Valon sanoma

25.6.2018 

Taivaallinen näky – Paavali puhui:
”Näissä asioissa minä lähdin matkalle Damaskokseen. Olin saanut siihen ylipapeilta suostumuksen ja valtuudet. Mutta silloin, kuningas, minä matkaa tehdessäni puolenpäivän aikaan näin, miten taivaasta leimahti aurinkoakin kirkkaampi valo minun ja matkatovereideni ympärille. Me kaikki kaaduimme maahan, ja minä kuulin äänen sanovan heprean kielellä: ’Saul, Saul, miksi vainoat minua? Paha sinun on potkia pistintä vastaan.’ Minä kysyin: ’Herra, kuka sinä olet?’ Herra sanoi: ’Minä olen Jeesus, jota sinä vainoat. Nouse jaloillesi. Minä olen ilmestynyt sinulle, koska olen valinnut sinut palvelijakseni ja todistajakseni, kertomaan siitä, mitä nyt olet nähnyt ja mitä vielä olet näkevä, kun sinulle ilmestyn. Minä pelastan sinut oman kansasi käsistä ja varjelen sinua, kun lähetän sinut pakanoiden pariin avaamaan heidän silmänsä ja saattamaan heidät pimeydestä valoon ja Saatanan vallasta Jumalan luo. He saavat syntinsä anteeksi, kun uskovat minuun, ja heillä on oleva paikkansa niiden joukossa, jotka Jumala on pyhittänyt.’
Tämän vuoksi, kuningas Agrippa, en voinut olla tottelematta taivaallista näkyä. Ensiksi Damaskoksessa ja Jerusalemissa, sitten joka puolella Juudeaa ja muiden kansojen parissa minä olen julistanut, että kaikkien tulee katua syntejään, kääntyä Jumalan puoleen ja tehdä tekoja, joissa heidän parannuksensa näkyy. Tästä syystä juutalaiset ottivat minut temppelissä kiinni ja yrittivät hakata minut hengiltä. Jumalan avulla olen kuitenkin selvinnyt tähän päivään asti ja voin nytkin täyttää todistajan tehtävääni, puhua sekä ylhäisille että alhaisille. Minä puhun vain siitä, minkä profeetat ja Mooses ovat ennustaneet tapahtuvan, en mistään muusta, puhun siitä, että Messiaan tuli kärsiä kuolema ja ensimmäisenä nousta kuolleista sekä julistaa valon sanomaa niin meidän kansallemme kuin muillekin kansoille.”   
(Ap. t. 26: 12-23)

Tätä tekstiä oli ihana mietiskellä. (Onneksi uusi pieni perheenjäsen – ainakin näin pentuna ja peuhaamisen jälkeen – on autuaan onnellinen kun saa vain olla, vieressä tai sylissä, mahdollistaen näin suloisella tavallaan hiljaiset rukous- ja mietiskelyhetkeni).
Tuo kohta oli olevinaan minulle entuudestaan tuttu, mutta nyt löysin siitä monta sellaista  kohtaa, joihin en ainakaan muista aiemmin kiinnittäneeni huomiota.

Valo – Apostolien teot -kokoelman sykähdyttävimpiä kohtia on tuo, miten Saul kohtasi Ylösnousseen Kristuksen. Tuolloin Saul, sittemmin Paavali kertoo, kuinka ‘taivaasta leimahti aurinkoakin kirkkaampi valo’, joka pysäytti hänen ja toveriensa matkan kuin seinään. Valo laskeutui heidän ympärilleen ja sai aikaan radikaalin muutoksen. Kiihkomielinen missio vangita kaikki Jeesuksen seuraajat joutui uudelleenarvioitavaksi.

Pimeydestä valoon – Ylösnousseen Kristuksen kirkkaus oli niin häikäisevän voimakas, että Saul menetti näkönsä 3 päiväksi. Vasta kun damaskolainen Ananias meni Kristuksen kehotuksesta rukoilemaan Saulin puolesta, tämä sai näkönsä takaisin.
Saul sai konkreettisesti kokea, millaista on, kun ei näe edes edessään olevaa ovea. Se oli ikään kuin pohjustus tehtävälle, jonka Kristus antoi hänelle. Saulin tuli auttaa ihmisiä ymmärtämään Taivaan todellisuutta, “avaamaan heidän silmänsä ja saattamaan heidät pimeydestä valoon”.

Valon sanoma Ymmärrettävää on, että Saulin (sittemmin Paavalin) kokemus muodosti perustan hänen tulevalle työlleen. Ja että hän myöhemmin, kuulusteltavana ollessaan sanoi kuninkaalle, että Kristuksen tuli ‘julistaa valon sanomaa’.  – Valon sanoman julistamisesta oli tullut myös hänen oma elämäntehtävänsä.

Kristus ilmaisee Paavalille sanoissaan “olen valinnut sinut palvelijakseni ja todistajakseni, kertomaan siitä, mitä nyt olet nähnyt ja mitä vielä olet näkevä, kun sinulle ilmestyn”, että tämä ei joutuisi tekemään palvelustyötään yksin, Kristus lupasi ilmestyä hänelle toistekin.

Alfa ja OmegaMyös apostoli Johannes, jolle Kristus ilmestyi Patmoksen vankiluolassa, häikäistyi Ylösnousseen kirkkaudesta. Johannes kirjoittaa:
‘H
änen kasvonsa olivat kuin loistava keskipäivän aurinko. Hänet nähdessäni minä vaivuin hänen jalkoihinsa kuin kuollut. Mutta hän laski oikean kätensä päälleni ja sanoi: “Älä pelkää. Minä olen ensimmäinen ja viimeinen.’  (Ilm.1:16-17)

Rohkaisija ja Vahvistaja – Kuolemansa ja ylösnousemuksensa jälkeen Kristus ilmestyi monta kertaa opetuslapsilleen rohkaisten ja vahvistaen heitä.
Opetuslapsi Johannekselle Hän ilmestyi niin monta kertaa, että tulee sellainen olo, että Hän oli Johanneksen kanssa koko ajan. Johannes sai palvella Ylösnoussutta Kristusta kirjoittamalla kirjeitä seurakunnille. Näissä Ilmestyskirjan kirjeissä Kristus antaa täsmäohjeita srk:ille: mikä kullakin oli hyvin, mikä oli mennyt vikaan, missä tuli tarkistaa suunta tai tehdä suorastaan täyskäännös. 

Valon tiePaavali oli käsittääkseni 1. sellainen Jeesuksen aikaan elänyt opetuslapsi, joka nähtävästi ei ollut tavannut fyysisesti Jeesusta ja jolle Ylösnoussut Kristus ilmestyi kutsuen palvelukseensa ilmestyksen kautta.  Kristus lupasi varjella Paavalia ja ilmestyä hänelle vastaisuudessakin, jotta tämä voisi kertoa ihmisille sellaisesta tiestä, joka auttaisi heidät pois siitä hämärästä, jossa he eivät välttämättä edes huomanneet elävänsä. Valon tiestä. 

Kristuksen kirkkaus – Moni varmaan haluaisi kokea vastaavanlaisen taivaallisen kirkkauden ilmestyksen kuin minkä Paavali sai kokea Damaskoksen tiellä. Sellainen ei uskoakseni koskaan kuitenkaan tule tilauksesta (pyynnöstä), vaan täysin yllättäen.
Olen tavannut kolmessa erilaisessa maassa 3 erilaisten kansojen ja kulttuurien edustajaa,  jotka ovat kertoneet minulle kokeneensa tällaisen ilmestyksen. He olivat ilmestyksen hetkellä kaikki erilaisissa vaikeissa, toivottomilta tuntuneissa tilanteissa. Kaikille tuo kokemus oli hyvin merkityksellinen: se sai heissä aikaan suuren muutoksen. Se sai heidät vakuuttuneiksi siitä, että Kristus on noussut kuolleista, että Hän elää ja haluaa auttaa vaikeissa tilanteissa olevia. Ainakin kahdella näistä tuo kokemus on jäänyt vuosikymmeniä jälkeenpäinkin niin merkittäväksi tapahtumaksi, että heillä edelleen on ollut tarve ja halu kertoa siitä muille.

Kristus kutsuu meitä kaikkia niin monin eri tavoin tehtäviinsä. Jotkut vain tarvitsevat ilmeisesti kunnon ‘tällin’, kuten Paavali, joka vihaa puhkuen etsi Jeesuksen seuraajia toimittaakseen heitä vankilaan. (Jumalan huumorintajuako, että pahimmasta vainoojasta tuli aikaansaavin puolestapuhuja?) 
Yli 2000 v:n ajan Jeesus on ilmestynyt ihmisille visioissa ja unissa, usein sellaisille, jotka sitä vähiten olivat osanneet odottaa. Lukemattomat meidänkin aikamme ihmiset kertovat, kuinka Jeesuksen ilmestyminen heille muutti heitä ja heidän käsityksiään elämästä, taivaan todellisuudesta ja Jumalasta. He tulivat tuntemaan Hänen Rakkautensa ja halusivat lähteä palvelemaan Häntä, kertomaan Valon sanomaa.

Hiljaisesti – Useimpia Kristus kuitenkin kutsuu hiljaa; ehkä hiljaisena kuiskauksena sydämessä, Raamattua tai jotain hengellistä kirjaa lukiessa tai esim. kuullessa jonkun puhuvan Vapahtajasta ja Hänen tiestään.
Olemme kaikki niin erilaisia, siksi Jumala kutsuu meitä niin lukemattomin eri tavoin.
Samoin ne tavat ja mahdollisuudet, joilla voimme palvella Kristusta ovat niin lukuisat, ettei niitä voi edes luetella.
Jeesus kuvaili, miten heikossa tai vaikeassa asemassa/tilanteessa olevista lähimmäisistä huolehtiminen ja auttaminen on Hänen palvelemistaan. Kun sitä tekee Hänen kanssaan, Hänen Rakkautensa virratessa lävitsemme, siinä myös muuttuu itse. Hänen Rakkautensa muuttaa meitä palvellessamme muita sydämellämme.

Usein emme ehkä edes tule ajatelleeksi, että teemme Hänelle töitä. Mutta jos aamuisin sanoo Hänelle
esim.: “Anna minun olla tänä päivänä jollekin iloksi”, tai “Anna minun palvella tänään Sinua jollain tavoin”, Hän tuo niitä mahdollisuuksia eteemme. Joskus pieniä, joskus isompia.
Valon vaikuttaessa meissä me tiedostamattammekin viemme eteenpäin Valon sanomaa.  🙂

(Googlasin tähän aiheeseen sopivaa lauluvideota. Kuunneltuani alla olevaa vain pari säveltä päätin heti ottaa sen tähän blogiin. Kuunnellessani myöhemmin videolta laulun sanoja, selvisi, että siinä toistetaan useaan kertaan “tee minusta palvelija tänään.”  – Minulle tuo pieni ‘tänään’ -sana laulussa oli kiva vahvistus sille, että todella: jos ja kun  haluan/haluat olla Hänen palvelijansa, kannattaa lausua aamulla tuo pyyntö. 🙂 )

“Tee minut palvelijaksi
nöyräksi ja sävyisäksi
Herra anna minun rohkaista heikkoja
olkoon sydämeni rukous aina:
tee minut palvelijaksesi
tee minut palvelijaksesi tänään”

Muut tekstit: Ps. 145: 3-7, Jes. 66: 18-19, 2. Tim. 3: 14-17 ja Mark. 3: 13-19.