei ihme, että sellainen synnytti vain ärtymystä niin lähimmäisissä kuin Jumalassakin.

Action -paastoa – Hengelliseen paastoamiseen kuuluu Jumalan kanssa vietetty aika. Mutta tuleeko sitä harjoittaa vain hiljaa omassa rukouskammiossaan?
Jesajan mukaan Jumalan mieleinen paasto on actionia: syyttömien ja sorrettujen vapauttamista, nälkäisten ja kodittomien ruokkimista ja vaatettamista, sitä että ojentaa auttavan kätensä tarvitsevalle.

Rakas Jumala, auta ettemme ajattelisi vain omaa hyvinvointiamme, vaan huomaisimme ja huomioisimme lähimmäistemme tarpeita siinä missä omiammekin.
Opeta meille action-paastoa. Ei vain pääsiäispaaston ajan, vaan niin että siitä tulisi meille luonnollinen elämäntapa. Se ei ole helppoa, tarvitsemme siihen koutsaustasi. Vaikka mitäpä sitä Sinulle sanomaan, Sinä tiedät, näet. – Siis please, olisitko meidän koutsaajamme, tässäkin asiassa?

Action-paastosta kertoo alla oleva Dein Licht -video (enemmän kuin laulun sanat), siksi otin sen tähän.
Vasta katsottuani Maximin puheen videon lopussa huomasin, että hei, hänhän seisoo siinä samassa paikassa, Dũsseldorfissa, mihin eilen pysähdyimme, kun paluulentooni oli vielä aikaa,  ja mistä otin kuvia!
Tuo yhteensattuma sai minut tutkimaan asiaa ylistyslaulukansiostani, johon olen tallentanut videoita, joita voi sopivan tilaisuuden tullen käyttää. Olin löytänyt ja tallentanut Dein Licht -videon Youtubesta viime kesänä, 7.7, 2 pv sen jälkeen kun poikani oli lähtenyt Saksaan. En tuolloin ajatellut pojan lähtöä, vaan etsin Valosta kertovia videoita, ja tämä tuli silloin eteen (ja siis myös nyt sieltä kansiostani).
Yhteensattumat saavat minut usein kuulostelemaan, onko tässä jotain, mitä Jumala haluaa tässä minun huomaavan.

Kristus, Valoni, mitä haluat minun (meidän) kuulevan, näkevän ja tekevän nyt ja paastoajan alkaessa? Millaista paastoa haluat meidän harjoittavan, nyt ja ylipäätään?

(Tämän videon sanoituksen alla linkki toiseen Maxin videoon, Es beginnt in Dir. Liittyy aiheeseen, on kuin jatkoa alla olevalle – tai oikeastaan alkua. Kertoo siitä, miten Jumala voi puuttua tilanteiden kulkuun niin, että pienestä hyvästä teosta kehkeytyy paljon siunauksia. 🙂

Dein Licht – Sinun Valosi – Maxim Noise

Tiedätkö miltä tuntuu kun kukaan ei sano
että tällä päivällä on merkitystä
kun olet valmis luovuttamaan
kun velvollisuudet ärsyttävät sinua
olet väsynyt valheisiin ja suljet vain silmäsi
tässä pimeydessä ei ole helppoa
uskoa johonkin
mutta silloin – sivu kääntyy
eikä pelkosi enää harhauta sinua
sillä löydät uutta rohkeutta
ja suuttumuksesi jättää sinut rauhaan

Minä Olen Valosi – kun pimeys ympäröi sinut
Minä Olen Valosi – anna sen loistaa
Minä Olen Valosi – kun ympärilläsi tulee pimeää
Minä Olen Valosi – auringonsäteinä kasvoillasi

Tiedätkö millaista on
kun tuntuu että on epäonnistunut
kun on luopunut toivosta ja on yksinäinen
kun asiat eivät vaan etene
kun olet surullinen ja kukaan ei tarvitse sinua
itket vain pari kyyneltä
ajatukset laittavat rajoja
ja koettavat lamaannuttaa sinut

Minä Olen Valosi – kun pimeys ympäröi sinut
Minä Olen Valosi – anna sen loistaa
Minä Olen Valosi – kun ympärilläsi tulee pimeää
Minä Olen Valosi – auringonsäteinä kasvoillasi

Minä tahdon olla sinun pimeydessäsi
enemmän kuin kipinä
tahdon olla Valosi, Aurinkosi ja Kaverisi
olen vahva Käsi, joka ei koskaan sinua lyö
olen Käsivarsi, joka ottaa sinut
ja kantaa kauas yli pilvien

Ei se ole helppoa, usko Minuun kuitenkin
se kannattaa
sillä pilkkopimeässä yössä olen Kuunvalosi
vaikkei kukaan huomioisi sinua
älä kuitenkaan anna periksi
sillä vaikket sitä uskoisi
Valo syttyy sinulle

Minä olen Taskulamppusi, valaisen tiesi
tulen Valonheittäjäksi
kun ihmiset katsovat sinua sormiensa läpi
Olen Majakkasi merellä ja tunnelin päässä
se mikä tänään tuntuu ongelmalta
on ehkä huomenna hävinnyt.

Tulee valoisaa – aurinko nousee
toiveet ja unelmat tulevat esiin
ja lämpöiset auringonsäteet
hyväilevät kasvojasi
kun joku kysyy, kuka se on
voit sanoa, että se olen Minä

Minä Olen Valosi – kun pimeys ympäröi sinut
Minä Olen Valosi – anna sen loistaa
Minä Olen Valosi – kun ympärilläsi tulee pimeää
Minä Olen Valosi – auringonsäteinä kasvoillasi

Videon lopussa Maxim sanoo laulun kertovan siitä, että aina kun on mahdollisuus jakaa omasta onnestaan, tulee se myös tehdä. Hän pyytää laittamaan kommenttia, mikä on kuuntelijan valo tai kenelle tai mille kuuntelijat itse voisivat olla valona.

Dein Licht videon lopussa oli myös ruutulinkki viime marraskuussa julkaistuun videoon, jossa Maxim kertoo, kuinka hän pienenä poikana – nähtyään kaduilla ihmisten tylyä kohtelua toisiaan kohtaan – piirsi piirroksen, joka lopulta johti siihen, että Neuss’in kaupungin pormestari julisti kampanjan ‘Es beginnt in Dir’ (Kaikki alkaa sinusta). – Vau, ihana juttu!  🙂

Es beginnt in Dir – Maxim Noise

“Aina kun joku nauraa…itkee…vihaa…rakastaa
– se alkaa sinusta
astut askeleen ulos ovestasi
ja näet niin paljon jätettä
huolimatta siitä kiinnostaako se sinua
olet kuitenkin osallisena
yrität olla huomioimatta sitä
mutta jokainen katse saa sinut hermon partaalle
kunnes pala sinusta kuolee
se jättää arpia sieluun
kun värit haihtuvat, aistisi sumentuvat
kaikenlaiset kahjot piinaavat sinua
kertovat valheitaan
ottavat pala palalta pois inhimillisyyttä
ja profetoivat jatkuvasti kaiken loppua
kunnes alat pelätä
mutta sisäinen lapsesi ei ole sokea
se ottaa kaiken sisäänsä
mitä he sitten sanovatkaan tai kysyvät
lopulta alat kysyä sitä samaa itsekin sisälläsi
he ruokkivat pahaa pitämällä meteliä
kunnes et enää kuule mitään
he tarjoavat ratkaisua mutta haluavat tylsyttää
kunnes rikkoudut sinua noiden
sinua ympäröivien olentojen vuoksi

jotka kulkevat elämää päin ja seisovat sateessa
heidän vuokseen emme näe tietä vaan tuhoa
sitä kuinka he tekevät pahaa aamusta iltaan
kunnes kova kuori ympäröi
heidän pehmeän sisimpänsä

Silloin on pienelläkin idealla
suuri merkitys
kun joku nousee ja asettuu pahaa vastaan
silloin syvimmästä laaksosta
tulee korkein vuori
hyvää seuraa hyvä ja sinä olet lähde
elämä virrassa, sillä herätät aallon
et pimeää vastaan, sillä pidät valoa parempana
kaikki on sinun kädessäsi, kukaan ei astu tilallesi
se mitä voit tehdä on, että
tuot ihmiset jälleen yhteen
sillä pelkäsit kauan
mutta nyt on kyseessä rohkeus
olet vain yksinkertaisesti ystävällinen
ja siitä syntyy ketjureaktio
monet pienet auttajat pelastavat kansakunnan
yksi hymy saa aikaan kauniimman sävyn
kiire alkaa jo tuntua sydämessäsi
mutta nyt tiedät minne sen lähetät
kaikki ympärilläsi muuttuu
vakaumus ei tunne esteitä
ideasi koskettavat heidän sisintään
he alkavat ymmärtää
että ajatukset jotka varjelevat
ovat kuin siementen kylvämistä
ja yhtäkkiä ongelma on kadonnut
nähdään totuus ja tilanne kääntyy
sillä haluat
elämän värien
voittavan mielettömyyden
ja laskea aseet todellisella rakkaudella
kaikki hyvät tekosi aamuvarhaisesta iltamyöhäiseen
murtavat kovan kuoret pehmeän ytimen ympäriltä
elä elämäsi tietoisesti
sillä rakkaus tulee rakkaudesta
ja turhautumisen seurauksena on turhautuminen
jokainen voi saada jotain suurta aikaan
kaikki alkaa sinusta, sisältäsi”

Muut tekstit: Ps. 31: 2-6, Jes. 58: 1-9 1. Kor. 13 Luuk. 18: 31-43