Rakastanko

28.4.2014.  Hyvyyden ja rakkauden ympäröimänäHerra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Hän virvoittaa minun sieluni, hän ohjaa minua oikeaa tietä nimensä kunnian tähden. Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinä suojelet minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi. Sinä katat minulle pöydän vihollisteni silmien eteen. Sinä voitelet pääni tuoksuvalla öljyllä, ja minun maljani on ylitsevuotavainen. Sinun hyvyytesi ja rakkautesi ympäröi minut kaikkina elämäni päivinä, ja minä saan asua Herran huoneessa päivieni loppuun asti.  (Ps. 23)

The Lord is my Shepherd – Herra on Paimeneni

Minä pidän teistä huolen ”Voi paimenia, jotka hävittävät ja hajottavat minun laitumeni lampaat!” sanoo Herra. Sen tähden Herra, Israelin Jumala, sanoo minun kansani paimenille: ”Te olette hajottaneet laumani, päästäneet lampaani omille teilleen ettekä ole pitäneet niistä huolta! Mutta minä kyllä pidän huolen teistä: minä vaadin teidät tilille pahoista teoistanne. Sitten minä itse kokoan laumani rippeet kaikista maista, joihin olen lampaani karkottanut. Minä tuon lampaani takaisin laitumelleen, siellä ne ovat hedelmälliset ja lisääntyvät. Minä annan niille paimenia, jotka huolehtivat niistä. Enää ne eivät pelkää eivätkä säiky eikä yksikään niistä joudu hukkaan, sanoo Herra.”   (Jer. 23: 1-4)

Jumala kutsuu meitä takaisin yhteyteensä. Ja lupaa antaa paimenia, jotka huolehtivat. Millainen on paimen, joka ei hajota vaan kokoaa? Ajattelen, että viisas ja laajakatseinen; ajattelee ja näkee omaa niittyä kauemmas. Uskaltaa kiivetä vuoren korkeimmalle kielekkeelle ja tilanteen vaatiessa laskeutua myös syvimpään rotkoon. Ymmärtää, mikä vahvistaa yhteyttä Luojaamme, ja toisiimme. Ja pyrkii myös itse tähän yhteyteen.
Haluan ajatella, että lupaus hyvistä paimenista koskee myös meidän aikaamme. Sillä varmasti Jumala näkee, kuinka me sellaisia tarvitsemme…
Kaikkien paimenten esikuvan, Hyvän Paimenen, rukouksesta:
“Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa.” (Joh.17:21)

Misericordias Domini in aeternum cantabo (Herran laupeutta/uskollisuutta  ikuisesti ylistän) 

Collegium Vocale Liebfrauen ja seurakunta (taize -laulu & psalmin 116:n jakeet 1-8)

Sydämen halusta Seuraavan kehotuksen minä osoitan niille, jotka teidän joukossanne ovat vanhimman asemassa – minä, joka itsekin olen vanhin ja Kristuksen kärsimysten todistaja sekä myös osallinen siitä kirkkaudesta, joka on ilmestyvä: Kaitkaa sitä laumaa, jonka Jumala on teille uskonut, älkää pakosta, vaan vapaaehtoisesti, Jumalan tahdon mukaan, älkää myöskään alhaisesta voitonhimosta, vaan sydämenne halusta. Älkää herroina vallitko niitä, jotka teidän osallenne ovat tulleet, vaan olkaa laumanne esikuvana. Silloin te ylimmän paimenen ilmestyessä saatte kirkkauden seppeleen, joka ei kuihdu.  (1. Piet. 5: 1-4)

Olet rakas – Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?” ”Rakastan, Herra”, Pietari vastasi, ”sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Ruoki minun karitsoitani.” Sitten hän kysyi toistamiseen: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko minua?” ”Rakastan, Herra”, Pietari vastasi, ”sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Kaitse minun lampaitani.” Vielä kolmannen kerran Jeesus kysyi: ”Simon, Johanneksen poika, olenko minä sinulle rakas?” Pietari tuli surulliseksi siitä, että Jeesus kolmannen kerran kysyi häneltä: ”Olenko minä sinulle rakas?”, ja hän vastasi: ”Herra, sinä tiedät kaiken. Sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Ruoki minun lampaitani. Totisesti, totisesti: Kun olit nuori, sinä sidoit itse vyösi ja menit minne tahdoit. Mutta kun tulet vanhaksi, sinä ojennat kätesi ja sinut vyöttää toinen, joka vie sinut minne et tahdo.”  Näin Jeesus ilmaisi, millaisella kuolemalla Pietari oli kirkastava Jumalaa. Sitten hän sanoi: ”Seuraa minua.”   (Joh. 21: 15-19)

Voin kuvitella, kuinka Pietari ensin vastaa ihan innolla: Kyllä, kyllä, rakastan! Toisella kysymisellä ehkä jo ajatus, että miksi Hän vielä kysyy? Kun Hän kerran tietää, sanomattakin! Entä reaktio kolmanteen kysymykseen…? – Syöksähtääkö yhtäkkiä mieleen tuskaisat muistot  pitkäperjantain aamuyön hetkistä ylipapin pihalla… kolme kieltämistä: en tunne sitä miestä! Ja kukon laulu. Ja Öljymäellä lausutut sanat, ennen Jeesuksen vangitsemista: – Vaikka kaikki muut luopuisivat sinusta, minä en.
– Totisesti: tänään, tänä yönä, ennen kuin kukko kahdesti laulaa, sinä kolmesti kiellät minut. – Vaikka minun pitäisi kuolla kanssasi, minä en ikinä sinua kiellä.

Ihmeellinen Rakkaus – Vaikka kuinka tuotamme pettymystä, rikomme annetut lupaukset ja hyvät päätökset, mokaamme ja epäonnistumme, Hän sittenkin rakastaa; antaa anteeksi ja rakastaa. Jumala näkee sen, mikä meissä on hyvää, rohkaisee meitä löytämänn sen Rakkauden, jonka Hän on antanut sydämiimme.  Hänen toiveensa on, että  rakastamme Häntä, ja  että rakastamme toisiamme ja huolehdimme toisistamme.
Vau, niin ihmeellinen, armollinen, kärsivällinen, uskollinen on Rakkautensa.