Pyhän Hengen odotus

18.5.2023. Odottaminen ei ole aina helppoa. Varsinkin jos odottaa jotain itselleen erityisen tärkeää asiaa, – Joskus voi kuitenkin yllättyä, kun asia toteutuukin nopeammin kuin olisi osasi toivoa.
Koin tällaisen kuluneella viikolla. Perhe oli äitienpäivänä käymässä, ruokailtiin pihalla auringon lämmössä ja nautittiin yhdessäolosta.
Ei tullut siinä mieleenkään kysyä lapsiltani apua johonkin. Mutta kun aterian jälkeen tulin maininneeksi yhden jutun, jota en ollut pystynyt tekemään, he hoitivat homman saman tien.
– En minä nyt sitä ollut tarkoittanut, mutta vau, kiitos!

Sateita luvassa – Seuraavana päivänä huomasin ennusteen lähipäivinä odotettavasta sateesta. Aiemmin oli ollut puhetta uusiin sadevesisaaveihin laitettavista ylivuotoputkista tyyliin että ‘joo, katsotaan joku päivä kun ehditään’. (Sentapaisen vastauksen yleensä saan lapsiltani ottaessani puheeksi jonkun asian, johon tarvitsisin apua, 🙂 )
Soitin kuitenkin lähimpänä asuvalle pojalleni ja kysyin (hieman huonolla omatunnolla, kun olivat juuri ed. pv:nä olleet luonani) että ehtisikö niitä ylivuotoputkia millään tänä- tai huomisiltana…?
Sanoi olevansa ruokakaupassa, sitten ruoka perheelle ja illalla tulee jääkiekkomatsi, ei tiedä ennättääkö tulla ennen sitä, mutta palaa asiaan.
Miettiessäni laittaisinko tynnyrit paikoilleen ilman ylivuotoputkia poikani soitti: sanoi tulevansa pojanpojan kanssa 10 min:n kuluttua hoitamaan homman.  – Oi miten ilahduin!
Sateet  tulivatkin sitten heti seuraavana päivänä, ja nyt saavit ovat täynnä puutarhankasteluvettä. 

Elävää vettä – Kun tapahtuu jotain sellaista hyvää, mitä ei ole osannut odottaa, siitä  tulee aivan erityisen iloinen ja kiitollinen olo. Mietin, että kun tuollaiset yllä kertomani odottamattomat arkisen elämän pienet suuret yllätykset voivat tuoda niin tavattoman hyvän mielen, millaista onkaan  odottaa jotain sellaista, mikä on jotain ainutlaatuista ja ennenkokematonta.

Ensi pyhän aiheena on Pyhän Hengen odotus. Opetuslapset odottivat jotain sellaista, mistä heillä ei varmaankaan ollut selkeää käsitystä. Kirjoituksista he olivat kyllä varmaankin kuulleet Pyhästä Hengestä. Mutta millaista olisi, kun he tulisivat saamaan Pyhän Hengen?
Jeesus oli heille kirjoituksia siteeraten luvannut: että heidän sisimmästään tulisi kumpuamaan ‘elävän veden virrat’. – Mitä se mahtaisi tarkoittaa? Mikä muuttuisi, mitä tapahtuisi?

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Valoni ja apuni
Herra on minun valoni ja apuni,
ketä minä pelkäisin?
Herra on minun elämäni turva, ketä siis säikkyisin?
Kun vainoojat käyvät minua kohti iskeäkseen hampaansa minuun,
he itse kaatuvat, vihamieheni ja vastustajani suistuvat maahan.
Vaikka sotajoukko saartaisi minut, sydämeni ei pelkäisi,
vaikka minua vastaan nousisi sota, ei minulla olisi mitään hätää.
Herra, kuule, kun huudan sinua! Ole minulle armollinen, vastaa pyyntööni.
Sydämeni muistaa sinun sanasi: ”Etsikää minun kasvojani.”
Herra, minä tahdon etsiä sinua, älä kätke minulta kasvojasi!
Älä vihastu, älä torju palvelijaasi, sinä olet aina ollut minun apuni.
Älä nytkään jätä minua, älä hylkää, sinä Jumalani, sinä auttajani!
Ps. 27:1–3, 7–9

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Hiljaista huminaa
Elia nousi jalkeille ja söi ja joi. Ruoka antoi hänelle voimaa kulkea neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, kunnes hän tuli Horebille, Jumalan vuorelle. Siellä hän asettui yöksi luolaan. Yöllä Elia kuuli Herran äänen: ”Miksi olet täällä, Elia?” Hän vastasi: ”Hellittämättä olen taistellut puolestasi, Herra, kaikkivaltias Jumala, kun israelilaiset ovat hylänneet sinun liittosi. He ovat hajottaneet alttarisi ja tappaneet profeettasi, niin että vain minä olen jäänyt jäljelle. Nyt he etsivät minua riistääkseen minultakin hengen.” Herran ääni sanoi: ”Mene ulos ja seiso vuorella Herran edessä. Herra kulkee siellä ohitsesi.” Nousi raju ja mahtava myrsky, se repi vuoria rikki ja murskasi kallioita. Mutta se kävi Herran edellä, myrskyssä Herra ei ollut. Myrskyn jälkeen tuli maanjäristys, mutta Herra ei ollut maanjäristyksessä. Maanjäristystä seurasi tulenlieska, mutta Herra ei ollut tulessakaan. Tulen jälkeen kuului hiljaista huminaa. Kun Elia kuuli sen, hän peitti kasvonsa viitallaan, meni ulos ja jäi seisomaan luolan suulle.  1. Kun. 19:8–13

Miten usein Jumala mahtaakaan haluta viestittää meille olemassaolostaan, läsnäolostaan, ilman että huomaamme? Sellaisissakin tilanteissa, joissa etsimme ja kaipaamme yhteyttä Häneen, voi olla, että odotamme jotain erityisen vahvaa kokemusta tai ilmestystä. 
Elian kokemuksen kautta Hän haluaa osoittaa meille, että Hän tulee luoksemme ja on kanssamme useimmiten niin hiljaa ja huomaamatta, ettemme sitä välttämättä huomaa, jos odotamme järistyksiä, väristyksiä, leimahduksia tai muuta vastaavaa.  

Silloin opetuslapset lähtivät tuolta vuorelta, jota kutsutaan Öljymäeksi ja joka on lähellä Jerusalemia, sapatinmatkan päässä. He palasivat Jerusalemiin ja menivät siellä siihen taloon, jonka yläkerrasta oli tullut heidän kokoontumispaikkansa: Pietari, Johannes ja Jaakob, Andreas, Filippus, Tuomas, Bartolomeus, Matteus ja Jaakob Alfeuksen poika, Simon Kiivailija ja Juudas Jaakobin poika. He pitivät kaikki yhtä ja rukoilivat lakkaamatta yhdessä joukkoonsa kuuluvien naisten sekä Jeesuksen äidin Marian ja Jeesuksen veljien kanssa.  Ap. t. 1:12–14

Tänään Helatorstaina vietetään ja muistetaan Kristuksen taivaaseenastumisen tapahtumaa. Jeesus oli noussut opetuslastensa kanssa vuorelle, jossa he näkivät, kuinka Jeesus kohosi taivaisiin. Ihmeellinen, käsittämätön tapahtuma, joka varmasti oli täynnä monenlaisia tunteita. Vaikka he oloivatkin kokeneet lukuisia järjellä selittämättömiä tapahtumia vaellettuaan Jeesuksen kanssa 3 vuoden ajan, tämä oli varmaan niistä kaikista ihmeellisin ja käsittämättömin.

Varmaan aika hiljainen joukko laskeutui alas tuolta vuorelta. Ajatukset ja tunteet myllersivät opetuslasten mielissä ja sydämissä, kun he koettivat jollain lailla sisäistää juuri näkemäänsä ja kokemaansa. 
Mutta tullessaan toisten luo siihen ylähuoneeseen, jossa heidän oli tapana kokoontua Jeesuksen kanssa, ja jossa toiset opetuslapset olivat odottamassa, kaikki nähty ja koettu yhdisti heidät tiiviiksi joukoksi. Nyt he jäivät odottamaan, kuten Jeesus oli heitä pyytänyt:

 “Älkää lähtekö Jerusalemista, vaan jääkää odottamaan sitä, minkä Isä on teille luvannut ja mistä olette minulta kuulleet. Johannes kastoi vedellä, mutta teidät kastetaan Pyhällä Hengellä. Siihen ei ole enää montakaan päivää.” (Apt.t. 1:4-5)

Elävän veden virrat
Juhlan suurena päätöspäivänä Jeesus nousi puhumaan ja huusi kovalla äänellä: ”Jos jonkun on jano, tulkoon minun luokseni ja juokoon! Joka uskoo minuun, ’hänen sisimmästään kumpuavat elävän veden virrat’, niin kuin kirjoituksissa sanotaan.” Tällä Jeesus tarkoitti Henkeä, jonka häneen uskovat tulisivat saamaan. Vielä ei Henki ollut tullut, koska Jeesusta ei vielä ollut kirkastettu.  Joh. 7:37–39

Elämän Lähde –  Kristus ilmaisee asian lyhyesti ja ytimekkäästi: joka kaipaa, tulkoon Hänen luokseen, Ja joka uskoo Häneen, saa lahjaksi luvatun: Pyhän Hengen, joka elävien virtojen lailla kumpuaa hänen sisimmästään.

Me Ihmiset olemme sittemmin tehneet asiat mutkallisemmiksi, asettaneet ehtoja ja edellytyksiä ja rajoja. Ehkäpä joskus tulee aika, jolloin me kaikki Häneen uskovat voisimme kokea sellaista yhteyttä kuin Jeesuksen opetuslapset kokivat ylähuoneessa odottaessaan Pyhää Henkeä.
Yhteyttä, joka ei määrittele, mitä oikeanlaiseen uskoon kuuluu. Yhteyttä, jolle riittäisi se, että  me uskomme Poikaan, elämän lähteeseen (kuten Johannes kirjoittaa evankeliumissaan, Joh.5:26).

Kristus, johdata Sinä meidät elävän virtojen äärelle, sillä tavoin kuin parhaaksi näet. Auta meitä hiljentymään, kuulostelemaan, olemaan herkkiä Sinun läsnäolollesi ja vaikutuksellesi meissä, läheisimmissämme, ja tässä maailmassamme. 

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏