Pahan vallan voittaja

18.3.22. Ensi pyhän aihe, Jeesus, pahan vallan voittaja, laittaa Kirkkovuosikalenterin tekstin mukaan ihmisen miettimään, kenen puolella hän on.
Tällä hetkellä koko maailma  – joitakin harvoja, omia intressejään ajavia poikkeuksia lukuun ottamatta – on ilmaissut selkeämpääkin selvemmin, kenen puolella se on, ja on tuominnut yksimielisesti sen pahan vallan, joka hyökkäsi Ukrainaan ja alkoi tehdä siellä hirvittäviä tuhotöitään.    

Näin laajamittaista ja julmaa pahan vallan toimintaa ei Euroopassa ole nähty omana elinaikanani. Luullakseni en myöskään ole ennen lukenut uutisissa käytettävän niin avoimesti ja suoraan sanaa paha jostain poliittisesta henkilöstä ja hänen toiminnastaan kuin viimeisen 3 viikon aikana Putinin lähetettyä joukkojaan Ukrainaan.  

Hyvän voima – Kun paha nostaa päätään, se herättää onneksi vastareaktiona hyvyyttä. Myötätunto ja auttamishalu on ollut nytkin vahvaa. Eräänä esimerkkinä oli Apua Ukrainaan -tukikonsertti, joka keräsi yli 6 miljoonaa euroa avustuksiin.

Toivon säveliä – Lahjoitusten lisäksi siinä oli hyvää monien kappaleiden esiin tuoma toivon sanoma. Konsertin alussa Ellinoora laulaa ehkä erityisesti nuorille, mutta miksei meille kaikille suunnatun kappaleen “Meille käy hyvin”. Vaikka miltä näyttäisi ja tuntuisi maailmanmeno, loppujen lopuksi hyvää kohti ollaan menossa. Ja toisessa kappaleessa: “Vielä koittaa uusi aika… toivoasi et saa menettää..”

Hymni Ukrainalle – Konsertin lopussa Ylioppilaskuoron laulajat lauloivat Finlandia -hymnin Ukrainalle, samoilla sanoilla kuin Tapiolan kuoro Tuomiokirkon portailla viime lauantain rauhanmarssi-tapahtumassa:
Ukraina katso, sinun päiväs koittaa, yön uhka karkoitettu on jo pois
ja aamun kiuru kirkkaudessa soittaa kuin itse taivahan kansi sois
yön vallat aamun valkeus jo voittaa, sun päiväs koittaa, Ukraina.
Oi nouse Ukraina, nosta korkealle pääs seppelöimä suurten muistojen
oi nouse Ukraina, näytit maailmalle, sa että karkoitit orjuuden
ja ettet taipunut sa sorron alle, on aamus alkanut Ukraina’

https://areena.yle.fi/1-62023790?autoplay=true

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Valon voima – 3 kk:n uutispaaston aikana ladattu uutistenkestoakku on kuluneiden 3 viikon aikana kulunut lähes tyhjiin. Luen kyllä edelleen päivittäin Ukraina-uutisia, mutta tarvitsen päivittäistä akkujen lataamista iloa tuottavien asioiden kautta.
Ihanat aurinkoiset päivät! On kuin taivas tietäisi, miten iso vaikutus sillä on, kun saa nähdä sen kirkkaana ja pilvettömänä, ja kun saa tuntea auringonlämmön. Vaikka vain ikkunankin läpi.
Ja ihanat hohtavat, kantavat hanget. Lintujen visertely. Yli lentävä kurkiaura. Kevään tulo! 🙂  

Pääsiäispaaston aika on itsetutkiskelun aikaa. Alla olevaa ensi pyhän psalmia en kuitenkaan tällä kertaa lue mietiskellen omaa syntisyyttäni. Luen sitä nyt ukrainalaisia, eurooppalaisia (oma kansamme mukaan luettuna), ja vieläkin laajemmin: kaikkia maailman kansoja – meitä kaikkia ajatellen.

Herra, nimesi kunnian tähden anna anteeksi suuret syntini.
Se, joka Herraa pelkää, oppii valitsemaan oikean tien.
Hän saa onnen ja rauhan, ja hänen jälkeläisensä perivät maan.
Herra ilmoittaa suunnitelmansa palvelijoilleen,
ja he tulevat tuntemaan, millainen on hänen liittonsa.
Minun silmäni katsovat alati Herraan, hän päästää jalkani ansasta.
Käänny puoleeni ja ole minulle armollinen, sillä minä olen yksin ja avuton.
Lievitä sydämeni tuska, ota pois minun ahdistukseni.
Katso minun kärsimystäni ja vaivaani ja anna anteeksi kaikki syntini.
Katso, kuinka paljon minulla on vihollisia! Heidän vihansa on väkivaltainen ja julma!
Suojele minua ja pelasta minut, älä hylkää minua, sinuun minä turvaudun.
(Ps. 25:11–20)

Psalmin kirjoittaja sanoo: ‘Minun silmäni katsovat alati Herraan’.
Minun silmäni
etsivät noista psalmijakeista vahvistavia ja rohkaisevia kohtia. Eikö sekin ole Sinuun katsomista? Sillä Sinähän haluat vahvistaa ja rohkaista meitä; erityisesti tällaisina haasteellisina aikoina, Näin uskon ja ajattelen. 

Onnea ja Rauhaa – Herra, auta meitä tajuamaan väärintekemisemme. Opeta meitä valitsemaan oikea tie. Niin että noiden psalmijakeiden lupauksen mukaisesti saisimme onnen ja rauhan, ja niin että jälkeläisemme voisivat periä maan & maailman, jossa he voivat asua turvassa. Maailmassa, jossa vallitsee rauha, yhteisymmärrys, toisten kunnioittaminen ja lähimmäisenrakkaus.   

Rakas Jumala, ilmoita suunnitelmasi palvelijoillesi, Sinä teit uuden liiton kanssamme Poikasi Jeesuksen kautta. Auta meitä tekemään osamme, toimimaan tahtosi mukaisesti.
Sinä näet kaiken sen hädän, turvattomuuden ja  tuskan, jota niin monet tuntevat sydämessään. Hoida haavoittuneita, auta kaikkia kärsiviä.

Lohduta ja vahvista, anna toivon voittaa toivottomuuden tunteet. Auta meitä nostamaan  katseemme Sinuun, yhä uudestaan. Auta meitä turvaamaan Sinuun.
Pelasta kaikki uhan ja hyökkäysten kohteeksi joutuneet, kaikki vihaa vastaan kamppailevat. Kaikki ahdistuksen ja pelon keskellä elävät.  Suojele ja varjele kaikkia lapsiasi.

Rakkaus ohjatkoon elämäämme – Pitäkää siis Jumalaa esikuvananne, olettehan hänen rakkaita lapsiaan. Rakkaus ohjatkoon elämäänne, onhan Kristuskin rakastanut meitä ja antanut meidän tähtemme itsensä lahjaksi, hyvältä tuoksuvaksi uhriksi Jumalalle. Siveettömyydestä, kaikenlaisesta saastaisuudesta ja ahneudesta ei teidän keskuudessanne saa olla puhettakaan, eihän mikään sellainen sovi pyhille. Myöskään rivoudet, typerät jutut tai kaksimielisyydet eivät teille sovi, teidän suuhunne sopii kiitos. Tehän tiedätte hyvin, ettei kenelläkään siveettömällä eikä saastaisella ole osaa Kristuksen ja Jumalan valtakunnasta, ei myöskään ahneella, sillä hän on epäjumalanpalvelija.
    Älkää antako kenenkään pettää itseänne tyhjillä puheilla, sillä niiden vuoksi Jumalan viha kohtaa kaikkia tottelemattomia. Älkää siis olko sellaisten kanssa missään tekemisissä. Ennen tekin olitte pimeyttä, mutta nyt te loistatte Herran valoa. Eläkää valon lapsina! Valo kasvattaa hyvyyden, oikeuden ja totuuden hedelmiä. Pyrkikää saamaan selville, mikä on Herran mielen mukaista. Älkää osallistuko pimeyden töihin: ne eivät kanna hedelmää. Tuokaa ne päivänvaloon.
(Ef. 5:1–11)

Jeesus ajoi mykästä miehestä pahan hengen. Kun henki oli lähtenyt, mykkä mies alkoi puhua, ja kaikki hämmästyivät. Muutamat kuitenkin sanoivat: ”Belsebulin, itsensä pääpaholaisen, avulla hän pahoja henkiä karkottaa.” Toiset taas halusivat panna hänet koetukselle ja vaativat häneltä merkkiä taivaasta.
    Mutta Jeesus tiesi, mitä heillä oli mielessä, ja sanoi:
    ”Jokainen valtakunta, joka jakautuu ja taistelee itseään vastaan, tuhoutuu, ja talot sortuvat toinen toisensa päälle. Jos nyt Saatana taistelee itseään vastaan, kuinka sen valtakunta voi pysyä koossa? Tehän sanotte, että minä ajan pahoja henkiä ihmisistä Belsebulin avulla. Mutta jos minä ajan pahoja henkiä ihmisistä Belsebulin avulla, kenen avulla sitten teikäläiset niitä karkottavat? Heistä te saatte itsellenne tuomarit. Jos minä sitä vastoin ajan pahoja henkiä ihmisistä Jumalan sormella, silloinhan Jumalan valtakunta on jo tullut teidän luoksenne.
    Kun väkevä mies vartioi linnaansa ase kädessä, hänen omaisuutensa on turvassa. Mutta jos toinen vielä väkevämpi hyökkää hänen kimppuunsa ja voittaa hänet, tuo väkevämpi ottaa häneltä aseet ja varusteet, joihin hän luotti, ja jakaa saamansa saaliin. Joka ei ole minun puolellani, on minua vastaan, ja joka ei yhdessä minun kanssani kokoa, se hajottaa.”
(Luuk. 11:14–23.

Kansan palvelija – Katsoin Yle Areenasta TV-sarjan ‘Kansan palvelija v:lta 2015. Siinä tuolloin taitava näyttelijä, nykyisin urhea Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi näyttelee historianopettajaa, joka oppilaidensa toimesta asetetaan ehdokkaaksi ja valitaan maansa johtajaksi taistelemaan maassa rehottavaa korruptiota vastaan.

Vahvaa satiiria siitä, kuinka maan ministerit perheineen käyttävät asemaansa häikäilemättä hyväkseen, elävät ylellisesti kansan koettaessa selvitä niukalla toimeentuloillaan. Oligarkit seuraavat tilannetta omista palatseistaan ensin ylimieliseinä, sitten kauhuissaan, kun uusi presidentti alkaa kitkeä korruptiota tositoimin.
Hervottomaksi komediaksi loppupuolella äityvä esitys vakavasta, koko kansaa koskettavasta aiheesta.

Kuka olisi voinut uskoa, että 4 v. tuon TV-sarjan tekemisen jälkeen Zelenskyi, näyttelijä, käsikirjoittaja, ohjaaja ja lakimies, perustaisi Kansan palvelija – nimisen puolueen ja valittaisiin presidentiksi!
Ja että oltuaan 3 vuotta presidenttinä hän taistelee ennennäkemättömällä rohkeudella maansa ja kansansa itsenäisyyden ja vapauden puolesta!

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

(Katsellessani tuota sarjaa huomasin, kuinka sydämelleni teki hyvää katsella hyvän taistelua pahaa vastaan välillä näin keveästi, huumorin keinoin esitettynä, Sydämeni kun aina välillä ilmoittelee, että uutisten sotalukeminen vain on sille liian rankkaa.
TV-sarjassa saattoi katsella saman miehen, joka uutislähetyksissä vakavana esittää videoissaan tulitusten keskeltä maailman johtajille vetoomuksia tuen antamisesta ja EU:hun liittämisestä, kertovan näyttelijänä ja koomikkona samoista asioista huumorin keinoin .)

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

koko maailman Palvelija – Alla olevassa ukrainalaisessa laulussa ‘Rukous’ lauletaan kansojen ja koko maailman Palvelijasta, joka taisteli pahaa vastaan ja voitti sen. Hän on pahan vallan Voittaja.
Jeesus sanoi pääsiäisaterialla, pestessään opetuslastensa jalat, ettei hän tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan. Ja että hän on antanut esimerkin, jota haluaa meidänkin noudattavan. 

Siinä missä pahan voimat pyrkivät hajottamaan ja taistelemaan toisiamme vastaan, Jeesus opettaa, mikä saa meidät yhdistymään, yhdistämään voimamme vastustamaan pahaa. Hän  opettaa ja tuo meille rakkauden ja myötätunnon yhdistävän voiman. 
Tämän voi nähdä tänä päivänä niin selkeästi ympäri maailmaa, niin hengellisesti kuin maallisella tasolla.
Jos jotain hyvää haluaa löytää Venäjän hirvittävästä, julmasta hyökkäyssodasta Ukrainaan, niin ehkä juuri sen, miten se on yhdistänyt koko muun maailman vastustamaan sitä. Vastustamaan pahan voimia.

Kristuksen voima on kokoava, rakentava voima. Jeesus rohkaisee meitä olemaan hänen puolellaan, Hyvän puolella. Pahan voimien pyrkiessä hajottamaan, Jeesus kehottaa kokoamaan, yhdessä hänen kanssaan,  Hänen Rakkautensa voima on kuin liima, joka yhdistää kaikki hyvää aikaansaavat voimat, hyvät ajatukset, sanat ja teot.
Kiitos, että opetat meitä, Pelastajamme, tänäänkin, ja näytät meille tien, Rakkauden, Rauhan ja Vapauden tien.

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

A Prayer –  Rooted in Christ, Ukrainalainen laulu 

‘Surun, huolen ja pelon aikoina, kun ei ole enää voimia jatkaa eteenpäin
käännyn Jumalan puoleen rukoillen
sillä tiedän – Herrani on voimallinen pelastamaan
kulkiessani pimeässä laaksossa uskon lujasti että Herra on kanssani
vain Hänessä löydän turvan ja rauhan
uskon – Hän kuuntelee arvostaen rukoukseni! näinä hetkinä
oi Pelastajani, lankean polvilleni, tiedän että Sinä kuulet rukouksemme
vain Sinussa löydän ilon ja rauhan
sydämeni iloitessa äärettömästi ja siunauksia tulviessa ylleni virtanaan
ylistän Sinua kiitollisena, sillä tiedän että kätesi on ylläni
muistan kaikkea Jumalan armoa
miten usein Hän onkaan pelastanut meidät kärsimykseltä 
vain Herran sydän voi rakastaa niin paljon
Hän antoi elämänsä meidän vuoksemme
näinä aikoina ylistän sinua Jeesukseni kiitoslauluin
olet kanssamme ilon ja surun aikoina, 

tulen luoksesi, Jeesus, Pelastajani, nöyränä palvon Sinua
ilon ja epätoivon aikoina en voi luottaa kehenkään niin kuin Sinuun
vain Sinuun, rakas Herrani’

Ensi pyhän tekstinä on lisäksi Sak. 3:1–5.