Taivaan kansalaisena maailmassa

7.5.2023. Jokakeväinen ilonaiheeni on, kun saa poimia salaatti- ja keittoaineksia suoraan luonnosta: vuohenputkenversoja, voikukanlehtiä jne. Villiparsojakin (maitohorsman versoja) on jo tarjolla. Ja mehukkaita nokkosversoja tietty (ravintorikkaampia kuin pinaatti)! 🙂

Iloitkaa – Herra näytti, että hän on meidän pelastajamme,
hän osoitti vanhurskautensa kansojen nähden.
Hän muisti Israelin kansaa, osoitti jälleen laupeutensa ja uskollisuutensa.
Maan ääretkin saivat tietää, että Jumalamme pelasti meidät.
Maa, kohota Herralle riemuhuuto! Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa!
Ylistäkää Herraa harpun sävelin, soittakaa ja laulakaa!
Vaskitorvin ja oinaansarvin kohottakaa ylistyksenne Herralle, kuninkaalle!
Pauhatkoon meri kaikkineen, juhlikoon maa, juhlikoot sen asukkaat!
Taputtakoot virrat käsiään, yhtykööt vuoret niiden iloon Herran edessä,
sillä hän tulee ja tuo maailmaan oikeuden.
Hän hallitsee maanpiiriä vanhurskaasti, tuomitsee kansoja oikeuden mukaan.
Ps. 98:2–9

Psalminkirjoittaja kehottaa iloitsemaan, riemuitsemaan, laulamaan, soittamaan ja ylistämään Herraa, Pelastajaa. Kiittämään kaikesta siitä hyvästä, mitä Hän on tehnyt.
Meillä on aina mahdollisuus valita, kiinnitämmekö huomiomme siihen, mikä ei ole hyvin ja meidän mielemme mukaista, vai iloitsemmeko ja kiitämmekö siitä, mikä sittenkin on hyvin.

On aika mielenkiintoista oikeastaan, että tyytyväisen ja kiitollisen olon löytäminen vaatii joskus päättäväisyyttä: sitä että vain kerta kaikkiaan päättää, että nyt haluan siirtää huomioni pois ikävistä asioista ja iloita siitä hyvästä, mitä on omassa ja muiden elämässä.
Kun taas Jostain kumman syystä 
tyytymättömyyden tunteminen ja ilmaiseminen ei tunnu vaativan mitään yrittämistä; se vain pulppuaa jostain, Ja mitä enemmän sen antaa vapaasti pulputa, sitä enemmän se tuntuu saavan tilaa. (Tyytymättömyyden tilalle voisi tietty laittaa voimakkaampiakin sanoja, kuten esim. katkeruus tai viha.)  

Jos tunnistaa itsessään taipumuksen velloa viimeksi mainituissa tunteissa, kannattaisi ehkä  harkita seuraavaa: kun valitusmoodin mollisoinnut alkavat nousta jostain sielunsyövereistä, päättääkin vaihtaa kiitollisuusmoodiin. Harjoituksen ja toiston kautta siitä tulee vähitellen tapa.
Ja jossain vaiheessa saattaa todeta, että duurisävelet alkavat tulla jo ihan luonnostaan. Alkaa nähdä ja kokea asioita eri näkökulmasta. Valon ja toivon näkökulmasta. (Esim. voi ajatella, että  tilanne voisi olla vielä pahempikin.)
Ilon ja kiitollisuuden löytäminen niin pienissä kuin isommissakin asioissa on iso juttu!      

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Suomenvierailullaan presidentti Zelenskyi sai pienellä leikkisällä heitollaan Sauli Niinistön ja lehdistön nauramaan. Rakentavassa hengessä lausutut kevennykset ja nauru ovat harvinaista herkkua johtajien lehdistötilaisuuksissa. Mutta miten hyvän ilmapiirin sellainen luokaan tilanteisiin, jossa käsitellään suuria ja vakavia asioita. Että suuristakin huolista, vaikeuksista ja paineista huolimatta onnistuu löytämään pieniä  ilonhetkiä. 

Psalmit ovat täynnä tunteita. Välillä käydään syövereissä, mutta sieltä noustaan taas kiitokseen ja ylistykseen.
Psalmitekstien kuvakieli on välillä sellaista, että se nostaa hymyn huulille. Kuten tuo
Taputtakoot virrat käsiään’. Tällä kertaa siitä tuli mielikuva virrasta, joka vaivattomasti hyppelee kivien ja muiden esteiden yli kuin ei mitään esteitä olisikaan. Ja sitten karikoiden synnyttämät laineet ja kuohut heittävät keveinä ‘ylävitoset’: selvittiin noistakin.     

Psalmi muistuttaa myös, kenen käsissä loppujen lopuksi kaikki on. Ja ketä saamme kiittää – kaikesta.
Kuten tessalonikalaiskirje kehottaa: “Pyrkikää aina tekemään hyvää toisillenne ja kaikille ihmisille. Iloitkaa aina. Rukoilkaa lakkaamatta. Kiittäkää kaikesta. Tätä Jumala tahtoo teiltä, Kristuksen Jeesuksen omilta.” (1.Tess.5:15-18)

Levollinen luottamus
Näin on oleva, kunnes meihin tulee korkeudesta henki.

Silloin autiomaa muuttuu hedelmätarhaksi ja tarhat ovat laajoja kuin metsät.
Silloin autiomaassa asuu oikeus ja vanhurskaudella on majansa hedelmätarhojen keskellä. Ja vanhurskauden hedelmänä on oleva rauha.
Siitä kasvaa levollinen luottamus, turvallisuus, joka kestää iäti.
Minun kansani saa asua rauhan niityillä, turvallisissa asuinpaikoissa, huolettomilla leposijoilla. Metsää kaatuu lakoon, kaupunkeja sortuu maahan, mutta te onnelliset, te saatte kylvää kaikkialle, missä vesi kostuttaa maan, saatte päästää härkänne ja aasinne vapaasti kulkemaan laitumilla.
Jes. 32:15–20

Kunnes meihin tulee korkeuksista henki...  – eikä mikä vaan henki. Tuo Jesajan välittämä Jumalan lupaus on käsittääkseni lupaus Pyhästä Hengestä.
Pyhä Henki voi vaikuttaa meissä niin monin eri tavoin: antaa voimaa, tuoda turvaa jne.
Jeesus sanoi:  “Te saatte puolustajan; minä lähetän hänet Isän luota. Hän, Totuuden Henki, lähtee Isän luota ja todistaa minusta.” (Joh.15:26)

‘Siitä kasvaa levollinen luottamus, turvallisuus, joka kestää iäti.’ Tuota: luottamusta ja turvallisuutta tämä maailma todella tarvitsee!
Mikä tuo sinulle levollisuutta ja turvallisuudentunnetta?

 

Kristuksen Henki
Te ette elä oman luontonne vaan Hengen alaisina, jos kerran Jumalan Henki asuu teissä. Mutta se, jolla ei ole Kristuksen Henkeä, ei ole hänen omansa. Jos Kristus on teissä, teidän ruumiinne tosin on kuollut synnin vuoksi, mutta Henki luo elämää, koska teidät on tehty vanhurskaiksi. Jos siis teissä asuu Jumalan Henki, hänen, joka herätti Jeesuksen kuolleista, niin hän, joka herätti Kristuksen kuolleista, on tekevä eläviksi myös teidän kuolevaiset ruumiinne teissä asuvan Henkensä voimalla. Room. 8:9–11

No tässähän tuo tulikin: Pyhään Henkeen yllä olevassa Jesajan tekstissä tosiaan viitataan.
On tuo vaan niin huikea kohta: kun Jumalan Henki asuu meissä, emme enää ole oman luontomme ‘armoilla’. Pyhä Henki luo meissä uutta, vahvistaa meitä, auttaa meitä voittamaan heikkoutemme. Kristuksen Henki vaikuttaa meissä – sitä vahvemmin, mitä enemmän annamme Hänelle tilaa itsessämme, sydämessämme ja ajatuksissamme, 

Apostolien teoissa ja Paavalin kirjeissä on useita kuvauksia siitä, mitä Pyhä Henki sai aikaan laskeutuessaan opetuslapsiin Helluntaina ja toimiessaan heissä. Kristuksen Henki vaikutti heissä, puhui ja toimi heidän kauttaan. Sen tunnistivat myös ne jotka kuuntelivat heitä. He tunsivat, että tässä oli läsnä paljon enemmän kuin nuo Jeesuksen opetuslapset, jotka puhuivat heille. 

Mikä on minun, on Sinun
Jeesus rukoili ja sanoi:

    ”Minä olen ilmoittanut sinun nimesi niille ihmisille, jotka valitsit maailmasta ja annoit minulle. He olivat sinun, ja sinä uskoit heidät minulle. He ovat ottaneet omakseen sinun sanasi ja tietävät nyt, että kaikki, minkä olet minulle antanut, on tullut sinulta. Kaiken sen, minkä olet puhuttavakseni antanut, minä olen puhunut heille, ja he ovat ottaneet puheeni vastaan. Nyt he tietävät, että minä olen tullut sinun luotasi, ja uskovat, että sinä olet minut lähettänyt.
    Minä rukoilen heidän puolestaan. Maailman puolesta minä en rukoile, vaan niiden, jotka sinä olet minulle antanut, koska he kuuluvat sinulle. Kaikki, mikä on minun, on sinun, ja mikä on sinun, on minun, ja minun kirkkauteni on tullut julki heissä.”  Joh. 17:6–10

Nuo Jeesuksen sanat “kaikki, minkä olet minulle antanut, on tullut sinulta” tekevät minuun vaikutuksen. Jeesus ei koeta vakuutella, että olisi yksinään, omin voimin, pystynyt tekemään kaikkea sitä mitä teki.
Sanoillaan “kaikki, mikä on minun, on sinun” Jumalan Poika ilmaisee. että kaikki, mitä Hänellä on ollut ja on, mitä Hän on tehnyt ja tekee, on lähtöisin taivaalliselta Isältä.

Mutta sitä seuraavat sanat “ja mikä on sinun, on minun” ovat ehkä meidän kannaltamme vielä merkityksellisemmät. Sillä kun me olemme Hänen seuraajiaan, olemme myös Hänen omiaan, ja olemme näin myös osallisia siitä, mikä on Hänen.

Kristus, kiitos rukouksistasi! Kiitos että kutsut meitä seuraamaan Sinua, Sinun viitoittamaasi tietä. Kiitos Rakkaudestasi. Kiitos että olet kanssamme, kaikenlaisissa tilanteissa joita elämässämme kohtaamme. 🙂

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏