Armoa!

22.6.2015              niityllä

Luuletteko…?Juuri siihen aikaan Jeesuksen luo tuli ihmisiä, jotka kertoivat Pilatuksen surmauttaneen uhraamaan tulleita galilealaisia, niin että heidän verensä oli sekoittunut uhrieläinten vereen. Jeesus sanoi siihen: ”Luuletteko, että he olivat suurempia syntisiä kuin kaikki muut galilealaiset, koska saivat tuollaisen lopun? Eivät suinkaan – samalla tavoin te kaikki olette tuhon omia, ellette käänny. Entä ne kahdeksantoista, jotka saivat surmansa, kun Siiloan torni sortui heidän päälleen? Luuletteko, että he olivat syyllistyneet johonkin pahempaan kuin muut jerusalemilaiset? Eivät suinkaan – yhtä lailla te kaikki olette tuhon omia, ellette käänny.”
(Luuk. 13: 1-5)

Uiih millaista tekstiä! Olisin varmaan hypännyt sen yli jollen olisi muistanut löytöäni 3 v. sitten, kun sama evankeliumiteksti tuli eteeni. Silloin löysin helpotuksekseni kreikankiel. Raamatustani valaistusta tuohon kääntymiseen. Sana ‘kääntyä’ (kreikaksi metanoéo) tarkoittaa ajattelutavan muuttumista.
Meta = muutos ja noéo = harjoittaa mieltä, ajatella, ymmärtää, katua, muuttaa mieltään, tyyntyä/leppyä.

Jeesuksen sanat saivat uuden sävyn: todella, miten paljon tuhoa vääränlaiset ajatusmallit saavatkaan aikaan omassa ja lähimmäistemme elämässä!
Kääntyä pois pahoista tavoistaan, hylätä huonot tottumuksensa ja tekemisensä, tehdä parannus… – mutta mistä ne pahat, ei-toivotut teot (& sanat, jotka voivat olla  yhtä tuhoisia  kuin tekommekin) oikein pulpahtelevat? Niinpä, siitä, millaisten ajatusten annamme sisuksissamme muhia. – Jeesus menee asian ytimeen!

“Armahtakaa” – ensi pyhän teema. Luojamme odottaa meidän olevan armollisia toisillemme. Ihan niin kuin Hän itse on armollinen meille. – Ei tunnu olevan ihan helppo juttu; niin helposti arvostelemme ja tuomitsemme lähimmäisiämme, milloin mistäkin syystä. – Minkälaisten ajatusten annan virrata itseeni, itsessäni ja itsestäni?
Jeesus paljastaa neg. ajatuksiin kätkeytyvän tuhoavan voiman. Mitä jos tuntee ettei pysty muuttamaan ajattelutapaansa myönteisemmäksi? Kannattaisiko silloin kääntyä Hänen puoleensa, joka pystyy?

Kristus, auta meitä, niin että ajatuksemme (ja niistä kumpuavat sanamme ja tekomme) muuttuisivat myötätuntoisemmiksi, rakastavammiksi, viisaammiksi ja valoisammiksi.
Jotta jonain päivänä voisimme todeta kuin Paavali: “Mutta meillä on Kristuksen mieli.

How we need the River Shauna Chanda, Liz Gustafson, Terry MacAlmon

“Herra, ainoastaan Sinä voit tyydyttää janoni
sieluni kaipaa Sinua kuin janoinen peura joka etsii vesipuroa
nyt odotan Sinua, vie minut kirkkautesi esipihoihin, laske Henkesi ylleni
anna minulle voimaa kestää tässä kuivassa ja uuvuttavassa maassa
Kuinka tarvitsemmekaan jokea, tarvitsemme sadetta
rukoilemme jälleen elävää vettä virtaamaan meihin
anna kirkkautesi ja armosi sataa, anna tämän paikan täyttyä pyhällä läsnäolollasi
haluamme tuntea kirkkautesi, sillä vain Sinä Olet, ja sydämemme huutavat Abba, Isä
Herra Jeesus, tule, uudistakoon Rakkautesi ja armosi meitä, hengitä yllemme
anna armosi olla aivan uutta, Sinua palvokoon koko maailma
Jeesus vapauta meidät palvomaan Hengessä ja totuudessa

Jumala, paranna meidät, paljasta meille Voimasi”

Tässä vielä ukrainal. versio (v:n 1970 ven.kielen kurssin muistijämistä hamuillen):
Reki (Joki) –
Tatjana Zhilova & Novaja .. uusi ‘jotain’… Kiev

Muut tekstit: Ps. 13:2-6, Job 35:1-8 ja Room. 14:13-19