Ylösnousemisesta on kyse

22.4.2014.  OikeamielinenMinä rakastan Herraa. Hän kuulee minua, hän kuulee hartaan pyyntöni. Kun huudan häntä avuksi, hän kuuntelee minua. Kuoleman köydet  kiertyivät ympärilleni, tuonelan kauhut ahdistivat minua, minut valtasi tuska ja murhe. Silloin minä huusin Herran nimeä: ”Herra! Pelasta minut!” Herra on oikeamielinen ja  laupias, meidän Jumalamme on armollinen. Herra on avuttomien suojelija. Kun voimani uupuivat, hän tuli avukseni. Nyt olen saanut rauhan, Herra piti minusta huolen. Hän pelasti minut kuolemasta, hän säästi silmäni kyyneliltä, ei antanut jalkani astua harhaan. Minä saan vaeltaa Herran edessä elävien maassa.   (Ps. 116: 1-9)

Vaikkei psalmin kirjoittaja tuossa kerro tarkemmin tilanteestaan, vuodatuksestaan huomaa ettei ollut kyse mistään pikku jutusta, sellaisesta, jolle voi vain huokaista ja jatkaa matkaa. Hän tunsi hukkuvansa  huoliensa alle; olo oli kertakaikkisen toivoton. Tai ei sentään ihan, sillä vielä hän jaksoi tarttua oljenkorteensa, Suojelijaan. Ja sai avun.

Christ is risen – Kristus on ylösnoussut – Greek Melkite Catholic chant 

Mitä melkiitit nyt olivatkaan? Googlaamalla selvisi, että lähinnä Lähi-Idän maissa, varsinkin Syyriassa ja Egyptissä, toimivia vanhoja kristillisiä, osittain ortodoksisia, osittain katolisia yhteisöjä /kirkkokuntia.

Korotettu kirkkauteen Pietari alkoi puhua kansalle:
”Israelilaiset, miksi te tätä ihmettelette? Miksi te tuijotatte meitä, aivan kuin me omalla voimallamme tai hurskaudellamme olisimme saaneet tämän miehen kävelemään? Ei – Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala, meidän isiemme Jumala, on korottanut kirkkauteen palvelijansa Jeesuksen, hänet, jonka te luovutitte tuomittavaksi ja kielsitte Pilatuksen edessä, vaikka Pilatus oli päättänyt vapauttaa hänet. Hänet te kielsitte, pyhän ja vanhurskaan, ja pyysitte vapaaksi murhamiehen. Te surmasitte elämän ruhtinaan! Mutta Jumala herätti hänet kuolleista; me olemme sen todistajia. Jeesuksen nimi ja usko siihen antoi voimaa tälle miehelle, jonka te näette ja tunnette. Usko, jonka Jeesus antaa, on tehnyt tästä miehestä terveen, niin kuin te kaikki näette. Minä kyllä tiedän, veljet, että te niin kuin hallitusmiehennekin teitte tietämättömyyttänne sen, minkä teitte. Mutta sillä tavoin Jumala pani täytäntöön sen, minkä hän ennalta oli ilmoittanut kaikkien profeettojen suulla: hänen Voideltunsa tuli kärsiä ja kuolla. Katukaa siis syntejänne, jotta ne pyyhittäisiin pois, kääntykää, jotta Herra antaisi tulla virvoituksen ajan ja lähettäisi Jeesuksen, teille ennalta valitsemansa Voidellun.”    
(Ap. t. 3: 12-20)

Christ is Risen! Indeed He is Risen! – Easter Orthodox Song

“Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!”

Tulkaa syömään – Jeesus ilmestyi taas opetuslapsilleen, nyt Tiberiaanjärvellä. Se tapahtui näin:
Siellä olivat yhdessä Simon Pietari, Tuomas eli Didymos, Natanael Galilean Kaanasta, Sebedeuksen pojat ja kaksi muuta Jeesuksen opetuslasta. Simon Pietari sanoi: ”Minä lähden kalaan.” ”Me tulemme mukaan”, sanoivat toiset. He nousivat veneeseen ja lähtivät järvelle, mutta eivät saaneet sinä yönä mitään.
Aamun koittaessa Jeesus seisoi rannalla, mutta opetuslapset eivät tunteneet häntä. Jeesus huusi heille: ”Kuulkaa, miehet! Onko teillä mitään syötävää?” ”Ei ole”, he vastasivat. Jeesus sanoi: ”Heittäkää verkko veneen oikealle puolelle, niin saatte.” He heittivät verkon, ja kalaa tuli niin paljon, etteivät he jaksaneet vetää verkkoa ylös. Silloin se opetuslapsi, joka oli Jeesukselle rakkain, sanoi Pietarille: ”Se on Herra!” Kun Simon Pietari kuuli, että se oli Herra, hän kietaisi ylleen viittansa, jonka oli riisunut, ja hyppäsi veteen. Muut opetuslapset tulivat veneellä ja vetivät kalojen täyttämää verkkoa perässään, sillä rantaan ei ollut paljonkaan matkaa, vain parisataa kyynärää.
Rannalle noustessaan opetuslapset näkivät, että siellä oli hiilloksella paistumassa kalaa sekä leipää. Jeesus sanoi heille: ”Tuokaa tänne niitä kaloja, joita äsken saitte.” Simon Pietari meni veneeseen ja veti verkon maihin. Se oli täynnä isoja kaloja, mutta vaikka kaloja oli paljon – kaikkiaan sataviisikymmentäkolme – verkko ei revennyt.
Jeesus sanoi: ”Tulkaa syömään.” Kukaan opetuslapsista ei rohjennut kysyä: ”Kuka sinä olet?”, sillä he tiesivät, että se oli Herra. Jeesus tuli, otti leivän ja antoi heille, samoin hän antoi kalaa. Tämä oli jo kolmas kerta, kun Jeesus kuolleista noustuaan ilmestyi opetuslapsilleen.   (Joh. 21: 1-14)

Oletusta vai totta – Olin pääsiäisviikon hiljaisen rukouksen retriitissä. Toissa päivänä, retriitin päätteeksi, pappi kertoi (kevennyksenä, joka auttoi palaamaan pääsiäistapahtumien syväsukelluksesta ylösnousemuksen riemuun) eräästä heidän yhteisönsä kokemuksesta:
Kylän vanhan mummon, joka asui yksikseen lähellä retriittikeskusta, tiedettiin olevan heikossa kunnossa. Kun joku oli kuullut, että mummo on kuollut, olettivat pappi ja yhteisön jäsenet, että kyse oli juuri tästä mummosta. Niinpä he lähtivät surutaloon esittämään
omaisille osanottonsa. He koputtivat mummon talon oveen. Pitkän aikaa oli ihan hiljaista. Sitten sisältä  alkoi kuulua haparoivien askelten ääntä. Askelet lähestyivät ulko-ovea. Kaikki katsoivat melkoisen tunnelman vallitessa, kuinka ovenripa laskeutui ja ovi avautui hitaasti. Siinä oli mummo – ihan ilmielävänä. Pappi siihen toteamaan, että niin, poikettiin vain tervehtimään kun oltiin tässä kävelyllä…
– Helpotus siitä, että oven oli avannut mummo eikä mikään haamu, ja koko tapahtuman koomisuus, purkautui kotimatkalla porukassa hillittömänä nauruna. 

Jeesus ylösnousseena – Kun Jeesus ilmestyi opetuslapsille ylösnousemuksensa jälkeen, he eivät ensin tunnistaneet häntä. Jollain lailla hän oli erilainen kuin se Nasaretin Jeesus, jonka kanssa he olivat kulkeneet tuon Tiberiaan (Genesaretin) järven seutuja kolmen vuoden ajan.
Johannes kirjoittaa etteivät he rohjenneet kysyä, kuka hän oli, sillä he tiesivät. Mutta jos tietää ihan varmasti, ei tule mieleen, pitäisikö kuitenkin kysyä. Jonkinlainen  epävarmuus taisi vielä olla asian suhteen… – oliko se todella mahdollista… että hän on taas kanssamme, ihan todellisena ja elävänä!? Oli siinä miehillä sulattelemista. Ehkä siitäkin syystä Jeesus ilmestyi heille useamman kerran.
Ei tullut järvellä veneessä Pietarille déjà vu – kokemusta, vaikka Jeesus neuvoi heitä samalla tavoin kun oli aiemmin tehnyt; silloin, kun opetettuaan kansaa veneestä käsin oli pyytänyt Pietaria heittämään verkot veteen. Silloin Pietari valitti, että olivat koko yön kalastaneet, muttei ollut tullut mitään kalaa. Mutta kun tehtiin niin kuin Jeesus oli kehottanut, verkot repeilivät kalojen määrästä. (Luuk.5: 1-7). Nyt sama juttu, mutta vasta Johanneksen todettua, että se on Herra, Pietari tajusi.

Minua koskettaa aina, kun luen siitä kuinka opetuslapset lähtivät siltä seisomalta/istumalta, kun Jeesus kutsui heitä mukaansa. Verkot jäivät rannalle, ja muut jutut, mitä itse kukin heistä olikaan tekemässä. Koko entinen elämä jäi taakse- Lähdettiin seuraamaan häntä tietämättä lainkaan, mitä olisi edessä. (Mark.1:16-20).
Mietin, millainen valtava säteily Jeesuksesta onkaan mahtanut lähteä, kun se sai jotkut heistä tunnistamaan hänet Messiaaksi. Jotkut uskoivat, kun Johannes Kastaja ilmoitti asianlaidan (Joh.1: 35-), jotkut Jeesuksen puhutellessa heitä. Pietari tarvitsi kalaihmeen vakuuttuakseen.
Mikä esti sen ajan parhaimpia teologeja, fariseuksia ja kirjanoppineita (muutamaa lukuun ottamatta) tunnistamasta Jeesusta Messiaaksi? Olisiko jo silloin ollut niin, että mitä tiukemmin pitää kiinni omaksumistaan käsityksistä, sitä haasteellisempaa on tunnistaa Kristuksen todellisuutta?

Miksi Jeesus Kristus ilmestyy nykyään Israelissa rabbeille ja arabimaissa imaameille? Siksi varmasti, että siellä odotetaan niin kovasti Messiaan tulemista. Niin juutalaisilla kuin muslimeilla on omat mielikuvansa Messiaasta, jota he odottavat tulevaksi. Niinpä, kun Hän ilmestyy heille Jeesuksena – unessa, valveilla ollessa ja joskus jopa useiden todistajien läsnä ollessa – ilmaisten heille, että Hän on se Messias, jota he odottavat, se on heille niin järisyttävä kokemus, etteivät he oikein tiedä, mitä tekisivät.
Useiden rabbien ja imaamien elämän on Jeesuksen ilmestyminen muuttanut täysin, ja sen kautta myös heidän seurakuntiensa. Jotkut ovat uskaltaneet kertoa julkisesti siitä, kuinka Jeesuksen ilmestyminen  sai heidät uskomaan, ja heistä on tullut messiaanisia juutalaisia (= uskovat, että Jeesus Kristus on ylösnoussut ja on Messias;   muslimit puolestaan ovat jättäneet islamin ja kääntyneet kristityiksi. Eivät vain pappistehtävissä toimivat, vaan myös yksityiset ihmiset ovat kohdanneet Ylösnousseen ja lähteneet seuraamaan Hänen osoittamaa tietään.
Jotkut varovaisemmat ovat pitäneet kääntymisensä salassa. Niinhän fariseus Nikodemoskin meni ensin salaa Jeesusta tapaamaan, ja arasti sanhedrinin kokouksessa yritti jotain sanoa toisille näiden halutessa tuomita Jeesus. Mutta Jeesuksen kuoleman jälkeen hän oli jo Josef Arimatialaisen kanssa nostamassa Jeesusta ristiltä ja hautaamassa hänet. Ja jostain kirjoituksesta olen ymmärtänyt, että myös Nikodemos myöhemmin toimi julkisesti Kristuksen seuraajana.

Kaipuun herätystä? – Luulenpa, että Kristus tekee meissä työtään herättääkseen meissä kaipuun. Kaipuun, joka laittaa etsimään Häntä, ylösnoussutta; etsimään Hänen todellisuuttaan. Niin että Jumalan Valtakunta voisi tulla todeksi täällä maan päällä…