Tiivistetysti

29.12. 2014. Vuoden verran on tullut harjoiteltua blogin tekoa. Nyt uuden vuoden alkaessa haluan harjoitella sitä, mikä on ollut oppiläksyni pienestä pitäen: asioiden esittämistä tiivistetysti.
Tokalla luokalla ope koetti hienovaraisesti vihjaista, että kuule, kyllä aineet saavat olla lyhyempiäkin. Mutta kun olin niin innoissani oppimastani kaunokirjoituksesta ja juttuakin tuntui riittävän, niin eipä tainnut opeparka saada montaakaan lyhyempää ainetta luettavakseen.
Nyt päätin vihdoin ottaa rakkaan openi neuvosta vaarin: lyhempiä blogeja, joissa 1-2 raamatuntekstiä ja niihin laulu ja/tai jotain, mitä teksteistä tulee mieleen; aloittaen alla olevasta Uudenvuodenpäivän evankeliumitekstistä.
(Muut Uudenvuodenpäivän tekstit: Ps. 8: 2-10, Jes. 42: 5-8 t. 1. Moos. 8: 13-22, Ap.t. 4: 24-30.)

Suuri Valo – Kun Jeesus sai kuulla, että Johannes oli vangittu, hän siirtyi Galileaan. Nasaretiin hän ei enää jäänyt, vaan hän asettui Kapernaumiin, joka on järven rannalla Sebulonin ja Naftalin heimojen alueella. Näin tapahtui, jotta toteutuisi profeetta Jesajan sana:
– Sebulonin maa ja Naftalin maa, Meren tie, Jordanin takainen maa ja muukalaisten Galilea – kansa, joka asui pimeydessä, näki suuren valon. Niille, jotka asuivat kuoleman varjon maassa, loisti kirkkaus.    (Matt. 4: 12-16)

Galilean meri l. Genesaretin järvi  Kapernaumin rantaa & Galilean merta

Kasteensa ja erämaa-aikansa jälkeen Jeesus palasi kotikaupunkiinsa Nasaretiin, mutta ihmiset, jotka olivat tunteneet hänet pienestä pitäen, eivät pystyneet sijoittamaan häntä Messiaan sandaaleihin.  Galileassa sen sijaan kuunneltiin Jeesuksen opetuksia avoimin mielin ja sydämin ja nähtiin hänen tekevän paljon ihmetekoja. Galiean meren /Genesaretin järven rannalta Jeesus myös kutsui ensimmäiset opetuslapsensa seuraansa.

Kapernaum. – Arkeologit ovat kaivaneet esiin Jeesuksen ajan Kapernaumin kaupungin rauniot. Rakennusten  kivenmurikoista muuratut seinät ovat säilynyt ihmeen hyvin. Synagogan päälle on rakennettu uutta, mutta suurista seinäkivistä voi värin perusteella nähdä, mitkä kerrokset ovat Jeesuksen ajalta.
Simon Pietari asui Kapernaumissa anoppinsa talossa. Tämän rakennuksen raunioita suojaamaan on pystytetty kappeli, jonka sivuilta ja sisältä niitä voi katsella läpinäkyvän levyn lävitse. Siinä katsellessa on huikeaa ajatella että tuolla, noiden seinien sisällä, Jeesus vieraili. Siellä hän paransi Pietarin anopin ja varmaan monia muitakin. Mitäköhän kaikkea noiden seinien sisällä saatiinkaan nähdä ja kuulla?
Suojalevyjen heijastuksen vuoksi ei tuosta kodista ainakaan minun simppelillä kamerallani saanut otettua kuvaa. Mutta eipä tuolla väliä. Mietin sen sijaan sitä, kuinka Vapahtaja tänä päivänä haluaa tulla meidän koteihimme, luoksemme.

Suojarakenteita?Onko asumustemme/olemuksemme ympärillä suojarakenteita, jotka jättävät Kristuksen katselemaan ulkopuolelta? – Ja jos on, voisiko nyt alkavan vuoden aikana antaa Hänen  lempeästi purkaa niitä suojalevyjä? Antaa Hänen hoitaa ja parantaa; vapauttaa niistä käsityksistä ja kokemuksista, joiden vuoksi niitä on rakenneltu? Jotta voisi olla avoimesti sitä mitä on… pinnistelemättä… ilman suoja-, puolustus- ja hyökkäysvarustuksia… jotta Hän voisi tulla ja täyttää meidät Rakkaudellaan ja Valollaan. Jotta me kaikki voisimme olla täydesti sitä, mitä Jumala on tarkoittanut meidän olevan.

Galilealaiset ottivat Valon vastaan innostuneina ja kiitollisina. He tunnistivat tämän Valon vaikutuksen elämässään.  –  Entä me?

You kindle a Fire – Taize

“Pimeimmässä yössä(mme) Sinä sytytät Tulen, joka ei koskaan sammu”

(Videon loppupuolella vilahtavassa kuvassa soisin paavi Fraciscuksen pitelevän joulukynttilää, edeltäjänsä sijasta, mutta kun ei kaikki elämässä muutenkaan mene juuri niin kuin itse haluaisi, päätin hyväksyä tuonkin.)

Kristuksen Valoa, Rakkautta ja Rauhaa Vuodelle 2015!