Kuningaskäsky

21.7.2014 .  Rakkauden laki – Ensikatsomalta nuo sanat istuvat epämukavasti toisiinsa. Rakkaushan virtaa sydämestä, ja lakia seurataan mielen ymmärryksen mukaan. – Jeesus kuitenkin yhdistää nuo kaksi, sydämen lailla. Kun Jeesukselta kysyttiin, mikä on lain suurin käsky, hän vastasi: “Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.”   

Uh, ei mitään helppoja vaateita. Ei ihme että ne on kategorisoitu käskyiksi eikä esim. toiveiksi. Toiveen voi ottaa huomioon, mutta sitä ei välttämättä pyri täyttämään. Käskyn noteeraa eri mielen- ja tunteentasolla, koska tietää että käskyn laatija/antaja on ihan tosissaan asian suhteen.
Kristuksen seuraajan rakkaus ei siis voi olla vain jotain lempeänsuloista hellittelyä, vaikka se tuntuisikin ehkä itsestä mukavalta, ja vaikka siihen sitäkin voi sisältyä. Kristus-rakkaus ei aseta omien toiveiden ja tarpeiden täyttämistä etusijalle. Taivasten valtakunnan rakkaus on väkevää, ja saa hyvää aikaan.

Voi hyvä Jumala, kuinka tarvitsenkaan tässä(kin) apuasi! Muovaa sydäntäni ja mieltäni. Muuta minua, ja meitä kaikkia, että Taivaan valtakunnan rakkaus virtaisi meissä ja kauttamme. Että voisimme tuoda Valtakuntaasi näkyväksi tässä maailmassa.

Voimani, apuni  –  Herra, sinua minä huudan, sinä olet minun kallioni. Älä ole vaiti, kun puhun sinulle! Jos sinä et vastaa, olen kuoleman oma. Kuule minun rukoukseni, kun huudan sinua avuksi ja kohotan käteni temppelisi pyhintä kohti. Kiitetty olkoon Herra! Hän on kuullut avunpyyntöni. Herra on minun voimani ja kilpeni, häneen minä luotan.
Minä sain avun, ja minun sydämeni riemuitsee, minä laulan ja ylistän Herraa. Herra on kansansa voima, voideltunsa apu ja turva. Pelasta kansasi ja siunaa omiasi, kaitse ja kanna heitä nyt ja aina.  (Ps. 28: 1-2, 6-9)

Think about His Love Jim Gilbert : https://www.youtube.com/watch?v=dBlRToCaZRc

“Ajattele Hänen Rakkauttaan ja hyvyyttään ja armoaan, jonka avulla selvisimme
Niin suuri on Isämme Rakkaus…
Kuinka voisin unohtaa Hänen Rakkautensa ja Armonsa?
… Anna tämän ajatuksen levätä sydämessäsi…
Jumala on meidän puolellamme – todella on! Hänen sanansa vahvistaa sen.
Missä Jumalan Rakkauden virkistävät henkäykset virtaavat tänään
Hänen Rakkautensa pyyhkii pois hämmennyksen ja herättää ylistyksen
Jumalan Rakkaus vaikuttaa niin että alamme rakastaa Häntä yhä enemmän
niin että voimme alkaa rakastaa toisiamme.
Jumalan mittaamaton Rakkaus meitä kohtaan, sinua ja minua kohtaan
Ajattele Hänen hyvyyttään ja suurta armoaan ja anna sen muuttaa sinua.”

Kuningaskäsky: rakasta – Jos te noudatatte lain kuningaskäskyä niin kuin se Raamatussa on: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi”, te teette oikein. Mutta jos te erottelette ihmisiä, te teette syntiä, ja laki osoittaa teidät rikkojiksi. Sillä se, joka muuten kaikessa noudattaa lakia mutta rikkoo sitä yhdessä kohdassa, on syypää kaikilta kohdin. Hän, joka sanoi: ”Älä tee aviorikosta”, sanoi myös: ”Älä tapa.” Vaikka siis et teekään aviorikosta, olet lainrikkoja, jos tapat. Vapauden lain mukaan teidät tuomitaan; pitäkää se mielessänne, mitä puhutte tai teettekin. Joka ei toista armahda, saa itse armottoman tuomion, mutta joka armahtaa, saa tuomiosta riemuvoiton.  (Jaak. 2: 8-13)

Mitä Jaakob, Jeesuksen veli, tarkoittaa erottelulla? Piti tarkentaa, ja selvisikin aiemmista jakeista:
“Jos teidän kokoukseenne tulee mies, jolla on kultasormus sormessaan ja hieno puku yllään, sekä samalla kertaa köyhä nuhruisissa vaatteissaan, niin ettekö vain osoitakin huomiotanne tuolle hienosti pukeutuneelle ja sano hänelle: ‘Istu tähän, tässä on hyvä paikka’? Köyhälle te sen sijaan sanotte: ‘Seiso sinä tuossa’, tai: ‘Istu tähän lattialle jalkojeni viereen.’ Ettekö te silloin syyllisty erotteluun omassa keskuudessanne? Eikö teistä ole tullut tuomareita, jotka tuomitsevat väärin perustein?” (Jaak.2:2-4)

Tätä olisi varmaan hyvä aika ajoin testata itsessään: paljonko annan toisen ulkoisen olemuksen tai aseman vaikuttaa suhtautumiseeni ja käyttäytymiseeni häntä kohtaan? Miten paljon arvostelen toisia mielessäni? Millaisten asioiden perusteella arvioitan & arvostan ihmisiä?

Jumalan valtakuntaan – Kun Jeesus lähti jatkamaan matkaansa, muuan mies tuli juoksujalkaa, polvistui hänen eteensä ja kysyi: ”Hyvä opettaja, mitä minun pitää tehdä, jotta perisin iankaikkisen elämän?” Jeesus vastasi hänelle: ”Miksi sanot minua hyväksi? Ainoastaan Jumala on hyvä, ei kukaan muu. Käskyt sinä tiedät: älä tapa, älä tee aviorikosta, älä varasta, älä todista valheellisesti, älä riistä toiselta, kunnioita isääsi ja äitiäsi.”
”Opettaja, kaikkea tätä olen noudattanut nuoresta pitäen”, vastasi mies. Jeesus katsahti häneen, rakasti häntä ja sanoi: ”Yksi sinulta puuttuu. Mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille, niin sinulla on aarre taivaassa. Tule sitten ja seuraa minua.” Mies synkistyi näistä sanoista. Hän lähti surullisena pois, sillä hänellä oli paljon omaisuutta.
Jeesus kääntyi, katsoi opetuslapsiinsa ja sanoi: ”Kuinka vaikea onkaan niiden, jotka paljon omistavat, päästä Jumalan valtakuntaan!” Opetuslapset hämmästelivät hänen sanojaan, mutta Jeesus jatkoi: ”Lapseni, Jumalan valtakuntaan on todella vaikea päästä. Helpompi on kamelin mennä neulansilmästä kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan.” Opetuslapset olivat yhä enemmän ihmeissään ja kyselivät toisiltaan: ”Kuka sitten voi pelastua?” Jeesus katsoi heihin ja sanoi: ”Ihmiselle se on mahdotonta, mutta ei Jumalalle. Jumalalle on kaikki mahdollista.” (Mark. 10: 17-27)

Jeesus katsoo ja näkee kysyjän sydämeen. Hän näki miehen vilpittömän pyrkimyksen ja varmaan suri, kun tämä kääntyi pois todetessaan ettei pysty luopumaan siitä aineellisesta hyvästä, mitä hänellä oli.

30 päivän ignatiaanisessa retriitissä Loyolassa 6 v sitten, sen viimeisellä viikolla, ohjaajani antoi mietiskeltäväkseni, olisinko valmis luopumaan kaikesta Kristuksen hyväksi. Huh… mitä kaikkea se voisi merkitä?! Sitä piti pureskella, nieleskellä ja sulatella pitkään. Otin asian mietiskeltäväksi ihan tosissani, en vain jonkinlaisena teoreettisena ajatusleikkinä. Ensimmäisenä tuli mieleen lapset. Mitä jos Herra lähettäisi jonnekin maailman kolkille lopuksi elämää? Apua, täydellinen ero rakkaistani! Entä ystävät? Ero heistäkin?! Muulla, kuten elämänmukavuuksilla, ei tuntunutkaan yllätyksekseni olevan niin merkitystä. – Mutta Herra, jos lähetät jonnekin tosi kauas, niin ethän mihinkään ankeaan ja karuun paikkaan? Sellaiseen, missä ei ole luontoa ympärillä… paikkaan missä sieluni kuihtuu… – Huomasin jossittelevani pitkään ehtoja suostumukselleni…
Vaikka mietiskelyssä lopulta löytyi rauha asian suhteen, toinen juttu olisi tosielämässä. Siis olisinko valmis – ihan oikeasti – lähtemään, jos ja kun tilanne tulisi eteen. – Eipä ole vielä tullut.

Muutosta – Onneksi siinä mikä itselle on mahdotonta, on Luojallemme mahdollista. Kun on tarpeeksi kauan paininut omien heikkouksiensa kanssa tuloksetta, on helpottavaa kuulla ettei peli olekaan menetetty. Jumala alkaa muuttaa meitä, jos ja kun  annamme Hänelle siihen mahdollisuuden. Arkuus ja pelokkuus voi Jumalan käsissä muuttua rohkeudeksi ja luottavaisuudeksi. Itsekkyys ja ylpeys voi muuntua myötätunnoksi ja auttamisenhaluksi, kitsaus anteliaisuudeksi. Katkerasta voi tulla lempeä, vihaisesta anteeksiantava, väkivaltaisesta rauhallinen. Tällaisia tositarinoita on vaikka kuinka paljon. – Joitakin Jumala on muuttanut kertaheitolla, mutta yleensä muuttuminen /vapautuminen tapahtuu pikku hiljaa.

Franciscus Assisilainen täyttyi Kristuksen rakkaudella. Varakkaan kangaskauppiaan poika heitti isänsä kankaat ikkunasta köyhille, hylkäsi huolettoman seuraelämän rikkaiden ystäviensä parissa ja lähti seuraamaan Jeesuksen oppeja. Hän auttoi hyljittyjä leprasairaita, perusti ystäviensä kanssa heille ja muille köyhille ensiapuasemia. – Äiti Teresa teki samaa Kalkutassa.
Jumala katsoo sydämemme kaipuuseen. Uskon, että jollei evankeliumin mies olisi lähtenyt pois vaan jäänyt Jeesuksen seuraan joksikin aikaa, hän olisi saattanut muuttaa mielensä. Sillä Kristuksen Rakkaus on kaikkia omia heikkouksiamme vahvempi.

Power of Your Love – Hillsong: https://www.youtube.com/watch?v=H9_0jiO5ZRM

“Herra, tulen luoksesi, anna sydämeni muuttua, uudistua
siinä armon virrassa, jonka löysin Sinussa
Ja tiedän että Rakkautesi voima pyyhkii pois heikkoudet jotka näen itsessäni
Pidä minua lähelläsi, anna Rakkautesi ympäröidä minut
Vedä minut lähellesi, vierellesi. Ja odottaessani nousen siivilleni kuin kotka
ja liitelen kanssasi, Sinun Henkesi johtaa minua Rakkautesi voimalla
Herra avaa silmäni näkemään Sinut kasvoista kasvoihin
Sinä elät minussa; anna minun tuntea Rakkautesi
anna Sinun tahtosi ilmetä elämässäni, eläessäni joka päivä Rakkautesi voimassa”