Rakkauden kruunu

4.2.2019.  Eilen herätessäni totesin että flunssa tuli (varmaan lapsenlapselta, jota hoidin viime viikolla). Karhea kurkku, vuotava nenä ja viiltävä päänsärky. Banaani, jonka söin heikkoon olooni, ei pysynyt sisällä. Enpä muistanutkaan, kuinka kurjaa voi flunssan sairastaminen olla!
Surkuteltuani
aikani vaivaista oloani nousi jostain muistilokerosta ajatus, että voin itse vaikuttaa olotilaani.
Kerron mikä auttoi minua, siltä varalta, että joku kivun tai taudin kanssa kamppaileva haluaisi kokeilla jotain vasrtaavaa.

“Ikiaikaiset käsivarret” – Jostain syystä rukous ei tullut nyt ensimmäisenä mieleeni, vaikka se yleensä on se 1. asia, johon tartun (ja jota edelleen pidän ykkösasiana). Nyt tuli kuitenkin mieleen mielikuva merenrannasta. ‘Sukelsin’ mielikuvaan: seisoin paljasjaloin lämpöisellä hiekalla. Kuvittelin, kuinka suuret mainingit huuhtovat mennessään päänsärkyäni ja pahaa oloani ja kuinka jokaisen mainingin myötä oloni paranee. 
Pian mieleeni tulivat sanat: “sinua kannattelevat ikiaikaiset käsivarret”. Ne tuntuivat tutuilta; varmaan jostain psalmista, ajattelin. Koska tuntuivat hyviltä, aloin toistaa niitä ‘minua’ -muodossa, vahvistaen samalla ajatusta, että olen Kaikkivaltiaan hyvissä käsissä, Hän pitää minusta huolen.
Vihdoin tuli mieleen Kristus, Parantajamme. Kiitin Häntä siitä, että Hän on myös minun Parantajani.
Vähän ajan kuluttua päänsärky alkoi hellittää. Tuntui että pitää yrittää syödä jotain, jotta jaksaisi ulkoiluttaa hauvelin. Yrttiteehen hunajaa ja Carmolis-tippoja, ja siemennäkkäriä poskeen. Pysyi sisällä. Nenäkään ei pahemmin enää vuotanut.

Valkosipulia ja yrttejä – Eräs ystäväni neuvoi aikoinaan hyvän vinkin flunssan selättämiseksi:
Murskattu valkosipulin kynsi sekoitettuna teelusikalliseen hunajaa; nautitaan yrttiteen kanssa. Voi kuulostaa hurjalta, mutta itse olen tykästynyt yhdistelmään.
Toinen ystäväni toi kerran kuivattuja ja yrttejä ohjeen kera:
Peltokortetta keitetään 10 min, lisätään kiehuvaan veteen siankärsämöä; annetaan kiehua 5 min. ja lopuksi laitetaan joukkoon nokkosjauhetta, haudutetaan 5 min.
Lämmintä teetä juodaan termarista pitkin päivää.

HelpotusTänään olen vain vähän yskiskellyt, aivastellut ja niistellyt. Luulenpa, että taudin rankin vaihe olisi pitänyt kauemmin otteessaan, jos olisin juuttunut antamaan sille kaiken huomioni. – Nyt muistan taas olla kiitollinen hyvästä olosta, Parantajastani, ja ystävistäni, jotka viesteissään toivottivat paranemista.
Eilinen kokemus syvensi myös myötätuntoa kivuista ja sairauksista. kärsiviä kohtaan. Eli jotain hyvää voi flunssastakin koitua…

(Päivitys 7.2. Pojallani oli tapaaminen pääkaupunkiseudulla ja hän yöpyi luonani. Aikoessani tänä aamuna lähteä tapani mukaan saattamaan häntä hauvan kanssa juna-asemalle, hän kysyi, onko se nyt viisasta. Vaikka tuntisikin olonsa hyväksi, juuri toipumisvaiheessa on altis keuhkokuumeelle ja muille jälkitaudeille. Koska hän on terveysasioiden asiantuntija, uskoin häntä. Koetan siis malttaa mieleni ja ulkoilla hauvan kanssa vain vähäsen, rauhalliseen tahtiin… huokaus.
Mietin, mahtaako työssä käyvillä nykyään olla mahdollisuus ja malttia levätä ja toipua kunnolla, ennen kuin palaavat töihin… – toivottavasti on.)

Parantava Jumala – Tunnen ihmisiä, jotka ovat esim. sairaana ollessaan lukeneet raamatunkohtia siitä. kuinka Jumala parantaa. Se on vahvistanut heidän uskoaan, toivoaan ja luottamustaan omaan parantumiseensa ja edesauttanut heidän parantumistaan.

Jumalan lapsina voimme uskossa ottaa vastaan/omia myös omalle kohdallemme, omaan elämäämme niitä siunauksia, joita Jumala antoi israelilaisille.
Miettiessäni, missä kohtaa Raamatussa mainitaankaan tästä, löysin seuraavan kohdan:
‘Mutta kun aika oli täyttynyt, Jumala lähetti tänne Poikansa. Naisesta hän syntyi ja tuli lain alaiseksi lunastaakseen lain alaisina elävät vapaiksi, että me pääsisimme lapsen asemaan.  Ja koska tekin olette Jumalan lapsia, hän on lähettänyt meidän kaikkien sydämiin Poikansa Hengen, joka huutaa: “Abba! Isä!” Sinä et siis enää ole orja vaan lapsi. Ja jos kerran olet lapsi, olet myös perillinen, Jumalan tahdosta.’ (Gal.4-7)

Ikiaikojen Jumala Etsittyäni, missä psalmissa puhutaan Jumalan käsivarsista totesin, että ei ollutkaan psalmissa, vaan 5. Mooseksen kirjassa:
‘Sinun turvasi on ikiaikojen Jumala, sinua kantavat ikuiset käsivarret.’ (5.Moos.33:27)
Sitä edeltävässä jakeessa on myös ihana lupaus:

‘Ei ole, Jesurun, ketään sinun Jumalasi kaltaista! Yli taivaan hän ratsastaa avuksesi, saapuu pilvien päällä suuressa voimassaan.’

Toinen päivitys 7.2.: Sain tänään viestin, jossa oli raamatunkohta, jossa Jobia kehotetaan julistamaan (declare/decree):
“You will also declare [decree] a thing, And it will be established for youSo light will shine on your ways.” (Job 22:27-28)  (Vahvistukset olivat viestissä.)
Tuo julistaminen herätti kiinnostukseni: Raamatusta siis löytyy tämä, että julistetaan/tehdään tiettäväksi jokin asia, jonka haluaa toteutuvan.
Useissa käännöksissä siihen liitetään myös se, että itse tekee sen minkä on luvannut, kuten uudemmassa suom.kiel. käännöksessä:
Sinä rukoilet häntä, ja hän kuulee sinua, ja sinä saat uhrata hänelle sen minkä olet luvannut. Mihin tahansa ryhdytkin, se onnistuu, valo loistaa sinun teilläsi.
Vanhan käännöksen mukaan:
Kun rukoilet häntä, niin hän kuulee sinua, ja sinä saat täyttää lupauksesi. Jos mitä päätät, niin se sinulle onnistuu, ja sinun teillesi loistaa valo.

Valo loistaa teilläsi – 2 muuta engl.kiel. käännöstä noista 2 jakeesta:
“You will pray to Him, and He will hear you; And you will pay your vows. You will also decree a thing, and it will be established for you; And light will shine on your ways.”
ja

“You will pray to him, and he will hear you, and you will fulfill your vows. What you decide on will be done, and light will shine on your ways.”

Oma tahtomme ja Jumalan tahto – Olen aiemmin miettinyt paljon sitä, mikä on oman tahtomme/päättäväisyytemme osa asioiden toteutumisessa elämässämme. Rukoilemmeko “Tapahtukoon Sinun tahtosi” jääden odottamaan, mitä Jumala mahtaa tehdä asian suhteen. Vai odottaako/toivooko Jumala, että otamme myös itse vastuuta asiasta, osallistummeko asian toteutumiseen tahdollamme, päätöksillämme ja toiminnallamme.
Omalla kohdallani olen kokenut, että joissain tilanteissa Jumala todella on halunnut, että olen itse tehnyt päätökseni, ja – jos se on Hänen mieleisensä – Hän tulee siihen sitten mukaan. 

Lupausten ja julistusten toteuttaminen – Flunssan iskettyä en tosin ensin kääntynyt Jumalan puoleen, mutta tuli vahvasti muistikuva siitä, että voin itse vaikuttaa olooni. Niihän se taitaa olla, että Jumalan käsissä olemme, mutta omalla tahdolla, päätöksillämme (julistuksilla ja lupauksilla) sekä toiminnallamme on suuri osuus elämämme kulussa. 

Ensi pyhän psalmin ja Kolossalaiskirjeen teksteissä annetaan niin selkokielisiä elämänohjeita, että mitäpä niihin enää lisäämään… muuta kuin että aamen, näin olkoon, minun ja meidän kaikkien elämässä. 🙂

Malta mielesi – Älä kiivastu pahantekijöille, älä kadehdi väärintekijöitä. He kuihtuvat hetkessä niin kuin ruoho, lakastuvat kuin kedon vehreys.
Luota Herraan ja tee hyvää, niin saat asua maassasi, turvallisilla laidunmailla. Saat nauttia Herran hyvyyttä, hän antaa sinulle mitä sydämesi toivoo.
Anna tiesi Herran haltuun, turvaa häneen. Hän pitää sinusta huolen! 
Hän antaa syyttömyytesi käydä esiin kirkkaana kuin aamun valo. Sinun oikeutesi loistaa kuin keskipäivän aurinko.
Ole ääneti Herran edessä, odota hänen apuaan!

Älä kadehdi sitä, joka menestyy elämässään, sitä, jonka kaikki juonet onnistuvat.
Malta mielesi, hillitse vihasi! Älä kiivastu – se johtaa vain pahaan! Väärintekijät joutuvat tuhoon, mutta ne, jotka panevat toivonsa Herraan, saavat periä maan.   (Ps. 37: 1–9)

Tänään oli uutisissa juttu aggressioista ja niiden kanavoimisesta:
https://yle.fi/uutiset/3-10628073

Kaiken kruunuksi tulkoon Rakkaus – Te, jotka olette Jumalan valittuja, pyhiä ja hänelle rakkaita, pukeutukaa siis sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, lempeyteen ja kärsivällisyyteen.
Pitäkää huolta, että tulette toimeen keskenänne, antakaa anteeksi toisillenne, vaikka teillä olisikin moittimisen aihetta. Niin kuin Herra on antanut teille anteeksi, niin antakaa tekin.
Mutta kaiken kruunuksi tulkoon rakkaus, sillä se tekee kaiken täydelliseksi. Vallitkoon teidän sydämissänne Kristuksen rauha, johon teidät on yhden ja saman ruumiin jäseninä kutsuttu.
Olkaa myös kiitollisia. Antakaa Kristuksen sanan asua runsaana keskuudessanne. Opettakaa ja neuvokaa toisianne kaikella viisaudella ja laulakaa kiitollisin mielin Jumalalle psalmeja, ylistysvirsiä ja hengellisiä lauluja.
Mitä teettekin, sanoin tai teoin, tehkää kaikki Herran Jeesuksen nimessä, kiittäen hänen kauttaan Jumalaa, Isäämme. (Kol. 3: 12–17)

Kristuksen Rakkaus – Arvelen Paavalin tarkoittaneen tuossa nimenomaan Kristuksen Rakkautta, koska Hänen Rakkautensa on täydellistä. Mutta jo mielikuvana tuo hänen kehotuksensa on minusta kaunis: “…kaiken kruunuksi tulkoon rakkaus…”

Kristus, auta, että muistaisin/muistaisimme kiittää silloinkin, kun kaikki on hyvin.
Anna meille oikeanlaista nöyryyttä, kärsivällisyyttä ja lempeyttä. Anna meille (myös itseämme kohtaan) armahtavainen  sydän.
Tarvitsemme rakkauttasi ja rauhaasi, Ja hoitavaa ja parantavaa voimaasi ja läsnäoloasi elämäämme. – Kiitos että saamme kääntyä puoleesi kaikissa tilanteissamme! 🙂

Have It All – Brian Johnson

“Voit saada kaiken Herra,
jokaisen osan maailmastani
ota tämä elämä ja hengitä siihen
tämä sydän on nyt Sinun
minkä ilon löysinkään
ympäröivän kruunujani
Kuninkaan jalkojen juuressa
Hänen, joka antoi kaikkensa
ja kaiken sen rauhan, joka tulee
kun olen murtunut ja voimaton
Sinun pettämättömän armosi vuoksi
voin kohottaa ääneni ja sanoa:
voit saada kaiken, Herra
joka osan maailmastani
ei ole suurempaa kutsua
kuin antaa kaikki Sinulle
lasken kaiken jalkojesi juureen
ei ole suurempaa rakkautta
ei korkeampaa nimeä yläilmoissa kuin Sinun
ota elämäni, hengitä tähän sydämeen
joka on nyt Sinun”
Muut tekstit: Hes. 33: 10–16 ja Matt. 13: 24–30.