Jeesus, kiusausten voittaja

24.2.2023.  Näinä aikoina jokainen hyvää mieltä tuova uutinen on erityisen tervetullut! Sellainen oli yksi HS:n juttu jo otsikkonsa puolesta: ‘Pimeys väistyy juuri nyt hurjaa vauhtia – Grafiikat näyttävät kuinka talven selkä katkeaa’.
Valon määrä on lisääntynyt dramaattisesti sitten talven synkimpien päivien, todetaan jutussa.
Esim. Hgissä auringon nousu on aikaistunut viikossa 20 min.  🙂

Kunpa pimeys väistyisi myös niiltä alueilta, joissa taistelut jylisevät. Sinä näet, rakas Jumala,  missä tarvitaan aivan erityisesti Sinun siipiesi suojaa. Ole turvapaikka jokaiselle hädässä olevalle, pelkäävälle, kodittomalle ja palelevalle! Lähetä enkelisi varjelemaan pimeyden vallalta ja hyökkääjän tuhoavilta teoilta.  

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Arkkipiispa Tapio Luoma kirjoittaa HS:n mielipidekirjoituksessaan toivon merkityksestä,  totuudessa pysymisestä ja tulevaisuuden rakentamisesta. 
‘Rauha ei kasva kylvämällä vihaa ja maalaamalla mustavalkoisia viholliskuvia. Se viriää halusta kantaa vastuuta, rakentaa luottamusta ja tehdä yhteistyötä’, Tapio Luoma toteaa.

Linkki kirjoitukseen:  https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009401866.html

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Alla olevassa psalmisti kirjoittaa tästä niin kauniisti Jumalan huolenpidosta:

Se, joka asuu Korkeimman suojassa
ja yöpyy Kaikkivaltiaan varjossa, sanoo näin:
”Sinä, Herra, olet linnani ja turvapaikkani.
Jumalani, sinuun minä turvaan.”
Herra pelastaa sinut linnustajan ansasta
ja pahan sanan vallasta.
Hän levittää siipensä yllesi, ja sinä olet turvassa niiden alla.
Hänen uskollisuutensa on sinulle muuri ja kilpi.
Hän antaa enkeleilleen käskyn varjella sinua, missä ikinä kuljet,
ja he kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen.  Ps. 91:1–4, 11–12

1. Moos. 4:3–10:
Kerran Kain toi Herralle uhrilahjaksi maan satoa, ja Abel toi lampaidensa esikoiskaritsoja ja niiden rasvaa. Herra katsoi suopeasti Abeliin ja hänen uhriinsa, mutta Kainin ja hänen uhrinsa puoleen hän ei katsonut. Silloin Kain suuttui kovin ja hänen katseensa synkistyi. Herra kysyi Kainilta: ”Miksi sinä suutuit ja katselet synkkänä maahan? Jos teet oikein, voit kohottaa katseesi, mutta jos et tee, on synti ovella vaanimassa. Sinua se haluaa, mutta sinun on pidettävä se kurissa.”
Kain sanoi veljelleen Abelille: ”Lähde mukaani.” Mutta kun he olivat kulkeneet jonkin matkaa, Kain kävi veljensä Abelin kimppuun ja tappoi hänet. Silloin Herra kysyi Kainilta: ”Missä on veljesi Abel?” Kain vastasi: ”En tiedä. Olenko minä veljeni vartija?” Herra sanoi: ”Mitä oletkaan tehnyt! Etkö kuule, kuinka veljesi veri huutaa minulle maasta?”

Tämä Raamatun alkulehdiltä löytyvä kertomus  on minusta epäreilu, ja lisäksi se päättyy mitä murheellisemmalla tavalla. Kain katkeroituu, kun hänen tuomansa maan antimet eivät miellyttäneet Herraa. Sen sijaan Abel-veljen karitsat kelpasivat Herralle.
Kainin ehkä jo valmiiksi heikko itsetunto sai kolauksen. Hän vihastui niin vimmatusti, että tuhosi veljensä elämän surmaten tämän. Uh sentään.

On surullista, että vielä tänäkin päivänä löytyy kaineja, jotka käyvät viattomien kimppuun tuhoten ja surmaten…
Tapio Luoma kirjoittaa: ‘Luterilainen ihmiskäsitys tunnistaa ihmisluonnon pahuuden, mutta luottaa myös sen kykyyn sitoutua hyvään. Toivottoman pessimistinen ihmiskuva vain vahvistaisi pahan otetta.’
Hän jatkaa:
‘Pahuutta ei voi ulkoistaa, sitä on jokaisessa. Vihollisen demonisointi kuluttaa empatiakykyä, ruokkii kokonaisiin kansakuntiin kohdistuvaa vihaa ja laskee kynnystä kohdella vastustajia epäinhimillisesti. Siksi sitä tulee välttää viimeiseen saakka. Mitä piittaamattomampi hyökkääjä on ihmisarvosta ja ihmisoikeuksista, sitä päättäväisemmin niitä on puolustettava.’

Jaak. 1:12–15:
Autuas se, joka koettelemuksessa kestää. Sen kestettyään hän on saava voitonseppeleeksi elämän. Jumala on sen luvannut niille, jotka häntä rakastavat. Älköön kukaan kiusauksiin jouduttuaan ajatelko, että kiusaus tulee Jumalalta. Jumala ei ole pahan kiusattavissa, eikä hän itse kiusaa ketään. Jokaista kiusaa hänen oma himonsa; se häntä vetää ja houkuttelee. Ja sitten himo tulee raskaaksi ja synnyttää synnin, ja kun synti on kasvanut täyteen mittaan, se synnyttää kuoleman.

Tapio Luoma kirjoitti, että pahuutta ei voi ulkoistaa. Sitä ei siis voi ulkoistaa myöskään Jumalan aiheuttamaksi. – Tuo, mitä apostoli Jaakob kirjoittaa ylläolevan kirjeensä osassa, on minusta niin tärkeää tiedostaa, Että olkoon kiusaus mitä lajia tahansa, se ei tule Jumalalta, 

Onneksi tuli Uusi Liitto ja Testamentti. UT:n kertomukset ja Jeesuksen opetukset kuvaavat Jumalan ihmisiä rakastavana ja oikeudenmukaisena. Hän tahtoo meille hyvää ja toivoo meidän tekevän hyviä valintoja, antamaan pahalle pakit ja kääntymään Valon puoleen. 

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Kirill, Venäjän ortodoksikirkon patriarkka, hengellinen johtaja, koettaa vakuutella. niin omaa kansaansa kuin länsimaitakin, hyökkäyssodan oikeutuksesta. Ehkä Kirill on siinä käsityksessä, että nekin ihmiset, jotka eivät ole tietyn ideologian aivopesemiä, uskovat oman edun ajamiseksi ja poliittisen johdon miellyttämiseksi sepitettyjä juttujaan. Oi sentään.  

Kun kansakunnan sekä maallinen että hengellinen johtaja omaavat kummatkin vahvan taipumuksen ulkoistaa paha muihin kansoihin, seuraukset ovat juuri niin ikäviä kuin ne tällä hetkellä ovat…
Kiitollisia saamme olla, että saamme asua maassa, jossa on ‘tolkun ihmisiä’ niin maallisina kuin hengellisinä johtajina. 

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Rakas Jumala, auta meitä itse kutakin tunnistamaan omat heikkoutemme, taipumuksemme ja motiivimme. Auta meitä rakentamaan rauhaa ja sovintoa, kadehtimisen, syyttelemisen ja hyökkäämisen sijasta.  Auta meitä pysymään totuudessa. Auta meitä kääntämään selkämme pahalle ja pyrkimään hyvään.    

Matt. 16:21–23:
Jeesus alkoi puhua opetuslapsilleen, että hänen oli mentävä Jerusalemiin ja kärsittävä paljon kansan vanhimpien, ylipappien ja lainopettajien käsissä. Hänet surmattaisiin, mutta kolmantena päivänä hän nousisi kuolleista.
Pietari veti hänet erilleen ja alkoi nuhdella häntä: ”Jumala varjelkoon! Sitä ei saa tapahtua sinulle, Herra!” Mutta hän kääntyi pois ja sanoi Pietarille: ”Väisty tieltäni, Saatana! Sinä tahdot saada minut lankeamaan. Sinun ajatuksesi eivät ole Jumalasta, vaan ihmisestä!”

Oi, tunnen niin syvää myötätuntoa Pietaria kohtaan aina kun luen tuon kohdan. Kukapa ei haluaisi varjella itselle rakasta ihmistä kovalta kohtalolta, kärsimykseltä ja väkivaltaiselta kuolemalta?! Onneksi Pietari oli paitsi spontaani, myös vahvaa tekoa: hän ei murtunut Jeesuksen rankasta moitteesta (tai ehkä hetkeksi kuitenkin, kuka tietää; sitä ei kerrota).

Ehkä Pietari lohduttautui muistellessaan, mitä vähän aiemmin oli tapahtunut:
Kun Jeesus oli kysynyt opetuslapsilta, kuka hän heidän mielestään on, Pietari oli vastannut:   “Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika.” Johon Jeesus vuorostaan oli todennut:
“Autuas olet sinä, Simon, Joonan poika. Tätä ei sinulle ole ilmoittanut liha eikä veri, vaan minun Isäni, joka on taivaissa.  Ja minä sanon sinulle: Sinä olet Pietari*, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni. Sitä eivät tuonelan portit voita.”

Jeesus ei perunut aiempia sanojaan, totesi vain suorasukaisesti, että tällä kertaa meni kuule Pietari vastauksesi ihan pieleen. Jeesuksen jyrkkyys johtui varmaankin siitä, että kysymyksessä oli se tehtävä, jota hän oli tullut suorittamaan maan päälle. Se piti saada kirkkaaksi ja selkeäksi ennen kaikkea sille ‘kalliolle’, jolle Jeesus rakensi kirkkonsa – kalliolle, joka ei ollut ortodoksinen, luterilainen tai katolinen tai mikään muukaan ihmisten rakentama oppisuunta tai instituutio. Jeesukselle tärkeintä oli, että tuo kallio uskoi, että hän on Messias, elävän Jumalan poika. – Kunpa tuo, ja se, että Kristus nousi 3. päivänä kuolleista, riittäisi Kristuksen seuraajille – niin yksittäisille Kristuksen seuraajille kuin eri kirkkokunnillekin – niin ettei  tarvitsisi vääntää ja kääntää eri näkemyksistä ja yksityiskohdista ja kiistellä siitä, keillä on ne oikeat tulkinnat, käytänteet ja muodot.  

Tänään, Venäjän hyökkäyssodan alkamisen vuosipäivänä, soivat klo 12 rauhankellot kirkoissamme ympäri maata.

Valoa Ukrainaan -tilaisuus pidetään tänään sodan uhrien muistotilaisuus Senaatintorilla klo 16-20. Sen järjestävät Hgin kaupunki, Hgin srk-yhtymä ja Hgin yliopisto yhteistyössä valtioneuvoston kanslian ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kanssa. Tilaisuudessa on mukana myös Ukrainan suurlähetystö.
Ensimmäisinä kynttilän sytyttävät Sauli Niinistö, Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova, 7 ministeriämme sekä kaupungin pormestari, srk- yhtymän johtaja ja yliopiston rehtori.
Sen jälkeen kaikki paikalle saapuvat pääsevät sytyttämään kynttilän kirkon portaille.
Mukaan voi tuoda oman kynttilän, mutta kynttilöitä on varattu osallistujille veloituksetta myös järjestäjien toimesta 2 000 kappaletta.

Myös kodeissa voidaan sytyttää ikkunalle kynttilä Ukrainan itsenäisyydelle. 

Senaatintorilla tilaisuuden aikana on mahdollisuus tehdä lahjoitus Ukrainaan Kirkon Ulkomaanavun lipaskeräyksen kautta.

Alla olevalla videolla tuhannet virolaiset laulavat ukrainalaisen kansanlaulun.