Lupaukset täyttyvät

23.12.2023. Ortodoksit (ja jotkut luterilaisetkin) viettävät Joulun alla pientä paastoa, jolloin  kevennetään ruokavaliota ja pidättäydytään muutenkin kaikesta turhasta.
Itse en ollut ajatellut paastoavani, vaan ystävillekin sanoin haluavani tämän rankan uutisvuoden päätteeksi keskittyä vain sellaiseen, mikä tuntuu hyvältä ja voimaannuttavalta.
Kaikki ei aina kuitenkaan mene niin kuin on kuvitellut ja suunnitellut. Juuri tässä Joulun alla iski tauti – flunssa, korona, mikä lie – ja laittoi sittenkin paastoamaan. Ja kaikki perheen kanssa sovitut yhteiset tapaamiset jäivät. 

Nyt joudun (tai saan) levätä vuoteellani, ja perhe on huolehtinut tarpeistani: ulkoiluttavat hauvaani, toivat ravintojuomaa, kun mikään ei maistu, soittavat ja viestittelevät kysyen oloa. – Sydäntä lämmittävää tämä huolenpito.   ❤️❤️❤️

 (Alla olevat kirjoitin ennen sairastumista. ) 

**********************

Vuosi vuodelta tuntuu itsestäni tärkeältä hiljentyä siihen, miksi Joulua ylipäätään vietetään. Siinä karsiutuu kaikenlainen hösääminen ja stressaaminen. Sitä tuli harrastettua ihan tarpeeksi koko sen ajan, kun lapset vielä asuivat kotona. Nykyään he tuovat perheineen mukanaan jouluateria-ainekset, ja yhdessä valmistetaan ja katetaan kauniisti joulupöytä.
Ihanaa minusta on joulunvietossa juuri tuo: yhdessä tekeminen ja iloinen yhdessä oleminen, Joulu antaa työssä ja koulussa käyville läheisilleni lämpimän hengähdystauon. Saa vain olla ja antaa Joulun tuoda rauhaa sisimpään.

Kauneimmat joululaulut – Poika ja miniä kertoivat, että heidän lempikirkkonsa täyttyy aina ääriään myöten, kun lauletaan Kauneimpia joululauluja. Tällä kertaa he menivät suurempaan kirkkoon, jossa laulutilaisuus pidettiin 2 t. myöhemmin kuin heidän lempikirkossaan. Tämäkin kirkko oli niin täynnä, että he löysivät vapaat paikat aivan takarivistä, vaikka tulivat ajoissa paikalle.

Mikä on Kauneimpien joululaulujen suosion salaisuus? Varmaankin syvällä sisimmässä oleva kaipuu. Kaipuu kuulla ja laulaakin lapsuudesta tuttuja ja uusiakin lauluja, jotka kertovat hyvää sanomaa, sanomaa Rakkaudesta, joka tuli luoksemme ja tulee taas, tänäkin Jouluna, luoksemme, sydämiimme.   

***********************

Jouluprofetiat
‘Jouluaattona ollaan profeettojen lupausten toteutumisen ovella. Jouluaaton aihe on pelastuksen kaipuu ja lupaus Vapahtajasta.(Siksi jouluprofetiat kuuluvat jouluaaton jumalanpalveluksiin silloinkin, kun niissä luetaan muita joulun tekstejä.’ (Kirkkovuosikalenterista)

Valo valostasi 
Herra, sinun armosi on avara kuin taivas,
pilviin ulottuu sinun totuutesi.
Vanhurskautesi on vuoria korkeampi ja oikeutesi kuin syvyyksien syvyys.
Ihmistä ja eläintä sinä autat, Herra. Ihmeellinen on sinun armosi, Jumala!
Sinun siipiesi suojaan rientävät ihmislapset.
Sinä ruokit heidät talosi runsain antimin ja annat heidän juoda ilosi virrasta.
Sinun luonasi on elämän lähde, sinun valostasi me saamme valon.   Ps. 36:6–10

Viisauden Henki
Iisain kannosta nousee verso,
vesa puhkeaa sen juuresta ja kantaa hedelmää.
Hänen ylleen laskeutuu Herran henki, viisauden ja ymmärryksen henki, taidon ja voiman henki, totuuden tuntemisen ja Herran pelon henki: hänen ilonsa on totella Herraa.
Hän ei tuomitse silmämitalla eikä jaa oikeutta korvakuulolta
vaan antaa heikoille oikean tuomion ja ajaa vakaasti maan köyhien asiaa.
Hän lyö väkivaltaista sanansa sauvalla ja surmaa huultensa henkäyksellä väärintekijän.
Vanhurskaus on hänellä varustuksena ja uskollisuus vyönä hänen uumillaan.
Jes. 11:1–5

Jeesus, Pelastaja
Paavali nousi, viittasi kädellään ja alkoi puhua:

    ”Kuulkaa minua, israelilaiset, ja te muut, jotka pelkäätte Israelin Jumalaa! Jumala valitsi isämme, ja kun he olivat Egyptissä, vieraassa maassa, hän teki heistä suuren kansan ja johdatti heidät väkevällä kädellään sieltä pois. Neljänkymmenen vuoden ajan hän autiomaassa sieti kansansa niskurointia, ja hän hävitti Kanaanin maasta seitsemän kansaa ja jakoi näiden maat israelilaisille perintömaaksi. Tähän kaikkeen kului noin neljäsataaviisikymmentä vuotta. Sen jälkeen hän antoi heille tuomareita profeetta Samuelin aikaan saakka. Kun he sitten pyysivät itselleen kuningasta, Jumala antoi heille Saulin, Kisin pojan, Benjaminin heimosta, ja Saul hallitsi neljäkymmentä vuotta. Sitten Jumala pani hänet viralta ja nosti heille kuninkaaksi Daavidin. Daavidista hän myös antoi todistuksen: ’Minä olen löytänyt Daavidin, Iisain pojan, mieleni mukaisen miehen. Hän on kaikessa toteuttava minun tahtoni.’
    Daavidin jälkeläisistä Jumala on lupauksensa mukaan antanut Israelille Pelastajan, Jeesuksen. Hänen edellään kulki Johannes, joka julisti Israelin kansalle, että kaikkien tuli kääntyä ja ottaa kaste. Kun Johannes oli matkansa päässä, hän sanoi: ’En minä ole se, joksi te minua luulette. Minun jälkeeni tulee toinen, jonka kenkiäkään minä en kelpaa riisumaan.’
    Veljet, Abrahamin jälkeläiset, ja te muut, jotka pelkäätte Jumalaa! Juuri meille on lähetetty sanoma tästä Pelastajasta.”    Ap. t. 13:16–26

Vapahtaja on syntynyt
Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana. Kaikki menivät kirjoittautumaan veroluetteloon, kukin omaan kaupunkiinsa.

    Niin myös Joosef lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista, ja meni verollepanoa varten Juudeaan, Daavidin kaupunkiin Betlehemiin, sillä hän kuului Daavidin sukuun. Hän lähti sinne yhdessä kihlattunsa Marian kanssa, joka odotti lasta. Heidän siellä ollessaan tuli Marian synnyttämisen aika, ja hän synnytti pojan, esikoisensa. Hän kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut tilaa majapaikassa.
    Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi paimenet, mutta enkeli sanoi heille: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä.” Ja samalla hetkellä oli enkelin ympärillä suuri taivaallinen sotajoukko, joka ylisti Jumalaa sanoen:
      – Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.
Luuk. 2:1–14

Jeesus, kiitos että synnyit ja tulit Vapahtajaksemme. Kiitos että yhä olet kanssamme, ja tuot meille sitä, mitä tarvitsemme: Lohtua, Iloa, Rakkautta, Valoa. 
Auta meitä – tänäkin Jouluna – olemaan avoimia sille, mitä haluat meissä tehdä, miten vaikuttaa sisimmässämme, ajatuksissamme, asenteisamme, sydämissämme. Avaa sydämemme vastaanottavaisiksi.
Kiitos että näet kaikki tarpeemme. Ole kaikkien niiden kanssa, jotka tarvitsevat Sinun kosketustasi ja läsnäoloasi. Anna Sinun Rauhasi ja Rakkautesi täyttää sydämemme. 

Noel Chris Tomlinin laulu Lauren Daiglen esittämänä 

Rakkaus inkarnoituneena, jumalallinen Rakkaus
tähti ja enkelit antoivat merkin
polvistumaan vastasyntyneen, ihmiskunnan Vapahtajan, eteen
Lapsi on meille syntynyt, Hän tulee hallitsemaan ikuisesti
Joulu, Joulu
tulkaa katsomaan mitä Jumala on tehnyt
tarina ihmeellisestä Rakkaudesta
maailman Valo, annettu meille
Jumalan Poika ja Ihmisen Poika
ennen maailman alkua
syntynyt kärsimään, syntynyt pelastamaan
syntynyt herättämään meidät haudasta
Kristus, iankaikkinen Herra
Hän tulee hallitsemaan ikuisesti

Siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa!

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️