Adventus glorificationis

1.12.2014   En osaa latinaa, mutta jotkut sanat vaan tuntuvat hohdokkailta. Kuten ensi pyhän nimessä Adventus glorificationis. Siinä vaan on enemmän saapuvan Messiaan loistetta, glooriaa, kuin suomal. versiossa: ‘Kuninkaasi tulee kunniassa’. Evankeliumitekstissä Jeesus kertoo Jumalan valtakunnan tulemisen kirkkaudesta. 

Anna meidän nähdä kasvojesi Valo –  Jumala, Sebaot, katso jälleen meihin taivaastasi, käänny puoleemme ja katso meitä! Ota hoitoosi tämä viiniköynnös, taimi, jonka oikealla kädelläsi olet istuttanut itseäsi varten, lapsi, jolle sinä olet antanut voiman. Menehtykööt ne uhkaavan katseesi alla, jotka ovat sen polttaneet ja pirstoneet! Mutta suojatkoon sinun kätesi palvelijaasi, joka on oikealla puolellasi, ihmislasta, jolle sinä olet antanut voiman. Me emme käänny sinun luotasi pois. Anna meidän elää, me huudamme sinun nimeäsi. Jumala, Herra Sebaot, auta meidät ennallemme,  anna meidän nähdä kasvojesi valo, niin me pelastumme.   (Ps. 80: 15-20)

Alfa & Omega –  Näin sanoo Herra, Israelin kuningas ja sen lunastaja, Herra Sebaot:
– Minä olen ensimmäinen ja minä olen viimeinen, ei ole muuta Jumalaa kuin minä. Kuka on minun kaltaiseni? Antakoon äänensä kuulua ja kertokoon minulle, mitä on tapahtunut siitä alkaen kun asetin paikalleen ikimuinaisen kansan! Hän esittäköön myös tulevat tapahtumat, tulevaiset hän kertokoon meille! Älkää säikähtäkö, älkää jääkö kauhun valtaan! Enkö ole jo aikoja sitten kertonut ja ilmoittanut näitä teille? Te olette minun todistajani: onko muuta Jumalaa, muuta turvakalliota kuin minä? Minä en toista tunne!  (Jes. 44: 6-8) 

Alpha and Omega – Gaither Vocal Band

“Ja minä kuulin valtaistuimen luota voimakkaan äänen, joka sanoi: “Katso, Jumalan asuinsija (ilmestysmaja) ihmisten keskellä! Hän asuu heidän luonaan (within them: heissä), ja heistä tulee hänen kansansa ja Kaikkivaltias Jumala itse on heidän kanssaan.
Hän on pyyhkivä pois kaikki kyyneleet heidän silmistänsä, eikä kuolemaa ole enää oleva, eikä murhetta eikä itkua eikä kipua, sillä kaikki entinen on mennyt.”
Ja valtaistuimella istuva sanoi: “Katso, uudeksi minä teen kaikki”. Ja hän sanoi: “Kirjoita nämä sanat, sillä ne ovat vakaat ja todet”.
Ja se on tehty.
Hän on Alfa ja Omega, Alku ja Loppu, Jumalan Poika, kuninkaitten Kuningas, herrojen Herra, Messias, Jehova, Rauhanruhtinas, Ihmisen Poika, Abrahamin siemen, Kolminaisuuden toinen persoona. Hän on suuri Minä Olen, Kaikkeuden Herra.”

Kärsivällisyyttä  –  Olkaa kärsivällisiä, veljet, Herran tuloon asti. Niin maamieskin: kärsivällisesti hän odottaa maan kallista hedelmää kevään ja syksyn sadonkorjuuseen saakka. Olkaa tekin kärsivällisiä ja rohkaiskaa mielenne, sillä Herran tulo on lähellä. Älkää syytelkö toisianne, veljet, ettei teitä tuomittaisi. Tuomari seisoo jo ovella. Veljet, ottakaa vastoinkäymisten kestämisessä ja kärsivällisyydessä esikuvaksenne profeetat, jotka ovat puhuneet Herran nimessä. Niitä, jotka kestävät loppuun asti, me ylistämme autuaiksi. Te olette kuulleet Jobin kestävyydestä ja tiedätte, mihin tulokseen Herra antoi sen johtaa. Herra on laupias ja anteeksiantava. (Jaak. 5: 7-11)

Valtakunta on keskellänne –  Kun fariseukset kysyivät Jeesukselta, milloin Jumalan valtakunta tulee, hän vastasi: “Ei Jumalan valtakunta tule niin, että sen tulemista voidaan tarkkailla. Eikä voida sanoa: ‘Se on täällä’, tai: ‘Se on tuolla.’ Katsokaa: Jumalan valtakunta on teidän keskellänne.”
Opetuslapsilleen hän sanoi:
”Tulee aika, jolloin te toivotte näkevänne edes yhden Ihmisen Pojan päivän mutta ette saa nähdä. Teille sanotaan silloin: ’Hän on tuolla’, ja: ’Hän on täällä’, mutta älkää lähtekö minnekään, älkää juosko perässä. Sillä niin kuin salama välähtää ja valaisee taivaan äärestä ääreen, niin on Ihmisen Poika oleva ilmestymisensä päivänä.”   (Luuk. 17: 20-24)

“Niin kuin salama välähtää ja valaisee taivaan äärestä ääreen…”Monet ovat kertoneet nähneensä Ihmisen Pojan kirkkauden, kun Hän on ilmestynyt heille, usein tuoden lohdutusta ja rohkaisua toivottomalla hetkellä. – Entä kun Hän ei tule vain yksittäisen ihmisen luo, vaan niin että Hänen kirkkautensa valaisee koko taivaan… ?
Jeesuksen toista tulemista ja Jumalan Valtakunnan ilmentymistä maan päälle on odotettu kauan, ja koetettu arvailla aikoja. Vaan onko tarpeen yrittääkään ymmärtää, miten ja milloin? Olennaista taitaakin olla että tutustuu todelliseen Kuninkaaseen, niin ettei erehdy kumartelemaan vääriä kuninkaita. –  Miten opettelen tuntemaan Häntä? Missä määrin annan tilaa Hänelle, Hänen läsnäololleen elämässäni ja tekemisissäni?

Yllä olevan Luuk.17, 21. jae on vanhemmissa raamatunkäännöksissä (niin suomen-, ruotsin-, saksan- ja englanninkielen versioissa, ja sen verran kun latinal. käännöksestä arvailen, myös siinä): Jumalan valtakunta on sisällisesti teissä. Kreikankiel. Raamattuni käyttää prepositiota, jonka käännösselityksen mukaan tarkoittaa nimenomaisesti ei ulko- vaan sisäpuolella olevaa (engl.’within’).
Itselleni tämä on ollut yksi keskeisimmistä aiheista. Ihmeellinen mysteeri, jota Hän haluaa paljastaa meille, kun annamme Hänelle aikaamme, kun hiljennymme kuuntelemaan.
Jeesus sanoi:

“En minä jätä teitä orvoiksi, vaan tulen luoksenne. Vielä vähän aikaa, eikä maailma enää näe minua, mutta te näette, sillä minä elän ja tekin tulette elämään. Sinä päivänä te ymmärrätte, että minä olen Isässäni ja että te olette minussa ja minä teissä.” (Joh.14, 18-20)
Ja myös keskellämme, kyllä vaan! Ja erityisen vahvana silloin, kun kokoonnutaan Hänen nimessään; lupauksensa mukaan: “Sillä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään.” (Matt.18:20)
Millä tavoin Kristus haluaa ilmestyä meille, ilmentää itseään keskuudessamme, meissä, sinussa ja minussa ja kauttamme, juuri tänään?

Christ, be our Light

“Odotamme pimeässä, valoa kaivaten, totuutta kaivaten käännymme puoleesi.
Tee meidät omiksesi, pyhäksi kansaksesi, valoksi, jotta maailma näkisi.
Kristus, ole Valomme! Loista sydämissämme, loista läpi pimeyden, loista kirkossasi.
Rauhaa kaipaamme levottomaan maailmaamme, toivoa kaipaamme epätoivoisille.
Vain Sinun Sanassasi on pelastava voima; tee meidät eläväksi ääneksesi.
Ravintoa kaipaavat monet nälkäiset, vettä kaipaavat monet janoiset.
Tee meidät leiväksi, joka murretaan toisille ja jaetaan kunnes kaikki ovat ravitut.
Suojaa kaipaavat monet kodittomat, ja lämpöä monet palelevat.
Tee meidät rakennukseksesi, joka tarjoaa toisille suojan,
elävistä kivistä tehdyksi muuriksi.

Monet ovat lahjat, monet ovat ihmiset, yhteyttä kaipaavat sydämet.
Suo meidän olla palvelijoita toisillemme, niin että Valtakuntasi saapuu.”

Ja Anna-Mari Kaskisen kaunis suomennos lauluun: 
Valoasi pimeyteemme, totuuttasi odotamme. Meistäkin tee kansaasi, Herra, valoa kaipaamaan.
Kristus, nyt jää sydämiimme, pimeyteemme. Loistamaan jää seurakuntaan odottavaan.
Viisautta kysymyksiimme, johdatusta odotamme.
Meistäkin tee kansaasi, Herra. Viisautta kaipaamme.
Armahtajaa ahdistukseemme, apuasi odotamme.
Meistäkin tee kansaasi Herra, armoa kaipaamme.
Henkeäsi heikkouteemme, lohduttajaa odotamme.
Meistäkin tee kansaasi Herra, Henkeä kaipaamme.