Yhdessä

20.4.2020. Yle Areena esitti viikonloppuna kansainvälisen hyväntekeväisyyskonsertin One World: Together at Home, jolla tuettiin maailman terveysjärjestö WHO:n ja maailmanlaajuisen terveydenhoitoalan työtä koronaviruksen parissa.
Mm. presidentinvaimot Laura Bush ja Michelle Obama, jotka ovat tehneet yhdessä paljon hyväntekeväisyystyötä, kiittivät järjestöjä, jotka auttavat monin tavoin apua tarvitsevia, opettajia, jotka kehittävät luovia ratkaisuja kotona olevien lasten opetukseen, kotikaranteenissa oleville ruokaa toimittavia jne.
Laulujen väleissä kuvattiin ja kerrottiin, millä tavoin ihmiset ympäri maailmaa kamppailevat virusta vastaan oman henkensäkin uhalla. Ihmisten omistautuneisuus on todella koskettavaa.
Suojattomimpia koronaa vastaan ovat kodittomat, joita on lukematon määrä monissa hyvinvointivaltioissakin. Kun heitä ajattelee, oma eristäytymisaika voi saada toisen näkökulman.

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus totesi, että koronavirus on ottanut meiltä niin paljon, mutta se on myös antanut ainutlaatuisen tilaisuuden laittaa nyt syrjään meitä erottavat asiat ja osoittaa solidarisuutta toisiamme kohtaan. Ja tehdä voitavamme, ettei tällainen tilanne toistu enää koskaan.
(Konsertti oli siinäkin mielessä ajankohtainen, että USA lopetti presidentti Trumpin päätöksellä viime viikolla WHO:n tukemisen. USA on ollut tähän asti WHO:n suurin tukija.)

Rohkaisua ja lohdutusta Konsertissa kuultiin koskettavia kannanottoja sekä rohkaisevia, tsemppaavia ja lohduttavia lauluja, joista jotkut nostalgisia, kuten Nat King Colen ‘Smile’, Louis Armstrongin tunnetuksi tekemä ‘What a Wonderful World‘, Barbra Streisandin ‘People‘, Ben E Kingin ‘Stand by me’, Stevie Wonderin ‘Sunny’ (jonka sanat eivät voisi paremmin sopia eristettyjen sairasvuoteiden äärellä oleville hoitajille) sekä Celine Dionin ja Andrea Boccellin tunnetuksi tekemä ‘The Prayer’.
(Konsertti oli viikonloppuun mennessä kerännyt 15 miljoonaa dollaria sairaalatarvikkeisiin ympäri maailmaa tehtävään koronavirustorjuntatyöhön.)

Erityisesti vaikeissa tilanteissa huomaamme, kuinka tarvitsemme toisiamme. Eristyksissä ja karanteenioloissa, kun ei voi kohdata fyysisesti toisia ihmisiä, on ihana tietää, että meillä on Eräs, joka on kanssamme ja johon voi turvautua aina, rajoitteista huolimatta.
Hän haluaa sanoa meille kaikille, kuten konsertissa esitetyssä laulussa ‘Lean on Me’: “Nojaudu Minuun, kun et ole vahva, olen Ystäväsi, autan sinua selviytymään.
Kutsu minua Veljeksesi, kun tarvitset auttavaa kättä.”

Jeesus sanoi: “En sano teitä enää palvelijoiksi, sillä palvelija ei tunne isäntänsä aikeita. Minä sanon teitä ystävikseni, olenhan saattanut teidän tietoonne kaiken, minkä olen Isältäni kuullut.” (Joh.15:15)
Taivallinen Isämme tietää tilanteemme ja pitää myös Poikansa ajan tasalla. Hän lähetti Poikansa meille Ystäväksi ja Vapahtajaksi. Auringoksi, joka tahtoo säteillään tuoda iloa ja lämpöä ja uutta elämää  jähmettyneeseen olotilaamme.
(Kuten tuo aurinkoplaneettammekin; moneskohan aurinkoinen viikko menossa… 🙂 

‘Sunny’ – laulusta: “Kiitos Raukkaudestasi, jonka toit elämääni. Aurinkoinen, kiitos totuudesta jonka autoit minua näkemään. Elämäni hajosi kuin tuulen puhaltama hiekka, mutta kallio muodostui, kun pidit kädestäni.”


Mestaritsemppaaja Jeesuksen kyky rohkaista, tsempata ja lohduttaa oli – ja on yhä – ainutlaatuinen. Hän teki sitä jatkuvasti Israelin kansan parissa kulkiessaan, ja hän teki sitä ylösnousseena ilmestyessään useamman kerran opetuslapsilleen.

Niin tuonakin aamuna: opetuslapset olivat kalastaneet koko yön saamatta mitään kalaa. Jeesus neuvoi rannalta ja verkko heitettiin ohjeen mukaan toiselle puolelle venettä, jolloin kalaa tuli niin paljon etteivät miehet jaksaneet nostaa verkkoa ylös.

Jeesus sytytti nuotion. Sitten hän kutsui väsyneet ja nälkäiset kalastajat syömään ja tarjoili heille hiiloksella paistuvia maistuvia kaloja ja leipiä.

Pietarille tilanne oli varmasti tukalan ristiriitainen: toisaalta suunnaton ilo Mestarin jälleennäkemisestä, mutta samalla tuskallinen olo: olihan hän kieltänyt kolmasti tuntevansa Jeesuksen sinä yönä kun tämä vangittiin. Kun kukko lauloi, Pietari muisti Jeesuksen sanat: juuri näin tulisi käymään.

Miten hän nyt saattoi istua siinä hiipuvan nuotion äärellä ylösnousseen Mestarinsa kanssa ja syödä tämän tarjoamaa ateriaa? Uskon että Pietari koetti niellä siinä yhtä aikaa sekä ruokaa että kyyneliään. – Taas Jeesus rohkaisee ja lohduttaa:

Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?” ”Rakastan, Herra”, Pietari vastasi, ”sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Ruoki minun karitsoitani.” Sitten hän kysyi toistamiseen: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko minua?” ”Rakastan, Herra”, Pietari vastasi, ”sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Kaitse minun lampaitani.” Vielä kolmannen kerran Jeesus kysyi: ”Simon, Johanneksen poika, olenko minä sinulle rakas?” Pietari tuli surulliseksi siitä, että Jeesus kolmannen kerran kysyi häneltä: ”Olenko minä sinulle rakas?”, ja hän vastasi: ”Herra, sinä tiedät kaiken. Sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Ruoki minun lampaitani. Totisesti, totisesti: Kun olit nuori, sinä sidoit itse vyösi ja menit minne tahdoit. Mutta kun tulet vanhaksi, sinä ojennat kätesi ja sinut vyöttää toinen, joka vie sinut minne et tahdo.”
    Näin Jeesus ilmaisi, millaisella kuolemalla Pietari oli kirkastava Jumalaa. Sitten hän sanoi: ”Seuraa minua.”  (Joh. 21: 15-19)

Rakkauden voimalla – Kolmasti Pietari oli kieltänyt Jeesuksen. Kolmasti hän sai nyt tilaisuuden vakuuttaa rakkauttaan Mestariaan kohtaan. Hän sai näin kokea Ylösnousseen viisaan ja ihmeellisen rakkauden, armon ja anteeksiantavaisuuden. Se oli vapauttavaa ja voimaannuttavaa. Tähän Jeesus pyrkikin. Hän ei halunnut, että Pietari juuttuisi synkkiin ajatuksiinsa. Hän halusi auttaa tätä ohjaamaan lamaannuttavat ajatuksensa valoisampaan. Jeesus käänsi Pietarin fokuksen siihen, mitä tämä voisi tehdä: miten tästä mennään eteenpäin. Rakkauden voimalla.
Uskon, että tällä tavoin Vapahtajamme haluaa myös meitä auttaa ja kannustaa tänä päivänä.

Rakkaus ravitsee –  niin fyysisesti, henkisesti kuin hengellisestikin. Jeesus antoi Pietarille tehtäväksi ruokkia hengellisessä nälässä olevia, etsiviä sieluja. Sitä tämä tekikin viimeiseen hengenvetoonsa asti.

Tässä pandemiatilanteessa lukemattomat ihmiset ovat ojentaneet auttavat kätensä, jotta nälkäiset tulisivat ravituksi. Uskon, että siinä tapahtuu paljon muutakin kuin ruoan toimittamista ja jakamista. Uskon, että monet kokevat sellaista pyyteetöntä välittämistä ja rakkautta, jota ehkä eivät ennen ole kokeneet. Silloin heissä tapahtuu jotain. He tulevat myös sisäisesti ravituiksi.

Me kaikki saamme olla mukana tässä muutosprosessissa. Sillä se on väistämätöntä, että me mutumme, tavalla tai toisella. Tässä on mahdollisuus kasvaa itsekkäästä ajattelusta uudenlaisen yhteisöllisyyden kokemiseen. 
Uskon, että Kristus haluaa tässäkin tilanteessa tsempata meitä: ruokkikaa toisianne, hymyllä, hyväntahtoisuudella ja myötätunnolla. Ja rohkaisevilla, toivoa tuovilla, hyvillä sanoilla ja teoilla.

Yhdessä – Kiitos hyvä Paimenemme, että olet mukanamme tässä kaikessa.
Johdata meitä, anna meille voimaa ja viisautta mennä yhdessä ämän kaikkia koettelevan tilanteen lävitse. Kiitos, että olet meille ehtymätön Toivon ja Rakkauden Lähde.

What A Wonderful World – Camilla Cabello & Shawn Mendes

“Näen puiden vihreyden, ja punaiset ruusut
näen niiden kukkivan minulle ja sinulle
ja ajattelen itsekseni: miten ihana maailma onkaan
näen siniset taivaat ja valkeat pilvet
kirkkaan, siunatun päivän, yön pyhän pimeyden
sateenkaaren värit niin kauniina taivaalla
ja ohimenevien ihmisten kasvot
näen ystävien kättelevän, tervehtivän toisiaan
he sanovat vain: rakastan sinua
näen vauvojen itkevän, katson kuinka he kasvavat
he tulevat oppimaan niin paljon enemmän
kuin mitä itse koskaan tiedän”

Muut tekstit: Ps. 23, Jer. 23: 1-4 ja 1. Piet. 5: 1-4.