Kiitollisuus

15.9. 2014.   Jumala auttaa, antaa voimia, hoitaa, parantaa – tänä päivänä aivan kuten 2000 v. sitten. – Huomaanko omassa elämässäni, kuinka usein saan Häneltä apua? Huomaanko/muistanko kiittää siitä vai jatkanko vain huojentuneena eteenpäin, unohtaen pian tilanteen, jonka kanssa olin kamppaillut ja josta en omin voimin olisi jaksanut eteenpäin? Aina välillä olen kirjannut ylös niitä asioita joista olen kiitollinen ja joissa olen kokenut saaneeni Jumalalta avun. Unohdan niin helposti. Paljon on jäänyt kirjaamatta. Nyt – taas kerran – päätin ottaa tavan käyttöön! Tuntuu niin hyvältä, kun joskus löytää vihon tai paperin, johon on niitä kirjoittanut. Yleensä osuvat käteen juuri silloin, kun kaipaan rohkaisua. Kun kirjoittaa ylös niitä hyviä asioita, joista saa olla kiitollinen (vaikka kuinka pieniltä ja vähäpätöisiltä saattaisivatkin tuntua), alkaa huomata kuinka lukemattomilla tavoilla taivaallinen Isämme pitää meistä huolta.      

Iäti kestää Hänen armonsa! = psalminlaulajan huudahdus psalminsa jokaisen 26 säkeen jälkeen  (joista osa alla). Aika helppo päätellä, että hän oli aikamoisen kiitollinen:

Kiittäkää Herraa! Hän on hyvä. Kiittäkää jumalien Jumalaa! Kiittäkää valtiaitten valtiasta!
Hän yksin tekee suuria ihmetekoja. Hän on taitavalla kädellään tehnyt taivaan.
Hän on levittänyt maan vetten päälle. Hän on tehnyt suuret valot.
Hän teki auringon hallitsemaan päivää. Hän teki kuun ja tähdet hallitsemaan yötä.
Hän antaa ravinnon kaikille luoduille. Kiittäkää taivaan Jumalaa!  (Ps. 136: 1-9, 25-26)

Gospel – laulusta ‘He’s got the whole world in His hand’ löytyi netistä niin monia erilaisia tulkintoja, sovituksia ja sanoituksia, että se sai miettimään, kuinka monella tavoin ja monesta asiasta Jumalalle voi laulaa. (Minua ilahduttaa mm. se, kuinka Agricolan Tuomasmessuissa usein raskassoutuisemmatkin virretkin saadaan kuulostamaan valoisilta, kohottavilta ja mukaansa tempaavilta, kun musiikinjohtaja, laulajat ja orkesteri ovat sen suuntaisesti virittäytyneet.)
Mutta lauluhan on vain yksi tapa kiittää Jumalaa. Kiitos voi olla (hiljaista tai ääneen) rukoilemista; se voi olla rauhallista ja mietiskelevää, iloista, riemullistakin. Kiitollisuutta voi ilmaista soittaen, tanssien, maalaten… – Missä liikkuukin tai onkin, voi kiittää kaiken Luojaa, yksin tai yhdessä, kotona, työssä, yhteisössä, päivän askareissa, luonnossa…  Uskon vakaasti, että kiitollinen mieli pitää meidät läheisessä yhteydessä Jumalaamme. Tässä New Swing Quartet‘in irrottelua:

“Hänellä on koko maailma käsisään… sinut ja minut, pikkuinen lapsikin… Hänellä on kaikki käsissään…”

He´s got the whole world in His hands (3x)
He’s got the earth and sky in his hands (maa ja taivas)
He’s got the night and day in his hands (yö ja päivä),
He’s got the sun and moon in his hands (aurinko ja kuu)
He´s got the whole world in His hands (3x)
He’s got the land and sea in his hands (maat ja meret)
He’s got the wind and rain in his hands (tuuli ja sade)
He’s got the spring and fall in his hands (kevät ja syksy)
He´s got the whole world in His hands
(3x)
He’s got the young and old in his hands (nuoret ja vanhat)
He’s got the rich and poor in his hands (rikkaat ja köyhät)
Yes, he’s got ev’ry one in his hands (joka ikinen), He´s got the whole world in His hands.

Moninkertaistamista – Muistakaa tämä: joka niukasti kylvää, se niukasti niittää, ja joka runsaasti kylvää, se runsaasti niittää. Kukin antakoon sen mukaan kuin on mielessään päättänyt, ei vastahakoisesti eikä pakosta, sillä iloista antajaa Jumala rakastaa. Hänellä on teille annettavana runsaasti kaikkia lahjoja, niin että teillä on aina kaikki mitä tarvitsette ja voitte tehdä runsaasti kaikkea hyvää. Onhan kirjoitettu: – Hän jakelee, hän antaa köyhille, hänen hyvyytensä kestää ikuisesti. Hän, joka antaa kylväjälle siemenen ja suo ravinnoksi leivän, antaa teillekin siemenen ja moninkertaistaa sen, ja hän sallii teidän hyvyytenne sadon karttua. Te saatte kaikkinaista rikkautta ja voitte osoittaa runsaasti anteliaisuutta. Näin meidän työmme synnyttää kiitollisuutta Jumalaa kohtaan. Tämän palveluksen toimittaminen ei vain täytä pyhien tarpeita, vaan lisäksi se saa yhä useammat kiittämään Jumalaa. Kun te tällä työllänne annatte todistuksen uskostanne, lahjanne saajat ylistävät Jumalaa siitä, että te näin tunnustatte kuuliaisuutenne Kristuksen evankeliumille ja jaatte omastanne anteliaasti heille ja kaikille muillekin. Näin he myös rukoilevat teidän puolestanne ja ikävöivät teitä sen ylenpalttisen armon vuoksi, jota Jumala on osoittanut teille. Kiitos Jumalalle hänen sanomattoman suuresta lahjastaan!    (Jes. 24: 14-16)

Projekti – Minulla on menossa aikaa viepä projekti: käyn fiiliksen mukaan läpi välillä ikivanhoja muistiinpanojani, välillä lehdistä repäistyjä  ‘luen sitten joskus kun ennätän’ – juttuja. Henk.kohtaiset turhat jutut vien energiajätepisteeseen, muut paperikeräykseen. Ehkä juuri homman hitauden vuoksi tuntuu että aina olisi jotain muuta, tärkeämpää tekemistä… mutta lohduttaa sanonta: hiljaa hyvää tulee. muuta, tärkeämpää tekemistä… mutta lohduttaa sanonta: hiljaa hyvää tulee.
Eteen osui paperi, johon olin kirjannut asiat, joita halusin opettaa (tuolloin 2-vuotiaille) lapsilleni: toisten huomioimista; tunteiden ilmaisemista (posit. tunteiden tietty, m. myös miten kanavoida negat. tunteita); itseluottamusta (turvan ja hellyyden kautta). Neljäntenä listalla oli kunnioitus ja kiitollisuus. Ja viidentenä – kuten silloin asian ilmaisin – luottamus korkeimpiin voimiin.

Jos nyt olisin nuori äiti, listan järjestys olisi päinvastainen. Viimeinen olisi ensimmäisenä, ja myös ilmaistuna toisin. Nyt kertoisin lapsilleni taivaallisesta Isästä, joka rakastaa meitä, pitää meistä huolen, ja jolle voi kertoa kaikesta, iloisista ja surullisista asioista.
Tuolloin, 70-luvulla, Jumala oli minulle Rakkaus, mutta sittenkin kaukainen, taivaasta käsin vaikuttava. Jotenkin en vain osannut mielessäni yhdistää kaikkialla vaikuttavaa, suvereenia Universumien Luojaa sellaiseen Jumalaan, joka kuulisi minun huoleni, olisi kanssani.. Nyt tiedän, että Hän on kumpaakin. Hän ei ole enää ainoastaan etäinen Kaikkivaltias. Hän on kanssani, arjessa ja juhlassa, kamppailuissa ja onnistumisissa.
Hän on kanssani kun olen heikko ja apua tarvitseva. Itsestäni on kiinni, tähyänkö jonnekin muualle ajatellen ja toivoen saavani sieltä pelastuksen tilanteeseeni. Vai havahdunko Hänen läsnäoloonsa: Hän onkin tässä hetkessä, kanssani, haluten rohkaista minua ja sanoa: Minä nostan sinut, kun olosuhteesi, tilanteesi tahtoo lamaannuttaa sinut. Minä annan sinulle voimaa jatkaa matkaa. Ja Hän on onnellinen puolestani kun taas löydän ilon ja rauhan sisimpääni.
Missä olisinkaan ilman Jumalan apua ja vaikutusta?! Meillä on ihana, ihmeellinen, rakastava Jumala! Sen ajatteleminen jos mikä täyttää sydämeni kiitollisuudella.
Ja kun huomaan, miten “Hänellä on annettavana runsaasti kaikkia lahjoja”, minun ei tarvitse pitää huolissani pussin nyöreistä kiinni ja keskittyä siihen, miten itse pärjään. Voin luottaa siihen, että Hän pitää minusta huolen.
Kun jaan siitä mitä olen Häneltä saanut, Hän täyttää syntyneen tilan sillä, mitä Hän katsoo tarvitsevani.

Enkeliä odottava altaan luona 
– Oli eräs juutalaisten juhla, ja Jeesus lähti Jerusalemiin. Jerusalemissa on Lammasportin lähellä allas, jonka hepreankielinen nimi on Betesda. Sitä reunustaa viisi pylväshallia, ja niissä makasi suuri joukko sairaita: sokeita, rampoja ja halvaantuneita. Nämä odottivat, että vesi alkaisi liikkua. Aika ajoin näet Herran enkeli laskeutui lammikkoon ja pani veden kuohumaan, ja se, joka ensimmäisenä astui kuohuvaan veteen, tuli terveeksi, sairastipa hän mitä tautia tahansa.
Siellä oli mies, joka oli sairastanut kolmekymmentäkahdeksan vuotta. Jeesus näki hänet siellä makaamassa vuodematolla ja tiesi, että hän oli jo pitkään ollut sairas. Jeesus kysyi: ”Tahdotko tulla terveeksi?” Sairas vastasi: ”Herra, minulla ei ole ketään, joka auttaisi minut altaaseen, kun vesi kuohahtaa. Aina kun yritän sinne, joku toinen ehtii ennen minua.” Jeesus sanoi hänelle: ”Nouse, ota vuoteesi ja kävele.” Mies tuli heti terveeksi, otti vuoteensa ja käveli.
Mutta se päivä oli sapatti. Niinpä juutalaiset sanoivat parannetulle: ”Nyt on sapatti, ei sinun ole lupa kantaa vuodettasi.” Mies vastasi heille: ”Se, joka teki minut terveeksi, sanoi minulle: ’Ota vuoteesi ja kävele.’” Silloin juutalaiset kysyivät: ”Kuka se mies oli, joka käski sinun ottaa vuoteesi ja kävellä?” Parannettu ei kuitenkaan tiennyt, kuka hän oli, sillä Jeesus oli jo hävinnyt väkijoukkoon. Myöhemmin Jeesus tapasi miehen temppelissä ja sanoi hänelle: ”Sinä olet nyt terve. Älä enää tee syntiä, ettei sinulle kävisi entistä pahemmin.” Mies lähti sieltä ja kertoi juutalaisille, että Jeesus oli hänet parantanut.   (
Joh. 5: 1-15)

Betesdan altailla – Kun viimeksi olimme ystävieni kanssa Betesdan altaiden luona, alkoivat sireenit soida. Gazasta lähetetty raketti oli 1. kerran kantanut Jerusalemin kaupungin alueelle asti. Linnut alkoivat lentää   yläpuolellamme parvessa ympäri, ympäri, ikään kuin neuvottomina: minne mennä…? – Tuolloin, marraskuussa 2012, rauhanomainen tila palautui suht. nopeasti. Tänä kesänä tilanne kasvoi surullisiin mittoihin.
Koko Lähi-Idän alue on vähän kuin tuo sairas mies altaalla, avuton ja neuvoton: kuka auttaisi, kuka johdattaisi rauhaan, parantumiseen? Eikö ole ketään…?
On kyllä. Hän, joka haluaa tuoda Rauhansa niin siihen maahan, jossa liikkui ja toimi 2000 v. sitten, kuin sitä ympäröiviin maihin. Hän sanoo kaikille, kansoille ja yksilöille, minulle ja kenties sinullekin: nouse, älä juutu sellaisiin asioihin, mitkä pyrkivät lamaannutamaan toimintakykysi, toivosi, uskosi parempaan. Nouse uuteen päivään toivorikkaana. Minä voin auttaa sinua kulkemaan Rauha sydämessäsi. Haavasi, ne piilossakin olevat,  paranevat, kun annat Rakkauteni vaikuttaa.

Thank You – Hillsong United

“Kiitos ystävällisyydestäsi, armostasi, rististä, hinnasta jonka maksoit.
Kiitos pelastuksesta, kiitos loputtomasta armostasi.
Kiitos toivosta ja tästä elämästä jonka annat. Ei ole ketään kaltaistasi, Jumala.
Kaikki toivoni on Sinussa, Jeesus. Kiitos lupauksestasi, tuestasi.
Kiitos elämästäsi ja kaikesta mitä olet tehnyt puolestani.
Annamme kaiken kunnian ja ylistyksen Sinun nimellesi, ikuinen Jumala.
Anna kasvojesi  kirkkauden loistaa meille.”