Merkkejä

30.10.2017  

Ensilumi – Ystävä pyysi katsomaan Hgin keskustassa olevaa näyttelyään. Lähdin pyörällä; varmaan viimeisen kerran tänä syksynä, ajattelin, sillä illaksi oli ennusteiden mukaan tulossa lunta maamme eteläisiinkin osiin, joidenkin mukaan ehkä pysyvästi. Kotiin palattuani siirsin pihalta viimeisiä kalusteita ja ruukkuja pois talven alta.
Olisin niin halunnut nähdä ensilumen tulon, mutta uni tuli ensin…! Aamulla sitten totesin että kyllä säätieteilijät olivat olleet oikeassa: maa oli valkoinen! – Illalla oli uutisissa varoiteltu kesärenkailla ajamisesta ja kerrottiin lumiaurojen olevan valmiustilassa. Vaikka vesisade sitten vei lumet ja sain jatkoa pyöräilykauteen (ihanaa!), on se kuitenkin vaan niin hyvä juttu että on suuntaa antavat ja usein oikeaan osuvat sääennusteet.  🙂

Harrastelua – Eräässä elämänvaiheessa olisin voinut sanoa yhdeksi harrastuksekseni taivaantuijottelun. Pidin poutapilvien katselusta ja kirkas, tuikkiva tähtitaivas (siellä, missä kaupunginvalot eivät sitä sumentaneet) suorastaan lumosi. Iltaisin usein vilkaisin taivaalle päätelläkseni millainen seuraavan aamun sää olisi. Noin joka toinen kerta osui oikeaan….
Opettelin aikoinaan myös lukemaan taivaanmerkkejä astrologian avulla, mutta jätin sen ymmärrettyäni ettei se tuonut minua lähemmäs Jumalaa, pikemminkin päinvastoin.
Olen myös pyydellyt useasti Jumalalta merkkejä (=vahvistusta johonkin asiaan).
Alla Jeesuksen kommentteja taivaanlukemisesta ja merkinpyytelystä.

Joonan merkki – Jeesuksen luo tuli fariseuksia ja saddukeuksia, jotka halusivat panna hänet koetukselle ja pyysivät häntä näyttämään merkin taivaasta. Mutta Jeesus vastasi heille: ”Illalla te sanotte: ’Tulee kaunis ilma, kun taivas ruskottaa’, ja aamulla: ’Tänään tulee ruma ilma, sillä taivas on synkän ruskottava.’ Taivasta te kyllä osaatte lukea, mutta ette aikojen merkkejä. Tämä paha ja uskoton sukupolvi vaatii merkkiä, mutta ainoa merkki, joka sille annetaan, on Joonan merkki.” Hän jätti heidät siihen ja lähti pois.  (Matt. 16: 1-4)

Kolmantena päivänä – Jeesus ei tunnu antavan paljoa arvoa taivastelijoille eikä merkkien metsästäjille. Ainoa merkki joka teille annetaan on Joonan merkki.
Jäivätköhän fariseukset ja saddukeukset siihen väittelemään keskenään siitä, mitä Jeesus tarkoitti Joonan merkillä? Vai menivätkö koteihinsa pohtimaan asiaa?

Jo aiemmin olivat jotkut fariseukset ja lainoppineet pyytäneet Jeesukselta merkkiä. Silloin Jeesus vastasi: “Niin kuin profeetta Joona oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, niin on Ihmisen Poika oleva maan povessa kolme päivää ja kolme yötä.(Matt.12:40).
Luukas kertoo Jeesuksen jatkaneen: “N
iin kuin Joona oli merkki niniveläisille, niin on Ihmisen Poika oleva merkkinä tälle sukupolvelle. He kääntyivät, kun Joona saarnasi heille, ja tässä teillä on enemmän kuin Joona!” (Luuk.11:32)

Maamerkkejä Miten monenlaisiin merkkeihin sitä voikaan törmätä. Yksi esimerkki viime viikolta:
Pyöräillessäni tuttua reittiä katseeni osui lyhtypylväässä olevaan pieneen kuvaan surullisenkuulusta saksalaisjohtajasta, joka viime vuosisadalla yritti rakentaa omaa valtakuntaansa, tuhoisin seurauksin. Kuvan alla oli aatetta kannattavan liikkeen tunnus.
Koska virkavalta pyrkii parhaillaan lakkauttamaan tuon liikkeen lainvastaisena, ajattelin ettei tuon tarran poistaminen tai peittäminen ehkä olisi niin huono juttu.
Parin tunnin kuluttua pyöräillessäni uudelleen paikalle katuvalot olivat päällä, keskellä päivää. Lamppujen tarkastus siis menossa. Maassa oli tasaisin välein pieniä valkoisia suolaraekasoja merkiksi tarkistetuista lampuista. Palamattomat lamput oli merkattu valkoisella ristillä (joista lennossa oli tullut pitkulaisia).

Ristimerkki Mietin, miten ristin näkeminen (ylipäätään) voikin minusta tuntua nyt niin erilaiselta kuin joskus 20 v. sitten. Silloin vieroksuin ristejä, kuten myös Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ajattelemista. Suhtautumiseni muuttui eräällä Egyptin matkalla, koettuani Jeesuksen suuntaavan huomioni siihen, ettei hän enää ole ristillä. Hän halusi tietoisuuden tästä laskeutuvan mieleni tasolta sille tiedostamattomalle tunnetasolle, jossa koin asian traumaattisena. (Kerroin  tuosta itselleni käänteentekevästä kokemuksesta eräässä aiemmassa bloggauksessa.)
Noiden valkoisten suolaristien näkeminen toi hyvän mielen: risti ei enää merkitse minulle surua ja kuolemaa, vaan ylösnousemusta ja elämää.

Tarrat – Pyöräillessäni tarrapaikalle toivoin, että lampuntarkastajat olisivat poistaneet sen ikävän tarran pylväästä. Eivät olleet. Lisäksi huomasin viereisessä pylväässä toisen tarran, jossa aggressiivinen engl.kiel. yllytys kyseisen aatteen kannattajia vastaan. Huokaus.
(Hieman myöhemmin noiden tarrojen vihaviestejä ei enää näkynyt.  Joku taisi löytää itsestään action-aktivistin ja tarpeen puuttua asiaan…)

Millaisiin merkkeihin uskon? – Kun Jumala antaa meille merkkejä, niiden tarkoitus on johtaa meitä johonkin hyvään, parempaan. Ne eivät johdata poispäin Hänestä. Päinvastoin niiden kautta yhteys Häneen vahvistuu, ja kiitollisuus. Hän saattaa puhua jonkun raamatunkohdan kautta. Tai muistuttaa jostain asiasta. Joskus Hän antaa varoittavan merkin.
Pari viikkoa sitten pyöräilin erään ison rakennuskompleksin pihatietä, jolla ei ollut mitään liikennettä. Yhtäkkiä tintti pyrähti eteeni visertäen terävästi ja teki edessäni täyskäännöksen. Mieleeni tuli, että mitä jos tuon talonkulman takaa tulisikin auto. Hiljensin vauhtia ja siirryin tien reunaan. Samassa kulman takaa tuli iso rekka. Jollen olisi väistänyt sivuun, olisin törmännyt siihen. – Kiitin Jumalaa tintistä. – Miten monilla mahtaakaan olla vastaavanlaisia kokemuksia!

Rakas Jumala, Ikuisen Valon Lähde, valaise, johdata ja varjele kulkuamme. Anna ilon ja valon tuikkia sisimmässämme. Auta meitä huomaamaan, kun Valosi palaa meissä enää vain säästöliekillä. Kun on aika ladata akkuja tai laittaa jotain uusiksi… anna voimia, virvoita, lähetä huoltojoukkojasi, enkeleitäsi avuksemme. 🙂

Kristus, kiitos että nousit kolmantena päivänä ja että olet Kirkas Valomme, Toivon Merkki. Sinä loistat meille ja meissä eikä Sinun Valosi koskaan sammu.
Sinä kehotit myös meitä olemaan maan suolana ja valona maailmalle.
Eikä lamppua, kun se sytytetään, panna vakan alle, vaan lampunjalkaan. Siitä sen valo loistaa kaikille huoneessa oleville.” (Matt.5:15)
Auta meitä kulkemaan Sinun Valossasi ja olemaan ilona ja valona toisillemme.
🙂

Alla suomalaislaulun liveäänitys Taizé’ssa. (Kommenteissa joku Italiasta kysyy, mitäköhän kieltä tuossa lauletaan. Nimestä päätellen samanmaan kansalainen tietää ja kertoo. 🙂 )

Sanasi on lamppu – Taizé

Muut tekstit: Ps. 46: 2-8, Jer. 15: 19-21 ja Room. 5: 1-11