Kun Hän on lähellä

18.2.2019      

‘Niin kuin sade  ja lumi tulevat taivaasta..’ – Kyllä sitä onkin tullut, lunta nimittäin.
Eräänä päivänä otin kuvan reippaasti yli 2m korkean tuija-aidasta, joka päälle oli kertynyt lunta n. 0,5 m:n verran. Mietin, että kyllä on vahva pensasaita, kun jaksaa kantaa tuollaista taakkaa.
Pari päivää myöhemmin kohtasin samalla kadulla pari koiranulkoiluttajaa, joiden kanssa pysähdyimme vaihtamaan kuulumisia. Yhtäkkiä kuului mahtava tömähdys: tuija-aita tiputti taakkansa sellaisellä rytinällä, että hauvat hypähtivät ilmaan säikähdyksestä. Mutta pensasaita ei näyttänyt olevan milläänsäkään: seisoi yhtä rauhallisen ryhdikkäänä kuin raskasta taakkaa kantaessaankin…
Hei tuijat, opettaisitko meikäläisellekin tuon taidon…  – vai oliko se opetus jo tuossa: katso, näin se tehdään: humps!

Lämpö ja sade ovat jo sulattaneet hankia. Luojamme, antaisitko lämpösi ja siunaustesi sateiden sulattaa niitä taakkoja, joita emme itse osaa yltämme karistaa?
Ja antaisitko lumen ja talvisäiden vielä olla, koululaisten talviloma-ajan ainakin…? 

                   Kaikkia rakastava Jumala,
                   haluaisimme kuulla Sinua
                   kun kutsusi kaikuu sisimmässämme:
                   “Kulje eteenpäin:
                   anna sielusi elää!”     –
Veli Roger

                                                                   

Hän armahtaa – Etsikää Herraa, kun hänet vielä voi löytää, huutakaa häntä avuksi, kun hän on lähellä!
Hylätköön jumalaton tiensä ja väärintekijä juonensa, kääntyköön takaisin Herran luo, sillä hän armahtaa, turvautukoon Jumalaan, sillä hänen anteeksiantonsa on runsas.
– Minun ajatukseni eivät ole teidän ajatuksianne eivätkä teidän tienne ole minun teitäni, sanoo Herra. Sillä niin korkealla kuin taivas kaartuu maan yllä, niin korkealla ovat minun tieni teidän teittenne yläpuolella ja minun ajatukseni teidän ajatustenne yläpuolella.
Niin kuin sade ja lumi tulevat taivaasta eivätkä sinne palaa vaan kastelevat maan, joka hedelmöityy ja versoo ja antaa kylväjälle siemenen ja nälkäiselle leivän, niin käy myös sanan, joka minun suustani lähtee: se ei tyhjänä palaa vaan täyttää tehtävän, jonka minä sille annan, ja saa menestymään kaiken, mitä varten sen lähetän.  (Jes. 55: 6–11)

                                        

‘Etsikää kun hänet vielä voi löytää…’ – Vaikkei minulle koskaan ole koetettu tyrkyttää uskonasioita, niin jostain kummasta syystä jotkut yksittäiset raamatunsanat voivat herättää minussa vahvan reaktion. Kuten tuossa kohtaa nyt tuo ‘vielä’ -sana.
Kehotushan on sinänsä hyvä ja tärkeä: Jumalaa kannattaa etsiä. Ja mielummin aiemmin kuin suurimman hädän keskellä. Mutta on se vain kummallista, kuinka yksi harmiton ‘vielä’ -sana voi saada lauseen tuntumaan eräänlaiselta uhkailulta (minun mielessäni nimittäin, en tiedä kuinka muiden), tyyliin: parasta etsiä ennemmin kuin katua…

Etsikää silloin… – Hepreal. raamatunkäännöskirjastani en löytänyt tuohon apua (siinä ei ollut ‘vielä’ -sanaa). Engl. käännökset käyttävät sanaa ‘while’ (silloin kun/sillä aikaa kun). Saman viittaa vanhempi suom. käännös: Etsikää Herraa silloin, kun hänet löytää voidaan. Ruots. käännös: Sök Herren medan han låter sig finnas.

…kun Hän on lähellä Israelilaiset joutuivat kokemaan aikoja, jolloin Jumala ei puhunut. Oliko Hän silloin kaukana? – Kyllä siltä voi tuntua sellaiselta, joka on kauan odottanut apua ja johdatusta.
Varmaan jokainen Jumalaa etsivä on ainakin jossain kohtaa elämässään joutunut kokemaan, ettei saa vastausta tai selitystä tapahtuneelle, tai lohdutusta silloin, kun sitä on eniten kaivannut. 
Mietin, missä määrin parhaillaan päällä oleva tilanne vaikuttaa johdatusta ja apua kaipaavaan… estää juuri silloin tiedostamasta tai muistamasta, että Hän On, siinäkin hetkessä. Vahvat tunteet – tuska, pelko, suru, ahdistus jne. voivat haitata näkemästä/kuulemasta Häntä, havaitsemasta Hänen läsnäoloaan.
Ehkä juuri siksi Jesajan kehotus on paikallaan myös meille nykyisille Telluksen tallaajille: kannattaa mielummin alkaa Jumalan etsiminen silloin kun vielä on tyyntä, kuin että odottaa kunnes myrsky puhkeaa…

Olen kanssanne… – Ylösnoussut Kristus siunasi opetuslapsiaan lupauksella: 
“Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti.”    (Matt.28:20)
Hänen opetuslapsinaan saamme omia tuon lupauksen myös itsellemme.

‘Niin korkealla kuin taivas... ovat minun tieni teidän teittenne yläpuolella ja minun ajatukseni teidän ajatustenne yläpuolella’. – Ajattelen usein, että Jumala taitaa hymyillä hyvätahtoisesti meidän ihmisten yrityksille ymmärtää Häntä, ja sille, kuinka uskomme ymmärtävämme ja tietävämme, mitä Hän mistäkin asiasta todella ajattelee…

Täyttää tehtävänsä – “niin käy myös sanan, joka minun suustani lähtee: se ei tyhjänä palaa vaan täyttää tehtävän, jonka minä sille annan, ja saa menestymään (hepreal. sanan mukaan: toteutumaan, saattamaan loppuun) kaiken, mitä varten sen lähetän.”
Aika ihana juttu: Jumala lähettää sanan tekemään jonkin asian, ja se tulee tehdyksi! 🙂

Rakas Jumala, lähettäisitkö sanasi meidänkin elämäämme, tekemään niitä asioita, joita haluat meissä ja joita elämässämme tehdä? Auta meitä myös huomaamaan, kun teet niin, jottemme jää vain passiivisesti seuraamaan, vaan voisimme tehdä omalta osaltamme sen, mihin kykenemme. – Kiitos että voimme osallistua Sinun töihisi.
Kiitos että olet kanssamme, olet lähellä… lähempänä meitä kuin itse huomaammekaan… 🙂

The More I Seek You – Kari Jobe

“Mitä enemmän etsin Sinua
sitä enemmän löydän Sinua
mitä enemmän löydän Sinua
sitä enemmän rakastan Sinua
tahdon istua jalkojesi ääressä
juoda kädessäsi olevasta maljasta
nojata rintaasi vasten, hengittää
ja tuntea sydämesi sykkeen
tämä rakkaus on niin syvä
miltei enemmän kuin kestän
sulan Sinun Rauhaasi
se ottaa minut valtaansa”
 
Muut tekstit: Ps. 44: 2–5, Ap. t. 16: 9–15 ja Luuk. 8: 4–15