Kirkastusvuorella

13. 7.2015    Hermon kesällä   Näkymä Hermon – vuorelta  

Tabor tai Hermon – Raamattu ei mainitse sen vuoren nimeä, jolla Jumalan kirkkaus säteili Jeesuksesta ja häntä tervehtimään tulleista Mooseksesta ja Eliasta. Taabor – vuorta on pidetty yhtenä vaihtoehtona, toisena 5 x suurempaa, niin mittasuhteiltaan kuin sijainniltaan dramaattisempaa Hermon – vuorta. Taabor sijaitsee lähellä Nasaretia, Hermon taas Israelin pohjoisimmassa kärjessä, aivan Syyrian ja Libanonin rajalla.
Kun 1. kerran kävin Hermonilla 11 v. sitten, israelil. sotilaat hermostuivat, kun kapusin laen korkeimmalle kohdalle nähdäkseni joka puolelle. Äkkiä alas sieltä, libanonilaisia  sala-ampujia on näköetäisyydellä, kuului komennus. En osannut oikein ottaa vaaraa tosissani, kaikki kun vaikutti niin rauhalliselta, mutta tottelin kuitenkin.
Nyt on tilanne toinen. Juhannusviikolla Hermon- vuorella partioivat sotilaat joutuivat näkemään, kuinka sotaa käytiin heidän silmiensä alla Syyrian kapinallisten vallatessa kylän Hermonin Syyrian puoleisessa laaksossa.

Kun  Rauhanruhtinas opetuslapsineen nousi Kirkastusvuorelle rukoilemaan, mitkään sotaisat asiat eivät järkyttäneet opetuslasten mielenrauhaa, vaan ihan toisenlaiset:  kirkkauden määrä, profeetat, pilvi…

Taivaalliset treffit   Noin viikon kuluttua siitä, kun Jeesus oli tämän puhunut, hän otti mukaansa Pietarin, Johanneksen ja Jaakobin ja nousi vuorelle rukoilemaan. Hänen rukoillessaan hänen kasvonsa muuttuivat ja hänen vaatteensa sädehtivät kirkkaan valkoisina. Samassa siinä oli kaksi miestä, Mooses ja Elia, keskustelemassa hänen kanssaan. He ilmestyivät taivaallisessa kirkkaudessa ja puhuivat Jeesuksen poislähdöstä, joka oli toteutuva Jerusalemissa.
Pietari ja hänen kanssaan olevat opetuslapset olivat vaipuneet syvään uneen. Havahtuessaan he näkivät Jeesuksen kirkkaudessaan ja ne kaksi miestä, jotka olivat hänen kanssaan. Kun nämä olivat lähtemässä Jeesuksen luota, Pietari sanoi: ”Opettaja, on hyvä, että me olemme täällä. Me teemme kolme majaa: sinulle ja Moosekselle ja Elialle.” Mutta hän ei tiennyt mitä sanoi.
Pietarin puhuessa tuli pilvi ja peitti paikan varjoonsa. Opetuslapset pelästyivät, kun näkivät miesten peittyneen pilveen. Pilvestä kuului ääni: ”Tämä on minun Poikani, minun valittuni, kuulkaa häntä!” Äänen vaiettua opetuslapset näkivät Jeesuksen olevan yksin. He pysyivät vaiti kaikesta kokemastaan eivätkä vielä silloin kertoneet siitä kenellekään.  (
Luuk. 9: 28-36)

Hermon – vuoren rinnettä  Hermonin rinnettä keväällä

Ystävien kanssa vuorelle – Opetuslapset vaipuivat uneen kesken tärkeän tapahtuman. Ei mikään ihme; olihan vuorelle kapuaminen – kenties kovassa auringon paahteessa – ollut melkoinen urakka.  
Minua koskettaa tuo, että Jeesus pyysi Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen mukaan vuorelle, vaikka varmaankin tiesi heidän nukahtavan kesken kaiken. Erämaahan hän oli mennyt yksin; nyt hän pyysi ystävänsä mukaansa. Vaikkei Jeesus rukoillutkaan yhdessä heidän kanssaan, heidän mukanaolonsa oli merkityksellistä.
Mitä Jeesus rukoili? Sitä ei kerrota. Vain että hän alkoi sädehtiä taivaallista kirkkautta. Ei myöskään kerrota, oliko tapaaminen Mooseksen ja Elian kanssa ennalta sovittu. Tietäisimme ehkä enemmän, jos opetuslapset eivät olisi nukahtaneet… tai sitten ei ollut tarkoituskaan tietää. Muuta kuin että siinä puhuttiin Jeesuksen poislähdöstä, joka tapahtuisi Jerusalemissa. Ehkä myös sitä edeltävistä tapahtumista: Jeesuksen  vangitsemisesta, kärsimisestä, kuolemisesta ristillä ja ylösnousemuksesta.

Minua alkoi kiinnostaa tuo Jeesuksen kirkastuminen tai kirkastaminen – mitä se oikeastaan tarkoitti ja tarkoittaa? Koetin löytää kreikankielen sanakirjasta jonkinlaista valaistusta asiaan.
Kirkastaa
(doxáso) Jeesus käyttää tuota verbiä moneen otteeseen. mm. rukoillessaan ennen vangitsemistaan:
“Isä, hetki on tullut. Kirkasta Poikasi, että Poika kirkastaisi Sinut.”  (Joh. 17:1)
“Isä, kirkasta Sinä nyt minut, ota minut luoksesi ja anna minulle se kirkkaus, joka minulla oli Sinun luonasi jo ennen maailman syntyä.”  (Joh.17:5)
Taitaa olla muustakin kyse kuin taivaallisesta valosta ja säteilystä. –
Kreikankielen sanakirjani kertoo kirkastamisen tarkoittavan tunnistamista, kunnioittamista, ylistämistä, kohottamista arvostettuun asemaan. – Isä korotti hänet valtaistuimelle, hallitsemaan koko Universumiamme. Voiko sen kunniakkaampaa asemaa saada?

Kirkkaus (dóxa) – Jeesus sanoi: “Siinä minun Isäni kirkkaus tulee julki, että te tuotatte runsaasti hedelmää ja niin osoitatte olevanne opetuslapsiani.” (Joh.15:8)
Pietarin ensi reaktio vuorella oli että jäädään tänne; tämä on niin ylimaallisen ihanaa ja ihmeellistä! Ei haittaa vaikka puitteet ovat kuinka karut, kuivat ja helteiset! Taivaallisen kirkkauden vaikutuspiirissä kaikki tuntuu taivaalliselta!
Kirkkautta levittämään
– Ehkä Pietari olisi saanut kuulla Jeesukselta jonkinlaisen kommentin, jollei pilvestä kuulunut ääni olisi puuttunut peliin: “Tämä on Poikani, kuulkaa häntä!”
Kuvittelen että aika hiljaisina palattiin vuorelta; opetuslapsilla oli paljon sulateltavaa.
Mutta kun Jeesus oli noussut taivaisiin, Pietarista, Jaakobista ja Johanneksesta ja muista hänen opetuslapsistaan tuli tämän kirkkauden levittäjiä.
Kristuksen seuraajina mekin saamme tulla osallisiksi tuosta kirkkaudesta ja toimia sen välittäjinä. – Huikea juttu, eikö?! 🙂

For Your Glory – Tasha Cobbs  – Gospel – tulkintaa kaipuusta Jumalan läsnäolon kirkkauden löytämiseen, kokemiseen ja siinä viipymiseen.

“Herra jos löydän suosion silmissäsi kuule sydämeni huuto
odotan epätoivoisesti saada olla siellä missä Sinä olet
kulkisin kuumimman erämaan halki, matkustaisin lähelle tai kauas
Sinun ihanuutesi vuoksi tekisin mitä vain
vain nähdäkseni Sinut, katsellakseni sinua Kuninkaanani
haluan olla siellä missä Sinä olet, minun täytyy olla siellä missä Sinä olet
Rauha on siellä missä Sinä olet, Ilo on siellä missä Sinä olet, sinä olet Rakkaus”

Muut tekstit: Ps. 97: 1-2, 5-6, 10-11, 2. Moos. 34: 29-35 ja 2. Kor. 3: 7-18