Jeesuksen lähettiläät

13.10.2024.  Kirkkovuosikalenterissa tämän pyhän aihe esitetään näin:
‘Jeesus julisti, että Jumalan valtakunta on lahja. Hän lupasi syntien anteeksiantamuksen kaikkein syntisimmillekin. Jeesus lähettää omansa maailmaan todistamaan tästä armosta ja palvelemaan ihmisiä hänen nimessään. Kristitty on Vapahtajan lähettiläs, ”Kristus lähimmäiselleen”.

Aika hurja tuo väittämä, eikö totta, että kristittynä olet “Kristus lähimmäisillesi”. Kyllä siinä alkaa pohtia erilaisia kohtaamisia, läheisten ja lähimmäisten kanssa. – Olenko osannut olla heidän kanssaan Vapahtajan lähettiläänä? Olla “Kristus lähimmäisilleni” – se kuulostaa vaan niin ylevältä, juhlalliselta ja hurskaalta. 

Mutta sitten tuli mieleeni, miten Jeesus kuvasi itsestään: “Minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä.” Ja miten hän kehottaa meitä kohtelevan lähimmäisiämme. Eivät ne kehotukset ole taivaita hipovia, vaan koskevat ihan arkista elämää, sitä miten me kohtaamme ja kohtelemme toisiamme. 

Viime torstaina kävin polvileikkauksen arviointikäynnillä. Lääkäri kohtasi potilaan niin myönteisellä ja rohkaisevalla tavalla, että vastaanotolta lähtiessäni polvenikin tuntui paremman oloiselta.
Poikani oli vastassa ja menimme hänen ja miniäni kotiin. Poikani valmisti meille herkullisen aterian. Kerroin heille, miten ihana ja voimaannuttava leikkauksen suorittavan lääkärin tapaaminen oli ollut. Samoin kuin oli yhdessä vietetty aika poikani ja miniäni kanssa.
Kristus- kohtaamisia tuona yhtenä arkisena päivänä: lämpimiä, välittäviä. huolehtivia, iloisia, valoisia ja voimaa antavia.  💛💛💛  

Anteeksiantava ja laupias on Herra, hän on kärsivällinen, suuri on hänen hyvyytensä.
Herra on hyvä kaikille, hän armahtaa kaikkia luotujaan.
Herra, sinua ylistäkööt kaikki luotusi, uskolliset palvelijasi kiittäkööt sinua!
Julistakoot he valtakuntasi kunniaa, kertokoot mahtavista teoistasi.
Saattakoot he ihmisten tietoon Herran väkevät teot ja hänen valtakuntansa mahdin ja loiston.
Sinun valtakuntasi on ikuinen, sinun herruutesi pysyy polvesta polveen. 
Ps. 145:8–13

**********************

Betelin pappi Amasja lähetti Jerobeamille, Israelin kuninkaalle, sanan: ”Aamos lietsoo israelilaisten keskuudessa kapinaa sinua vastaan. Maa ei kestä hänen puheitaan. Hän on jopa sanonut, että Jerobeam kuolee miekkaan ja Israelin kansa viedään pakkosiirtolaisuuteen, pois omasta maastaan.”
    Aamokselle Amasja sanoi: ”Näkijä, mene tiehesi ja palaa Juudaan! Profetoi siellä ja hanki leipäsi siellä! Betelissä et enää profetoi. Tämä on kuninkaan pyhäkkö ja valtakunnan temppeli!”
    Aamos vastasi hänelle: ”En ole profeetta enkä profeetan oppilas, vaan karjankasvattaja ja metsäviikunoiden viljelijä. Herra otti minut laumojeni keskeltä ja sanoi minulle: ’Mene ja julista kansaani Israelia vastaan!’” 
Aam. 7:10–15

 

 

Pyydän teitä, veljet: tulkaa sellaisiksi kuin minä olen, koska minäkin olen tullut samanlaiseksi kuin te. Ette te ole minua millään tavoin loukanneet. Tiedätte, että julistin teille ensimmäisen kerran evankeliumia sairastumiseni vuoksi. Vaikka ruumiillinen tilani pani teidät koetukselle, ette halveksineet ettekä inhonneet minua vaan otitte minut vastaan kuin Jumalan enkelin, kuin Kristuksen Jeesuksen. Missä teidän riemunne ja innostuksenne nyt on? Voin todistaa teistä, että olisitte silloin antaneet minulle vaikka silmät päästänne, jos se olisi ollut mahdollista. Onko minusta siis tullut teidän vihamiehenne, kun sanon teille totuuden? Nuo toiset koettavat innokkaasti vaikuttaa teihin, mutta heidän intonsa ei ole oikeaa. He tahtovat erottaa teidät meistä, jotta te intoutuisitte kannattamaan heitä. Into on hyvä, jos asia on hyvä – näin aina eikä vain silloin kun minä olen luonanne. Rakkaat lapseni, teidän vuoksenne minun on jälleen kärsittävä synnytystuskia, kunnes Kristus saa muodon teissä. Kunpa voisin olla nyt luonanne ja löytää oikean äänensävyn! En tiedä, mitä teille tekisin. 
Gal. 4:12–20

Sen evankeliumin (= ilouutisen) mukaan, jota Paavali oli julistanut galatalaisille, usko Jeesus Kristukseen oli pelastuksen avain, eivät juutalaisten lukuisten laki- ja perinnäissäädösten noudattaminen.
Paavali kirjoitti heille, “ettei ihminen tule vanhurskaaksi tekemällä lain vaatimia tekoja vaan uskomalla Jeesukseen Kristukseen” (Gal.2:16).  

Eihän tuo mikään helposti nieltävä uutinen juutalaisille ollut, sen ymmärtää. Olivathan he,  samoin kuin esi-isänsä, eläneet uskoen, että noudattamalla tarkoin kaikkia säädöksiä he saisivat armon Jumalan edessä.
Ensin innostuttiin tästä Paavalin hyvästä sanomasta: usko Jeesukseen Vapahtajana oli ratkaisevaa, eivät lain vaatimat teot. Mutta sitten heräsi hämmennys ja epävarmuus: kenen julistamaan evankeliumiversioon tuli uskoa. 

Saman asian kanssahan me nykyihmiset joudumme kamppailemaan: mihin uutisiin voimme uskoa ja luottaa? Mikä on (tarkoituksellisesti taikka huhujen ja uskomusten vuoksi) muunneltua tai vääristynyttä tietoa? Mikä on ihan oikeasti totta?
Mis- ja disinformaatiota on ollut kautta aikojen. Nykyisenä internetin ja somen aikakautena leviämistehokkuus on vain aivan toista luokkaa kuin aiemmin. 

Hän, jonka syntymä määrittää ajanlaskumme (eKr. ja jKr, nykyilmaisun mukaan eaa ja jaa), tuli  oman elämänsä ja opetustensa kautta osoittamaan meille, miten valtavan suuri Jumalan armo ja rakkaus meitä kohtaan on. Ja miten Hän odottaa, että saisi osoittaa sen meille.
Tätä ilouutista eivät mitkään valeuutiset ole pystyneet kumoamaan 2000 vuoteen. Eivätkä mitä todennäköisimmin tulevinakaan aikoina siihen pysty.

       

Jeesus puhui opetuslapsilleen:
    ”Totisesti, totisesti: ei palvelija ole herraansa suurempi eikä lähettiläs lähettäjäänsä suurempi. Kun te tämän tiedätte ja myös toimitte sen mukaisesti, te olette autuaat.
    Minä en sano tätä teistä kaikista. Tiedän kyllä, ketkä olen valinnut. Tämän kirjoitusten sanan on käytävä toteen: ’Ystäväni, joka söi minun pöydässäni, on kääntynyt minua vastaan.’ Minä sanon tämän teille jo nyt, ennen kuin ennustus toteutuu, jotta sen toteutuessa uskoisitte, että minä olen se joka olen. Totisesti, totisesti: joka ottaa vastaan sen, jonka minä lähetän, ottaa vastaan minut, ja joka ottaa minut vastaan, ottaa vastaan sen, joka on minut lähettänyt.” 
Joh. 13:16–20

Pääsiäisaterialla opetuslastensa kanssa istuessaan Jeesus tiesi, kuka hänet tulisi kavaltamaan- Hän tiesi, mitä itse joutuisi kokemaan, ja myös millaisia vaikeuksia ja haasteita hänen opetuslapsensa joutuisivat kohtaamaan lähtiessään kertomaan hyvää sanomaa kyliin ja kaupunkeihin. 

Jeesus halusi vahvistaa ja rohkaista opetuslapsiaan, jotta he kestäisivät edessä olevat  koettelemukset. Olisiko hän voinut antaa vahvempaa todistusta todellisesta identiteetistään kuin nuo sanat, jotka Jumala oli lausunut ilmestyessään Moosekselle: “minä olen se joka olen”.

Mooses sanoi Jumalalle:  “Kun minä menen israelilaisten luo ja sanon heille, että heidän isiensä Jumala on lähettänyt minut heidän luokseen, he kysyvät minulta: ‘Mikä on hänen nimensä?’ Mitä minä heille silloin sanon?”  Jumala sanoi Moosekselle: “Minä olen se joka olen.”* Hän sanoi vielä: “Näin sinun tulee sanoa israelilaisille: ‘Minä-olen on lähettänyt minut teidän luoksenne.'”  (2.Moos.3)

Jumala lähetti Mooseksen suorittamaan tehtävää, joka valmisti sitä, että Hän voisi, sitten kun aika oli oikea, lähettää Poikansa maailmaan. Poika vuorostaan lähetti seuraajansa jatkamaan työtään, kertomaan hyvää sanomaa ihmisille. Rakkauden sanomaa, lohdutuksen, armon ja rohkaisun sanomaa.

Sitä Kristus toivoo meidänkin tekevän, meille luontevalla ja ominaisella tavalla. Me voimme levittää hyvää sanomaa omalla olemisellamme, sanomisillamme ja teoillamme, kun annamme Hänen rakkautensa, myötätuntonsa, välittämisensä ja auttamisenhalunsa virrata kauttamme.
Eikä sen tarvitse olla mitään erinomaisen ihmeellistä. Ihan arkipäivän kohtaamisissa, pienissä teoissa, toisten huomioimisessa, voimme toimia Kristuksen hyvän tahdon lähettiläinä. Rakkauden, Valon ja Rauhan lähetteinä.  💛💛💛