Hiljainen viikko

6.4.2020. Ovatkohan valkovuokot koskaan ennen kukkineet Pääsiäistä edeltävällä, nk. hiljaisella viikolla? Tänään näin ensimmäiset avautuneet, nuput olivat odotelleet jo viikon verran tarpeeksi lämmintä päivää.
No, onhan tämä poikkeuksellista aikaa muutenkin.
Mistä saada voimia, luottamusta, rohkaisua ja iloa, virusepidemiasta huolimatta – tai siis sen takia?
Kuinka tekisikään mieli hypätä suoraan pääsiäisaamuun, ylösnousemuksen riemuun!
Jokin vetää kuitenkin pohtimaan Jeesuksen viimeistä viikkoa Jerusalemissa. Ehkä se auttaa näkemään tämänhetkisen maailmantilanteen(kin) jollain tavoin eri valossa.

Jeesus pesee opetuslasten jalat

Kiirastorstai: Pääsiäisjuhla oli jo tulossa, ja Jeesus tiesi, että oli tullut se hetki, jolloin hänen oli määrä siirtyä tästä maailmasta Isän luo. Hän oli rakastanut omiaan, jotka olivat tässä maailmassa, ja hän osoitti heille täydellistä rakkautta loppuun asti.
He olivat kokoontuneet aterialle, ja Paholainen oli jo pannut Juudaksen, Simon Iskariotin pojan, sydämeen ajatuksen, että tämä kavaltaisi Jeesuksen. Jeesus tiesi, että Isä oli antanut kaiken hänen valtaansa ja että hän oli tullut Jumalan luota ja oli nyt palaamassa hänen luokseen. Niinpä hän nousi aterialta, riisui viittansa ja kietoi vyötäisilleen pellavaliinan. Sitten hän kaatoi vettä pesuastiaan, rupesi pesemään opetuslasten jalkoja ja kuivasi ne vyötäisillään olevalla liinalla.
Kun Jeesus tuli Simon Pietarin kohdalle, tämä sanoi: ”Herra, sinäkö peset minun jalkani?” Jeesus vastasi: ”Tätä, minkä nyt teen, sinä et vielä käsitä, mutta myöhemmin sinä sen ymmärrät.” Pietari sanoi hänelle: ”Sinä et ikinä saa pestä minun jalkojani!” Jeesus vastasi: ”Jos minä en pese sinua, ei sinulla ole sijaa minun luonani.” Silloin Simon Pietari sanoi: ”Herra, älä pese vain jalkojani, pese myös kädet ja pää.” Tähän Jeesus vastasi: ”Se, joka on kylpenyt, ei tarvitse pesua, hän on jo puhdas. Ja te olette puhtaita, ette kuitenkaan kaikki.” Jeesus tiesi, kuka hänet kavaltaisi, ja siksi hän sanoi, etteivät he kaikki olleet puhtaita.
Pestyään heidän jalkansa Jeesus puki viitan ylleen ja asettui taas aterialle. Hän sanoi heille:
”Ymmärrättekö te, mitä teille tein? Te puhuttelette minua opettajaksi ja herraksi, ja oikein teette: sehän minä olen. Jos nyt minä, teidän herranne ja opettajanne, olen pessyt teidän jalkanne, tulee myös teidän pestä toistenne jalat. Minä annoin teille esimerkin, jotta tekisitte saman minkä minä tein teille.”  (Joh. 13: 1-15 )

Mestari, kun kumarruit pesemään opetuslastesi jalkoja, syntyi hämmennys. Pietari vastusteli ensin, sitten pyysi: “pese myös kädet ja pää.”
Me olemme viime viikot pesseet käsiämme enemmän kuin koskaan, jottemme sairastuisi emmekä sairastuttaisi muita. – Vapahtaja, ovatko kätemme puhtaat, sillä tavalla kuin Sinä tarkoitat? Sanoit opetuslapsillesi, että he ovat puhtaat, eivät kuitenkaan kaikki. Olemmeko me puhtaat? (Kreik.kiel. sana ‘puhdas’ tarkoittaa myös vilpitöntä.)

Sinun kätesi lävistettiin, jotta me olisimme parannetut. Niin Jesaja profetoi jo 300 v. ennen Sinun syntymääsi.
Vaikka meidän rikkomuksemme olivat hänet lävistäneet ja meidän pahat tekomme hänet ruhjoneet. Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet. (Jes.53:5)

Parantuneet – Tutkin sanakirjastani tuossa käytetyn hepreal. parantua-verbin merkityksiä. ‘
Tässä joitakin:
‘To heal, to make fresh; describes the process of healing, being restored to health, made healthy, usable, fertile; physical and spiritual healing; wounds (and water) being restored to a healthy state, repair, physical restoration or restoring a person’s soul, life. In an emphatic construction, it indicates having a person healed, cared for.’
(parantaa, virkistää, kuvaa parantumisprosessia, korjata, tehdä terveeksi, käyttökelpoiseksi, hedelmälliseksi; fyysistä ja henkistä/hengellistä parantumista, haavojen (ja veden) saattamista tervehtyneeseen tilaan, korjaamista, fyysistä tai sielun ja elämän ‘peuskorjaamista’.

Tuota kaikkea Luojamme haluaa meissä tehdä, nytkin, tänä aikana, tämän pandemian keskellä. Siihen minusta kannattaa fokusoida levottomia ajatuksiaan. Fokusoida ja luottaa.

Entä päämme – Pietari pyysi Sinua pesemään senkin, Jeesus. Hän ei sitä sanojesi mukaan tarvinnut. Entä me? Iäisyysnäkökulmasta olet meidät pelastanut. Mutta Rauhantuoja, pelastathan meidät myös tänäkin päivänä? Huolistamme, ahdiustuksistamme, peloistamme.
Päämme taitaa olla melkoisen täynnä huolta siitä, kuinka tästä kriisistä selvitään.
Omalla kohdallani olen viime viikkoina havahtunut tavallista useammin siihen, että ajatukset huitelevat ties missä – ihan muualla kuin siinä mitä olen tekemässä. Hiljainen viikko kutsuu ja haastaa keskittymään olennaiseen.

Kuninkaamme, Sinun päähäsi laitettiin piikkinen kruunu. Annoit sen tapahtua, meidän vuoksemme. Jotta meillä olisi mielessämme ja hengessämme vapaus ja rauha.
Ylösnoussut, pesisitkö päämme, huuhtelisit mielestämme levottomat ja pelokkaat ajatukset. Anna tilalle toivoa ja luottamusta vahvistavia ajatuksia ja ideoita. Sellaisia, jotka kantavat meitä ja lähimmäisiämm tämän vaiheen lävitse. Anna meille Sinun ajatuksiasi.

Paavali toivoi: “Olkoon teilläkin sellainen mieli, joka Kristuksella Jeesuksella oli.” (Fil. 2:5)

Jeesus ja Juudas Iskariot j

Pääsiäisaterialta lähdit opetuslasten kanssa Öljyvuorelle. Yön pimeydessä puiden välistä saapui Juudas, johdattaen vangitsijat eteesi.
Kavaltajan suudelma poskelle. Kuulustelut ja syytökset, lyönnit, sylkemiset, ruoskimiset …  miten kestit sen kaiken?

Pilatus meni takaisin palatsiin, käski tuoda Jeesuksen eteensä ja kysyi häneltä: ”Oletko sinä juutalaisten kuningas?” Jeesus vastasi: ”Itsekö sinä niin ajattelet, vai ovatko muut sanoneet minusta niin?” Pilatus sanoi: ”Olenko minä mikään juutalainen? Oma kansasi ja ylipapit sinut ovat minulle luovuttaneet. Mitä sinä olet tehnyt?” Jeesus vastasi: ”Minun kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta. Jos se kuuluisi tähän maailmaan, minun mieheni olisivat taistelleet, etten joutuisi juutalaisten käsiin. Mutta minun kuninkuuteni ei ole peräisin täältä.” ”Sinä siis kuitenkin olet kuningas?” Pilatus sanoi. Jeesus vastasi: ”Itse sinä sanot, että olen kuningas. Sitä varten minä olen syntynyt ja sitä varten tullut tähän maailmaan, että todistaisin totuuden puolesta. Jokainen, joka on totuudesta, kuulee minua.” ”Mitä on totuus?” kysyi Pilatus. Tämän sanottuaan Pilatus meni taas ulos juutalaisten luo ja sanoi heille: “En voi havaita hänen syyllistyneen mihinkään rikokseen. (Joh.18:33-38)

Sanoit Pilatukselle, että kuninkuutesi ei ole tästä maailmasta. Sinä paransit ja vapautit ihmisiä tavalla, jota maailma ei ymmärtänyt. Autoit ihmisiä näkemään asioita toisesta perspektiivistä, Taivaan näkökulmasta.
Näin Sinä toimit vieläkin. Tahdot meidän näkevän tässäkin tilanteessa, että vaikkakin vaikea, tämä on vaihe, josta mennään eteenpäin, ja selvitään, yhdessä.

Jeesus kuulusteltavana

Pilatus kysyi Sinulta: “Mitä on totuus?” Hän jäi sitä miettimään, ehkä loppuelämäkseen.
Sinä sanoit opetuslapsillesi: “Minä olen tie, totuus ja elämä.”

Toivoisit varmaankin meidän erityisesti tänä aikana etsivän Sinun tietäsi ja totuuttasi. Ja sitä elämää, jota Sinä tarjoat.
Uskon, että tahdot erityisesti tänä aikana sanoa: Katso Minuun, tartu käteeni. Tahdon kulkea kanssasi tämän koettelevan ajanjakson läpi, auttaa sinua kestämään, antaa sinulle rohkeutta. Ja voimaa uskoa, että hyvää on vielä edessä, odottamassa, vaikket sitä vielä näkisikään.

Pidä katseesi Minussa. Olen kanssasi. Minun rakkauteni ja voimani tulevat Isältä. Se on totuus, jota Pilatus ei löytänyt. Se on sinun, kun vain ojentaudut sitä kohti.

Suostuit ristinkuolemaan saattaaksesi meidät jälleen yhteyteen taivaallisen Isämme kanssa ja antaaksesi meille ikuisen elämän. Golgatalle mennessäsi tiesit: tämä ei ole tässä. Tästä seuraa jotain aivan uutta, uusi vaihe, kaikkien elämässä. Uusi elämä, uusi toivo.

Täydellistä rakkautta  – Kristus, Sinä osoitit opetuslapsillesi täydellistä rakkautta. Sitä tarvitaan nyt niin kovasti monessa paikassa. Anna rakkautesi, viisautesi, voimasi ja rauhasi virrata koteihin, terveydenhoitoyksikköihin ja muihin paikkoihin, joissa palvellaan muita.
Sinä, joka olet Täydellinen Rakkaus, auta meitä seuraamaan Sinun esimerkkiäsi niin paljon kuin mahdollista – niin ajatuksissamme kuin teoissamme.
Auta meitä näkemään, millä tavoin voimme olla tänä aikana pesemässä toistemme jalkoja. Laita sydämellemme niitä asioita, joita haluat meidän tekevän.
Sinä sanoit: “Minä annoin teille esimerkin, jotta tekisitte saman minkä minä tein teille.

Auttamista – Toisten hätä on herättänyt myötätunnon ja auttamishalun. Poikkeustila on synnyttänyt monenlaisia ideoita ja tapoja auttaa avuntarvitsijoita. Mieltä lämmittävää on ollut nähdä, miten paljon on välittämistä ja tarvetta tehdä jotain toisten hyväksi.

Eräässä uutisjutussa kerrottiin, kuinka ympäri Suomea on  Facebook-ryhmiä, joissa voi ilmoittaa, jos voi auttaa tai jos tarvitsee apua (esim. kaupassa käynti, keskusteluapu, lenkkeilyseura). Avuntarjoajia oli runsaasti enemmän kuin avuntarvitsijoita. Ihana asia!
Asiaa vain vaikeuttaa se, että avuntarvitsijat eivät välttämättä löydä näitä fb-sivuja.
Jotkut ovat laittaneet ulko-oveensa lapun, jossa kertovat että voivat esim. toimittaa kauppa-asiat sellaiselle riskiryhmään kuuluvalle, jonka on parempi pysytellä kotona.
– Kriisi on synnyttänyt hienoa yhteishenkeä monilla tahoilla. 🙂

Avun pyytäminen ja vastaanottaminen voi olla monelle vaikeaa. Varsinkin jos on tottunut aina toimimaan ja selviämään tilanteista omin voimin. Tässä tilanteessa kannattaa varmasti antaa periksi periaatteilleen, ja pyytää ja vastaanottaa tarjottua apua. Se ei ole noloa vaan viisautta.

ps. Alkuperäinen tarkoitukseni oli kyllä kirjoittaa tähän ylösnousemuksen ihmeestä, mutta tämä venähti nyt näin hurjan pitkäksi, että ylösnousemuksen ihmettely jää odottamaan Pääsiäistä.

Narsissitkin odottavat

Siunattua hiljaista viikkoa!

(Kuvat on otettu Tapiolan ortodoksisesta kirkosta eli Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkosta)